آخرين مطالب

غفلت طب نوین از "مصلحات مواد غذایی" به‌عنوان ضرورت حفظ سلامتی پزشکي

غفلت طب نوین از "مصلحات مواد غذایی" به‌عنوان ضرورت حفظ سلامتی

  بزرگنمايي:

بانو نیوز - "مصلحات مواد غذایی" به معنای "اصلاح کننده" طبع غذا و هر خوردنی و آشامیدنی است؛ چنین واژه‌ای در هیچ کجای علم تغذیه و پزشکی نوین وجود ندارد چون در طب نوین و علم تغذیه معاصر‌، هیچ توجهی به طبع و سرشت غذاها نشده و نمی‌شود.

به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ در تهیه و تولید و مصرف و نگهداری هر غذا یا میوه یا هر دارویی باید نکاتی را رعایت کرد، مهمترین نکته آن است که غذاها را با "مصلح" آنها مصرف کنیم.
در واقع رعایت این نکته باعث هضم و جذب بهتر موادغذایی در بدن می‌شود و احیانا چنانچه، غذایی، دارای عوارض جانبی خاصی باشد، مصرف‌کننده در صورت مصرف با مصلح‌، کمتر دچار آن عوارض خواهد شد.
از نظر لغوی، کلمه مصلح بر وزن مفعل، اسم فاعل است و به معنای "اصلاح کننده" طبع غذا و هر خوردنی و آشامیدنی است؛ چنین واژه‌ای در هیچ کجای علم تغذیه و پزشکی نوین وجود ندارد چون در طب نوین و علم تغذیه معاصر‌، هیچ توجهی به طبع و سرشت غذاها نشده و نمی‌شود.
اما در طب ایرانی، حکما و اطبای قدیم، توجهات زیادی به این موضوع داشته و تاکیدات فراوانی در خصوص به‌کارگیری مصلحات در مصرف داروها و غذاها و میوه‌ها و هر خوردنی و آشامیدنی داشته‌اند.
بر اساس تحقیقات در زمینه مصلحات مواد غذایی و دارویی، مصلحات به عناوین مختلفی در نظر گرفته شده‌اند؛ گاهی اوقات مصلحات، نقش کاتالیزور در هضم و جذب غذاها را بر عهده دارند یعنی اینکه سرعت هضم و جذب مواد غذایی را در معده، روده‌ها، کبد، اندامها و عروق و حتی سلولهای بدن بیشتر و بیشتر می‌کنند.
مثلا در مورد مصرف ماهی آنطور که ساکنین گیلان زمین و غرب مازندران برای پخت ماهی یا نگهداری آن عمل می‌کنند در هیچ کجای دنیا دیده نشده است؛در طب طبرستان و طب گیلان زمین، برای مصرف ماهی از مصلحاتی چون گردو، چوچاغ یا شیشاک، سیر و نعناع یا اوجی به عنوان شکم‌پر ماهی به‌کار می‌گیرند که هر کدام فلسفه‌ای در خود نهفته دارند.
در این ترکیب‌، سبزی چوچاغ یا شیشاک که در زبان ترکی به آن بوقناق گویند‌، مصلحی است که به‌عنوان کاتالیزور عمل کرده و سرعت هضم و جذب ماهی را در بدن افزایش می‌دهد.
گاهی اوقات مصلحات نقش "بالانس‌کننده و متعادل‌کننده " را ایفاء می‌کنند مثلا گوشت گاو منبعث غلظت خون است، توصیه و تاکید شده که همراه با سماق فراوان که رقیق‌کننده خون است، میل شود (مصرف گوشت گاو در طب ایرانی مطرود است)
گاهی مواقع مصلحات‌، نقش "سینرژیسمی" را در بدن ایفاء می‌کنند ؛ سینرژیسم یعنی هم‌افزایی؛ زمانی که دو یا چند عنصر، با هم‌، برهمکنش (تعامل) داشته باشند معمولاً اثری بوجود می‌آید که مجموع اثرهایی که هر کدام از آن عناصر جداگانه می‌توانستند به‌وجود آورند، بیشتر شود.
مثلا مصلح پرتقال گلپر است؛ مصلح باقلا و لوبیا، گلپر است؛ مصلح انار و زرشک، گلپر است، پرتقال، لوبیا، باقلا، انار و زرشک، طبعی سرد و تر دارند باید در کنار گلپر که طبعی گرم و خشک دارد، مصرف شود؛ در اینصورت است که اثرات تغذیه‌ای این مواد غذایی بهتر و بیشتر می‌شود.
گاهی اوقات‌، مصلحات، نقش پیشگیرنده دارند و عوارض جانبی مواد غذایی را کمتر و کمتر می‌کنند چون هر خوردنی و هر آشامیدنی از سه قسمت دارو، سم و غذا تشکیل می‌شود، مصلحات، اثرات سمی و دارویی این خوردنیها و نوشیدنیها را به مراتب کمتر می‌کنند.
مثلا ماست و دوغ هر دو باعث بالا رفتن بلغم و تری گلیسرید خون (چربی خون نوع سرد) می‌شوند؛ بهتر است همراه با کمی شوید خشک یا نعناغ خشک یا پودر موسیر که کاهنده بلغم و چربی خون (چربیسوز)هستند، مصرف شوند.
مصرف برنج موجب کبد چرب و متعاقبا باعث افزایش پرخاشگری و عصبانیت در افراد می‌شود، به همین دلیل بهتر است همراه با زعفران یا سبوس که هر دو آرامبخش هستند، مصرف شود.
حمزه سام دلیری؛ پزشک و محقق طب ایرانی
انتهای پیام/




نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

میگرن؛ انواع سردرد و نحوۀ درمان آن‌ها (1)

غربالگری بیماری نادر برای دانش‌آموزان/بیمارانی که آب هم نمی‌توانند بنوشند

راز موهای زیبا و سالم چینی ها چیست؟

11 نکته برای بهبودی سریع‌تر مادران سزارینی

ماسک؛ رازِ داشتن موهایی پُرپشت با ماسکِ موی آلوئه‌‌ورا

مراقبت های ضروری پس از زایمان

میگرن؛ تمام آنچه باید در مورد میگرنی‌ها بدانید (3)

علل خونریزی‌های دوران بارداری

رابطه جنسی بعد از 50 سالگی و باورهای غلطی که باید فراموش کنید

مو؛ شایع‌ترین دلایل ریزش مو (1)

از‌بین‌بردن موهای زائد صورت با ماسک خانگی

افرادی که مرتب شیر می‌نوشند به دو سرطان کمتر مبتلا می‌شوند/مردمی که روزی یک لیوان شیر مصرف می‌کنند

چرا باید در روزهای گرم چای نعناع بنوشید/ راهکار بی‌خوابی در شب‌های گرم

چگونگی پیشگیری از ضعف روزه/ با بوی بد دهان چه کنیم

چطور از سردرد روزه پیشگیری کنیم/ علت یبوست در ماه رمضان

زایمان طبیعی در هفته چندم اتفاق می افتد؟

دو ماده سفید که باعث 6بیماری و سرطان می‌شود/شناسایی پره دیابتیک در مراکز جامع سلامت

دیابتی‌ها مراقب نوعی گرسنگی عجیب باشند

این اشتباه به‌هنگام افطار می‌تواند شما را به "دیابت" مبتلا کند

سرطان‌های که باید در آشپزخانه‌ها پیدا کرد

زنان باردار حتما قرص آهن و اسیدفولیک بخورند

چطور پس از سزارین سریع‌تر خوب شویم؟

مقاربت جنسی در دوران بارداری

تغذیه در حاملگی‌های چندقلو!

چرا رابطه جنسی برای برخی زنان ترسناک است

آیا از عنبرنسارا میتوان در دوران بارداری استفاده کنید؟

عادت هایی که به پوست آسیب می رساند

مادران باردار پس از زایمان، نوزادان را به مراکز غربالگری دولتی بیاورند/یک خطر شور

گزارش تکان دهنده از چاقی مردم ایران/شیوع چاقی در دختران زیر 20 سال

بستن لوله رحم در زنان

مصرف روی (زینک) چه تاثیری بر عملکرد جنسی مردان دارد؟

دانشمندان دریافتند: جاماندگی مغز سالمندان از مغز جوانان همیشگی نیست!

چرا سقط جنین اهمیت دارد؟

هفته بیستم بارداری

رابطه فعالیت جنسی و بیماری قلبی

تهوع بارداری یا بیماری صبحگاهی

علائم جدی و خطرساز بارداری

افزایش چربی‌های مفید خون با روزه /سحری پرکالری در فصل گرما ممنوع

مهارت های تقویت حافظه در دوران سالمندی

این نکته‌ها می‌توانند برای یک بارداری ایمن و آسان به شما کمک کنند!

هزینه مقاومت آنتی‌بیوتیکی در جهان (1)

عواملی که از ابتلا به دومین سرطان مرگ‌آور پیشگیری‌ می‌کند

تاثیر رژیم غذایی بر سقط های مکرر

بدنتان را بعد از زایمان دوست داشته باشید!

شیوع روماتیسم ستون فقرات در مردان 5 برابر زنان است

کدام مردان در خطر ناباروری قرار دارند؟

5 ماده غذایی کاهنده میل جنسی

صبح ها میل جنسی بیشتری دارید یا شب ها؟

خواص و مضرات خوردن شیر بادام در دوران بارداری

کمبود حافظه به خاطر فقدان فقط یک ویتامین/ نوعی بیماری که هنوز واکسن ندارد