قند سوخت اصلي سلول هاي سرطاني
پزشکي
بزرگنمايي:
تمام سلول ها سوخت خود را از قند دريافت مي کنند و منبع اصلي قند، کربوهيدرات است. به محض مصرف کربوهيدرات، لوزالمعده شروع به توليد انسولين مي کند تا قند را به انرژي تبديل کند. زماني که ميزان قند مصرفي بيشتر از حد طبيعي باشد، بدن نسبت به انسولين مقاوم مي شود و انسولين توليد شده ديگر براي تجزيه قند کافي نيست؛ بنابراين ميزان ترشح هورمون بيش از حد نرمال مي شود.
همزمان با ترشح انسولين، هورمون ديگري مشابه انسولين به نام هورمون رشد ترشح مي شود که سلول ها را در جهت رشد تحريک کرده و سلول هاي مرده را مهار مي کند. هورمون رشد علاوه بر سلول هاي سالم، سلول ها سرطاني را نيز تکثير مي کند. بنابراين مصرف افراطي قند سبب رشد تومورهاي سرطاني و افزايش التهاب در بدن مي شود. از طرفي مصرف قند يکي از مهمترين دلايل اضافه وزن است که خود عامل ابتلا به سرطان محسوب مي شود.
البته نمي توان انواع قند و نشاسته را مضر قلمداد کرد؛ بلکه بدن سالم براي عملکرد خود به انواع مواد غذايي نياز دارد. قند طبيعي موجود در انواع ميوه و کربوهيدرات هاي موجود در غلات سبوس دار و حبوبات براي بدن لازم هستند. ولي با رژيم غذايي سالم بايد ميزان قند ورودي به بدن را کنترل کرد.
***قند چگونه احتمال ابتلا به سرطان را افزايش مي دهد؟
مطالعات نشان مي دهد قند احتمال ابتلا به سرطان را افزايش مي دهد؛ تاثير قند بر برخي از اندام ها مانند کبد و لوزالمعده مستقيم است، زيرا اين اندام ها در سوخت و ساز قند نقش دارند و بر برخي اندام هاي ديگر غير مستقيم است.
يک مطالعه سوئدي که در اوايل ماه قبل منتشر شد نشان مي دهد احتمال ابتلا به سرطان کيسه صفرا و مجاري صفراوي در افرادي که در روز دو وعده يا بيشتر نوشيدني هاي شيرين مصرف مي کنند، بيشتر است.
مطالعاتي که در ماه مارس صورت گرفت نشان مي دهد احتمال ابتلا به سرطان ريه در افرادي که از غذاهاي حاوي مقادير بالاي کربوهيدرات مانند برنج سفيد، سيب زميني و نان سفيد استفاده مي کنند، بيشتر است. البته واضح است که سيگار مهمترين عامل بروز سرطان ريه است؛ ولي اين مطالعه نشان مي دهد که برخي از رژيم هايي غذايي، توانايي بدن در سرکوب سلول هاي سرطاني را کاهش مي دهند. گرچه رژيم غذايي حاوي کربوهيدرات به طور مستقيم به قند اشاره نمي کند؛ ولي کربوهيدرات حاوي شاخص قند بالايي هستند و ميزان مواد مغذي آنان به نسبت قند موجود بسيار کم است.
مطالعات انجام شده در مرکز سرطان اندرسون در ماه ژانويه نشان مي دهد مصرف قند با احتمال ابتلا به سرطان سينه مرتبط است و مطالعات متعددي نشان مي دهد افراد مبتلا به ديابت و افرادي که در حالت پيش ديابت قرار دارند، بيشتر در معرض سرطان هاي کبد، لوزالمعده و کبد هستند. پيش ديابت به حالتي گفته مي شود که قند خون بيشتر از حد طبيعي است؛ ولي به ميزان ديابت نمي رسد.
متخصصان توصيه مي کنند که از مصرف نوشيدني هاي شيرين و غذاهاي چرب و حاوي کربوهيدرات اجتناب شود و با فعاليت بدني ميزان قند خون کنترل شود.
لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/3460/