آریا بانو

آخرين مطالب

چرا مصرف سیر و شوید در دوغ مفید است؟ پزشکي

چرا مصرف سیر و شوید در دوغ مفید است؟

  بزرگنمايي:

آریا بانو -
چرا مصرف سیر و شوید در دوغ مفید است؟
١٠٢
٠
باشگاه خبرنگاران / دوغ از محبوب‌ترین نوشیدنی‌های ایرانی است که به کشورهای دیگر نیز صادر می‌شود. با توجه به اثرات زیان‌بخش نوشابه‌های گازدار پرکالری و تأثیر آن‌ها بر شیوع بیماری‌های مزمن نظیر چاقی و دیابت، این محصول می‌تواند جایگزین برخی از نوشابه‌ها در سبد غذایی باشد و یک چهارم کلسیم مورد نیاز روزانه بدن و بخشی‌از ویتامین‌های گروه ب را تأمین کند و برخلاف بعضی از نوشابه‌ها در سلامت و استحکام استخوان‌ها و دندان‌ها مؤثر است.
در پژوهشی که فاطمه دین‌پژوه، دانش‌آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع‌غذایی واحد شهر قدس دانشگاه آزاد اسلامی، محمدرضا خانی، استادیار گروه علوم و صنایع‌غذایی واحد شهر قدس دانشگاه آزاد اسلامی و وجیهه فدایی نوغانی، استادیار گروه علوم و صنایع غذایی واحد شهر قدس دانشگاه آزاد اسلامی انجام داده‌اند، آمده است: «از معایب عمده دوغ که باعث کاهش زمان ماندگاری و بازارپسندی آن می‌شود تغییر طعم، بود و بادکردگی محصول در طول زمان نگهداری در اثر فعالیت میکروارگانیسم‌ها است. عمده‌ترین عوامل فساد دوغ شامل کپک‌ها و مخمرها هستند که بهتر می‌توانند در دوغ رشد کرده و در آن تولید گاز کنند و موجب نامطلوب شدن طعم دوغ شوند.»
محققان در این مطالعه می‌گویند: «با توجه به آثار جانبی استفاده از ترکیبات نگهدارنده سنتزی و به منظور کاهش مخاطرات سلامتی و هزینه‌های اقتصادی، استفاده از مواد طبیعی نظیر عصاره‌های گیاهی که دارای ترکیبات ضدباکتریایی برای کنترل عوامل بیماری‌زا و اثرات ضدقارچی و آنتی‌اکسیدانی هستند به منظور افزایش زمان ماندگاری مواد غذایی بسیار مورد توجه قرار گرفته است.»
شوید گونه A. graveolens و سیر گونه A. sativum از مزرعه پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی و استارترهای ماست از مؤسسه پاستور ایران و تمام مواد شیمیایی و محیط کشت مورد نیاز در این تحقیق از شرکت MERK تهیه شد.
ساقه و برگ خشک شده گیاهان موردنظر توسط دستگاه خردکننده پودر شد. 100 گرم از پودر گیاه درون ارلن ریخته و به آن 400 میلی‌لیتر اتانول اضافه شد، به گونه‌ای که سطح پودر را پوشاند و به مدت 48 ساعت روی همزن مغناطیسی قرار داده شد. پس از صاف کردن به وسیله کاغذ واتمن، با روش تبخیر در خلأ در دمای 70 درجه سلسیوس و 500 دور چرخش تا زمانی که حجم باقی‌مانده به یک‌پنجم حجم اولیه رسید، تغلیظ صورت گرفت. سپس تمام حلال به روش تبخیر در خلأ خشک و از عصاره جدا شد. عصاره تغلیظ‌شده تا زمان انجام آزمایش بعدی در یخچال در دمای چهار درجه سلسیوس نگهداری شد.
پس از تهیه دوغ گرمادیده به وسیله شیرخام، برای شمارش کلی میکروارگانیسم‌های موجود در دوغ ابتدا نمونه‌های موردنظر با دقت‌های مختلف تهیه شد. سپس با استفاده از روش کشت آمیخته دولایه در محیط کشت و قرار دادن نمونه‌ها در گرمخانه 30 درجه سلسیوس به مدت 72 ساعت، تعداد پرگنه‌های (بنا بر تعریف ویکی‌پدیا مجموعه‌از باکتری‌هاست که محصول تکثیر یک یا چند باکتری است.) ایجاد شده طبق استاندارد مورد شمارش قرار گرفت.
در این پژوهش آمده است: «نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که شمارش کلی میکرواورگانیسم‌های نمونه‌های دوغ به طور معنی داری وابسته به میزان استفاده از شوید و سیر در فرمولاسیون دوغ و مدت زمان نگهداری بود، به طوری که افزایش مدت زمان نگهداری، شمارش کلی میکرو اورگانیسم‌های موجود در دوغ را به طور معنی داری افزایش داد. از طرف دیگر با افزایش درصد به کارگیری عصاره سیر و شوید در فرمولاسیون دوغ به طور معنی‌داری شمارش کلی میکرو اورگانیسم‌های موجود در محصول نهایی کاهش یافت. علت این کاهش به وجود ترکیبات ضدمیکروبی موجود در عصاره شوید و سیر است که دارای فعالیت ضدمیکروبی علیه باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی در دمای اتاق هستند.»
در بخش دیگری از این مطالعه آمده است: «در بالاترین درصد عصاره سیر و شوید هیچ‌گونه کپک و مخمری مشاهده نشد که این امر به دلیل ترکیبات کارون‌ها، لیمونن‌ها و هم‌چنین ترکیبات فلاونوئیدها در عصاره شوید است که اثرات ضد کپکی دارند. علاوه بر آن آلیسین موجود در سیر هم باعث جلوگیری از رشد مخمرها می‌شود. بر اساس نتایج به دست آمده در طی این مطالعه مشخص شد که تمامی نمونه‌های تولیدی مطابق با استاندارد بوده و از کیفیت بالای بهداشتی برخوردار بوده‌اند.»
محققان می‌گویند: «طبق استاندارد میزان pH دوغ باید حداکثر 4.5 باشد که بر اساس نتایج به دست آمده تمامی نمونه‌های تولیدشده دارای pH کمتر از 4.5 و در محدوده استاندارد بودند.»





نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

تکنیک جدید ضد پیری و افزایش عمر انسان تا 150 سال!

چطور بدون تلاش و هزینه زیاد پوست سالم داشته باشیم؟

غذاهای ممنوعه برای خانم باردار

غذاهای چرب چه بلایی بر سر این مرد آورد

5نکته درباره‌ی شیردهی در تابستان

در دوران بارداری چه کنیم تا فرزندمان زیبا شود؟

درمان ناباروری با طب سنتی امکانپذیر است!؟ | چرا ناباروری رخ می‌دهد؟

علائم و علل ابتلا به دیابت بی‌مزه | درمان دیابت از دید طب سنتی

عامل عجیب موثر در افزایش وزن زنان

علایم فشار خون در خانم ها

آشنایی با یک رژیم غذایی مناسب و نکات علمی آن!

خواص بلوبری , میوه‌ای که با خوردن آن به پزشک نیاز نخواهید داشت!

از چه سنی باید منتظر کنترل سر و گردن در نوزادان باشیم

علل نفخ شکم در دوران بارداری و روش‌ درمان آن

علت افزایش ریزش مو در فصل تابستان | راه حال محافظت از مو‌ها

سونوگرافی یادگاری، ممنوع

مادران باردار حتما بخوانند: 8 عاملی که بر ظاهر جنین اثر می گذارد

شگردهای دورزدن پیری پوست

کویتیشن، کاهش سایز یا کاهش وزن؟

دسته ای از دردهای جنسی که نیاز فوری به درمان دارند

حاملگی‌های پرخطر

5 چیزی که مردان باید درباره یائسگی بدانند

بدترین درمان‌های روانپزشکی در طول تاریخ (+تصاویر)

مراقبت از نوزاد نارس در منزل

زنان در تیررس ام.اس

توپک‌های ضد استرس بسازید!

دکتر سلام/ 9 توصیه برای داشتن قامت بهتر

با آلوئه ورا چشمانی زیبا داشته باشید

5 ویتامینی که ناخن‌هایتان را زیبا و محکم می‌کند

آب گازدار یا آب معدنی برای سلامتی مضر است؟

این نشانه‌های بیماری را زیاد جدی نگیرید!

غذاهایی که می‌توانند ما را بکُشند!

اگر مستعد ابتلا به زخم معده هستید، ببینید

12 اشتباه رایج هنگام استفاده از کرم ضد آفتاب

نگرانی‌های پرویز پرستویی در مورد فشارخون

6 روش ساده برای به تأخیر انداختن پوسیدگی دندان

خوراکی‌هایی برای قلب مردان

گیاه ترشی که از سکته و سرطان پیشگیری می‌کند

تکنیکی که در عرض 5 دقیقه فشارخون‌تان را پایین می‌آورد

پشت میز کارتان ورزش کنید!

با این 6 ماده غذایی نیازی به خوردن قرص زینک ندارید

چای سبز چگونه لاغر می‌کند؟

لاغرها مواظب پوکی استخوان باشند

بهترین و بدترین مواد غذایی برای دستگاه گوارش در فصل بهار

راه‌هایی برای خلاص شدن از گره‌های مو

چرا به کبد چرب دچار می‌شویم و چگونه آن را درمان کنیم؟

3 محصول پر نمک در سبد غذایی ایرانی‌ها

راهکارهایی برای بهتر شدن حساسیت دندان

مواظب نوبرانه‌های بهاری باشید!

5 عادت ساده که طول عمر شما را زیاد می‌کند