آریا بانو

آخرين مطالب

یادگاری زیبا از دل گرفته میرزا جعفرخان کاشی گوناگون

  بزرگنمايي:

آریا بانو -
یادگاری زیبا از دل گرفته میرزا جعفرخان کاشی 3
٤٩١
٠
فارس / سال 1296 به نیمه رسیده بود. میرزا حسین‌خان سپه‌سالار قزوینی صدراعظم ناصرالدین‌شاه سودای ساخت مدرسه‌ای فاخر در سر داشت. برای همین بود که به طرفه‌العینی هر استادی که دست چیره‌ای در معماری داشت را خبر کرد و کار برپا کردن این عمارت که مسجد و مدرسه را باهم یکجا داشت آغاز شد.
سردر و دهلیز و جلوخان و حجر‌های دواشکوبه که محکم‌کاری‌شان سرآمد نوبت به بنا‌های نازک‌کار رسید که با نقش‌های کم‌نظیری که روی کاشی‌ها و گچ‌بری‌ها می‌انداختند شمایل این مدرسه را تا ابد چشم‌نواز کنند. همین موقع بود که آوازه ساخت این بنا به گوش معمار معروف شهر کاشان رسید. استاد جعفرخان معمارباشی کاشانی در دل نذری کرد. پاشنه‌ها را ورکشید و دوروزه خود را به تهران و محله سرچشمه رساند. سراغ استاد معمار را که گرفت جلوخان رانشانش دادند. آنجا خودش را معرفی کرد و خواست در کار ساخت و طراحی شریک آن‌ها شود. معماران تهرانی با دیده تحقیر به این بنا که از دهات کاشان خودش را به آن‌ها رسانده بود نگاه کردند. به او گفتند: «خدا روزی‌ات را جای دیگری حواله کند. ما اینجا هستیم. برو رد کارت.»
می‌سازم، اگر بد بود مزدم را ندهید
برای معمار دنیادیده‌ای مثل جعفرخان کاشی این جمله‌ها سنگین آمد. گفت دنبال روزی نیامده‌ام. این روزی است که دنبال مومن است. این را گفت و رفت و وضویی تازه کرد و سراغ میرزا حسین‌خان سپه‌سالار را گرفت. بی‌بروبرگرد باید به دربار همایونی می‌رفت. بااینکه خوش نداشت راهش را گرفت و به ارگ شاهی رفت. آنجا به هر دردسری بود چند دقیقه‌ای میرزا حسین‌خان را ملاقات کرد. در رفتار باصلابتش صداقتی بود که سپه‌سالار کم‌تر نظیرش را دیده بود. میرزا جعفرخان کاشی سینه را از هوا پر کرد آرام نفسش را بیرون داد. نگاه مستقیمش را به سپه‌سالار دوخت و گفت: گوشه‌ای از مسجد را بدهید من بسازم. اگر بد بود مزدم را ندهید. می‌خواهم شریک این کار ثواب باشم.
25 شبانه‌روز کار بین زمین و آسمان
سپه‌سالار به فکر فرورفت. کار ساخت مسجد و مدرسه رو به اتمام بود و استادان همه‌فن‌حریف شبانه‌روز در آن مشغول کار بودند. ناگهان به خاطرش آمد که هنوز فکری به حال آبریزگاه مسجد نکرده‌اند. به استاد کاشی گفت می‌تواند از صبح فردا کارش را در قسمت جنوبی عمارت شروع کند. دل میرزا جعفرخان کاشی گرفت. همه او را به نازک‌کاری‌های شاهکارش می‌شناختند. بنای نازک‌کار را صدا می‌زنند که انحنا به سقف‌های اصلی بدهد، گره چینی کند، از وسط طاقی‌ها مقرنس آویزان و کاشی کنار کاشی ردیف کند، اما حالا کار سقف مستراح را سپرده بودند به او. سیاهی را از دلش پس زد و دست‌به‌کار شد. در دالان آبریزگاه حصاری دور کارگاه جمع جورش کشید و خواست در مدتی که کار می‌کند کسی وارد آن نشود.25 روز بین زمین و آسمان کارکرد و عرق از جبین ریخت تا شاهکاری که تا امروز نظیر آن ساخته نشده را به سرانجام رساند. حصار را که برداشتند از میرزا حسین‌خان سپه‌سالار دعوت به دیدار از سقف دالان کرد. معماران همراه سپه‌سالار از هوای آفتابی حیاط مستطیل شکل مدرسه وارد تاریک و روشن دالان خنک آبریزگاه شدند. با یک نظر انگشت حیرت به دهان گذاشتند چشم‌هایشان به تاق‌های معلقی که با کاشی‌های هفت‌رنگ مزین شده بود دوخته شد. انگار در آن دالان نمور و تاریک هفت خورشید روشن به آن‌ها خیره شده بود. در کتاب‌های تاریخی آمده است که میرزا حسین‌خان سپه‌سالار به‌اندازه‌ای شیفته کار این استاد متواضع شد که 100 تومان به او هدیه داد. او را بر صدر جمع معماران مسجد نشاند بعدها با فراغ بال باقی کار نازک‌کاری ظریف و خیره‌کننده این عمارت را به او سپرد. سال‌ها از آن روزها می‌گذرد و این مدرسه عالی هنوز نگین محله سرچشمه به‌حساب می‌آید.
خارجی‌ها گفتند باوجود «کاشی» به آن‌ها نیازی نیست
جعفرخان معمارباشی کاشانی در سال 1267 قمری در کاشان به دنیا آمد و این‌طور که در کتاب گزیده تاریخ تهران به قلم «حجت بلاغی» آمده در سال 1352 شمسی و در حدود 90 سالگی از دنیا رفته است. از او به‌عنوان یکی از برجسته‌ترین معماران اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی یاد می‌کنند. کم پیش می‌آید که معماری هم در محکم‌کاری بنا و هم در بخش نازک‌کاری قهار و حاذق باشد و این از ویژگی‌های علم کم‌نظیر استاد جعفرخان کاشی بود.
روایت‌شده که بعد ساخت آن هفت کاسه معکوس کاشی‌کاری شده، میرزا سپه‌سالار قزوینی دستور داد همه معماران تهرانی زیردست او کار کنند و کار ساخت گنبد و گلدسته مسجد نیز به او سپرده شد.
گنبدی که ارتفاع آن به 37 متر می‌رسد و هنوز که هنوز است چون نگینی بر تارک معماری اواخر دوره قاجار تهران قدیم می‌درخشد. نقشه کاخ سعدآباد تهران نیز زیر نظر این استاد طراحی شد. او در کهن‌سالی هم ذوق زیادی در معماری به خرج می‌داد. به‌طوری‌که مهندسان خارجی که رضاشاه کار ساخت کاخ را به آن‌ها سپرده بود اعتراف می‌کردند که با حضور چنین استادی نیازی به حضور آن‌ها نیست. استاد جعفرخان کاشی تا پایان عمرش در تهران ماندگار شد و با خلوص و هنر و پشتکار مثال‌زدنی‌اش یادگارهای متعددی از خود در دل تهران قدیم به‌جا گذاشت.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/150761/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آلگری: می‌خواستم خودم را هم تعویض کنم!

رزرو بلیت پاریس برای 4 کشتی‌گیر و ابهام در 57 و 86 کیلو

یوونتوس به زحمت از شکست گریخت

گلزنی منتظرمحمد مقابل تیم ملی امید تاجیکستان

کارشناسی داوری گل گهر - استقلال خوزستان

کارشناسی داوری نساجی - تراکتور

صحبت های سیدعلی میرغفاری رئیس صدور مجوز حرفه ای استقلال

عذرخواهی کاپیتان استقلال بخاطر 10 دقیقه پایانی

کارشناسی داوری فولاد - مس رفسنجان

کارشناسی داوری دیدار استقلال - شمس آذر

حمله هواداران عصبانی تراکتور به مینی ون حامل بازیکنان در فرودگاه تبریز

چرا جیمی کرگر به پیروزی و صعود بایرن مونیخ مقابل آرسنال باور داشت؟

کارشناسی داوری مس رفسنجان - پیکان

کارشناسی داوری شمس آذر - فولاد

کارشناسی داوری استقلال خوزستان - صنعت نفت

پلی به گذشته؛ برتری 2-1 بایرن مونیخ مقابل منچستریونایتد

بخش‌هایی از داوری گلاره ناظمی در اولین قضاوت خود به عنوان داور اول در جام ملت های فوتسال آسیا

گل زیبای دوشان ولاهوویچ به کالیاری از روی ضربه آزاد

کارشناسی داوری سپاهان - ذوب آهن

کارشناسی داوری پیکان - هوادار

پیشنهاد رسمی امیر قلعه نویی و فدراسیون فوتبال به دست افشین قطبی رسید

کارشناسی داوری صنعت نفت - پرسپولیس

ماجرای مرد کوری که 60 سال پیش با شکنجه 2 کودک را برای گدایی اجاره کرد!

پیرترین فرد زنده جهان کیست؟

وداع با اطلس؛ ربات انسان‌نمای بوستون داینامیکس بازنشسته می‌شود

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

نصیرزاده: با مجیدی، گل محمدی مذاکره داشتیم

نصیرزاده: تمام لیست خمس با نظر خودش جذب کردیم

پیروانی: یک بار هم علیه داوری حرف نزدم

وضعیت خروجی ورزشگاه وطنی

هاشمی نسب: درباره ناعدالتی ها حرف نمیزنم

کایل واکر: جود بلینگام یک هافبک کامل است

بادامکی: فشار مجازی استقلال بی سابقه بوده است

بیرانوند فردا گچ دستش را باز می کند

معاون پرسپولیس: اعلام کردند VAR منتفی شد

علت توقف مذاکره تراکتور با بردیف از زبان نصیرزاده

آخرین خبر از واگذاری مالکیت باشگاه پرسپولیس

عمو کاووس: مرگ حقه، میکروب بهانه است

گناه مخاطب چی بود فرشته؟

‎«گریه لیلی»؛ شاهکار تکنوازی ویولن استاد اسدالله ملک

سرعت وقوع فرونشست چقدر است؟

خیلی شانس آورد از یک تصادف مرگبار نجات پیدا کرد!

عکس های کاملا به موقع

دلیل احساس درد در مفاصل انگشت ها چیست؟

اشتباهات ساده‌ای که آشپزخانه را شلوغ و نامرتب می‌کند

نسخه جدید ربات انسان‌نما اطلس با قابلیت‌های هوش مصنوعی معرفی شد

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

دقیقی: می‌توانستیم مساوی کنیم، حیف شد

جعفری: بازی کردن با فولاد در اهواز همیشه سخت است

قربانعلی‌پور: مطمئنا لیگ برای تیم ملی رصد می‌شود