آریا بانو

آخرين مطالب

حقوق مالي و اقتصادي‌ زنان پس از ازدواج اقتصادي

  بزرگنمايي:

ازدواج امر شيريني است که در شرع و قانون بسيار به آن سفارش شده است. با اين وجود بسياري از جوان‌ها به واسطه ترسي که ازدواج کردن دارند سراغ آن نمي‌روند. اين ترس به واسطه ناآگاهي و يا شنيده‌هاي تلخي است که گاهي از ديگران به جوان‌ترها منتقل مي‌شود.

از دست دادن آزادي‌ها يا محدود شدن‌هايي که هيچ دليل و توجيهي جز اعمال سليقه شوهر ندارد، يکي از همان ترس‌ها و اضطراب‌هاست. مشکلات مالي و فشارهاي اقتصادي ناشي از زير بار مسئوليت نرفتن بعضي مردها نيز از ديگر نگراني‌هاي دختران پيش از ازدواج است. يکي از موارد قابل بررسي استقلال مالي زن و نحوه تامين زندگي او در خانواده است. عليرضا توحيدي کارشناس مرکز آموزش قوه قضاييه در اين باره توضيحاتي ارائه داده است.

استقلال زنان در امور مالي

اين کارشناس مرکز آموزش قوه قضاييه در خصوص حقوق مالي زنان مي‌گويد: «اول از همه بايد فلسفه استقلال مالي و اقتصادي زن را بدانيم. زن وقتي که ازدواج مي‌کند براي اينکه پشتوانه مالي داشته باشد مستحق دريافت نفقه، مهريه و اجرت‌المثل است که بعضا به نظر مي رسد وصول آنها با اما و اگرهايي روبرو باشد. شايد براي همين است که اغلب دختران و خانواده‌هاي‌شان هنگام ازدواج به دستاويزهاي نه‌چندان مطمئني از جمله مهريه متوسل مي‌شوند تا اگر روال زندگي مشترک‌شان از حالت عادي خارج شد، به مطالبه مهريه اميدوار باشند، البته اينکه وجود مهريه تا چه حد مي‌تواند آينده زندگي زناني را که در ازدواج شکست خورده‌اند، تامين کند، موضوع مفصل و پيچيده‌اي است که هر کس از ديد خود آن را تفسير مي‌کند.»

انواع حقوق مالي

حقوق مالي انواع مختلفي دارد. اين حقوق شامل «اجرت المثل»، «نفقه» و «مهريه» مي‌شود. توحيدي درباره هر يک از اين موارد توضيح مي‌دهد: «اجرت المثل، حق الزحمه‌اي است که زن مي‌تواند در ازاي کارهايي که در خانه شوهر انجام مي‌دهد مثل نظافت، شست‌وشو و غذا پختن از شوهر طلب کند. مهريه نيز همان مالي است که آقاي داماد بايد به عروس خانم بدهد. در قانون گفته مي‌شود مهريه بايد به گونه‌اي تعيين شود که عقلايي و مشروع باشد.»

وي درباره نفقه نيز اظهار مي‌کند: «نفقه در لغت به معني هزينه، خرج، روزي و مايحتاج معاش آمده است و معني اصطلاحي نفقه هم نزديک به معني لغوي آن است و عبارت از چيزي است که براي گذراندن زندگي لازم و مورد نياز است.»

به گفته اين حقوقدان، نفقه به اندازه مهريه شناخته شده است. نفقه به اين شرط به زنان تعلق مي‌گيرد که از شوهران‌شان تمکين کنند. به عبارتي مالي است که مسکن، خوراک، پوشاک، وسايل زندگي حتي خدمتکار در صورتي که نياز يا عادت داشته باشد و هزينه درمان و تهيه لوازم آرايشي بهداشتي در حد متعارف و متناسب با وضعيت زن را شامل مي‌شود و هيچ‌گاه از گردن مردان ساقط نمي‌شود. براي همين است که اگر مردي از پرداخت نفقه به همسرش خودداري کند، زن مي‌تواند الزام شوهر به پرداخت نفقه را از دادگاه درخواست کند و اين مرجع قضايي، مرد را به پرداخت نفقه تعيين شده از سوي دادگاه محکوم کند.

وقتي ارث حقوق مالي زن محسوب مي شود

مرگ واقعيتي انکارناپذير است و به قول معروف شتري است که در خانه هر کسي مي‌خوابد. ممکن است زن قبل از همسر خود فوت کند در اين صورت وضعيت ارث متوفي به چه شکل است؟ آيا زني که شوهر و فرزند دارد در صورت فوت خواهر و برادرش هم از او ارث مي‌برند؟

توحيدي در اين خصوص مي‌گويد: «ارث به اشخاصي که با متوفي رابطه خويشاوندي دارند (چه نسبي و چه سببي) تعلق مي‌گيرد. منظور از رابطه نسبي هم خون بودن است مثل پدر و فرزندان و رابطه سببي يعني رابطه‌اي که به واسطه ازدواج اين خويشاوندي ايجاد شده است. به عنوان مثال اگر پدري فوت کند به فرزندان، همسر و پدر و مادرش که در طبقه اول ارث هستند مطابق قانون تعيين شده ارث تعلق مي‌گيرد.

وي درباره نگاه قانون به اين موضوع مي‌گويد: «برادر و خواهر جزء طبقه دوم وراث بوده و با وجود فرزند و همسرِ متوفي، از وي ارث نخواهند برد؛ لکن مادرِ متوفي جزو وراث خواهد بود.»

 و اما درآمد شخصي

توحيدي در پايان در خصوص درآمد شخصي با اين توضيح که هر کسي بر مبناي کاري که انجام مي‌دهد مستحق دستمزد است، خاطرنشان مي‌کند: «اين دستمزد متعلق به خود شخص است و هيچ کسي حق دخالت و تعيين و تکليف براي وي را ندارد و خودش مي‌تواند به صورت مستقل در آن دخل وتصرف داشته باشد. پس يکي ديگر از حقوق مالي زن، درآمد شخصي او است و طبق قوانين شوهر نمي تواند در خصوص نحوه مصرف يا پس انداز آن هيچ دخالتي داشته باشد.»

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/3998/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آلگری: می‌خواستم خودم را هم تعویض کنم!

رزرو بلیت پاریس برای 4 کشتی‌گیر و ابهام در 57 و 86 کیلو

یوونتوس به زحمت از شکست گریخت

گلزنی منتظرمحمد مقابل تیم ملی امید تاجیکستان

کارشناسی داوری گل گهر - استقلال خوزستان

کارشناسی داوری نساجی - تراکتور

صحبت های سیدعلی میرغفاری رئیس صدور مجوز حرفه ای استقلال

عذرخواهی کاپیتان استقلال بخاطر 10 دقیقه پایانی

کارشناسی داوری فولاد - مس رفسنجان

کارشناسی داوری دیدار استقلال - شمس آذر

حمله هواداران عصبانی تراکتور به مینی ون حامل بازیکنان در فرودگاه تبریز

چرا جیمی کرگر به پیروزی و صعود بایرن مونیخ مقابل آرسنال باور داشت؟

کارشناسی داوری مس رفسنجان - پیکان

کارشناسی داوری شمس آذر - فولاد

کارشناسی داوری استقلال خوزستان - صنعت نفت

پلی به گذشته؛ برتری 2-1 بایرن مونیخ مقابل منچستریونایتد

بخش‌هایی از داوری گلاره ناظمی در اولین قضاوت خود به عنوان داور اول در جام ملت های فوتسال آسیا

گل زیبای دوشان ولاهوویچ به کالیاری از روی ضربه آزاد

کارشناسی داوری سپاهان - ذوب آهن

کارشناسی داوری پیکان - هوادار

پیشنهاد رسمی امیر قلعه نویی و فدراسیون فوتبال به دست افشین قطبی رسید

کارشناسی داوری صنعت نفت - پرسپولیس

ماجرای مرد کوری که 60 سال پیش با شکنجه 2 کودک را برای گدایی اجاره کرد!

پیرترین فرد زنده جهان کیست؟

وداع با اطلس؛ ربات انسان‌نمای بوستون داینامیکس بازنشسته می‌شود

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

نصیرزاده: با مجیدی، گل محمدی مذاکره داشتیم

نصیرزاده: تمام لیست خمس با نظر خودش جذب کردیم

پیروانی: یک بار هم علیه داوری حرف نزدم

وضعیت خروجی ورزشگاه وطنی

هاشمی نسب: درباره ناعدالتی ها حرف نمیزنم

کایل واکر: جود بلینگام یک هافبک کامل است

بادامکی: فشار مجازی استقلال بی سابقه بوده است

بیرانوند فردا گچ دستش را باز می کند

معاون پرسپولیس: اعلام کردند VAR منتفی شد

علت توقف مذاکره تراکتور با بردیف از زبان نصیرزاده

آخرین خبر از واگذاری مالکیت باشگاه پرسپولیس

عمو کاووس: مرگ حقه، میکروب بهانه است

گناه مخاطب چی بود فرشته؟

‎«گریه لیلی»؛ شاهکار تکنوازی ویولن استاد اسدالله ملک

سرعت وقوع فرونشست چقدر است؟

خیلی شانس آورد از یک تصادف مرگبار نجات پیدا کرد!

عکس های کاملا به موقع

دلیل احساس درد در مفاصل انگشت ها چیست؟

اشتباهات ساده‌ای که آشپزخانه را شلوغ و نامرتب می‌کند

نسخه جدید ربات انسان‌نما اطلس با قابلیت‌های هوش مصنوعی معرفی شد

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

دقیقی: می‌توانستیم مساوی کنیم، حیف شد

جعفری: بازی کردن با فولاد در اهواز همیشه سخت است

قربانعلی‌پور: مطمئنا لیگ برای تیم ملی رصد می‌شود