آریا بانو

چگونه مشکل پسرفت در آموزش دستشویی رفتن کودکان را بر طرف کنیم؟ روانشناسي

  بزرگنمايي:

آریا بانو - کودکت / پس از مدتی که آموزش دستشویی رفتن را به کودک آغازه کرده‌اید و به نظر می‌رسد که کودک شما در آموزش دستشویی رفتن استاد شده است، ناگهانی اتفاقی می‌افتد و از خودتان سوال می‌کنید کجای کار را اشتباه رفتید. گاهی اوقات دقیقا همان موقع که فکر می‌کنید دیگر وقت آن رسیده که با پوشک خداحافظی کنید پسرفت در آموزش دستشویی رفتن کودکان رخ می‌دهد. در این مقاله از کودکت قصد داریم توضیح دهیم چرا بعضی اوقات کودکان در آموزش دستشویی رفتن چند قدم به عقب برمی‌گردند و چگونه می‌توانیم با این مشکل برخورد کنیم.
پسرفت در آموزش دستشویی رفتن چیست؟
دکتر اسکات. جی گلدشتاین (Scott J. Goldstein) متخصص کودکان در دانشگاه شیکاگو در این باره توضیح می‌دهد: عقب رفتن‌های ناگهانی در روزها، هفته‌ها یا حتی ماه‌های اول پس از آموزش دستشویی رفتن کاملا طبیعی و شایع است. وقتی صحبت از پسرفت در آموزش دستشویی رفتن می‌کنیم ابتدا باید کاملا مطمئن شویم که کودک در دستشویی رفتن کاملا آموزش دیده است سپس خطا یا عقبگرد‌ها را پسرفت تلقی کنیم.
آیا مطمئن هستید پسرفت اتفاق افتاده است؟
فراموش نکنید برای آموزش دستشویی رفتن به کودک اول باید کاملا مطمئن شوید که کودک شما برای آموزش آماده است. اگر از این بابت مطمئن هستید می‌توانید دست به کار شوید اما اگر مطمئن نیستید با متخصص اطفال خود صحبت کنید و از او بپرسید به نظرش چه زمانی کودک شما آماده این کار خواهد بود.
نکته دیگری که باید در مورد پسرفت در آموزش دستشویی رفتن به آن توجه کنید تکرار اشتباه است، اگر کودک تصادفا کاری را اشتباه انجام داد ناامید نشوید و حساسیت زیادی به خرج ندهید. این کار فقط کودکان شما را بیشتر نسبت به این موضوع نگران و مضطرب می‌کند و می‌تواند باعث مشکلات بیشتری در زمینه آموزش دستشویی شود.
دکتر وندی سو سوانسون (Wendy Sue Swanson) متخصص کودکان در بیمارستان سیاتل می‌گوید: «وقتی کودک را چک کردید و متوجه شدید او خودش را خیس نکرده است برایش دست بزنید و تشویقش کنید، اما اگر متوجه شدید او خودش را خیس کرده است بهتر است کنترل خود را حفظ کنید و بگویید حتما اتفاقی این اشتباه رخ داده است.»
فراموش نکنید به هیچ وجه نباید بر سر کودک فریاد بزنید و او را سرزنش کنید. به این ترتیب به فرزندتان حس قدرت و اعتماد به نفس می‌دهید و به آن‌ها می‌فهمانید که اگر اشتباهی انجام داده‌اند تنبیه نخواهند شد.
به دنبال ریشه این اتفاق باشید
اگر نتوانید علت این برگشت به عقب و پسرفت را پیدا کنید بدون شک نمی‌توانید آن را بر طرف کنید. دکتر مارک ولریچ (Mark Wolraich) رئیس بخش توسعه رفتاری کودکان در دانشگاه اوکلاهاما در این باره می‌گوید: «سعی کنید علت پسرفت را شناسایی کنید و به کودک درباره آن توضیح دهید، این موضوع به آن‌ها کمک خواهد کرد تا به آن مرحله‌ای که قرار داشتند برگردند.»
یکی از علت‌هایی که می‌تواند باعث پسرفت در آموزش دستشویی رفتن کودکان شود استرس است. این استرس می‌تواند رفتن به یک مدرسه جدید یا به دنیا آمدن فرزند دیگری در خانواده باشد. زمانی که دوباره فضای خانه به حالت عادی برگردد، کودک هم دوباره به سطحی از مهارت دستشویی رفتن که پیش از آن قرار داشت برخواهد گشت.
دقت کنید برخی از کودکانی که در طول روز خودشان را خیس نمی‌کنند ممکن است شب‌ها و هنگام خواب این اتفاق برایشان رخ دهد. دکتر گلدشتاین می‌گوید: «کنترل ادرار هنگام شب و هنگام خوابیدن با کنترل آن در طول روز تفاوت دارد، بسیاری از کودکانی که مهارت دستشویی رفتن در طول روز را به دست آورده‌اند ممکن است سال‌ها دچار شب ادراری باشند.»
بیشتر بخوانید: بهترین زمان برای از پوشک گرفتن کودک چند ماهگی است؟
بیماری و مشکلات پزشکی هم می‌تواند یکی از علت‌های پسرفت در آموزش دستشویی رفتن کودکان باشد. یبوست یکی از شایع‌ترین این مشکلات است. اگر کودک برای مدفوع کردن دچار مشکل باشد، ممکن است برای فرار از زور زدن و فشار آوردن آموزش دستشویی رفتن را رها کند.
اطمینان پیدا کنید که کودک شما به اندازه کافی آب و فیبر دریافت می‌کند به این ترتیب می‌توانید تا حد زیادی از یبوست در کودکان جلوگیری کنید. اما اگر هنوز کودک از نشستن روی لگن آموزش دستشویی می‌ترسد می‌تواند با آن‌ها بازی کنید یا برایشان کتاب بخوانید تا آموزش دستشویی رفتن برای آن‌ها سرگرم کننده‌تر شود.
از یادآوری کردن به کودک غافل نشوید
گاهی اوقات پسرفت تصادفی در دستشویی رفتن زمانی اتفاق می‌افتد که کودک در حال بازی یا فعالیت جذاب است و نمی‌خواهد آن را برای رفتن به دستشویی رها کند.
دکتر گلدشتاین توضیح می‌دهد: «برای حل این موقعیت، برای کودک خود توضیح دهید که گاهی ممکن است فراموش کند اما او هنوز بچه بزرگی است و برای دستشویی رفتن مهارت دارد. سپس اگر در منزل هستید هر چند ساعت در مورد دستشویی رفتن به او یادآوری کنید یا اگر کودک شما به مهد می‌رود از مربی بخواهید هر چند وقت یکبار به کودک شما یادآوری کند.»
همین یادآوری و اطمینان حاصل کردن ساده برای دستشویی رفتن می‌تواند به کودک کمک کند تا به سطحی از مهارت که قبلا قرار داشت دست پیدا کند.
فرزندتان را تشویق کنید تا هنگام بیدار شدن از خواب و قبل از صرف غذا دستشویی برود حتی اگر دستشویی ندارد. همچنین قبل از خواب و قبل از خارج شدن از خانه زمان‌های کلیدی هستند که می‌توانید به کودک خود دستشویی رفتن را یادآوری کنید.
به کودک خود انگیزه بدهید
برای تقویت آموزش دستشویی رفتن و بازگشت کودک به مرحله پیش از پسرفت می‌توانید از چند مشوق و انگیزه برای کودک استفاده کنید، به خصوص اگر این مشوق‌ها هنگام شروع آموزش دستشویی رفتن جواب مثبت داده باشند.
می‌توانید استیکر یا برچسب آفرین درست کنید و هر روز که کودک‌تان خودش را خیس نکرد و به موقع دستشویی رفت به او یک استیکر جایزه بدهید. برای مثال می‌توانید به او بگویید که اگر 10 تا استیکر جمع کند او را به گردش یا پارک می‌برید برای او بستنی می‌خرید یا حتی می‌توانید به آن‌ها اجازه دهید شب‌های تعطیل چند دقیقه بیشتر بیدار بمانند یا چند دقیقه بیشتر کارتون تماشا کنند.
دقت کنید که این پاداش‌ها ممکن است برای هر کودکی تاثیرگذار نباشد و برای آن‌ها استرسی مانند تنبیه شدن را ایجاد کند. به همین خاطر بهترین پاداش کلمات شما هستند: «چه دختر خوبی هستی»، «دیگه پسرم بزرگ شده»، «دیگه بچه‌م مستقل شده» از جمله کلماتی هستند که می‌توانند انگیزه کودک شما را برای پست سر گذاشتن و فراموش کردن مرحله پسرفت در آموزش دستشویی رفتن دو چندان کنند.
امین بینایی

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/126770/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نقش بازی در رشد شخصیت کودک

کودکان موفق چه چیزی لازم دارند؟

بچه‌هایی که بچگی نمی‌کنند!

بررسی خصوصیت های اخلاقی نوزادان

5 علامت اعتیاد به اینترنت

اگر همیشه با کودک خود جنگ و دعوا دارید !

ترس از مدرسه را در کودکانمان از بین ببریم

مشت‌زنی در کودکان

نحوه برخورد معلمان با کلاس اولی ها

دلشوره های کلاس اولی ها

نکات اساسی پیش از ورود به دبستان

چه کنم فرزندم کتاب بخواند؟

بازگشت به مدرسه

راههای تقویت حافظه دانش آموزان

علل ترس کودکان از مدرسه و راه حل آن

بازی های رایانه ای، خوب یا بد!؟

فرشته‌های آزار دیده!

کودک من آزار جنسی دیده است؟

اگر کودک شما کابوس می بیند !

آموزش به بچه ها در مورد غریبه ها

بچه ها در هنگام طلاق چی لازم دارند؟

جو فراست برای خواباندن بچه ها راه‌حل ارائه می‌دهد !

اثر منفی رسانه های جدید بر کودکان

قوانین راهنمایی و رانندگی زندگی کودکان

با بچه های وابسته چطونه رفتار کنیم؟

آموزش زبان انگلیسی به این کودک اشتباه است

رابطه تاثیر گذار میان رفتار والدین و مغز کودک

بلایی که فیلم های مستهجن بر سر نوجوانان می آورند

تاثیر بد تنش‌های والدین بر روی کودکان

گفتنی‌هایی از خانه تا مدرسه

اگر کودک از انجام تکالیف مدرسه اجتناب می‌کند !

دختری با اطاق مرتب

بازی‌های مناسب کودکان پنج و شش ساله

آموزش برخورد مۆدبانه به کودک

با فرزندتان خوش بگذرانید !

یک درمان دم‌دستی برای کوچولوها

10 روش برای تقویت اعتماد به‌ نفس کودک

10 چیزی که نباید به کودکانمان بگوییم !

دلم یک دوست می خواد

مرزبندی بین بازیهای دخترانه و بازیهای پسرانه

خوابیدن کنار مامان و بابا

چه نوع کتابی مناسب کودک ما است؟

ارتقاء هوش هیجانی برای پرورش کودک موفق

بازی چگونه رشد کودکان شما را افزایش می‌دهد !

کودکی که به دیگران وابسته است !

اجازه ندهید کودک تان این برنامه ها را ببیند

علت فحش دادن(بدزبانی) در کودکان و راه حلهای پیشنهادی

جو فراست و خودخواهی

آموختن درسهای پول تو جیبی فرزندان

راههای عملی جهت افزایش تمرکز در کودکان