آریا بانو

آخرين مطالب

بچه هایی که به پای هم پیر نمی شوند مقالات

  بزرگنمايي:

آریا بانو - تهران- «کودک همسری» پدیده ای است که غالبا از منظر حقوق کودک و تاثیرات فردی آن مورد واکاوی و بحث قرار می گیرد. این در حالی است که تبعات آن برای نهاد خانواده تا حد زیادی مکتوم می ماند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، توقف طرح افزایش حداقل سن ازدواج موسوم به کودک همسری که اوایل دی ماه از سوی کمیسیون حقوقی مجلس صورت گرفت، بار دیگر توجهات را به این موضوع جلب کرد.
فوریت این طرح که از سوی فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی تدوین شد، مهرماه امسال به تایید اکثریت نمایندگان مجلس رسیده بود.
فراکسیون زنان با توجه به آسیب‌هایی که ازدواج کودکان به دنبال دارد طی دو سال گذشته تلاش کرده‌است قانونی برای مقابله با آن وضع کند؛ قانونی که اکنون به دلایل فقهی و شرعی با مخالفت کمیسیون قضایی روبرو است.
همچنین به نوشته برخی رسانه ها، سخنگوی کمیسیون حقوقی مجلس درباره ازدواج دختران در سنین پایین در استان هایی چون سیستان و بلوچستان اظهار داشته، موافقت و یا عدم موافقت ما درباره این موضوع ملاک نیست و بحث ما این است که دختری که پدر ندارد و مشکل دارد اگر با یک جوان 17 ساله ازدواج کند مشکلی ندارد و نمی توانیم به خاطر این موضوع دختر یا پسر را زندانی کنیم.
حجت الاسلام «حسن نوروزی» درباره ضربات روحی و جسمی که به دختران به دلیل ازدواج در سنین پایین وارد می شود تصریح کرد: اگر یک دختر مثلا در منطقه ای چون سیستان و بلوچستان کسی را نداشته باشد و گرسنه باشد برای وی تشکیل خانواده بدهیم بهتر از این است که وی را به پاکستان بفرستیم.
وی درباره ازدواج دختران در سن 10 سالگی در برخی از مناطق کشور نیز گفته «مادربزرگ خود من در 9 سالگی ازدواج کرد و مشکلی هم نداشت.»
در این زمینه آمارهایی وجود دارد که حکایت از افزایش ازدواج کودکان دارد. چندی پیش یکی از خبرگزاری ها داده نمایی را منتشر کرد که بر اساس آن ازدواج کودکان از سال 90 تا 95 با افزایش روبرو بوده‌است؛ به طوری که سهم ازدواج دختران بین 10 تا 14 سال از کل ازدواج‌های ثبت شده در سال 90، چهار و نیم درصد بوده و در سال 95 به پنج و نیم درصد رسیده‌است. همچنین سهم ازدواج افراد کمتر از 18 ساله از کل ازدواج‌های کشور 17 درصد است.
طی این سال‌ها کارشناسان و فعالان حقوق کودک از ابعاد متنوعی آسیب ازدواج کودکان را گوشزد کرده‌اند. بسیاری بر این نکته تاکید دارند که ازدواج کودکان دختر اغلب در خانواده‌های کم درآمد و معمولاً از سر اجبار و برای کاهش هزینه‌های خانوار صورت می‌گیرد.
در چنین وضعیتی، همسر و زندگی مناسبی در انتظار کودک نخواهد بود و فرد از سنین کودکی با دشواری و زندگی اجباری دست و پنجه نرم می‌کند.
طبق آمار از 43 هزار مورد ازدواج کودکان در کشور، 2 هزار مورد به طلاق یعنی پدیده کودکان بیوه انجامیده است؛ افرادی که در جوامع سنتی تحت انواع فشارهای فرهنگی و اجتماعی قرار دارند و امکان ازدواج مجدد برای آن‌ها بسیار پایین است.
گذشته از این افراد که کودکیشان با تلخی‌ها و سختی‌ها تباه می‌شود، با افرادی مواجهیم که از رفاه و آرامش نسبی برخوردارند اما این شرایط نیز نمی‌تواند توجیه‌گر ازدواج کودکان باشد، چرا که فرد معمولاً مدرسه را ترک می‌کند، آموزش لازم را دریافت نمی‌کند و توانایی‌های لازم برای کسب درآمد و یا مدیریت زندگی خود را به دست نمی‌آورد و از همه مهم‌تر اینکه فرد زیر 18 سال در بسیاری موارد از بلوغ لازم برای تصمیم‌گیری برای آینده خود برخوردار نیست و توانایی تشخیص و تحلیل پیامدهای طولانی مدت تصمیماتش را ندارد.
عواملی از این دست باعث می‌شود فعالان حقوق کودک، ازدواج کودکان را مورد نقد قرار دهند و آن را غیرانسانی و خلاف حقوق کودکان قلمداد کنند. در مقابل، موافقان ازدواج کودکان چنین نگرشی را متعلق به فرهنگ غرب می‌دانند و معتقدند در صورت صلاحدید پدرو مادر این ازدواج می‌تواند به نفع فرد باشد.
همان طور که از مباحث مطرح شده مشخص است، مساله ازدواج کودکان در ایران بیشتر حول مفهوم حقوق کودک صورت‌بندی شده‌است و همگان در سطح فردی به آن نگاه می‌کنند. در واقع موافقان و مخالفان ازدواج کودکان به این پرسش پاسخ می‌دهند که آیا این ازدواج به کودک آسیب می‌زند یا خیر. هر چند تحلیل مساله از این زاویه بسیار حایز اهمیت است اما لازم است در سطح نهادی (با تاکید بر نهاد خانواده) نیز به این موضوع نگاه کنیم و از خود بپرسیم سرنوشت خانواده‎ای که بر ازدواج کودکان بنا شده‌است چیست.
همگان بر اهمیت نهاد خانواده در ایران تاکید دارند؛ نهادی که با بلوغ و درایت زن و شوهر بارور می‌شود و به ثمر می‌نشیند. اما پسری که زیر 18 سال سن دارد چه درکی از نقش همسری خود خواهد داشت؟ آیا او آماده پذیرش مسئولیت‌های همسری هست؟
اگر کسب درآمد و تامین هزینه‎های خانوده را بر عهده گرفته‌است، طبیعتا با پدیده کودک کار مواجه هستیم؛ کسی که به احتمال زیاد حتی مدرک دیپلم و به لحاظ قانونی امکان استخدام ندارد. آیا او در این سن می‌تواند شغلی داشته باشد که آینده خانواده را تامین کند. آیا از بیمه و درآمد ثابت و امنیت شغلی نسبی - متناسب با میانگین جامعه ایران- برخوردار است. یا همان طور که در سطح جامعه شاهد هستیم به مشاغل کاذب و ناپایدار کارگری روی آورده‌است.
واضح است که او با انتخاب این شغل امکان کسب فرصت‌های شغلی بهتر و امن‌تر در آینده را نیز از دست داده‌است. او چگونه پدری خواهد بود؟ جدا از مساله تامین معاش، آیا پسر زیر 18 سال از بلوغ فکری و عاطفی لازم برای تنظیم رابطه‌ با همسرش برخوردار است؟ به عنوان مرد خانه آداب مهمان‌داری را می‌داند؟
در خصوص زن نیز همین طور است. دختر زیر 18 سال که با ازدواج فرصت تحصیل و آموزش را از دست می‌دهد، برای ایفای نقش همسری و مادری چه در چنته دارد؟ آیا مهارت و سواد کافی دارد که با یافتن شغل مناسب به هزینه‌های خانواده کمک کند؟به لحاظ جسمی و عاطفی آماده رابطه جنسی هست؟ آماده تربیت فرزند است؟ اگر این خانواده مانند هر خانواده دیگری با مشکل و بحرانی مواجه شود، آیا این کودکان مهارت لازم برای حل مساله خود را خواهند داشت؟ فرزندانی که در چنین خانواده‌ای به دنیا می‌‌آیند چه آینده‌ای دارند؟ جز این است که فقر اقتصادی و فرهنگی از نسلی به نسل بعد منتقل خواهد شد؟
اگر خانواده به جای آنکه زمینه رشد و ارتقای افراد را فراهم کند به بستری برای رنج و تشدید فقر اقتصادی و فرهنگی بدل شود، چه طور می‌توان از حیثیت نهاد خانواده دفاع کرد؟
پژوهش**س.ا**9279

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/112091/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جنجال فروش آنلاین دارو و هشدار امپراطوری ناصرخسرو مجازی

تصنیف گیلکی «بیا بشیم کوهان جور» با صدای حسین سنجلانی

وکیل مدافع: توماج صالحی به اعدام محکوم شد

فرمانده فراجا: هیچ ماموریتی حساس‌تر از اجرای طرح نور وجود ندارد

جوانمردی امیرالمؤمنین صلوات الله علیه در جنگ ها

در شب قبل شهادت حضرت حمزه(ع) چه گذشت؟

تعویض پرچم حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)

این ادویه پیری را شکست می‌دهد

چرا ایرانی‌ها بیشتر سنگ کلیه می‌گیرند؟/ شایع‌ ترین بیماری های اورولوژی در کشور

سه علامت پرخطر در دوران آشنایی

سرگرمی پرهیجان برای بزرگسالان

همه‌جا پای یک ژن در میان است؛ حتی در لذت از موسیقی!

شاعرانه/که درد عاشقان آنجا به جز شیون نمی‌دانم

ممنوعیت ورود بانوان به ورزشگاه امام خمینی(ره) اراک

ملوان بدون مصدوم و محروم مقابل سایپا

کرسپو و کیول؛ از فینال استانبول تا لیگ قهرمانان آسیا

صعود نماینده ژاپن به فینال لیگ قهرمانان آسیا

گواردیولا هم به تراکتور بیاید،‌ مشکلات حل نمی‌شود

آشوبی: پرسپولیس در بهترین شرایط آمادگی قرار دارد

مصائب پیروزی برابر قرقیزستان از زبان کاپیتان تیم ملی فوتسال

بازیکن رئال که ژابی برای لورکوزن می‌خواهد

ورود زنان به بازی آلومینیوم- پرسپولیس ممنوع شد

تایلند 3 عراق 2، هفتمین صعود متوالی به جام جهانی

روایت زهره حمیدی از روزهای سخت سرطان؛ از تلویزیون و وزارت ارشاد دلخورم

آهنگ زیبا از ایوان بند به نام «حلش کنیم»

عنابستانی: آخرین جمع‌بندی احتمالی کمیسیون اجتماعی مجلس توافق برای تعطیلی شنبه‌هاست

نگرانی از ریزش دیوار قلعه بلقیس؛ دومین بنای خشتی ایران

بازداشت عامل جنایتکاری که با اخاذی و تهدید خانم‌ها را مجبور به توزیع مشروبات الکلی می‌کرد!

هر روز به این سه بزرگوار سلام بدید

اهمیت انشاءالله گفتن در کارها

ویدئوی زیبا و آرامش‌بخش از شن‌های کویر

از کجا بفهمیم نمازهایی که میخوانیم بدرد قیامت می خورد؟

مرغ کره ای با سس زرشک و آلبالو

فیزیوتراپی برای چه کسانی توصیه نمی‌شود؟

به رشد حرکتی کودک‌تان کمک کنید

معرفی نامزدهای جایزه ادبیات داستانی زنان

هر آنچه قرار است از دربی مرسی ساید بدانید

گواردیولا: علاقه‌ام به دی‌زربی هر فصل بیشتر می‌شود

گلایه کاپیتان تیم ملی از میزبانی جام ملت‌ها

آنچلوتی ستاره‌اش را لای پر قو گذاشت!

سالار آقاپور: جام جهانی آماده باش؛ ما اومدیم

شمس‌‍آذر هم جریمه مالی شد و هم معنوی

تاج صعود به جام جهانی را تماشا کرد

استقلالی‌ها با خاص‌ترین فوتبالیست ایران همبازی شدند

رانگنیک: باید ببینم بایرن را می‌خواهم یا نه!

باید یک سیلی پای گوش لیائو خواباند!

بازهم سلمان برای کارهای سخت انتخاب شد!

لیلا زارع: نباید در زمینه فیلمسازی فقط به جشنواره‌های دولتی اکتفا کرد

پرفروش‌ترین داروهای ایران در 1402 معرفی شدند/ اینفوگرافیک

یک ادعای عجیب از سوءتغذیه نیمی از ایرانی ها