آریا بانو

آخرين مطالب

برای والدینی که می‌خواهند کودکی را به فرزندی قبول کنند اجتماعي

  بزرگنمايي:

آریا بانو -
برای والدینی که می‌خواهند کودکی را به فرزندی قبول کنند
٣٧
٠
جام جم / تصویر و تصور هریک از ما از «فرزندخواندگی» متفاوت است. بعضی از ما قصه فرزندخواندگی را در فیلم و سریال و کتاب‌ها دیده‌ایم و به‌محض آن‌که حرفی از این مساله به میان می‌آید، به یاد همان داستان می‌افتیم و تصویری خاص؛ شاد یا غمگین؛ سخت یا آسان؛ لذتبخش یا آزاردهنده و... در ذهن‌مان نقش می‌بندد.
بعضی دیگر با فاصله نزدیک با این مساله برخورد داشته‌ایم؛ برای مثال خاله، دایی، عمو یا عمه کودک موردنظر بوده‌ایم یا شاید هم با فاصله کمی دورتر، زندگی کودک موردنظر را در خانواده رصد کرده و درنهایت این‌که گاهی خود ما، فرزندی را به سمت خود خوانده‌ایم و حالا پدر یا مادر او هستیم یا تصمیم به این کار داریم. حالا دیگر قصه فرق می‌کند. ما مستقیما درگیر ماجرا شده‌ایم....
فرزندخواندگی مانند هر اتفاق خاص دیگری، زیبایی‌ها و چالش‌های خودش را دارد. برای این‌که بتوانیم در این رابطه کمک کوچکی به زوج‌هایی که تصمیم به این کار خوب داشته یا این کار را انجام‌داده‌اند بکنیم؛ درباره فرزندخواندگی و همه چالش‌های آن با مریم هدایتی، کارشناس ارشد روان‌شناسی بالینی صحبت کرده‌ایم که می‌خوانید.
«تصمیم به انتخاب کودکی به‌عنوان فرزند یا همان فرزندخواندگی می‌تواند امر دشوار و چالش‌برانگیزی باشد؛ به‌ویژه این‌که برای این کار مهم، صرف انگیزه و تمایل به فرزندخواندگی کافی نیست و زوجین باید پس از بررسی موارد متعدد و اطمینان از صحت تصمیم خود اقدام کنند.» دکتر هدایتی ادامه می‌دهد: «کسب اطمینان از وضعیت سلامت روان خود به عنوان والد، افزایش دانش در ارتباط با روش‌های درست فرزندپروری و فرزندخواندگی و ویژگی‌های خاص کودک مانند بیماری و... از دیگر پیش‌نیاز‌های تصمیم به پذیرش سرپرستی کودک است.
از سوی دیگر، افزایش آگاهی واقع‌بینانه به مساله فرزندخواندگی از دیگر چالش‌های پیش‌روست. آگاهی از نگرش‌ها و باور‌های خود به موضوع فرزندخواندگی از دیگر موارد مهمی است که پیش از فرزندخواندگی باید مورد توجه قرار گیرد. این بررسی‌ها می‌تواند روی این تصمیم تاثیر بگذارد.»
آن‌ها را به دنیا بی‌اعتماد نکنید
دکتر مریم هدایتی با اشاره به آمار فرزندخواندگی می‌گوید: «سالانه حدود 3 تا 5 درصد فرزندخواندگی‌ها فسخ می‌شوند و این امر می‌تواند با آسیب بسیاری به‌ویژه برای کودک همراه باشد.» او ادامه می‌دهد: «تصمیم‌های هیجانی و عدم توجه به مواردی که به آن‌ها اشاره شد، باعث می‌شود کودکی که آسیب‌های دلبستگی را یک بار تجربه کرده، مجددا در برقراری پیوند و ایجاد دلبستگی دچار مشکل شده و در نتیجه بی‌اعتمادی و نگاه منفی کودک به دنیا را در روان او باقی بگذارد.»
فرزند بیولوژیک، تنش‌زاست اگر...
در مواردی دیده شده که پس از قبول سرپرستی فرزندی، والدین صاحب فرزند بیولوژیک خود می‌شوند. این شرایط تازه چالش‌هایی را برای آن‌ها به همراه دارد که دکتر مریم هدایتی در این‌باره می‌گوید: «تعدادی از زوجین پس از قبول سرپرستی کودکی، به دلایلی مانند کاهش استرس یا زمان و... موفق به بارداری و داشتن فرزند بیولوژیکی خود می‌شوند. این مساله می‌تواند چالش‌ها و مسائل آن‌ها را مضاعف کرده و نحوه رفتار و تعامل با کودکان برای آن‌ها پرسش‌ها و مشکلات جدیدی را به همراه داشته باشد.
ممکن است حتی نسبت به فرزندخوانده یا فرزند بیولوژیک خود دچار سوگیری شوند. در دشواری پیمودن این مسیر شکی نیست، اما با توجه به چند نکته می‌توانند شرایط را به وضعیت عادی بازگردانده و تنش‌ها و تعارض‌هایشان از بین برود.»
با شما ترمیم می‌شوند
گاهی فرزندخواندگی از سن نوزادی اتفاق نمی‌افتد. در این شرایط کودک دوره یا دوره‌هایی از زندگی خود را با افرادی غیر از والدین کنونی سپری کرده و درنتیجه ممکن است با مشکلاتی روبه‌رو باشد. دکتر هدایتی در این‌باره می‌گوید: «بعضی از چالش‌ها در فرزند خوانده‌هایی که به‌ویژه در سنین بالاتر وارد خانواده شده‌اند، دیده می‌شود. این مساله ناشی از آسیب‌های دلبستگی کودک در ماه‌ها و سال‌های اولیه زندگی و تجربه‌های رشدی ناگوار او پیش از ورود به خانواده جدید است.
این مسائل را نباید به ذات یا سرشت مقاوم به تغییر کودک نسبت داد. این رفتار‌ها تا حد زیادی قابل ترمیم و درمان است. از سوی دیگر والدین باید با نگاه تحولی و شفقت‌محور و مهربان به این شرایط نگاه کرده و به جای این‌که انتظار شباهت و یکسانی از کودکان خود داشته باشند (فرزندخوانده و فرزند بیولوژیک)، برای رشد هر یک از آنها، بسته به شرایط خودش، تلاش کنند.»
باور‌های عامه را کنار بگذارید
مساله فرزندخواندگی و تربیت آنها، معمولا با چالش‌ها و حرف و حدیث‌های مختلف از سوی عامه مردم همراه بوده است. این صحبت‌ها می‌تواند به مشکلات دامن بزند؛ مگر آن‌که والدین با آگاهی کامل اقدام به فرزندخواندگی کنند. دکتر مریم هدایتی توضیح می‌دهد: «مشورت با افراد متخصص در مرحله تصمیم‌گیری برای فرزندخواندگی می‌تواند به تغییر نگرش و شکستن و رها شدن از باور‌های عامه کمک کند.
از سوی دیگر باعث آرامش ذهن زوج‌ها شده و از نسبت دادن فراز و نشیب‌های فرزندپروری در فرزندخواندگی و بزرگ جلوه دادن مشکلات آن‌ها در ذهن پیشگیری کند.» او ادامه می‌دهد: «در غیر این صورت خشم و احساس گناه ثمره نامطلوب برچسب ذهنی فرزند بد یا مادر بد خواهد بود؛ بنابراین باید پیش از ورود به مساله فرزندخواندگی و درطول پرورش فرزند حتما از کمک متخصصان بهره‌مند شوید.»
مثل همه خواهر و برادر‌ها
مگر می‌شود در خانواده‌ای خواهر و برادر یا دو خواهر یا دو برادر هیچ‌وقت با هم مجادله و جر و بحث نداشته باشند؟ اصلا این یکی از رایج‌ترین رفتار‌ها در کودکی تا حتی نوجوانی است. دکتر هدایتی توضیح می‌دهد: «جدال و تعارض‌ها میان خواهر و برادر‌ها در هر خانواده‌ای وجود دارد و خانواده‌های دارای فرزندخوانده نیز از این امر مستثنا نیستند.» او ادامه می‌دهد: «افزایش آگاهی والدین از ویژگی‌های رشدی و روش‌های حل تعارض و مساله میان کودکان، بسیار مفید است. بخشی از این آگاهی با مطالعه شخصی والدین و بخشی دیگر با کمک خواستن از متخصصان آگاه در این زمینه و حتی والدینی با شرایط مشابه که در این راه موفق بوده‌اند، به دست می‌آید.»

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/195315/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصویر روز ناسا؛ روبه‌روی NGC 1232

«رئالیست‌ها» وارد بازار نشر شدند

نامزدهای کسب عنوان بهترین گل هفته لیگ اروپا

معرفی برترین‌های مسابقات آزاد اسکیت سرعت مردان

ستاره سیتی: به احترام رئال کلاه از سر برمی‌دارم

زنگ خطر مدیریتی برای فولاد در صورت شکست مقابل مس

بلینگام در یک قدمی رکورد BBC مشهور رئال

درخواست اوکراین برای محرومیت 15 جودوکار روسی

تیزر جذاب حریف امروز استقلال با آهنگ محبوب این روزها

حدادی‌فر: لیگ عجیب و آشفته‌ای داریم

وزیر ورزش و دبیر به بیشکک نرسیدند

اعزام تیم ملی جودو به هنگ کنگ لغو شد

چگونه سلول های سرطانی را از بین ببریم؟/ ویدئو

موزیک ویدئوی «خط قرمز» با صدای سهراب پاکزاد

وضعیت آب‌وهوا طی روزهای آینده؛ استان‌هایی که منتظر بارش هستند

ساخت مجسمه شکری

اقدام خطرناک موتورسوار عجول در خیابان

نسخه خانگی بستنی سالار!

دیگه از بیرون کباب لقمه نخر

پایه‌گذار مکتب ایرانی در طب اسلامی را می‌شناسید؟

نوجوان کاراته کار: شکست واقعا مقدمه پیروزی بود

دروسی: لورکوزن شکست‌ناپذیر نیست

پرسپولیس کار سختی نسبت به استقلال دارد

کارشناس فوتبال: تجربه استقلال تعیین کننده است

علی چینی: نباید به استقلال ایراد گرفت

بازیکن سابق فوتسال: ایران منطقی بازی کرد

ایتالیا برای فصل آینده لیگ قهرمانان 5 سهمیه‌ای شد

ابراز نگرانی انگلیس نسبت به امنیت افتتاحیه المپیک پاریس

امیدوارم مدیران تراکتور تصمیم عجولانه‌ای برای نیمکت تیم نگیرند

آذرپیرا مقتدرانه از سد آزادکار ژاپنی گذشت

هشدار کاپلو به یوونتوس با تمجید از طارمی

آرزوی مایکل داگلاس برای مرگ در «مرد مورچه‌ای»

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

سفر به ایران قدیم؛ اولین هواپیمای ایران و سفر استانی احمدشاه

برای داشتن عمر طولانی از این مواد غذایی غافل نشوید

ماجرای رد و بدل رمز ارز برای تقلب در کنکور!

تصاویری دیوانه‌کننده از دوچرخه سواری روی دیواره یک سد

رنگرزی سنتی به سبک مدرن و خلاقانه

خبری تازه درباره پروازهای فرودگاه امام و مهرآباد

مدل تلسکوپ فضایی جیمز وب با اندازه واقعی به نمایش در می‌آید

ورود «مهمان سرزده» به کتابفروشی‌ها/یک‌قصه تصویری برای کودکان

حریف تراکتور نصف تیمش را ندارد!

برد راحت امامی مقابل حریف کره‌ای و صعود به نیمه‌نهایی

بهترین موقعیت‌های هفته بیست و سوم لیگ برتر

رکوردشکنی تاریخی بایرلورکوزن و ژابی آلونسو

گل دیدنی پولیتانو به فروزینونه از تمامی زوایا

حمایت کلوپ از ستاره لیورپول

2 خبر از فیلم کوتاه؛ آخرین وضعیت «ابله» و«آخرین شیهه»

چرا غیبت بازیگران و خوانندگان در مهمانی طهماسب، لطمه‌ای به آن وارد نکرده است؟

اولین تصویر منتشر شده از اسکناس 500 هزار تومانی جدید + واکنش بانک مرکزی