آریا بانو

آخرين مطالب

آیا راهکار قانونی برای کاهش اختلافات مهریه وجود دارد؟ مقالات

  بزرگنمايي:

آریا بانو -
آیا راهکار قانونی برای کاهش اختلافات مهریه وجود دارد؟
k ١.٣
٢
همشهری آنلاین / حقی که به شکل بی‌قید و شرط هنگام ازدواج به زنان داده می‌شود و برای استقلال اقتصادی زن تعریف شده مهریه است، از طرف دیگر دادگاه‌ها پر شده از پرونده‌های طلاق و درخواست‌های مهریه که در تعدادی از آنها به آقایان هم ظلم می‌شود.
طلاق دادگاه
این سوی ماجرا، سکه به 4میلیون و 600هزار تومان رسیده، 2هزار و 500مرد در زندان‌ها مانده‌اند چرا که در پرداخت مهریه همسر خود ناتوانند و در سوی دیگر تنها حق بدون اما و اگر زنان به لحاظ اقتصادی همین مهریه است. حقی که برخی حقوقدان‌ها بر این باورند که ضمانت اجرایی درستی ندارد و از سوی دیگر اگر اعمال نشود، قانون چه جایگزینی برای زن‌ها در نظر گرفته است؟ حتی گاهی قانون‌هایی که برای استیفای حقوق زنان نوشته شده‌اند هم به درستی تفسیر نمی‌شوند.
ماده 1118 قانون مدنی ایران می‌گوید که زن می‌تواند بعد از جدایی، یک دوم اموال ثبت شده در دوران زندگی مشترک را از آن خود کند اما این قانون هم روی کاغذ مانده است چرا که دو شرط توافقی نبودن طلاق و درخواست نکردن طلاق از جانب زن، ضمیمه آن شده است.
بسیاری از اختلاف‌ها از همین مهریه شروع می‌شود. یک حقوقدان که تمایل به افشای نامش نداشت به همشهری می‌گوید: «در یک سال اخیر که قیمت سکه 4برابر شده، تقریبا دو برابر سابق درخواست دریافت مهریه به‌دست من می‌رسد».
سال‌هاست فعالان حقوق زنان به‌دنبال روش‌های قانونی مکمل و دقیق دیگری در کنار مهریه در جهت استیفای حقوق زنان پس از جدایی هستند. فعالانی که بارها از زنان خواسته‌اند به جای توجه مطلق به مهریه دنبال استیفای حقوق مدنی خود باشند اما تحقق مطالبات آنها در چارچوب قانون به‌صورت کامل، دشواری‌های زیادی دارد. اما همین مهریه این روزها در مرز سوءاستفاده برای برخی یا تنها ریسمان برای اندک امنیت اقتصادی برای برخی دیگر، تکان می‌خورد.
مریم مرادی، وکیل خانواده در این‌باره به همشهری می‌گوید: «در قانون امروز ما یک دوگانگی وجود دارد. از طرفی تنها حقوقی که به شکل بی‌قید و شرط به زن داده می‌شود مهریه است و از طرف دیگر دادگاه‌ها پر شده از پرونده‌های طلاق و درخواست‌های مهریه که در تعدادی از آنها در حق آقایان ظلم شده است».
مهریه حذف شدنی نیست
مهریه جزو قوانین شرعی است. مریم مرادی، وکیل خانواده می‌گوید: «مهریه قابل حذف نیست. از طرفی به‌دلیل شرایط عمومی جامعه، مهریه در شکل سنتی خود باید وجود داشته باشد. اما مجلس و دولت باید دست به‌دست هم دهند و قانون‌های موجود را اصلاح کنند تا گرفتاری‌های موجود برای زوجین کاهش یابد».
او ادامه می‌دهد: «مدت‌هاست مهریه‌ زنان عموما بسیار بالا در نظر گرفته می‌شود. از سوی دیگر شرایط امروز و بالا رفتن بی‌سابقه قیمت سکه باعث شده است تا برخی برای به اجرا گذاشتن مهریه خود اقدام کنند».
نرمش قوه قضاییه
تنها کاری که برای اصلاح وضعیت موجود انجام شده، نرمش قوه‌قضاییه است که تقریبا با بیشتر درخواست‌های تعدیل مهریه موافقت می‌کند. این موضوعی است که مرادی به آن اشاره کرده و توضیح می‌دهد: «همچنین تعداد اقساط بلندمدت شده است؛ مثلا براساس استطاعت مرد، تصمیم گرفته می‌شود که هر 4‌ماه یک سکه بپردازد یا هر 6ماه».
راه چاره چیست؟
هرکس فرمول خودش را دارد اما واقعا کدام راه به جواب می‌رسد؟ مرادی می‌گوید: «تنها راه منطقی که در چارچوب کنونی به‌نظر می‌رسد، تقلیل سقف مهریه از 110سکه به 70سکه طلاست به شرطی که ضمانت اجرایی مناسبی مانند حبس برای آن در نظر گرفته شود. در مورد ضمانت اجرایی باید بگویم که هنوز 110سکه هم ضمانت اجرایی درستی ندارد و فقط بیشتر از 110سکه، مشمول حبس برای مرد نمی‌شود».او بر این باور است که مهریه مانند چک می‌ماند. مرد می‌تواند از ابتدا زیر بار مهریه‌ای که احساس می‌کند توان پرداختش را ندارد، نرود.
قانون نمی‌تواند اختلافات بر سر مهریه را کاهش دهد
بیشتر اختلافات بر سر مهریه به‌خاطر عندالمطالبه بودن بخشی از آن است. مرادی می‌گوید: «نمی‌توان دنبال راهکاری قانونی برای کاهش اختلافات بود چرا که نمی‌توان عندالمطالبه بودن مهریه را ملغی کرد».
این وکیل خانواده براساس تجربه‌خود، می‌گوید: «مسائل خانوادگی بیشتر از آنکه به قانون وابستگی داشته باشد، به افراد بستگی دارد. زن و مرد باید به درجه‌ای از روشنفکری رسیده باشند تا خود شالوده مناسبی برای زندگی‌شان بنا کنند و از قوانین بهره مناسب ببرند. قطعا قوانین ما نیاز به بروزرسانی دارد اما نقش زوجین کلیدی‌تر است».
مرادی نسبت به تفسیرهای غلط از قانون‌ موجود هم انتقادهایی دارد: «ما حتی در اجرای خود قانون نوشته شده هم عاجزیم. ماده 1118 قانون مدنی ایران، تنصیف اموال، می‌گوید که هر مالی که طی زندگی مشترک به‌دست بیاید باید تحت شرایطی بعد از طلاق تقسیم بر دو شود اما این قانون روی کاغذ مانده و کسی آن را اجرا نمی‌کند. عموما تفسیر دیگری از این ماده می‌شود براین مبنا که این اموال به نام مرد است پس قابلیت انتقال ندارد».
فقدان بزرگ
حرف‌ها و نقدها و اما و اگرهای بسیاری به قوانین کنونی وجود دارد. درحالی‌که بسیاری مهریه را موازنه‌ای برای برقراری عدالت بین حقوق زن و مرد می‌دانند، عده‌ای از منتقدان افزایش بی‌رویه آن را عاملی برای از هم‌پاشیدگی خانواده برمی‌شمارند. از طرفی آیا واقعا ضمانتی برای اجرای قوانین مناسب برای زن‌ها و مردها که از آن دم می‌زنیم وجود دارد؟ وقتی نه ماجراهای مهریه شکل دقیقی پیدا کرده و نه به شکل رسمی و عملی نسبت به فرهنگسازی و زمینه‌سازی‌ برای شروط ضمن عقد اقدامی شده است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/170498/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ترانه شاد «یار یار» با صدای امید حاجیلی

آهنگ «طبق معمول» با صدای آرمین زارعی

اجرای «شامیسن»، سازی از کشور ژاپن

اجرایی از استاد حسین علیزاده و گروه هم آوایان

موزیک ویدئوی نوستالژیک «راز» از مازیار عصری را اینجا ببینید

قطعه «دی بلال» با نوای بختیاری از کوروش اسدپور

اجرایی از ترانه بیکلام و پر انرژی «children»

«امید»، موسیقی کمانچه روح نواز و الهام بخش از مارک الیاهو

آهنگ قدیمی و زیبا با صدای علیرضا طلیسچی

نماهنگی تماشایی با صدای گرشا رضایی

صعود قیمت جهانی خودرو

طرح دولت برای واردات خودرو، یعنی 50هزارمیلیاردتومان رانت

خودروهای 2022 که نامزد ورود به بازار ایران هستند/ 14 گزینه باکیفیت تا 20 هزار یورو(+عکس و مشخصات)

وزیر صمت: 30 درصد قطعات یدکی تقلبی است/ کمک فنر دست دوم را به جای نو می فروشند

وزارت صمت: واردات خودرو بالاتر از 20 هزار دلار باعث گسترش فخر فروشی می شود

چکش‌کاری واردات خودرو

سومین دوره عرضه خودرو در سامانه یکپارچه؛ این هفته

جزئیات قرعه‌کشی جدید خودرو/ ثبت‌نام از 16 شهریور ماه آغاز می‌شود

روزنامه خراسان: منتظر واردات خودروهای برند معتبر نباشید؛ خودرو وارداتی همین چینی هاست،شاید هم روسی و کمی هم هندی

جزئیات واردات خودرو به مناطق آزاد

قیمت خودروهای وارداتی اعلام شد

تولید ایران‌خودرو و سایپا؛ هر روز کمتر از دیروز!

ثبت‌نام سومین مرحله قرعه‌کشی خودرو آغاز شد | اسامی خودروها، قیمت و زمان تحویل

کدام خودروها فرسوده محسوب می‌شوند؟

زمان ثبت نام سومین مرحله قرعه‌کشی یکپارچه خودرو تمدید شد

سرقت قطعات خودروهای وارداتی در گمرک/ خودروها را بی زاپاس و ضبط به ما تحویل دادند

صادرات خودرو بیشتر شبیه شوخی است

قرعه‌کشی سومین مرحله سامانه تخصیص خودرو، امروز ساعت 14

سود میلیاردی واردات خودرو برای مافیای دولتی! /مردم امسال منتظر خودروی وارداتی نباشند

قرعه‌کشی سومین فروش یکپارچه خودروها/زمان اعلام نتایج

سود میلیاردی واردات خودرو برای مافیای دولتی!/ مردم امسال منتظر خودروی وارداتی نباشند

سناریوهای برجامی واردات خودرو

وارداتی‌های بازار خودرو گران شدند/ آخرین قیمت تویوتا، رنو، کیا و هیوندای

نتایج سومین مرحله قرعه‌کشی خودرو اعلام شد

عکس | کیا سول 600 میلیون تومانی در کره ، گزینه جدی واردات به ایران می شود؟

نماینده مجلس: تعیین عوارض شناور برای واردات خودرو یعنی سجده در برابر پراید

بررسی نوسانات قیمت خودرو در بازار 10 روز اخیر

تکلیف خودروهای توقیفی در گمرک مشخص شد/ فقط ترخیص این خودروها ممنوع است

شروط عجیب و غریب برای واردات خودرو

لکسوس، بنز، پورشه، بی ام و، کیا و هیوندا به مزایده می‌روند

قیمت پراید برابر با یک سال‌ و نیم درآمد خانوارهای شهری/ رشد 17 برابری قیمت پراید در 11 سال

تا کی مردم باید تاوان ارابه های مرگ و مافیای خودرو را بدهند؟

واردات «غیراقتصادی» برای خودروی اقتصادی

قرعه‌کشی خودرو هر ماه برگزار خواهد شد

افزایش قیمت خودرو در جهان

با آئین‌نامه نوشته شده برای واردات، قیمت خودرو بدون تغییر باقی می‌ماند

خودرو در پسا قرعه‌کشی

آغاز مزایده خودرو های خارجی/فرصتی برای شیفتگان خودروهای لوکس

مزایده خودرو های خارجی آغاز شد

راز حراج لوکس‌های دپویی | تاثیر ورود دپویی‌ها به بازار