آریا بانو

آخرين مطالب

انحراف ارزی بازار خودرو اقتصادي

انحراف ارزی بازار خودرو
  بزرگنمايي:

آریا بانو - به گزارش دنیای اقتصاد؛ تخصیص سه‌میلیارد دلار به مونتاژکاران خودرو این سوال را مطرح کرده که ارز مذکور چرا به تنظیم بازار خودرو کمکی نکرده است؟ واضح است که مسیرهای فراوانی برای تنظیم بازار پیش پای سیاستگذار بوده است؛ به‌طوری‌که مسیر واردات هم می‌توانست در کنار تزریق ارز به مونتاژی‌ها به‌طور همزمان مورد نظر قرار بگیرد.
حواشی تخصیص ارز سه‌میلیارد دلاری به مونتاژکاران خودرو، ابهاماتی در ارتباط با تخصیص ارز مذکور و تنظیم بازار خودرو ایجاد کرده است.آنچه مشخص است از سال 97 تاکنون همراه با توقف واردات خودرو و اعمال تحریم‌های بین‌المللی که منجر به افت 50‌درصدی تیراژ خودروسازان شد، بازار خودرو تا به امروز روی خوش به خود ندیده است. در سال‌های گذشته از یک‌سو به واسطه قیمت‌گذاری دستوری و تحریم خارجی، خودروسازان محصولات خود را با زیان به بازار عرضه کردند و از سوی دیگر متقاضیان نیز از دسترسی به خودروی مورد‌نیاز خود آن هم با قیمت کارخانه محروم شدند. با وجود آشفته‌بازار خودرو اما سیاستگذار همچنان بر توقف واردات خودرو آن هم به بهانه مشکلات ارزی اصرار کرده و از سال 97 تا 1401 بازار روی خودروهای خارجی نو را به خود ندید.
آنچه مشخص است در سال‌های قبل از توقف واردات، تولید خودرو در کنار ورود محصولات خارجی و تیراژ محدود خودروسازان مونتاژی توانسته بود به تنظیم بازار کمک کند. این در شرایطی است که توقف واردات در کنار تیراژ محدود خصوصی‌ها بار اصلی بازار را به دوش دو خودروساز بزرگ کشور انداخت که همین مساله منجر به هم‌ریختگی و کمبود خودرو در بازار شد. برخی از دست‌اندرکاران صنعت خودرو تاکید دارند که واردات می‌توانسته تا حدودی بازار را تامین کند و عرضه و تقاضا تنها محدود به خودروسازان نمی‌شد. اما سیاستگذار ترجیح داد که در قدم اول واردات خودرو را متوقف و تمرکز خود را بر تولید خودرو قرار دهد.
اما جهش درآمدهای ارزی کشور که از حدود دو سال گذشته شروع شد، سیاستگذاری جدیدی در عرضه خودرو به بازار را رقم زد. مبنای این سیاستگذاری هم تا حدودی به توافق 25ساله ایران و چین و همچنین سرعت فروش نفت ایران به این کشور برمی‌گردد. استراتژی یا پروژه سیاستگذار خودرو در این زمینه تزریق دلار به شرکت‌های مونتاژکار خودرو یا همان خودروسازان چینی برای رشد تولید بود. هر چند تا به امروز شنیده نشده که تزریق دلار به خصوصی‌ها با هدف تنظیم بازار صورت گرفته اما بارها عنوان شده که لغو توقف واردات با هدف تنظیم بازار ملتهب خودرو بوده است.طبق آخرین آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت، بخش خصوصی خودروسازی کشور در سال 1402 به میزان 72درصد نسبت به سال 1401 رشد تولید را تجربه کرده است. این بدین معناست که ترجیح سیاستگذار همراه با تزریق دلار به این بخش از خودروسازی کشور، توسعه مونتاژ خودرو بوده تا واردات.حالا این سوال را بار دیگر تکرار می‌کنیم که آیا هدف سیاستگذار در این راستا، کاهش التهاب بازار و تنظیم بازار بوده است؟
واضح است که مسیرهای فراوانی برای تنظیم بازار خودروی کشور پیش پای سیاستگذار بوده است، به‌طوری‌که مسیر واردات هم می‌توانست در کنار تزریق دلار به مونتاژی‌ها به طور همزمان انجام شود. نتیجه این سیاست این بود که هم از قیمت‌گذاری عجیب‌وغریب خودروهای وارداتی در بازار جلوگیری می‌شد و هم بار اصلی و تمرکز تولید از دوش خودروسازی کشور برداشته می‌شد. با‌این‌حال سیاستگذار باز هم بر توقف واردات خودرو اصرار ورزید و مونتاژ محصولات گران‌قیمت را بر ورود خارجی‌ها ترجیح داد.
نتیجه این سیاستگذاری هم حالا نمود پیدا کرده است. خودروهای مونتاژی با قیمت‌های میلیاردی جایگزین محصولات وارداتی شدند و ورود خارجی‌ها نیز به صورت قطره‌چکانی ادامه دارد. روش قطره‌چکانی روشی است که سیاستگذار برای واردات در پیش گرفته و عایدی آن نیز به‌هم‌ریختگی بیشتر بازار خودرو است؛ این در شرایطی است که قرار بود ورود خارجی‌ها به تنظیم بازار خودرو کمک کند.
واردات یا مونتاژ؟
وزارت اقتصاد و دارایی همراه با انتقادهایی که از نحوه تخصیص ارز به برخی از صنایع و نهادها صورت گرفته بود، اقدام به انتشار جدولی کرد که در آن لیست 100واردکننده به ‌لحاظ ارزش دلاری در سال 1402دیده می‌شود؛ نکته قابل‌توجهی که در این لیست و بین شرکت‌هایی که بیشترین میزان ارز را در سال گذشته دریافت کرده‌اند به چشم می‌خورد، نقش پررنگ شرکت‌های خودروساز مونتاژی است. در چهار ردیف اول لیست شرکت‌هایی دیده می‌شوند که اقدام به واردات کالاهای اساسی یا ضروری کرده‌اند؛ این در شرایطی است که از ردیف پنجم خودروسازانی قرار دارند که بیشترین ارز را دریافت کرده‌اند.
ارز تخصیصی به مونتاژکاران خصوصی این سوال را مطرح می‌کند که چرا سیاستگذار توازنی میان واردات و مونتاژ ایجاد نکرده که منجر به تنظیم بازار خودروی کشور شود؟ اگر این توازن برقرار می‌شد به طور حتم اتفاقی در راستای بهبود التهاب بازار رخ می‌داد؛ با‌این‌حال سیاستگذار ظاهرا تنها با تخصیص ارز به مونتاژ و رشد 72درصدی تولید خودرو در این حوزه، به دنبال ایده‌پروری در بازار بوده است.
آمارها در این زمینه چه می‌گویند؟
آنچه مشخص است تولید خودرو در کشور به دلیل اعمال تحریم‌های سفت‌و‌سخت، بسیار پرهزینه است. اما ورود خارجی‌ها از ابتدا مشمول تحریم نبوده است و وارد‌کنندگان قادر به واردات از برخی کشورها بوده‌اند. بنابراین واردات خودرو به کشور می‌توانست با دردسرهای کمتری انجام شود، اما تولید به دلیل دور زدن تحریم‌ها با هزینه زیادی همراه است. طبق جداولی که وزارت صمت در سند تحول صنعت خودرو منتشر کرد، سقف ارزی برخی خودروهای مونتاژی 20 تا 25هزار دلار برآورد شده؛ این در حالی است که سقف واردات خودرو نیز در آیین نامه واردات 20هزار دلار تعیین شده است. البته در این جدول ارقام مختلفی از ارزبری محصولات مونتاژی و تولیدی به چشم می‌خورد، اما میانگین ارزبری خودروهای چینی حدود 15هزار دلار برآورد شده است.
طبق گفته معاون وزیر اقتصاد و رئیس‌کل گمرک ایران، در سال 1402 به‌میزان 8میلیارد و 380میلیون دلار اجزا و قطعات خودرو و موتورسیکلت از گمرکات ترخیص و وارد کشور شده است. اگر این رقم را مبنا قرار دهید و سقف ارزی خودروهای وارداتی را نیز 20هزار دلار در نظر بگیرید، بنابراین در سال گذشته با 8میلیارد دلار، 400هزار دستگاه خودرو می‌توانست وارد کشور شود. اما اگر مبنا را همان 3میلیارد ارز تخصیصی به مونتاژکاران قرار دهیم 150هزار خودرو با این رقم به کشور ورود می‌کرد. اما همان‌طور که گفته شد سیاستگذار ترجیح داد فقط 224میلیون دلار، یعنی یک‌چهارم یک شرکت مونتاژی، ارز به واردات تخصیص دهد؛ ارزی که نتوانست چندان کمکی به بازار خودرو کند و فقط خلأ محصولات وارداتی را پر کرد.
در این زمینه یک کارشناس خودرو به «دنیای اقتصاد» می‌گوید که سهم خودرو در سبد ارزی کشور، که سهم بسیار قابل‌توجهی است؛ در سال گذشته نتوانست مشکلی از بازار خودرو حل کند. وی تاکید می‌کند که سیاستگذار در خطایی فاحش با توقف واردات خودرو، آسیب جبران‌ناپذیری به بازار خودرو زد و این بازار زمان طولانی برای بهبود در پیش دارد. این کارشناس خودرو معتقد است که حمایت‌های دولتی در بخش خصوصی نیز ایجاد انحصار کرده و این دخالت‌ها به ضرر متقاضیان خودرو تمام شده است. اما روز گذشته باز هم وزیر صمت به تکرار وعده‌های قبلی خود پرداخت. وی در بحث واردات خودرو تاکید کرد که «این موضوع را در دستور کار داریم تا به این وسیله تعادل بهتری در تامین تقاضای بازار و بحث ناترازی به وجود بیاوریم و اخبار خیلی خوبی در این زمینه داریم». اظهارات عباس علی‌آبادی تکرار وعده‌های قبلی است هر چند وی اذعان کرده که واردات خودرو می‌تواند به تعادل بازار کمک کند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1189907/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حرکت نمایش عجیب با موتورسیکلت

4گوشه دنیا/ غار مرگ کاستاریکا؛ غاری که هر موجودی را به کام مرگ میکشاند

طرز تهیه تاک پلو، پلوی اصیل و خوشمزه ایرانی

طرز تهیه مرغ ترش فوری

حفظ تناسب اندام سلامت روان کودکان را تقویت می کند

همه زنان بعد از 40 سالگی به ماموگرافی نیاز دارند

9 راه ساده برای محبوب بودن در هر جمعی که هستید

افسانه‌های غیرواقعی درباره ازدواج

یک درمان جدید برای رویش مجدد موی بیماران خودایمنی

روز پنجم نمایشگاه کتاب و نکاتی درباره بلاگرهای کتاب، بخش جذاب کودکان و...

ستاره النصر در راه بازگشت به فوتبال اروپا

محبوبیت ویژه الماس رئال در بین بازیکنان

جمعیتی به اندازه 7 ورزشگاه آزادی در جشن قهرمانی رئال!

سالگرد یکی از دراماتیک‌ترین لحظه‌های تاریخ لیگ جزیره

وقتی ریو فردیناند از عظمت ورزشگاه سانتیاگو برنابئو به وجد می آید!

درخشش ستاره سابق رئال؛ 19 جایزه در 28 بازی!

توصیه ویه‌را به سرخپوشان برای سه بازی آینده

اجازه امضای صورتجلسه به حجازی داده نشد

اتفاقی نادر برای مدافع محبوب سپاهانی‌ها

آخرین موانع بر سر راه مجوز حرفه‌ای سرخابی‌ها

سرنوشت آزمون و جهانبخش در اروپا چه می‌شود؟

عکسی از گریم های پژمان جمشیدی در طول دوران بازیگریش

سکانسی از بازی مرحوم لرستانی در «عطسه»

بازگشت اجباری؛ مهاجرت معکوس ایرانیان از کانادا

رقص دیدنی محسن کیایی و امیرمهدی ژوله با آهنگ گیلکی وسط برنامه صداتو که پربازدید شد

کودک بازیگوش زن همسایه را با خودرو زیر گرفت

دانش آموزان بخوانند؛ تغییرات مهم در امتحانات نهایی از سال آینده

تقویم تاریخ/ پایان حاکمیت چند قرنی ایران بر بحرین با رأی مجلس شورای ملی

4گوشه دنیا/ راهکاری برای جلوگیری از فیلمبرداری در مجالس عروسی

باید مطالعه فراوان داشت تا اهل بیت(ع) را خوب بشناسیم

آقا رو قسم بده جان جواد

یک دسر خوشمزه واسه عصرونه درست کن

درمان قطعی ناباروری با دانش بومی/ ایران جزو 10 کشور برتر جهان در درمان نازایی

رشد فکری جوانان و نوجوانان در مقابل رفتارهای والدین

مردی که پازل کره زمین را چید اما هیچکس حرفش را باور نکرد

بازدید از آرامگاه شاعران در 25 اردیبهشت رایگان شد

فهرست فروش آرسنال با چند نام غیرمنتظره!‏

پوستر ویژه فولاد برای دیدار مقابل استقلال

آغاز فصل جدید سپاهان برای جام

توصیه به استقلال برای فریب نخوردن

چوگان در یگان‌های رزمی سراسر کشور فعال می‌شود

خریدهای بزرگ و جذاب در راه لیگ عربستان

اخباری شانس کسب دستکش طلا را از دست داد

یک ایرانی در فینال جام باشگاه‌های زنان آسیا

شروع طوفانی هاکی ایران در آسیا

اهداف بزرگ دقیقی و گلادیاتورهایش!

حکمی سینمایی که با تاخیر تجدیدنظر شد!

چهره ها/ ظاهر متفاوت المیرا شریفی‌مقدم در نمایشگاه کتاب

آیین رونمایی از تقریظ مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) بر کتاب «دختر قالی‌باف» و تازه های نشر شاهد

افسوس الهام حمیدی بازیگر معروف درباره ازدواج و طلاقش!