آریا بانو

آخرين مطالب

شلاقی به نام اقتصاد بر سر معماری / روایت زخم‌‎های باز معماری امروز ایران فرهنگی هنری

  بزرگنمايي:

آریا بانو - سمیه باقری: غم نان و مشکلات موجود در جامعه، همان عنصری است که معماران را وادار می‌‎کند، با وجود سلطه عمیق و گسترده اقتصاد بر این عرصه، پروژه‌ها را بپذیرند و در این وانفسا فعالیت کنند.


سرویس معماری هنرآنلاین: در طول تاریخ بشریت معماری همواره به عنوان یک هنر کاربردی و مهندسی توانسته همگام با انسان حرکت کند و نمونه‌های بی‌نظیری از خلاقیت، زیبایی، اعتقادات و خواسته‌های بشری را در دوره‌های مختلف ترسیم کند. معماری همان هنر بی‌نظیری است که عرفان را با زبانی نمادین و سمبلیک در بناهای مختلف و برای اقوام گوناگون به تصویر کشیده است تا جایی که به واسطه این هنر، مسجد، کلیسا، کنشت و آتشکده همواره در طول تاریخ، جایگاهی برای قلب‌های ناآرام انسانی بوده است. معماری به عنوان یک هنر همواره در خدمت اعتقادات، سبک زندگی و سنت‌های بشری گام برداشته است بر همین مبنا مساجد همواره فضایی دوست داشتنی برای تمام اقشار جامعه ایرانی به شمار می‌روند. در واقع مسجد دارای لایه‌های متعددی از درک معانی است به نحوی که یک مخاطب عادی از آن به اندازه فهم و درک خود برداشت خواهد داشت اما یک عارف و اندیشمند، دنیای تازه‌ای در این فضای روحانی در می‌یابد. درد و تاسف از آنجا آغاز می‌شود که معماری ایرانی با تمام لایه‌های پنهان کشف و شهود و دنیای جذاب سمبل‌ها و نمادهایش در دوره معاصر به یکباره گم می‌شود.
افزایش فاصله مخاطب با معماری
به طور حتم معماری همواره کوشیده که فضایی در راستای بهبود سبک زندگی انسانی و نیازهای آن طراحی کند. بر همین مبنا در طول تاریخ شهرها و کشورهای مختلف، تفاوتی جدی در سبک و نوع معماری خود داشته‌اند. این تفاوت‌ها همان نیازی است که معماری بر مبنای اقلیم، خواسته مخاطب و صد البته شرایط زندگی افراد ترسیم می‌کند. بر همین اساس در گذشته، تفاوت‌های زیبایی را در شهرهای مختلف ایران از شمال تا جنوب شاهد بوده‌ایم. در واقع معماری به واسطه نگاه انسان‌شناسانه، جامعه‌شناسانه و روانشناسانه به زندگی افراد، همواره تغییراتی را در ساخت بناها ایجاد کرده است. به همین خاطر شاهد هستیم که خانه‌های قدیمی تا این حد در قلب و روح ما ایرانیان جای دارند، چرا که زبان معماری این فضاها کاملا از دل برآمده است. یقینا بخشی از مشکلات معماری امروز ایران از عدم ارتباط مناسب معماری با مخاطب ناشی می‌شود. در واقع درک نادرست معماران و سازندگان از خواسته‌های مخاطب، مسئله‌ای است که معماری امروز را تا این حد بی‌روح و بی‌ارزش می‌کند. وابستگی احساسی پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌های‌مان به خانه‌های قدیمی، حوض وسط حیاط، بهار خواب‌‎های بی‌نظیر و ... همان عنصری است که همه ما امروز در خانه‌های‌مان کم داریم. در واقع معماری امروز ایران بدون توجه به تغییرات زندگی افراد جامعه، حرکت را ادامه داده است و بر همین مبنا نتوانسته ارتباطی روحی و احساسی بین مخاطب و فضای موجود ایجاد کند. دخالت عناصر مختلفی چون اقتصاد و سیاست نیز در این عرصه باعث شد که دست بساز و بفروش‌ها بلند و عرصه برای جولان دادن افراد سودجو باز شود. مشکلات اقتصادی و سایه سنگین بیکاری بر جامعه معماری از جمله مباحثی است که باعث شد، معماران به کپی کردن آثار از آن سوی مرزها اقدام کنند؛ اما یقینا این تنها دلیل مشکلات کنونی نیست. بخشی از بدنه معماری امروز ایران افرادی خوش‌فکر، با سواد و تلاش‌گر هستند که سعی دارند با تمام مشکلات و سختی‌های پیش رو، پیوندی بین مخاطب و معماری امروز حتی در فضاهای کوچک آپارتمان‌های امروزی برقرار کنند؛ اما یقینا هستند افرادی که معماری را هنری مقدس نمی‌شمارند و صرفا در راستای منافع اقتصادی و اجتماعی خود دست به ساخت و ساز می‌زنند. خطاهای فاحش معماری در برخی از آثار، بی‌توجهی معماران به موارد کوچک بناها و نیاز مخاطب همان نکته‌ای است که می‌خواهم روی آن دست بگذارم. چه کسی می‌تواند بگوید که یک معمار مسئول، خانه را برای یک ایرانی مسلمان به نحوی طراحی می‌کند که امکان شست و شوی فضای حمام و دستشویی در آن نباشد؟ یا چطور ممکن است یک معمار مسئول درک درستی از فضای خصوصی و نگاه مردم ایرانی به این مسئله نداشته باشد؟ یقینا معماران خوشفکر امروز فضایی برای بهبود معماری معاصر ایجاد خواهند کرد اما امیدوارم که این هنر بتواند، در روزگاران آینده از مدرک‌گرایی عبور کند و همچون پزشکان فضایی نیز برای مسئولیت اجتماعی و قسم عاشقانه نجات جان انسان‌ها را در دل خود جای دهد چرا که یقینا یک معماری نادرست می‌تواند جسم و جان مخاطبان بسیاری را تحت‌الشعاع قرار دهد.
ظهور نماهایی با طعم فاصله اجتماعی
این امر که هر بنایی بر مبنای نوع کارکرد آن، تعریفی متفاوت دارد، بدیهی است اما متاسفانه در دوران معاصر کنونی این اصل به فراموشی سپرده شد. به نظر می‌رسد، عبور جامعه ایران از روزهای سخت جنگ و مشکلات پس از آن، فضای تازه‌ای در نگاه‌های مردم به وجود آورد. تلاش مردم برای نشان دادن عبور از این روزهای سخت، همان عنصری بود که مدگرایی و توسعه برندها را در جامعه به دنبال داشت. قشر مرفه‌تر اما صرفا به برندها و مد اکتفاء نکردند و به سمت معماری نیز سوق یافتند.
در چنین شرایطی معماری وسیله‌ای برای به تصویر کشیدن فاصله اجتماعی و میزان رفاه اقتصادی افراد مختلف جامعه شد. بر همین مبنا برج‌ها با بلندمرتبه‌سازی سعی در پیشی گرفتن از یکدیگر کردند و مدام بر میزان طبقات ساختمان‌ها افزوده شد. نما سازی در این دوران به اوج خود رسید تا جایی که بخشی از نماهای مترود شده در تاریخ نیز، از پایتخت ایران سر درآورند. معماری ایران پس از گذر از دوران‌های مختلف یکباره به زمانه‌ای رسید که معماران ناچار بودند برای حفظ مشتری تمام نیرو و هنر خود را در نما و ظاهر خانه متمرکز کنند. به نظر می‌رسد که این روند سبب شد که بخشی از معناگرایی در درون خانه‌ها به فراموشی سپرده شود و در نتیجه شهری کثرت‌گرا با سلیقه‌های مختلف سربرآورد. شهری که امروز همه ما می‌توانیم بگوییم که در هیچ کجای آن وحدت و انسجام نظر دیده نمی‌شود. یادآوری معماری گذشته ایران نشان می‌دهد که همواره مردم و در کنار آن معماران سعی داشتند که اختلاف طبقاتی را کمتر در نگاه دیگران پررنگ کنند بر همین مبنا نیز کوچه‌ها عموما یک شکل و در خانه‌ها، کوچک و ساده انتخاب می‌شدند. در واقع فاصله اجتماعی و طبقاتی بیشتر پس از گذر از هشتی اول خانه جلوه نشان می‌داد و رهگذران نمی‌توانستند به سادگی پی به سطح مالی مرفه صاحب خانه ببرند. متاسفانه گرایش‌های اخلاقی جامعه ایرانی به سمت و سویی سوق یافته که افراد مدام در یک مسابقه نانوشته با همسایگان، اقوام، اطرافیان و حتی خودشان به سر می‌برند. بر همین مبنا ساخت یک خانه چند طبقه در یک کوچه با نمایی نسبتا زیبا، افراد را به یک چالش دعوت می‌کند که خانه‌ای زیباتر و در ظاهر مرفه‌تر از دیگری بسازند. متاسفانه در این میان معماری به خصوص معماران جوان که سعی دارند، فضایی برای آغاز کار خود پیدا کنند، قربانی هستند.
مادی گرایی و جای خالی شاهکارهای معماری
معماری برای بسیاری از معماران گذشته ایران، فضایی هنری به شمار می‌آمد که به واسطه آن عرفان، اردات و عشق خود را به تصویر می‌کشیدند. شاید به همین خاطر است که هنوز بنایی چون مسجد شیخ لطف‌الله می‌تواند، توریست‌های خارجی را نیز بر جای میخکوب کند. این بنای شاهکار به راحتی و بدون توجه به دین و اعتقادات مخاطب، می‌تواند با او ارتباط برقرار کند. مسئله اینجاست که معرفت در معماری گذشته ایران، بخش مهمی از آغاز به کار معماران جوان بوده است اما آیا این روند امروز در دانشگاه‌های ایران نیز وجود دارد؟
نکته دوم این است که بسیاری از معماران دوران معاصر نمونه‌های شایان توجه و زیبایی را خلق کرده‌اند اما به نظر می‌رسد که جامعه امروز ایران صرفا در راستای نقدی تند و تلخ گام بر می‌دارد. بر همین مبنا هر بنایی که با دیدگاه‌ها و خواسته‌های گروهی، همراه نباشد، به شدت نقد شده و در مواردی نیز ترد می‌شود؟
سوال اصلی اینجاست که چه معیارهایی برای معماری امروز ایران وجود دارد که برخی سعی دارند به قولی آن را زنده کنند اما هیچ نوع دیدگاه شفاف و روشنی را ارائه نمی‌دهند. جای خالی هویت در معماری امروز چیزی است که بسیاری از کارشناسان درباره آن سخن می‌گویند اما این هویت به چه شکل و نحوی تعریف می‌شود؟ آیا هویت چیزی جدا از بدنه امروز زندگی ماست که برخی معتقدند باید آن را شناخت؟
به هر حال بدیهی است که معماران هنرمندان بی‌نظیری هستند که می‌توانند بخش مهمی از نیاز امروز جامعه بشری را رفع کنند اما ای کاش قوانین محکم‌تری برای فعالیت در این بخش شاهد بودیم تا هر روز شاهد درد کشیدن جامعه معماری و صد البته هنرمندان معمار نباشیم.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/151867/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

امروز در فضا ؛ کشف اولین سیارات فراخورشیدی در اندازه زمین توسط تلسکوپ کپلر

ایرانی‌ترین غیرایرانی

رقبای ملی‌پوشان ایران مشخص شدند

نمک روی زخم آرسنال؛ لذت بردم که حذف شدید!‏

ورود کنعانی‌زادگان به باشگاه صدتایی‌های پرسپولیس

تراکتور با جت شخصی مقابل نساجی

گزارش زنده؛ صنعت نفت 0 - 0 پرسپولیس

افول لیگ برتر؛ به لقب لیگ کشاورزان سلام کنید!

پیکان و هوادار به تساوی رضایت دادند

سریال های معروفی که «لعیا زنگنه» بازی کرده است

کارگردانی که هرچه ساخت ماندگار شد

اجرای احساسی و زیبای رضا بهرام در کنسرت

رئیس پلیس فتا: فروشندگان سوال‌های جعلی آزمون سراسری بازداشت شده‌اند

انتقاد نسبت به طول دادن دعا خواندن

کشف یک گودال عجیب در وسط مزرعه!

نمایی زیبا از گله اسب‌های آزاد

حمله جوان انگلیسی به یک اتوبوس!

تاریخچه «پودینگ برنج» را می دانید؟

عوارض مصرف بیش از اندازه میوه

کارتون دیدنی بره ناقلا

دل دوستان شکستی، بر دشمنان نشستی

شروع ستاره لژیونر با توپ پُر در جام ملت‌ها

شکست عجیب ژاپن در روز اول جام ملت‌های فوتسال آسیا

سپاهان با روش جدید: زکی‌پور حمله کن

جایگاه پرسپولیس در آبادان فعلا خالی است

هشدار ژاوی به بازیکنان بارسلونا درباره ال‌کلاسیکو

ترکیب دیدار پرسپولیس و صنعت نفت اعلام شد

همای سعادت دوباره در دسترس نکونام

جایگاه روبه روی آزادی برای استقلال سولداوت شد

جریمه جدید فوتبال ایران برای پرسپولیس

چگونگی انتخاب اردشیر رستمی برای نقش شهریار

دلخوری رابعه اسکویی از مازیار لرستانی بخاطر شایعه ازدواج‌!

رحمان و رحیم پایتخت و یک اجرای دلی

الکترونیکی شدن ارجاع پرونده‌های قضایی به کارشناس

وزیر بهداشت: پویش ملی غربالگری سرطان در ایران اجرا می شود

تصاویری از سیل مرگبار در عمان

گوناگون/ روایتی از قرینه ترین کوچه پایتخت

خیابان‌های دبی رودخانه شدند!

چیز کیکی که تا به حال امتحان نکرده اید

مواد غذایی مناسب در اختلالات خواب

نحوه صحیح چیدن ظروف در ماشین ظرفشویی

دروازه‌بان ذوب‌آهن: پنالتی‌های مشابه سپاهان برای ما گرفته نشد

تورنمنت بین المللی بیشکک؛ بوکسورهای ایرانی فردا به مصاف حریفان خود می روند

آغاز جدال شهرداری گرگان و مهرام در نیمه نهایی لیگ برتر بسکتبال از فردا

حرکت دیدنی نریمان‌جهان؛گل اول پیکان به هوادار توسط محمدجواد آزاده

حضور مربیان تیم ملی در ورزشگاه پاس قوامین برای تماشای دیدار پیکان و هوادار

تجلیل مسئولان باشگاه هوادار از رضا عنایتی سرمربی تیم پیکان

پیام سپاهان برای تیم و هواداران پس از برد دربی

پاکدل مستقیم به رختکن رفت

سورپرایز رضا رشیدپور با اجرای یک برنامه متفاوت