آریا بانو

آخرين مطالب

غفلت طب نوین از "مصلحات مواد غذایی" به‌عنوان ضرورت حفظ سلامتی پزشکي

غفلت طب نوین از "مصلحات مواد غذایی" به‌عنوان ضرورت حفظ سلامتی

  بزرگنمايي:

بانو نیوز - "مصلحات مواد غذایی" به معنای "اصلاح کننده" طبع غذا و هر خوردنی و آشامیدنی است؛ چنین واژه‌ای در هیچ کجای علم تغذیه و پزشکی نوین وجود ندارد چون در طب نوین و علم تغذیه معاصر‌، هیچ توجهی به طبع و سرشت غذاها نشده و نمی‌شود.

به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ در تهیه و تولید و مصرف و نگهداری هر غذا یا میوه یا هر دارویی باید نکاتی را رعایت کرد، مهمترین نکته آن است که غذاها را با "مصلح" آنها مصرف کنیم.
در واقع رعایت این نکته باعث هضم و جذب بهتر موادغذایی در بدن می‌شود و احیانا چنانچه، غذایی، دارای عوارض جانبی خاصی باشد، مصرف‌کننده در صورت مصرف با مصلح‌، کمتر دچار آن عوارض خواهد شد.
از نظر لغوی، کلمه مصلح بر وزن مفعل، اسم فاعل است و به معنای "اصلاح کننده" طبع غذا و هر خوردنی و آشامیدنی است؛ چنین واژه‌ای در هیچ کجای علم تغذیه و پزشکی نوین وجود ندارد چون در طب نوین و علم تغذیه معاصر‌، هیچ توجهی به طبع و سرشت غذاها نشده و نمی‌شود.
اما در طب ایرانی، حکما و اطبای قدیم، توجهات زیادی به این موضوع داشته و تاکیدات فراوانی در خصوص به‌کارگیری مصلحات در مصرف داروها و غذاها و میوه‌ها و هر خوردنی و آشامیدنی داشته‌اند.
بر اساس تحقیقات در زمینه مصلحات مواد غذایی و دارویی، مصلحات به عناوین مختلفی در نظر گرفته شده‌اند؛ گاهی اوقات مصلحات، نقش کاتالیزور در هضم و جذب غذاها را بر عهده دارند یعنی اینکه سرعت هضم و جذب مواد غذایی را در معده، روده‌ها، کبد، اندامها و عروق و حتی سلولهای بدن بیشتر و بیشتر می‌کنند.
مثلا در مورد مصرف ماهی آنطور که ساکنین گیلان زمین و غرب مازندران برای پخت ماهی یا نگهداری آن عمل می‌کنند در هیچ کجای دنیا دیده نشده است؛در طب طبرستان و طب گیلان زمین، برای مصرف ماهی از مصلحاتی چون گردو، چوچاغ یا شیشاک، سیر و نعناع یا اوجی به عنوان شکم‌پر ماهی به‌کار می‌گیرند که هر کدام فلسفه‌ای در خود نهفته دارند.
در این ترکیب‌، سبزی چوچاغ یا شیشاک که در زبان ترکی به آن بوقناق گویند‌، مصلحی است که به‌عنوان کاتالیزور عمل کرده و سرعت هضم و جذب ماهی را در بدن افزایش می‌دهد.
گاهی اوقات مصلحات نقش "بالانس‌کننده و متعادل‌کننده " را ایفاء می‌کنند مثلا گوشت گاو منبعث غلظت خون است، توصیه و تاکید شده که همراه با سماق فراوان که رقیق‌کننده خون است، میل شود (مصرف گوشت گاو در طب ایرانی مطرود است)
گاهی مواقع مصلحات‌، نقش "سینرژیسمی" را در بدن ایفاء می‌کنند ؛ سینرژیسم یعنی هم‌افزایی؛ زمانی که دو یا چند عنصر، با هم‌، برهمکنش (تعامل) داشته باشند معمولاً اثری بوجود می‌آید که مجموع اثرهایی که هر کدام از آن عناصر جداگانه می‌توانستند به‌وجود آورند، بیشتر شود.
مثلا مصلح پرتقال گلپر است؛ مصلح باقلا و لوبیا، گلپر است؛ مصلح انار و زرشک، گلپر است، پرتقال، لوبیا، باقلا، انار و زرشک، طبعی سرد و تر دارند باید در کنار گلپر که طبعی گرم و خشک دارد، مصرف شود؛ در اینصورت است که اثرات تغذیه‌ای این مواد غذایی بهتر و بیشتر می‌شود.
گاهی اوقات‌، مصلحات، نقش پیشگیرنده دارند و عوارض جانبی مواد غذایی را کمتر و کمتر می‌کنند چون هر خوردنی و هر آشامیدنی از سه قسمت دارو، سم و غذا تشکیل می‌شود، مصلحات، اثرات سمی و دارویی این خوردنیها و نوشیدنیها را به مراتب کمتر می‌کنند.
مثلا ماست و دوغ هر دو باعث بالا رفتن بلغم و تری گلیسرید خون (چربی خون نوع سرد) می‌شوند؛ بهتر است همراه با کمی شوید خشک یا نعناغ خشک یا پودر موسیر که کاهنده بلغم و چربی خون (چربیسوز)هستند، مصرف شوند.
مصرف برنج موجب کبد چرب و متعاقبا باعث افزایش پرخاشگری و عصبانیت در افراد می‌شود، به همین دلیل بهتر است همراه با زعفران یا سبوس که هر دو آرامبخش هستند، مصرف شود.
حمزه سام دلیری؛ پزشک و محقق طب ایرانی
انتهای پیام/





نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

صوت/ گیاهان دارویی و مکمل‌ها برای درمان افسردگی

برای سلامت مغزتان خمیازه بکشید

در استفاده از نخ دندان کوتاهی نکنید

عوارض عجیب شام نخوردن برای بدن

دانستنی‌هایی درباره فشار خون بالا

بیماری‌های تشدید کننده التهاب مثانه

پیاده‌روی مفیدتر است یا دویدن؟

بهترین و بدترین مواد غذایی برای سیستم گوارش در بهار

پیشنهادهای ساده برای جلوگیری از چاقی در نوروز!

اینفوگرافی؛ کدام مواد غذایی باعث کاهش فشار خون می‌شوند؟

چای سبز به مقابله با چاقی و التهاب کمک می‌کند

خواص سبزی سورل را چه قدر می شناسید؟

چطور دست‌هایمان را جوان نگه داریم؟

علائم سرطان تیروئید که باید بسیار مراقب باشید

سیر تا پیاز مصرف قرص سرماخوردگی

عوارض مصرف بیش از حد شیرینی و آجیل

غذاهای بین‌راهی ارزان قیمت نخورید

زمان دقیق زایمان را با این فرمول محاسبه کنید

کدام ریزش مو قابل برگشت است؟

در حوادث چهارشنبه سوری خود درمانی نکنید

علائم شروع سردرد و حمله میگرنی چیست؟

خوراکی های رنگارنگ برای سلامت پوست

دکتر سلام/ چرا دیدتان تار شده است؟

بلوط موثر در درمان نرمی استخوان

3 خوراکی برای پیشگیری از گرفتگی عروق

چه چیزهایی را جایگزین آجیل کنیم؟

کدام مواد غذایی باعث کاهش فشار خون می‌شوند؟

پوست و مو/ عارضه‌ای پوستی که قاتل زیبایی شماست

آیا در مورد رژیم پالئو تا بحال شنیده‌اید؟

با خواص بی‌نظیر روغن نارگیل آشنا شوید

کنترل سرطان پروستات با مصرف قهوه!

نشانه ابتلا به دیابت نوع 2، پرخوری و احساس خستگی زیاد

کاهش بروز بیماری‌های مزمن با مرطوب کردن پوست

گل سنبل آبی سرطان زاست!

آیا حذف وعده‌های غذایی در لاغری موثر است؟

پیشگیری از اختلالات مغزی کودک با مصرف ویتامین B در دوره بارداری

قابل توجه خانم‌ها؛ به دارو‌های ضد بارداری اعتماد صد درصد نکنید

تغذیه/ آجیل خورها بخوانند

وقتی خواب حمله می‌کند!

کدام سوسیس و کالباس ها سالمند؟

تاثیر مشاوره بر وضعیت زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک

مشخصات سوسیس و کالباس خوب را بدانید!

اثرات مخرب آلودگی هوا بر سلامت کودکان

با علل مختلف «ریزش ابرو» آشنا شوید

12 توصیه غذایی در ایام نوروز

12 فایده و زیان موادغذایی تراریخته را بشناسید

چاقی و دخانیات از علل مهم بروز سکته‌های قلبی

علائم ورزش بیش از اندازه چیست؟

هرگز عسل را با این مواد غذایی نخورید!

چند راهکار طبیعی و مؤثر برای از بین بردن «سیاهی زیر چشم»