آریا بانو

آخرين مطالب

رازگشایی از نفرین فرعون؛ آیا گشودن مقبره فراعنه، مرگ حتمی به همراه دارد؟ گوناگون

رازگشایی از نفرین فرعون؛ آیا گشودن مقبره فراعنه، مرگ حتمی به همراه دارد؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خبرآنلاین /درگذشت یکی دیگر از باستان‌شناسان قدیمی چند ماه بعد از ورود به مقبره فرعون، بازار شایعات در مورد طلسم و نفرین فراعنه را داغ کرد؛ اما این سوال مطرح است که این ادعا تا چه اندازه صحت دارد؟
مقبره توت‌عنخ‌آمون (تلفظ درست نام او «توت عَنِخ اَمِن» است) گرچه یکی از مهم‌ترین یافته‌های باستان‌شناسی در قرن بیستم است، اما بازگشایی آن با افسانه‌ها، فیلم‌ها و نظریه‌های شبه‌باستان‌شناسی بی‌شماری همراه شده است.
یکی از این ماجراها که به "نفرین فرعون" معروف شده، زمانی مطرح شد که لرد کارناروون - حامی مالی اکتشافات منتهی به یافتن پادشاه توت‌عنخ‌آمون - تنها چند ماه پس از ورود به آرامگاه درگذشت. بعد ازاین اتفاق بود که عبارت "نفرین فرعون" تدریجا به عنوان پدیده‌ای جهانی مطرح شد.
به رغم این اتفاق مشکوک، شواهد چندانی وجود ندارد که نشان دهد ارتباطی بین جست‌وجو برای یافتن فرعون و مرگ سریع او وجود داشته باشد. چرا که به عنوان مثال هاوارد کارتر، رهبر این اکتشافات، پس از بیرون آوردن پیکر این پادشاه باستانی از آرامگاهش ، برای 17 سال دیگر زندگی کرد.

آریا بانو


نفرین فرعون دامنگیر کارناروون شد؟
باید این را در نظر داشت که لرد کارناروون، سال‌ها قبل از مرگ، با مشکلات سلامتی متعددی دست‌وپنجه نرم می کرد و پس از جراحت شدید در تصادفی رانندگی به سال 1903، دچارعفونت‌های مکرر ریوی شده بود و نهایتا در سال 1923 به خاطر مسمومیت خونی ناشی از عفونت نیش پشه درگذشت.
اما با این وجود، خود کارناروون بر این باور بود که شاید گرفتار نفرین این فرعون شده باشد. او برای تامین هزینه‌های سفر به مصر و این کاوش‌ها، حقوق انحصاری تمام اطلاعات مربوط به مقبره فرعون را به نشریه تایمز لندن فروخت و عملاً تمام حقایق مربوط به توت عنخ آمون و کشف او را در اختیار این نشریه قرار داد.
ماجرای نفرین فرعون از کجا آغاز شد؟
در شرایطی که همه مردم دنیا برای کسب اطلاع بیشتر درباره این مقبره، متکی به تایمز لندن بودند، دیگر رسانه ها امیدی به یافتن سوژه جدیدی برای انتشار نداشتند و از همین رو به سراغ سوژه های جنجالی و ساخت داستان‌هایی این چنینی رفتند.
با درگذشت کارناروون، روزنامه‌نگاران سراسر جهان سوژه خوبی به دست آوردند و در نتیجه گمانه‌زنی‌ها و داستان‌ها درباره چگونگی درگذشت او، سوژه اصلی رسانه‌ها شد.
دیوید سیلورمن، متصدی نمایشگاه جهانی توت عنخ آمون در موزه پن، در سال 1987 در این باره به این نکته اشاره کرد که بسیاری از خبرنگاران در آن دوره، به عمد کتیبه‌های پیداشده در مقبره را به اشتباه تفسیر می‌کردند تا به نحوی آن‌ها را به وجود یک نفرین مرتبط کنند.
مثلا یکی از رسانه‌ها در گزارشش به این نکته اشاره کرد که در قسمتی از این کتیبه این جمله درج شده:« من همه کسانی را که از این مسیر عبور می‌کنند تا به محوطه مقدس پادشاه که برای همیشه زنده خواهد بود برسند، خواهم کشت». اما واقعیت این است که هرگز چنین پیغامی یافت نشده است.
در مقاله دیگری که به اشتباه ترجمه شده، می‌خوانیم که روی قبر حک شده بود: « کسانی که وارد این قبر مقدس می‌شوند به سرعت با بال‌های مرگ ملاقات خواهند کرد.»
نفرین روی مقبره‌های معمولی
در شرایطی که هیچ نفرینی در نزدیکی جسد پادشاه توت یافت نشده، ولی گاهی جادوگران روی دیگر مقبره‌های مصر باستان نوشته‌هایی را می نوشتند. در مثالی معروف در این باره می خوانیم:« کسانی که این قبر را می‌شکنند، به بیماری‌ای مبتلا می شوند که هیچ پزشکی قادر به تشخیص آن نخواهد بود.» البته مشخص نیست که چه کسی این جمله تهدید آمیز را روی قبرها نوشته است.
به شکل کلی، این نفرین‌ها تنها روی مقبره‌های افراد خصوصی نوشته می‌شد؛ چرا که مقبره خانواده‌های سلطنتی مصر، پیش از هر اقدامی باطلسم‌هایی معروف به "متون اهرام" محافظت می‌شدند و در نتیجه نیازی به دفاع اضافی وجود نداشت.
به هرحال و در شرایطی که چیزی تحت‌عنوان نفرین‌های واقعی فرعون وجود نداشت، ناظران همیشه به دنبال دلایلی بودند که نشان دهند که ایجاد مزاحمت برای یک پادشاه باستانی، ممکن است عواقب مرگباری به همراه داشته باشد.

آریا بانو


از زباله‌های هسته‌ای تا قارچ و کپک
یکی از فعالان نظریات تمدن‌های گمشده و توطئه‌های باستان‌شناسی، در تلاش برای نهادینه کردن شبه‌علم به این نکته اشاره می کند که مصریان باستان، زباله‌های هسته‌ای‌شان را در طاق‌های زیر برخی از مقبره‌ها دفن می‌کردند و همین منجر به عوارض مرگباری در باستان‌شناسان می‌شد.
فراتر از این گمانه‌زنی‌های خنده‌دار، برخی مطالعات حکایت از آن دارند که برخی از مقبره‌های باستانی ممکن است حاوی قارچ‌، کپک یا میکروب‌های بالقوه مضری باشند که همین‌ها ممکن است در هنگام انجام کاوش‌ها وارد بدن محققان شود و سلامت آنها را به خطر بیندازد.
با این وجود هنوز نشانه‌ای وجود ندارد که ثابت کند که سلامت هیچ باستان‌شناسی با این پاتوژن‌ها به خطر افتاده باشد و بدین ترتیب باید داستان "نفرین فرعون" را برای همیشه به دست فراموشی سپرد.
منبع: iflscience

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1189953/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

علائم یک بیماری خودایمنی

ویدئویی از نوازندگی مهراوه شریفی نیا در کنسرت امید حاجیلی

احتمال سقوط سنگ در جاده کرج - چالوس

شهردار منطقه 5 شیراز به قتل رسید

کشف آثار تاریخی 700 ساله در باباطاهر همدان

سخن بزرگان/ معجزه و کرامت‌هایی از حضرت معصومه (س) که از آن بی‌خبریم

تصادف اتوبوس و سقوط به داخل رودخانه از دید دوربین های داخلی

نقاشی شگفت انگیز از پلاستیک

اسکوتر سواری خطرناک وسط چهارراه!

یک عمر اشتباه باقالی پاک می کردیم!

کنسروهایی که این علائم را روی قوطی آنها می بینید؛ مصرف نکنید

رفع چین و چروک صورت در خانه در 2 دقیقه!

تولید کاتالیستی با قابلیت کاهش گازهای گلخانه‌ای در کشور

ضرب المثل‌های ادبیاتی را وارد چرخه گفتاری و رفتاری می‌کنیم

استقلال ملاثانی 3 بر صفر بازنده شد

ملاقات پورموسوی با مجری محبوب آبادانی‌ها

رجبی: پرسپولیس 14 امتیاز از داوری سود برده است

ناکامی بزرگ رونالدو برای دومین سال متوالی

جهانبخش بدون تغییر مقابل تیم محبوب

ویسی: بازی با استقلال برای ما حیاتی نیست

بدون هیچ خداحافظی؛ امباپه مثل مسی و نیمار

وقتی بازیکنان با دزدیدن خوشحالی حریف آنهارا مورد تمسخر قرار دادند

حمایت گواردیولا از فلسطینیان و غزه

قدرت‌نمایی حریف یزدانی در ترکیه

سالار عقیلی عضو هیئت رئیسه انجمن وودبال شد

تکرار شادی معروف آنچلوتی در جشن قهرمانی رئالی‌ها

ذوق پژمان بازغی از ازدواج بازیگر سرشناس

روایتی زیبا از موفقیت و ایمان در یک دقیقه

همیشه یکی هست مهمونی ها رو بهم بریزه

اجرای زنده آهنگ «تام و جری» در ارکستر

مشاهدهٔ پلنگ در جنگل رامسر

لحظه هولناک فوران آتشفشان مرگبار سانتیاگویتو

انهدام مزرعه کاشت خشخاش در اندیمشک

صحنه‌سازی قاتل به فوت خودش منجر شد

چاپ لیزری پارچه جین

مناجات؛ ای جبران کننده دل شکستگان...

مسیر هیجان انگیز دوچرخه سوار

حکمت/ چهار نشانه افراد توبه کننده

روایتی عجیب از کفشدار حرم حضرت معصومه(س)

بهترین شیرینی کره‌ای مناسب عصرهای بهاری

نگهداری بامیه تازه در فریزر به مدت یک سال

طرز تهیه یک آب طعم‌دار لذیذ برای کودک

به هر روانشناسی اعتماد نکنید!

ترفندهای مدیریت و کنترل امور خانه توسط بانوی منزل

ویدیویی زیبا از استقرار مجموعه ای از Nanoracks CubeSats ها توسط بازوی روباتیک ژاپنی

شعر حافظ حفظ کردن بچه دو سه ساله مسخره است

ضرب المثل‌های ایرانی ریشه تاریخی دارند

شروع لیگ برتر فوتبال ساحلی ایران از قلب کویر

گزارش مراسم جشن قهرمانی رئال

ویسى: فردا بازى شجاعانه اى مقابل استقلال انجام مى دهیم