آریا بانو

آخرين مطالب

با «منسوبین به افراد سیاسی» چه می‌شود کرد؟ اجتماعي

  بزرگنمايي:

بانو نیوز - علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بخشنامه‌ی کم‌سابقه‌ای «بکارگیری منسوبین به افراد سیاسی در سطوح مدیریتی» در این وزارتخانه را ممنوع کرد؛ اما آیا این به معنای پایان فساد در سیستم اداری است؟

صاحب‌نظران در دانشنامه‌های جهانی فساد را «رفتار یک مقامِ بخشِ عمومی، اعم از انتخابی یا انتصابی که برای منفعت شخصی از وظایف متعارفش منحرف شود» تعریف کرده‌اند؛ استفاده‌ی شخصی از موقعیت به جای انجام وظایف متعارف. بطور خلاصه، آقای ربیعی به دنبال مبارزه با چنین پدیده‌ای است.
او در ابلاغ این بخشنامه با اشاره به اینکه فساد اداری و مالی در هر جامعه‌ای بزرگترین مانع در راه پیشرفت است، نوشته است که فساد حاکمیت قانون را زیر سؤال می‌برد و مدیران باید با آن مبارزه کنند و آماده‌ی «خطر و پرداخت هزینه‌های گزاف» هم باشند .
جایی که برخورد بی‌تعارف و صریح با فساد، رانت و «آشنابازی» ممکن است به قیمتِ کنار گذاشتن یک مدیر برای باقی عمرش تمام شود، ربیعی بدرستی به وجود خطر و هزینه‌های گزاف در راه مبارزه با فساد اشاره می‌کند. البته زمانی که رأس هرم مدیریتی یک نهاد یا وزارتخانه چنین بخشنامه‌ای را ابلاغ می‌کند، لابد می‌تواند تمام‌قد از مدیران زیر دست خود نیز حمایت کند.
با این حال قصه‌ی رانت و استفاده از به اصطلاح «پارتی» در انتصابات مدیریتی به این سادگی ریشه‌کن شدنی نیست. همچنان که ربیعی نیز در بخشنامه‌ی اخیر خود نوشته: «علیرغم تأکیدات مکرر و صدور بخشنامه‌های متعدد، گزارش‌هایی درباره بکارگیری منسوبین به افراد سیاسی، در سطوح مدیریتی شرکت‌ها و هلدینگ‌های تابعه، برخلاف اصول شایسته سالاری، دریافت می‌نمایم».
بنابراین برای جلوگیری از این اتفاق و دخالت‌های احتمالی افراد صاحب نفوذ در دستگاه‌های دولتی، باید روش‌های سفت‌وسخت‌تری در نظر گرفت. یکی از این راه‌ها، قانونگذاری است؛ قوانینی برای پیشگیری از این اتفاق و عزل افراد متخلف و برخوردهای بعد از وقوع تخلف. اما برای اینکه کار به عزل‌های پی‌درپی نرسد چه می‌شود کرد؟
هرچند برخورد با چنین اعمال‌نفوذهایی در نظام اداره‌ی کشور از بدیهیات عدل اسلامی به شمار می‌رود اما حالا که یک مقام بلندپایه‌ی دولتی برای این اقدام پیش‌قدم شده، در سطحی کلان‌تر و برای اتمام حجت قانونی با مدیران، می‌توان از هیأت دولت انتظار داشت که چنین بخشنامه‌ای را به تمام وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و دستگاه‌های زیرمجموعه‌ی دولت ابلاغ کند تا بطور گسترده‌تری از وقوع فساد اداری جلوگیری شود. یا دولت می‌تواند چنین لایحه‌ای را به مجلس تقدیم کند تا قانونگذاران برای برخورد با اقدامات افراد صاحب نفوذ، تدبیری اساسی اتخاذ کنند و همه‌ی دستگاه‌های حکومتی مکلف به رعایت آن شوند.
در شرایطی که نارضایتی‌ها از عملکرد سیستم اداره‌کننده‌ی کشور بالاگرفته و امیدهای بخشی از شهروندان تبدیل به یأس شده، یکی از اقدامات مؤثر در حفظ سرمایه‌ی اجتماعی حکومت، مبارزه با همین فسادها و رانت‌هایی است که به قول ربیعی موجب «ترویج یأس و بی‌تفاوتی» است.
علی ربیعی در بخشنامه‌ی ابلاغی خود به مدیران زیرمجموعه‌ی خود اخطار داده که بدون هیچ ملاحظه‌ای مدیرانی را که به دنبال انتصابات سیاسی باشند، بی‌درنگ عزل خواهد کرد. فرض کنیم که این رویه‌ی پسندیده تبدیل به قانون و به تمام دستگاه‌های قوای سه‌گانه ابلاغ شود؛ آیا تضمینی برای کشف موارد اینچنینی و برخورد قاطع با آنها هست؟ برای اینکه از اجرای این مهم - دست‌کم در بخش دولتی - مطمئن باشیم، یک راه بهتر وجود دارد: خصوصی‌سازیِ واقعی.
چنانکه کارشناسان اقتصادی معتقدند، گستردگی بنگاه‌های اقتصادی و گردش مالی بالای برخی از مجموعه‌های اقتصادی دولت، بستر اصلی فساد اداری و اقتصادی است که بلای جان نظام نیز شده است. بر این اساس هرچه دولت به سمت اجرای اصل 44 قانون اساسی حرکت کند و خصوصی‌سازی واقعی در بنگاه‌های اقتصادی صورت گیرد، کمتر شاهد چنین پدیده‌ای خواهیم بود؛ چراکه در یک بنگاه اقتصادی خصوصی، مبنای کار رسیدن به رشد و رونق در آن کسب‌وکار است و در این راه دیگر جایی برای آقازاده‌ها و دارندگان ژنِ خوب نیست و اولویت با مدیرانی است که بهترین کارایی را برای اداره‌ی آن سازمان اقتصادی دارند. شاید به همین دلیل است که در کارخانه‌های تحت مدیریت دولت، نوعاً با بهره‌وری پایین و هزینه‌های بالا و نیروی انسانی ناکارآمد اداره می‌شوند و یک‌به‌یک رو به ورشکستگی می‌روند یا هر بار اختلاس و دزدی از یکی از آنها علنی می‌شود.
قاعدتاً در این راه نان خیلی‌ها آجر می‌شود و قطعاً مقاومت‌های بسیاری در مسیر خصوصی‌سازی و شفاف‌سازی روندهای مربوطه خواهد بود و چنین مبارزه‌ای برای ریشه‌کن کردن فساد، عزمی جدی می‌طلبد. با این حال در نظامی که بر اصول اسلامی بنا شده و رهبر انقلاب آن بارها در سخنان خود بر شایسته‌سالاری تأکید داشته است، کمترین انتظاری که می‌توان از دولتمردان داشت این است که در این راه گامی به جلو بردارند و دست‌کم سایر وزرا نیز تا تنور سرد نشده، برای اثبات حسن نیتشان به مردم و بازگشت امید به جامعه، دست از تقیه بردارند و اقدامات خود در راستای مبارزه با فساد را علنی کنند!
ایسنا - میثم خدمتی
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/33149/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

املت قارچ ایرانی را مثل کافه ها بپزید

اقدامات لازم در زمان افت قند خون بیماران دیابتی

با بزرگترین ستاره شناخته شده آشنا شوید

همدلی های دلنشین دکتر شکوری

پورموسوی: ریسک کردیم و جواب گرفتیم

معرفی دفاع راست ایده‌آل؛ یاشوا کیمیش

توخل به پپ رسید؛ هدف بعدی مورینیو است

مربی موفق ایرانی در لیگ عراق لژیونر شد

احتمال محرومیت هواداران بایرن در بازی با رئال

پنالتی و گل اول پرسپولیس مقابل صنعت نفت درست بود؟

اوسمار: نتیجه 3 بر صفر عالی است؛ کارمان را انجام دادیم

اوزونیدیس: حریف‌مان فقط یک شوت و یک موقعیت داشت

پایان کار نمایندگان ایران در تفنگ 50 متر سه وضعیت

جنجال در آبادان؛ نمی‌خواهیم اوسمار حرف بزند

«کارخانه هیولاها» در ایران روی صحنه رفت

جادوی بهاره، کار عمو نوروزه!

تارانتینو نظرش عوض شد؛ «منتقد سینما» را نمی‌سازد!

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

خسارت زلزله 5.6 ریشتری در شمال ترکیه

توضیحات وزیر کشور در مورد آخرین وضعیت امداد رسانی به 5 استان درگیر سیل در کشور

هوای تازه/ آی قابیل! آی اســرائیل! نوبت انتقام‌ هابیل است

دام دنیا در بیان عطار نیشابوری

کنترل قند خون در افراد مسن

عملیاتی شدن 5 فروند زیردریایی هوشمند با قابلیت تعقیب هدف و نشت‌یابی

اتفاق بی سابقه در بازی صنعت نفت و پرسپولیس

بدشانسی صنعت نفت در دقیقه 90؛ شوت محکم تهیدست به تیرک دروازه پرسپولیس خورد

صحبت های جالب گزارشگر صدا و سیما درباره فوتبال آبادان و حمایت از این تیم

خلاصه بازی صنعت نفت آبادان 0 - 3 پرسپولیس

ستارگان دفاعی پرسپولیس با ده گل!

صداقت: بدشانسی‌های نساجی بالاخره تمام می‌شود

هموارتر شدن مسیر مس برای قهرمانی در لیگ هندبال

شاگردان اوسمار موقتا در صدر؛ سرخپوشان در انتظار لغزش استقلال

ویدیوی اکران مردمی «بی بدن» با حضور بازیگران معروف

فقط حرکتای صورت سلمان که به شیرین میگه منو لو نده!

بازیگر نقش سیروس قایقران در «پرویزخان» کیست؟

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

نماهنگ "ای ایران" با صدای زنده یاد استاد محمد نوری

4گوشه دنیا/ گرانترین خانه جهان در پاریس

ترور ناکام یک نفر در برزیل

نماهنگ «یوم الانتقام» با صدای ابوذر روحی

با خواص بی‌نظیر «سویا» آشنا شوید

اولین قدم برای کاهش وزن در طب سنتی

با کودک مثل خودش صحبت کنید

با این ابرسازه فضایی، یک میلیارد انسان میتونن در فضا زندگی کنن!

این شعر زیبا از دختر شیرین زبان را از دست ندهید

جنجال دقایق پایانی و محرومیت سرپرست هوادار

رئال نگران بازی رفت مقابل بایرن؛ کمک‌مان کنید!

کلانتری: از صحبت‌های مسعود شجاعی انگیزه می‌گیرم

شجاعیان: همسرم در روند خوبم تاثیرگذار است

سامان نریمان و ناامیدی از 6 پاس گل نشده!