آریا بانو

آخرين مطالب

آیا مصرف سیپروفلوکساسین در بارداری مجاز است؟ پزشکي

  بزرگنمايي:

آریا بانو - سیپروفلوکساسین یک آنتی بیوتیک وسیع الطیف و موثر است که طیف گسترده‌ای از عفونت‌ها را درمان می‌کند؛ با این حال، استفاده سیپروفلوکساسین در بارداری تقریبا محدود است و ممکن است مخاطراتی را ایجاد کند.


سرویس مادر و کودک - آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین در سال 1987 معرفی شد. این دارو در لیست داروهای ضروری سازمان بهداشت جهانی قرار دارد که شامل داروهای موثر و ایمن مورد نیاز در سیستم بهداشتی هستند. این دارو به عنوان یک داروی عمومی و نه چندان گران قیمت در دسترس است. در این مقاله با شرایط مصرف سیپروفلوکساسین در بارداری و نحوه عملکرد و عوارض این دارو آشنا خواهیم شد.
سیپروفلوکساسین چیست؟
سیپروفلوکساسین یک آنتی بیوتیک است که برای درمان عفونت‌های باکتریایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از جمله موارد کاربرد آن در برابر عفونت‌های استخوانی و مفصلی، عفونت‌های داخلی، انواع خاص اسهال عفونی، عفونت‌های تنفسی، عفونت‌های پوستی، تب تیفوئید و عفونت‌های دستگاه ادراری است. این آنتی بیوتیک را می‌توان به شکل قرص، قطره‌های چشمی یا تزریق داخل وریدی استفاده کرد. عوارض جانبی رایج مصرف سیپروفلوکساسین نیز عبارتند از تهوع، استفراغ، اسهال و بثورات جلدی. علاوه بر این سیپروفلوکساسین خطر پارگی تاندون را افزایش می‌دهد.
نتایج برخی از مطالعات بر روی حیوانات سبب ایجاد نگرانی‌هایی در مورد استفاده از سیپروفلوکساسین در بارداری می‌شود. با این حال، در کودکان زنانی که در بارداری از این دارو مصرف می‌کردند، مشکلی مشاهده نشده است. همچنین اگرچه که به نظر می‌رسد مصرف آن در دوران شیردهی بی‌خطر باشد اما بهتر است که در دوران شیردهی نیز مصرف نشود.
بیشتر بخوانید: آ شنایی با موارد مصرف و عوارض قرص سیپروفلوکساسین

هشدارهایی در مورد مصرف سیپروفلوکساسین در بارداری
در مورد مصرف آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین در دوران بارداری اما و اگرهایی وجود دارد و معمولا این آنتی بیوتیک در این دوران و به خصوص در سه ماهه اول بارداری تجویز نمی‌شود. در نتیجه اگر پزشکتان برای شما این آنتی بیوتیک را تجویز کرده است و باردار هستید، لازم است که حتما به وی اطلاع دهید.
آزمایشات انجام شده در زمینه مصرف سیپروفلوکساسین در بارداری
در مطالعاتی که بر روی مدل‌های حیوانی انجام شد، در اثر مصرف سیپروفلوکساسین در بارداری خرگوش‌ها، مسمومیت دستگاه گوارش مشاهده شد و منجر به کاهش وزن مادر و افزایش شیوع سقط جنین، سقط داخل رحمی و عقب ماندگی جنین شد. ظاهرا این آنتی بیوتیک به مایع آمنیوتیک جذب می‌شود و موجب مسمومیت جنین می‌گردد.
در مطالعات حیوانی دیگر آسیب غضروف و آرتروپاتی در گونه‌های مختلف گزارش شده است که موجب نگرانی‌هایی در مورد تاثیرات احتمالی سمی سیپروفلوکساسین بر روی تشکیل استخوان در جنین انسان می‌شود.
برای جلوگیری از چنین مخاطراتی و از آنجایی که آنتی بیوتیک‌های کم خطرتری وجود دارند، برخی از متخصصان از تجویز آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین در بارداری، مخصوصا در سه ماهه اول اجتناب می‌کنند.
مطالعات انسانی در زمینه مصرف سیپروفلوکساسین در بارداری‌های انسانی اندک است، اما در اغلب این مطالعات هیچ اثر منفی بر جنین و مادر مشاهده نشده است. مثلا در یک مطالعه کنترل شده، 200 زن که از فلوروکینولون‌ها در طی دوران بارداری استفاده می‌کردند، بررسی شدند. در این مطالعه نرخ سقط‌های خودبخودی و وزن کم نوزاد در هنگام تولد، بین گروه‌ها تفاوتی نداشت و همچنین هیچ اختلال اسکلتی عضلانی بالینی در نوزادان (تا سن 1 سالگی) مشاهده نشد.
در یک مطالعه دیگر نیز بین گروه شاهد و گروهی که سیپروفلوکساسین در بارداری مصرف کرده بودند، اختلافی بین رشد و زمان راه افتادن کودکان و یا اختلالات عضلانی اسکلتی بین نوزادان هر دو گروه مشاهده نشد.

با این حال و با توجه به مطالعات حیوانی گسترده‌ای که در این زمینه انجام گرفته که نشان دهنده اثرات زیان بار مصرف سیپروفلوکساسین در بارداری بر جنین است، توصیه می‌شود که در دوران بارداری از این آنتی بیوتیک استفاده نشود، چرا که احتمال آسیب رسانی به جنین و مادر را بیشتر می‌کند.
در اروپا مصرف سیپروفلوکساسین در بارداری غیر مجاز است.
در دوران شیردهی نیز با توجه به میزان اهمیت مصرف این دارو در مادر، یا باید مصرف دارو قطع شود و یا شیردهی، چرا که این دارو به شیر منتقل می‌شود.
نحوه اثر و عملکرد سیپروفلوکساسین
سیپروفلوکساسین یک آنتی بیوتیک است که برای درمان طیف گسترده‌ای از عفونت‌ها استفاده می‌شود. سیپروفلوکساسین دو آنزیم باکتریایی به نام توپوایزومراز IV و DNA گیراز را غیرفعال می‌کند که از تولید و ترمیم DNA باکتری و سایر پروسه‌هایی که به تشکیل DNA منجر می‌شود، ممانعت کرده و در نتیجه تولید و تکثیر باکتری را مختل می‌کند. آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین بر روی گونه‌های حساسی از باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی مانند استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کولای، کلبسیا پنومونیا، پسودوموناس آروجینوزا و ... موثر است.
سیپروفلوکساسین متعلق به گروهی از داروهای آنتی بیوتیکی شناخته شده به نام فلوروکینولون‌ها (و همچنین کینولون‌ها) است.
اگرچه می‌توان سیپروفلوکساسین را برای درمان طیف گسترده‌ای از عفونت‌ها مانند عفونت دستگاه ادراری، عفونت پروستات ، دستگاه تنفسی، سینوس‌ها، استخوان‌ها و مفاصل، شکم و ناحیه تناسلی استفاده کرد. با این حال، معمولا فقط در درمان عفونت‌های دستگاه ادراری، برونشیت مزمن و سینوزیت استفاده می‌شود، و تنها زمانی تجویز می‌شود که سایر گزینه‌های درمانی شکست خورده یا نمی‌توانند مورد استفاده قرار گیرند.
علاوه بر عفونت‌های نام برده شده، می‌توان از آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین برای درمان طاعون نیز استفاده کرد.
عوارض جانبی مصرف سیپروفلوکساسین
به نظر می‌رسد عوارض جانبی این دارو بالاتر از برخی از گروه‌های آنتی بیوتیکی مانند سفالوسپورین‌ها باشد، اما کمتر از کلیندامایسین است. به طور خلاصه عوارض جانبی مصرف سیپروفلوکساسین عبارتند از: پیلونفریت، آلرژی عضلات اسکلتی و مالیژیا و غیره.
از دیگر عوارض مصرف این دارو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اسهال دفع مدفوع همراه با خونریزی یا به رنگ سیاه سوزش، خارش، بی‌حسی، یا احساس سوزن سوزن شدن تغییر رنگ پوست تغییر در رنگ ادرار درد در قفسه سینه احساس تنگی قفسه سینه تب و لرز بی‌قراری گیجی شنیدن صدای زنگ یا وزوز و یا دیگر صداها در گوش سرفه خونی ضربان قلب سریع و نامنظم سردرد و خستگی شدید از دست دادن شنوایی بثورات پوستی گرفتگی مفصلی تورم بزرگ بر روی صورت، پلک‌ها، لب‌ها، زبان، گلو، دست‌ها، پاها و یا اندام‌های جنسی درد یا گرفتگی ماهیچه‌ها تهوع و استفراغ بی حسی دست احساس درد یا ناراحتی در بازوها، فک، کمر و گردن ایجاد توده‌های قرمز زیر پوست، بیشتر بر روی پاها قرمزی صورت، گردن، بازوها و گاهی اوقات بالای سینه تشنج درد شدید شکم یا معده تورم غدد لنفاوی دردناک یا خفیف در گردن، زیر بغل یا کشاله ران ترشحات غلیظ و سفید از واژن بدون بو و یا با بوی کم خواب آلودگی غیر معمول، کسالت، خستگی، ضعف آفت سفید در دهان و یا زبان زردی چشم یا پوست
اگر هر یک از این عوارض جانبی را بعد از مصرف سیپروفلوکساسین را مشاهده کردید، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین توجه داشته باشید که در دوران بارداری قبل از مصرف هر نوع دارو حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/103677/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وداع با اطلس؛ ربات انسان‌نمای بوستون داینامیکس بازنشسته می‌شود

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

نصیرزاده: با مجیدی، گل محمدی مذاکره داشتیم

نصیرزاده: تمام لیست خمس با نظر خودش جذب کردیم

پیروانی: یک بار هم علیه داوری حرف نزدم

وضعیت خروجی ورزشگاه وطنی

هاشمی نسب: درباره ناعدالتی ها حرف نمیزنم

کایل واکر: جود بلینگام یک هافبک کامل است

بادامکی: فشار مجازی استقلال بی سابقه بوده است

بیرانوند فردا گچ دستش را باز می کند

معاون پرسپولیس: اعلام کردند VAR منتفی شد

علت توقف مذاکره تراکتور با بردیف از زبان نصیرزاده

آخرین خبر از واگذاری مالکیت باشگاه پرسپولیس

عمو کاووس: مرگ حقه، میکروب بهانه است

گناه مخاطب چی بود فرشته؟

‎«گریه لیلی»؛ شاهکار تکنوازی ویولن استاد اسدالله ملک

سرعت وقوع فرونشست چقدر است؟

خیلی شانس آورد از یک تصادف مرگبار نجات پیدا کرد!

عکس های کاملا به موقع

دلیل احساس درد در مفاصل انگشت ها چیست؟

اشتباهات ساده‌ای که آشپزخانه را شلوغ و نامرتب می‌کند

نسخه جدید ربات انسان‌نما اطلس با قابلیت‌های هوش مصنوعی معرفی شد

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

دقیقی: می‌توانستیم مساوی کنیم، حیف شد

جعفری: بازی کردن با فولاد در اهواز همیشه سخت است

قربانعلی‌پور: مطمئنا لیگ برای تیم ملی رصد می‌شود

حردانی: هواداران سنگ تمام گذاشتند

شجاعی جمله معروف کمالوند را بازسازی کرد

سرپرست استقلال: مشکل تیم ما مالی است

کری ستاره بارسا برای رئال؛ با 200 درصد توان بازی می کنیم

رضاوند: بازی‌ها با VAR برگزار شود تا حق تیمی‌ خورده نشود

واکنش بادامکی به استفاده از VAR در هفته‌های پایانی

بادامکی: اسماعیلی فر به هواداران لایک نشان داده

وقتی هیچی از هنر نقاشی نمیدونی

دابسمش علی لهراسبی برای مخاطبانش

سلمان: در باز است، باز پرنده است، پس در پرنده است!

وقتی نمیتونی دو دقیقه ساکت بشینی

فامیل دور و بچه‌ش و ببعی قاچاقی میخوان برن ترکیه

بلایی که مهسا طهماسبی سر گربه های محله آورده

قطعه «گلادیاتور» اثر هانس زیمر با ساز دودوک

پزشکان پایبند تعرفه‌های قانونی نیستند

ترفند عجیب گراز برای فرار از دست سگ‌های شکارچی!

خوشمزه ترین سوپ قارچی که میتونی درست کنی

افزایش قد نرمال برای دختران در سنین بلوغ

توصیه ای برای چیدمان منزل کسانی که فرزند اوتیسم دارند

تصاویری فوق‌العاده زیبا از عبور زیبای فالکون 9 از مقابل ماه

چاپ پنجمین جلد مجموعه تاریخ ایران‌زمین درباره طاهریان و آل بویه

ویسی: قول می‌دهم خوزستانی‌ها در پایان، ناراحت نباشند

نویدکیا: نیمه دوم با کیفیت بازی کردیم

شجاع: هواداران تراکتور هر چه بگویند حق دارند