آریا بانو

آخرين مطالب

آیا زلزله دلار هنر و سینما را خواهد لرزاند؟! فرهنگی هنری

  بزرگنمايي:

بانو نیوز -
رامین صدیقی، تهیه‌کننده موسیقی: مگر ما بلیت‌های کنسرت را به دلار و یورو می‌فروشیم؟!
جهش غیر قابل پیش‌بینی و شگفت‌انگیز قیمت دلار در روزهای اخیر که به ناگاه و بی‌هیچ هشداری حادث آمده، از جوانب گوناگونی مردم را به نگرانی دچار کرده است. نگرانی نه چندان بی‌دلیلی که بیشتر به این خاطر که سابقه نشان داده افزایش قیمت ارز در این مرز و بوم حتی بی‌ربط‌ترین حوزه‌ها را نیز تحت‌ تاثیر قرار می‌دهد، می‌تواند منطقی باشد. یکی از این حوزه‌ها وادی فرهنگ و هنر است. یک حیطه در ارتباط مستقیم با دنیای بیرون که بی‌شک و شبهه‌ای می‌تواند متاثر از کوچکترین تکانه‌های دنیای بیرون باشد. به همین دلیل است که فعالان حوزه فرهنگ و هنر با هر بار تکان در قیمت ارز یاد سخنان حسین علیزاده، نوازنده و آهنگساز می‌افتند که سال‌ها پیش در پی اعلام خبر لغو کنسرت مشترکش با ژیوان گاسپاریان، نوازنده ارمنستانی به دلیل مشکلات اقتصادی گفته بود که «برگزاری کنسرت دیگر از نظر اقتصادی امکان‌پذیر نیست؛ به‌خصوص کنسرت‌هایی که در آن هنرمند میهمان خارجی داشته باشیم، با قیمت دلار بالای دو‌ هزار تومان خارج از توان ما است.
دلار و فرهنگ
التهاب بازار ارز آیا روی فرهنگ و هنر نیز تاثیر خواهد داشت؟ این پرسشی است که در روزهای اخیر بارها و بارها فعالان این حوزه از خود پرسیده‌اند. در حقیقت در حالی ‌که در زمانی نه چندان دور دلار دو ‌هزار تومانی به گفته حسین علیزاده لغو کنسرت دو نوازنده مطرح جهانی را موجب شده بود، آیا دلار چهارهزار و دویست تومانی و پنج‌هزار و شش‌هزار تومانی بلاهای بیشتری بر سر فرهنگ و هنر نخواهد ‌آورد؟ آن هم در وضع و حالی که نه‌تنها بر پایه سیاست‌های فرهنگی بازتر دولت کنسرت هنرمندان خارجی راحت‌تر و بیشتر از گذشته در ایران برگزار می‌شود؛ نه‌تنها تعدادی از ناشران برای نشان‌دادن پایبندی‌شان به قواعد جهانی کمابیش درصدد حقوق نویسندگان و مولفان خارجی هستند؛ بلکه همین چند روز دیگر یک فستیوال پر هیاهوی سینمایی با ده‌ها میهمان اسم و رسم‌دار خارجی در تهران برگزار خواهد شد. این‌جاست که پاسخ پرسش فوق تا حدی روشن‌تر می‌شود: بله قطعا؛ اما این‌که تاثیر تغییرات اقتصادی از این نوع چقدر می‌تواند باشد، موضوعی است که درباره‌اش اجماع چندانی وجود ندارد.
مین‌گذاری فرهنگی
بیایید اول از موسیقی آغاز کنیم که بیشترین تماس و اصطکاک را با هنرمندان خارجی دارد. رامین صدیقی، تهیه‌کننده موسیقی که در زمینه برگزاری کنسرت هنرمندان خارجی در ایران صاحب‌نظر به شمار می‌رود، با اشاره به این‌که «افزایش ارز قطعا شاخه‌های دیگر را تحت‌ تاثیر قرار می‌دهد اما حوزه فرهنگ در زمینه تعاملات بین‌المللی را مین‌گذاری کرده است» می‌گوید: ما معمولا دستمزد هنرمندان خارجی را به روش حواله پول و استفاده از حساب بانکی پرداخت نمی‌کردیم بلکه این کار را نقدی انجام می‌دادیم. حالا فارغ از گرانی، دیگر اسکناسی وجود ندارد و من تهیه‌کننده نمی‌توانم به هنرمندی که از آلمان در ایران حضور پیدا می‌کند، لیر ترکیه بدهم. باید ارز رایج آن کشور یا ارز قابل پذیرش دیگر یعنی دلار را به او پرداخت کنم. مشکل ما این است اغلب این ارزها وجود ندارد. صدیقی در ادامه به مشکل بزرگتری اشاره می‌کند: وقتی من از قبل با هنرمندی توافق می‌کنم که برای کنسرتش در ایران به او دو هزار یورو دستمزد بدهم با 10-20 درصد اختلاف برای بودجه‌ام برنامه‌ریزی می‌کنم. آن‌وقت با این نوسانات باید با یک اختلاف چند‌میلیون تومانی دستمزد او را پرداخت کنم، در حالی‌ که من بلیت‌های کنسرت او را به دلار و یورو نمی‌فروشم.
رامین صدیقی ادامه می‌دهد: شاید در بدو بنگاه‌ها بتوانند از طریقه ذخیره خود یا اسپانسر این سوراخ را برای چند ماه پر کنند. به‌ عنوان مثال آقای کیتارو به ایران می‌آید و بلیت‌های او نیز در حال فروش است و بالا رفتن قیمت ارز این کنسرت را کنسل نمی‌کند، اما برگزار‌کننده با فشاری که به او می‌آید برای دفعات بعدی دچار تغییر در تصمیم‌گیری می‌شود. بعد از جام‌جهانی و نیمه تیرماه که فصل کنسرت شروع می‌شود، شاهد ریزش زیادی در تعداد برنامه‌ها و مخاطبان خواهیم بود. قطعا در این دوره حوزه فرهنگ و هنر آسیب می‌بیند.
در زمینه کتاب نیز اوضاع کم و بیش با شرایط مشابهی پیش می‌رود. ناشری که برای گرفتن رایت ترجمه کتابی مثلا یک‌‌هزار دلار می‌بایست می‌داد، با افزایش ناگهانی قیمت ارز به ناگاه می‌بیند که هزینه‌هایش حدود٣٠‌درصد افزایش یافته است و به‌ناچار برای جبران این عقب‌افتادگی به افزایش قیمت روی جلد کتاب دست می‌زند. درواقع باز هم در نهایت هزینه این افزایش قیمت‌ها را مردم باید تقبل کنند؛ مردمی که با افزایش قیمت بلیت کنسرت یا قیمت پشت جلد کتاب مابه‌التفاوت تغییر قیمت ارز را برای تهیه‌کنندگان جبران می‌کنند.
دلار و سینما
سینما شاید به اندازه – مثلا- موسیقی در ارتباط نزدیک با هنرمندان جوامع دیگر نباشد و به این دلیل هم تاثیرپذیری‌اش از نوسانات قیمتی به بی‌واسطگی موسیقی نباشد، اما باز هم نمی‌توان کتمان کرد که این حوزه نیز از نوسانات قیمت ارز آسیب‌هایی خواهد دید و این ناگزیر است.
چند روز دیگر جشنواره جهانی فیلم فجر آغاز خواهد شد. جشنواره‌ای که اعلام شده صدها میهمان خارجی خواهد داشت. نوسان قیمت ارز از این نظر بر این جشنواره می‌تواند تاثیرات ملموسی داشته باشد. میهمان خارجی برای جشنواره یعنی هزینه اسکان و ترانسفر و جوایز و دستمزدها و... که باید همگی با ارزهای رایج پرداخت شود و طبیعی است که افزایش بیست، سی ‌درصدی قیمت ارز می‌تواند افزایش بیست، سی‌درصدی هزینه‌های فستیوال را در پی داشته باشد و این یعنی فشار مضاعف بر جشنواره‌ای که در دو‌سال اخیر با صرفه‌جویی در هزینه‌ها، خودبه‌خود دوران پرفشاری را پشت سر گذاشته است.
هزینه‌های جاری
افزایش قیمت ارز بر هزینه‌های جاری سینما نیز بی‌تاثیر نیست. فراموش نباید کرد این واقعیت نه چندان نویدبخش را که ابزار و امکانات و مواد و مصالح اولیه کار سینما همه و همه وارداتی است. دوربین‌ها، ابزارآلات نور و صدا و گریم، نرم‌افزارها و امکانات استودیویی تدوین و صدا و موسیقی، همه و همه ابزار و امکاناتی ارزبر است و بنابراین تاثیر افزایش قیمت ارز بر این جنبه از کار سینما غیرقابل کتمان است. با این‌که به گفته کارشناسان اقتصاد هنر، این افزایش هزینه‌ها در کل می‌تواند در حدود ١٠‌درصد به هزینه‌های محصول سینمایی اضافه کند، اما این را نیز نباید فراموش کرد که این افزایش ١٠‌درصدی تمام ماجرا نیست و عاملی به نام گرانی روانی را نباید نادیده و ناگفته گذاشت. این جنبه از گرانی را بیشتر می‌شود در افزایش حقوق‌ها و دستمزدهای عوامل دید. اتفاقی که سابقه نشان داده غیر قابل پیشگیری است و هر زمانی که افزایشی چنین در قیمت ارز و حتی مسائل بی‌ربطی چون افزایش قیمت مسکن و... هم به وجود آمده، دستمزدهای سینماگران هم متاثر از این افزایش قیمت بالا رفته است.
در این بین اما فیلم‌های تولید مشترک از این نسبت افزایش قیمتی پیروی نمی‌کنند و قطعا تاثیری بیشتر را شاهد خواهند بود؛ به‌خصوص فیلم‌هایی که در سرزمینی دیگر فیلمبرداری می‌شوند و هزینه‌های آنها با ارز پرداخت می‌شود.
فرجام کار
در کل، با این‌که هنوز نمی‌توان گفت انجام این بحران به کجا خواهد رسید، اما باز هم تکانی که این نوسانات به هزینه‌های فرهنگی وارد می‌آورد، روشن‌تر از روشن است. در حقیقت جز انتظار، کاری دیگر از شاهدان ماجرا برنمی‌آید. انتظار برای تماشای فرجام تلاش‌های دولت برای کنترل این روند؛ که اگر به بار نشیند قطع به یقین می‌تواند قسمت اعظمی از تاثیرات منفی نوسانی از جنس آنچه در این چند روز شاهد بوده‌ایم را خنثی کند.
روزنامه شهروند

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/40484/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خطر ناباروری با این نوع از رژیم های لاغری

دارالترجمه رسمی چیست و چه کاری انجام می دهد؟

با 7 مرحله آلزایمر آشنا شوید؛ از تغییرات خاموش تا فراموشی کامل

سفر سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام به شهرستان ایوان

کبد سالم با مصرف این ویتامین ها

ورم و پف در نقاط مختلف بدن چه دلایلی دارد؟

ثبت گزارش جامعه هدف بنیاد شهید و مردم با مراجعه به سامانه سوت زنی

این استان ها امروز منتظر بارش باران باشند

خبری تازه از عرضه شیرخشک در داروخانه ها

تجلیل استاندار یزد از خانواده شهدای ارتش

مدیرکل بنیاد استان آذربایجان شرقی به مشکلات 50 نفر از مراجعا رسیدگی کرد

گشت و گذار دختران جوان در تهران 100 سال قبل

خلاقیت منحصر بفرد عاشقان باغ ارکیده در جزیره مالدیو / نفیسه روشن رونمایی کرد

حرف های دلی و عاشقانه بازیگر سریال پدر پسری برای همسرش در سالروز تولدش / به هر تپش قلبم جون دادی

امید اسماعیل خانی پسر گوهر خیراندیش و همسر در خانه ابدی پدرش با رونمایی از سنگ قبر بازیگر معروف

علایم افسردگی در سن یائسگی به چه شکل است؟

دیدار تشکل‌های شاهد و ایثارگر با معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری

اسرائیلی‌ها به میزان خسارت خود پس از حمله پهپادی_موشکی سپاه ایران اعتراف کردند!

اولین واکنش ژیلا صادقی به ماجرای ممنوع الکار بودنش در برنامه تلویزیونی برمودا!

پیش بینی جدید درباره قیمت مسکن در سال 1403| تا آخرسال قیمت آپارتمان به این اعداد می‌رسد!

جشن تولد نیلوفر پارسا بیتای آوای باران در 33 سالگی / رونمایی از بارداری دوقلوهایش

خاطرات ناصرالدین‌شاه؛ خرس‌ها ول می‌شدند می‌رفتند توی مردم؛ خنده داشت

استایل جدید و متفاوت بهنوش طباطبایی بازیگر سینما و تلویزیون با شعری معنادار

دابسمش زیبای الهه حصاری کیمیا زخم کاری و دوستش با آهنگ چاوشی در خودروی لاکچری اش

لو رفتن اسم واقعی سیدجواد هاشمی در برنامه «صداتو»/ محسن کیایی افشاگری کرد

چهره جدید نیکا فرقانی دختر نقی و همای پایتخت در شهربازی استکهلم

رونمایی از تغییرات جدید چهره بهنوش طباطبایی خانم بازیگر همیشه خوشتیپ در آسانسور

دورهمی دوستانداران عارف لرستانی در سالگردش / بازیگر طنزی که در بهار مرگی تلخ داشت

فلزات سنگین تهدید جدی رژ لب های تقلبی

پیام تسلیت دکتر رئیسی در پی درگذشت پدر شهیدان «دهنوی»

رونمایی سیدحسین حسینی دروازه بان استقلال از چهره عروسکی دخترش / این کوچولوی ریزه میزه ماشاالله داره

ماجرای عمل جراحی رهبر انقلاب بدون بیهوشی عمومی و آخرین وضعیت سلامتی ایشان | رهبر انقلاب رژیم غذایی خاصی دارند؟

بهترین راه برای داشتن همسری بهتر: نگاهی به تجربه‌ی یک زن ایرانی

10 نکته برای بهبود کیفیت خواب

پاتوق معتادان متجاهر در عمق 10 متری زمین در تهران

جدیدترین عکس منتشر شده از محمدرضا گلزار و همسرش آیسان آقاخانی بعد از ازدواج!

رفع تیرگی زانو، آرنج و قوزک پا با 5 روش موثر خانگی ارزان قیمت!

قانون فرزندآوری با آن همه بودجه و اعتبار و اصرار شکست خورد

از کجا بفهمیم آب مروارید داریم؟

رژیم تخم مرغ، یک رژیم سریع و آسان برای لاغری

جلوگیری از چین و چروک دور لب با چند پیشنهاد ساده

اثبات یک رابطه میان سدیم و بیماری های قلبی و عروقی

واکنش جالب و متفاوت ژیلا صادقی مجری مشهور به حمله سپاه پاسداران به اسرائیل

تعطیلی پنجشنبه ها قطعی شد؟ | خبر مهم و جدید درباره کاهش ساعت کاری ادارات

ابلاغ دستورالعمل دانشگاه آزاد درباره حجاب

مدیرکل بنیاد شهید کرمانشاه بر شناساندن سبک و سیره عملی شهدا به جوانان تآکید کرد

اقدامات سازمان اقتصادی کوثر منجر به خودکفایی‌های بزرگ در حوزه اقتصادی شد

افزایش تعامل بنیاد شهید و امور ایثارگران با آموزش و پرورش برای توسعه فعالیت های فرهنگی

صبر و ایثار خانواده‌های معظم شاهد و ایثارگر درس آموز است

افشاگری مجری جنجالی زن تلویزیون: شهروند آمریکا هستم!