آریا بانو

آخرين مطالب

حق می دهیم، مسوولیت می خواهیم مقالات

  بزرگنمايي:

بانو نیوز - حق من یعنی مسوولیت تو و حق تو یعنی مسوولیت من؛ این معادله بی چون و چرای زندگی خانوادگی است. نمی شود زن یک خانه بود، اما مسوولیتی نداشت و نمی شود نقش مرد خانه را بازی کرد، اما حقوق همسر را نادیده گرفت. در خانه اگر مردی دنبال رسیدن به حقوق قانونی اش می گردد باید مسوولیت هایش را به درستی انجام دهد و زن هم اگر مسوولیتش را می داند و به انجامش پایبند می ماند باید به حقوقش برسد. اگر کفه ترازوی زندگی اینچنین به تعادل برسد دیگر مشکلی پیش نمی آید. طبق قانون مرد در خانه 3مسوولیت دارد. او باید در امور خانوادگی با همسرش مشارکت داشته باشد، آسایش خانواده را تامین کند و نفقه بپردازد.
این در حالی است که زن نیز 4 مسوولیت قانونی در قبال همسرش دارد یعنی باید در حفظ مبانی خانواده و تربیت فرزندان با شوهر همکاری کند، وظایف زوجیت را ادا کند، در محلی که شوهر برای زندگی اختیار کرده سکنی گزیند (مگر آن که اختیار تعیین منزل به زن تفویض شده باشد) و از اشتغال به کارهایی که منافی مصالح خانوادگی یا حیثیت خود و شوهرش است دوری کند، اما زن و مردی که این مسوولیت ها را به درستی ادا می کنند حقوقی نیز دارند که حتی قانونگذار نیز به زیر پا نرفتن آنها تاکید دارد.
طبق قوانین امور خانواده به محض جاری شدن عقد نکاح، تکالیف قانونی بر عهده زن و مرد قرار می گیرد و هرکدام دارای حقوقی مشخص می شوند. البته مردان پس از عقد ازدواج، امتیازاتی به دست می آورند که با امتیازاتی که زنان در زندگی مشترک کسب می کنند متفاوت است. به طوری که ریاست خانواده به مردان تعلق می گیرد و آنها می توانند اگر شغل زن با مصالح خانوادگی منافات داشته باشد مانع از اشتغال او شوند.
این در حالی است که طبق قانون، تعیین محل زندگی نیز امتیازی است که به مردان داده شده به طوری که اگر زن هنگام عقد نکاح، تعیین محل سکونت را به عنوان شروط ضمن عقد در سند ازدواج درج نکرده باشد پس از ازدواج باید در مکانی که شوهر برایش در نظر می گیرد زندگی کند.
● از نفقه تا فسخ نکاح
علاوه بر این امتیازات، مردان مسوولیت هایی نیز در قبال همسر خود دارند که مهم ترین آنها پرداخت نفقه است. شوهر همواره موظف است تا نفقه همسر را بپردازد مگر در صورتی که زن وظایف زوجیت را در برابر شوهرش انجام ندهد (نشوز) یا بدون دلایل موجه، محل سکونتش را از شوهر جدا و مسکن جداگانه ای اختیار کند.
نکته: طبق قانون مرد در خانه 3 مسوولیت دارد، او باید در امور خانوادگی با همسرش مشارکت داشته باشد، آسایش خانواده را تامین کند و نفقه بپردازد. این در حالی است که زن نیز مسوولیت های قانونی در قبال همسرش دارد
این در شرایطی است که شوهر می تواند با تحقق 7 شرط، عقد ازدواج را به هم بزند (فسخ نکاح) یعنی زمانی که همسر دچار جنون دائمی یا ادواری شود یا به زمینگیری، جذام، نابینایی از هر دو چشم، برص (پیسی)، افضا (نوعی بیماری زنان) یا قرن (بیماری ای که مانع از نزدیکی شود) دچار شود.
البته مرد در حالی در چنین شرایطی اختیار فسخ نکاح را به دست می آورد که این مشکلات در هنگام عقد نکاح در زن وجود داشته باشد.
در این میان حق طلاق نیز جزو حقوق مردان پس از ازدواج محسوب می شود، یعنی مرد می تواند هر وقت که بخواهد همسرش را طلاق دهد، اما این حق به آن معنی نیست که مرد هرگاه اراده کند، می تواند همسر را طلاق دهد؛ بلکه استفاده از این اختیار به شرط مراجعه به دادگاه و دریافت گواهی عدم سازش میسر می شود. این در حالی است که برای جاری شدن صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه اسناد رسمی مرد باید مهریه، نفقه و جهیزیه زن را قبلا پرداخت کرده باشد.
● زنان، امتیازات و حقوق
از دیدگاه قانون، نفقه برای زن یک امتیاز محسوب می شود که البته این امتیاز فقط در 4 وضعیت به زن تعلق می گیرد یعنی در عقد ازدواج دائم. مگر این که زن از ادای وظیفه زوجیت خودداری کند، در نکاح منقطع به شرط آن که هنگام انعقاد عقد نکاح این موضوع شرط شده باشد، زنی که بواسطه طلاق رجعی (طلاقی که در آن اکراه زن از شوهر مطرح نیست و مرد در زمان عده می تواند رجوع کند) مطلقه شده و زمان عده را می گذراند مگر این که طلاق در زمانی رخ داده باشد که او از ادای وظایف زوجیت خودداری کرده و همچنین زن مطلقه ای که باردار است. همه این زنان با تحقق این شرایط مستحق دریافت نفقه هستند.
زنان و فسخ نکاح
اگر قانون، زنان را ملزم به همکاری با همسر در حفظ مبانی خانواده و تربیت فرزندان کرده و ادای وظایف زوجیت، تمکین در مقابل مسکنی که شوهر برایش تعیین کرده و ترک شغلی که شوهر آن را منافی مصالح و حیثیت خانوادگی را از مسوولیت های بدون گریز زنان قرار داده، اما در مقابل حقوقی مشابه مردان در فسخ نکاح برای آنان قائل شده است. طبق قوانین امور خانواده، جنون مرد چه دائمی باشد و چه ادواری، خواه هنگام عقد موجود باشد و خواه بعد از عقد رخ داده باشد، حق فسخ نکاح را برای زن ایجاد می کند.
این درحالی است که حضاء (اختگی)، عنق (ناتوانی مرد در امر زناشویی خواه قبل از عقد وجود داشته و خواه بعد از آن به وجود آمده باشد) و مقطوع بودن آلت تناسلی به اندازه ای که قادر به انجام عمل زناشویی نباشد از مواردی است که زن می تواند نکاح را فسخ کند. این در شرایطی است که هرگاه شوهر بعد از عقد مبتلا به یکی از امراض مقاربتی شود، زن حق دارد از نزدیکی با او امتناع کند به طوری که این امتناع نیز مانع حق نفقه او نمی شود.
منبع:روزنامه جام جم

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/28474/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وکیل مدافع: توماج صالحی به اعدام محکوم شد

فرمانده فراجا: هیچ ماموریتی حساس‌تر از اجرای طرح نور وجود ندارد

جوانمردی امیرالمؤمنین صلوات الله علیه در جنگ ها

در شب قبل شهادت حضرت حمزه(ع) چه گذشت؟

تعویض پرچم حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)

این ادویه پیری را شکست می‌دهد

چرا ایرانی‌ها بیشتر سنگ کلیه می‌گیرند؟/ شایع‌ ترین بیماری های اورولوژی در کشور

سه علامت پرخطر در دوران آشنایی

سرگرمی پرهیجان برای بزرگسالان

همه‌جا پای یک ژن در میان است؛ حتی در لذت از موسیقی!

شاعرانه/که درد عاشقان آنجا به جز شیون نمی‌دانم

ممنوعیت ورود بانوان به ورزشگاه امام خمینی(ره) اراک

ملوان بدون مصدوم و محروم مقابل سایپا

کرسپو و کیول؛ از فینال استانبول تا لیگ قهرمانان آسیا

صعود نماینده ژاپن به فینال لیگ قهرمانان آسیا

گواردیولا هم به تراکتور بیاید،‌ مشکلات حل نمی‌شود

آشوبی: پرسپولیس در بهترین شرایط آمادگی قرار دارد

مصائب پیروزی برابر قرقیزستان از زبان کاپیتان تیم ملی فوتسال

بازیکن رئال که ژابی برای لورکوزن می‌خواهد

ورود زنان به بازی آلومینیوم- پرسپولیس ممنوع شد

تایلند 3 عراق 2، هفتمین صعود متوالی به جام جهانی

روایت زهره حمیدی از روزهای سخت سرطان؛ از تلویزیون و وزارت ارشاد دلخورم

آهنگ زیبا از ایوان بند به نام «حلش کنیم»

عنابستانی: آخرین جمع‌بندی احتمالی کمیسیون اجتماعی مجلس توافق برای تعطیلی شنبه‌هاست

نگرانی از ریزش دیوار قلعه بلقیس؛ دومین بنای خشتی ایران

بازداشت عامل جنایتکاری که با اخاذی و تهدید خانم‌ها را مجبور به توزیع مشروبات الکلی می‌کرد!

هر روز به این سه بزرگوار سلام بدید

اهمیت انشاءالله گفتن در کارها

ویدئوی زیبا و آرامش‌بخش از شن‌های کویر

از کجا بفهمیم نمازهایی که میخوانیم بدرد قیامت می خورد؟

مرغ کره ای با سس زرشک و آلبالو

فیزیوتراپی برای چه کسانی توصیه نمی‌شود؟

به رشد حرکتی کودک‌تان کمک کنید

معرفی نامزدهای جایزه ادبیات داستانی زنان

هر آنچه قرار است از دربی مرسی ساید بدانید

گواردیولا: علاقه‌ام به دی‌زربی هر فصل بیشتر می‌شود

گلایه کاپیتان تیم ملی از میزبانی جام ملت‌ها

آنچلوتی ستاره‌اش را لای پر قو گذاشت!

سالار آقاپور: جام جهانی آماده باش؛ ما اومدیم

شمس‌‍آذر هم جریمه مالی شد و هم معنوی

تاج صعود به جام جهانی را تماشا کرد

استقلالی‌ها با خاص‌ترین فوتبالیست ایران همبازی شدند

رانگنیک: باید ببینم بایرن را می‌خواهم یا نه!

باید یک سیلی پای گوش لیائو خواباند!

بازهم سلمان برای کارهای سخت انتخاب شد!

لیلا زارع: نباید در زمینه فیلمسازی فقط به جشنواره‌های دولتی اکتفا کرد

پرفروش‌ترین داروهای ایران در 1402 معرفی شدند/ اینفوگرافیک

یک ادعای عجیب از سوءتغذیه نیمی از ایرانی ها

رونمایی از ترانه تیتراژ «هیس، هیچی نیس!» با پخش از شبکه امید

قیمت کتاب‌های سال تحصیلی 1403 - 1404 اعلام شد