آریا بانو

آخرين مطالب

محاسن و معایب هوازدگی چیست؟ گوناگون

  بزرگنمايي:

آریا بانو - محاسن و معایب هوازدگی چه تاثیری بر محیط زیست و زندگی انسان دارد؟ هوازدگی صخره‌های عظیم را شکسته و زمین و صخره‌ها را نابود می‌کند. این پدیده همچنین موجب ایجاد کوه‌های جدید می‌شود. فرسایش، جسم‌ها را از یک نقطه به نقطه دیگری از زمین منتقل می‌کند.


سرویس علوم - هوازدگی فرآیندی است که در آن صخره‌ها و خاک شکسته شده و احتمالاً به مکان دیگری انتقال می‌یابند. فرسایش زمانی اتفاق می‌افتد که آب و هوا باعث حرکت صخره‌ها و خاک می‌شوند. جابجایی نیز فرآیند جایگذاری مواد جدید است. در ادامه محاسن و معایب هوازدگی را بررسی می‌کنیم.
محاسن هوازدگی
سطوح صخره‌ای روباز منبع خاک و مواد مغذی خاک هستند. هوازدگی موجب پیدایش خاک جدید و معرفی مواد معدنی و عناصر حیاتی به محیط شده و در نتیجه فرآیند‌های شیمیایی و فیزیکی به وجود می‌آیند. هوازدگی شیمیایی صخره‌های روباز و سطوح معدنی را که دستخوش واکنش‌های شیمیایی می‌شوند، درگیر می‌کند. همین امر به نوبه خود منجر به اتلاف مواد می‌شود. هوازدگی فیزیکی همچنین موجب اتلاف مواد روباز می‌شود، اما فرآیند‌های درگیر در این ماجرا ترکیب شیمیایی مواد را تغییر نمی‌دهند.
1. شکلگیری خاک
واکنش‌های شیمیایی و فیزیکی که در سطح شکلگیری صخره و نهشت مواد معدنی رخ می‌دهند، موجب شکسته شدن این ساختار‌ها و تبدیل آن‌ها به قطعات بسیار کوچکتر می‌شوند. شماری از مواد معدنی، مانند آن‌هایی که حاوی کوارتز، آهن یا آلومینیوم هستند، در اثر واکنش شیمیایی با اکسیژن، دی اکسید کربن و اسید‌های جو زمین، دستخوش تغییرات بیشتری می‌شوند. تمام این‌ها منجر به ایجاد ذرات معدنی خاک، نظیر ماسه، لای و خاک رس می‌شوند. خاک لایه زیرین رشد گیاهان است ، و گیاهان نیز عامل محرک اکسیژن جو زمین هستند، بنابراین زندگی را روی سیاره زمین ممکن می‌سازند. علاوه بر این، خاک منزل جمعیت‌های فراوان موجودات خرد است و اکثر فرآیند‌های بیوگرافی و شیمیایی کربن، نیتروژن، فسفر و سولفور را تغذیه می‌کند.
2. واکنش‌های شیمیایی خاک
عناصر و ترکیباتی که از فرآیند‌های هوازدگی آزاد می‌شوند، به صورت خودکار در دسترس فرآیند ادغام توسط گیاهان و موجودات خرد قرار ندارند. علاوه بر این، دسترس پذیری کلی عناصر برای جذب متفاوت است. امر جذب بر اساس میزان نیرویی انجام می‌شود که آن‌ها در خود و در اجزای خاک دارند. برای مثال، اجزای خاک رس به طور کلی یک بار منفی را می‌تراشند، بنابراین، عناصری دارای بار مثبت، از قبیل منزیم، پتاسیم و آهن در سطوح خاک رس جای می‌گیرند. این عناصر به سادگی به واسطه حرکت آب از مشخصات خاک پاک نمی‌شوند، چون جذب سطوح ذره‌های خاک رس شده اند. برعکس، یون‌های دارای منفی از قبیل نیترات که به سادگی در ذره‌های خاک جای نمی‌گیرند، به راحتی از سیستم بیرون رانده می‌شوند.
یون‌های دارای بار مثبت همچنین قادر به استفاده از میانگیر باران اسیدی خاک هستند. باران اسیدی یون‌های هیدروژنی دارای بار مثبت را به مشخصات خاک معرفی و اضافه می‌کند. این نوع خاک می‌تواند برای گیاهان و حیوانات سمی باشد. در هر صورت، هیدروژن در سطح ذره‌های خاک رس با دیگر یون‌های دارای بار مثبت نظیر آهن و پتاسیم جایگزین شده و غیرفعال می‌شود. این فرآیند را بافر خاک نامگذاری کرده اند، چون همین که هیدروژن برای واکنش‌ها در دسترس نباشد، pH "بافرهای" خاک به معنای واقعی کلمه تغییر می‌کند.
3. تغییر نرخ‌های هوازدگی
بسیاری از واکنش‌های هوازدگی شیمیایی توسط آب هدایت می‌شوند و یکی از عوامل اصلی تمام آن موادی هستند که از قابلیت حل شدن در آب برخوردار هستند. دی اکسید کربن تأثیرات فراوانی در هوازدگی شیمیایی دارد. همانطور که غلظت دی اکسید کربن جو زمین افزایش می‌یابد، مقدار دی اکسید کربن حل شده در آب باران نیز افزایش خواهد یافت. به این ترتیب نرخ مواد شیمیایی آب و هوا نیز افزایش می‌یابد. علاوه بر آن، هوازدگی یک فرآیند تدریجی است و می‌تواند اتلاف خاک در نتیجه فرسایش را مقدم بر دخالت‌های انسانی نگه دارد. به هر حال، فعالیت هایی، چون کشاورزی و توسعه زندگی شهری حجم فرسایش خاک را افزایش داده و نمی‌توان به کلی هوازدگی را کنار زد. به همین دلیل شاهد کاهش حاصلخیزی خاک، بار‌های رسوبی افزایش یافته به سیستم‌های آبزی و تغییر در چرخه‌های بیوگرافی شیمیایی جهانی بوده ایم.

معایب هوازدگی
هوازدگی می‌تواند زمین و ساختمان‌ها را نابود کند. همچنین این پدیده بر شواهد پیشاتاریخی از قبیل: فسیل‌ها و لایه‌های کهن زمین تأثیر می‌گذارد. هوازدگی عامل رانش زمین نیز محسوب می‌شود.
1. آسیب زدن به سازه‌های ساخت انسان
سرانجام تمام سازه‌های ساخت انسان شکسته می‌شوند. این تجزیه تدریجی نیز به علت فرآیند‌های هوازدگی ظاهر می‌شود. یکی از اشکال هوازدگی به نام "جداسازی ریشه" به وسیله بتن و سنگ فرش شکسته می‌شود. در اقلیم‌های سردتر ممکن است هنگامی که آب به یک شکاف می‌رسد و یخ می‌زند، جداسازی یخ‌ها صورت پذیرد. این مسئله در طول زمان به راه‌ها و جاده‌ها (پدیده‌ای به نام "سرمازدگی")، منازل و ساختمان‌های ساخته شده از سنگ و خشت و نیز بنا‌های تاریخی ساخت انسان آسیب می‌زند. اشکال هوازدگی شیمیایی از قبیل: اکسیداسیون هم می‌تواند در طول زمان به سازه‌های ساخت انسان آسیب برساند.
2. بلایای طبیعی
با شکسته شدن و تبدیل صخره‌ها به قطعات کوچک، هوازدگی شکلی از فرسایش به نام "اتلاف توده ای" را که توسط نیروی گرانش انجام می‌پذیرد، ممکن می‌سازد. متأسفانه، اتلاف توده‌ای می‌تواند سازه‌های ساخت انسان را نابود کرده و حتی موجب مرگ هم شود. ریزش صخره‌ها یکی از اشکال اتلاف توده‌ای است که در هنگام سقوط صخره‌های هوا زده از بلندی‌ها و شیب‌های تند دامنه کوه‌ها اتفاق می‌افتد. رانش صخره‌ها یکی دیگر از اشکال اتلاف توده‌ای است که می‌تواند به خانه‌ها آسیب زده و زندگی انسان‌ها را به مخاطره اندازد. شاید خطرناکترین و ویرانگرترین شکل اتلاف توده ای، سیل است که به طور معمول تحت عنوان "رانش سیلی" به آن اشاره می‌کنند. رانش سیلی معمولاً خانه‌ها و همچنین هر شخص کم شانسی را که در مسیر آن قرار گیرد، دفن می‌کند.
3. آسیب به سواحل و مزارع
همین فرآیند‌ها موجب ظهور پدیده‌ای دیگر به نام هوازدگی خاک می‌شوند. هوازدگی خاک هم اجازه رشد گیاهان در زمین را صادر می‌کند و هم فرسایش خاک را ممکن می‌سازد. باد و آب می‌توانند خاکی را که دچار هوازدگی شده و به ذرات کوچک تبدیل شده است، به نقاط دیگری منتقل کنند. این امر نگرانی‌های خاصی را برای کشاورزان به دنبال دارد، چون فرسایش خاک می‌تواند ثمردهی و، از این روی، حاصلخیزی زمین‌های زراعی را کاهش دهد. فعالیت‌های امواج اقیانوسی نیز می‌تواند ماسه را در دریا هوا زده کند. خود این امر نیز موجب نابودی سواحل و سامان‌های ساحلی می‌شود.
آیا مطالب گفته شده را مفید می‌دانید؟ به نظر شما محاسن و معایب هوازدگی چیست؟ نظرات خود را در انتهای این صفحه در قسمت "ارسال نظر" با ما به اشتراک بگذارید.
سامان کهنه پوشی

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/100001/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بایدها و نبایدهای حجامت برای بانوان

تدابیر پیشگیری از خواب آلودگی بهاری

چه عواملی باعث بیرون زدگی دیسک کمر می شود؟

علائم کم خونی را بشناسید

تنگی کانال نخاعی درمان قطعی دارد؟

درمان یبوست با طب سنتی

وقتی پشه مالاریا شما را نیش می‌زند چه اتفاقی می‌افتد؟

سالم‌ترین و بدترین ظروف برای پخت و پز/ استفاده از ظروف چدنی برای این افراد مشکل‌ساز می‌شود

شناسایی 3 نوع سرطان با یک قطره خون

اشتباهات رایج هنگام درد و دل با همسر

باکلاس‌ها با هر لباس چه گردنبندی میندازن؟

ماجرای عجیب گم شدن یک حلقه ازدواج

روغن این ویتامین برای پوست معجزه می‌کند

9 روش موثر برای از بین بردن بوی عرق در تابستان

11 آلاینده بیماری‌زای مخفی در خانه

این رنگ هارو باهم بپوش

نکات مهم برای خرید لوازم آرایشی

تاریخ‌سازی دختر دوومیدانی‌کار ایران با کسب طلای جوانان قهرمانی آسیا

یک کاردستی جالب و آموزنده برای بچه ها

آموزش برقراری ارتباط اجتماعی به کودکان

رابطه تلویزیون و فرزندانتان را کنترل کنید!

به کودکان کمک کنید با هم بازی کنند

"بچگی" را از کودکانتان دریغ نکنید !

به بچه ها باج ندهید !

مهمانان همیشگی خانه‌ی ما

وقتی کودک بزرگتر از سنش رفتار می کند، یعنی باهوش تر است؟

این جملات را به کودکتان نگویید!

همدردی بچه‌ها را باهوش می‌کند !

جو فراست بچه را از خجالت در می آورد

مکیدن انگشت در کودکان خطرناک است؟

از "بکن نکن‌" به کودک بپرهیزید !

نقش بازی در رشد شخصیت کودک

کودکان موفق چه چیزی لازم دارند؟

بچه‌هایی که بچگی نمی‌کنند!

بررسی خصوصیت های اخلاقی نوزادان

5 علامت اعتیاد به اینترنت

اگر همیشه با کودک خود جنگ و دعوا دارید !

ترس از مدرسه را در کودکانمان از بین ببریم

مشت‌زنی در کودکان

نحوه برخورد معلمان با کلاس اولی ها

دلشوره های کلاس اولی ها

نکات اساسی پیش از ورود به دبستان

چه کنم فرزندم کتاب بخواند؟

بازگشت به مدرسه

راههای تقویت حافظه دانش آموزان

علل ترس کودکان از مدرسه و راه حل آن

بازی های رایانه ای، خوب یا بد!؟

فرشته‌های آزار دیده!

کودک من آزار جنسی دیده است؟

اگر کودک شما کابوس می بیند !