آریا بانو

آخرين مطالب

پرواز زود هنگام ازدواج بر زندگی دخترکان اجتماعي

  بزرگنمايي:

بانو نیوز - تهران - خیلی جوان تر از آن بود که داماد داشته باشد اما داشت، دخترش را در سن 14 سالگی شوهر داده بود و چقدر هم به این کار افتخار می کرد.

- چرا دخترت را این قدر زود شوهر دادی؟ فکر نمی کنی هنوز بچه است؟!
- نه!
- خب، چه شد که شوهرش دادی؟!
- یک روز در کیف بچه ام یک « ماتیک قرمز» پیدا کردم، آنوقت بود که تصمیم گرفتم شوهرش بدهم.
- ماتیک قرمز چه ربطی به شوهر دادن بچه ات دارد؟
- با خودم فکر کردم دختری که توی کیفش، ماتیک قرمز پیدا شود دیگر «دختر بشو» نیست و باید شوهر کند و گرنه دردسر درست می شود؟
- الان هم که یک دختر دیگر دارید و می خواهد به دبیرستان برود اگر توی کیفش ماتیک قرمز پیدا کردید، این بچه را هم شوهر می دهید؟
- غلط کرده ماتیک توی کیفش بگذارد معلوم است که شوهرش می دهم.
- حالا این بچه را به چه کسی شوهر دادی؟ دامادت چند ساله است؟
- الان 18 ساله است اما وقتی داماد من شد، 16 ساله بود.
این گفت و گوها حاصل تخیل خبرنگار نیست. اتفاقا این مادر جوان و به اصطلاح «داماد دار» یک شخصیت واقعی است و زمانی همسایه خبرنگار ایرنا بوده است و بنابر این واقعیت دارد. چهار سالی می شود که نگارنده این سطور همسایه را دیگر نمی بیند. از محل ، رفته اند و توی این سال ها به دختر دوم خانم همسایه فکر می کند که آیا در عالم بچگی توی کیفش ماتیک قرمز پنهان کرده است؟ نکند مادر، مچ این بچه را هم باز کرده باشد؟ یعنی الان شوهر کرده است؟
عالم بچگی دختر بچه ها و عشق بی اندازه آنها به لوازم آرایش مادر؛ چیزی است که خبرنگار ایرنا نیز مثل میلیون ها میلیون دختر بچه آن را در کودکی تجربه کرده است؛ آنگاه که ماتیک قرمز و صورتی مادر را بارها برداشت و ناشیانه بر لب هایش کشید و بعد هم روی دیوار با همان ماتیک، اثر هنری خلق کرد و مادر بود که پشت بند خلق این آثار روی دیوار با یک سطل آب و ابر و اسکاچ به سراغ پاک کردن آثار پیکاسویی دختر می آمد.
ماتیک قرمز، یک بچگی از سر غریزه و بعد تغییر سرنوشت یک کودک و تبدیل آن به نو عروسی کوچک؛ مثل خیلی از مادر بزرگ ها، هنگامی که عروس شده بودند و شب عروسی شان آنقدر کوچک بودند که هزاران بار تعریف کرده اند، وقتی روی صندلی نشسته بودند، پایشان به زمین هم نمی رسید.
مادر بزرگی تعریف می کرد از زمانی که بچه بود و یک روز لباسی سپید بر تن کرد و رفت به خانه شوهر. آنقدر کم سن بود که می گفت در خانه شوهرش اولین تجربه عادت ماهیانه را تجربه کرد چرا که پدرش بر این اعتقاد بود که دختر نباید در خانه پدر « حیض» ببیند و باید قبل از این واقعه طبیعی به خانه شوهر کوچ کند.
آه از این بچگی و اینکه شاید تنها گناهت دختر بودن است وقتی به جای عروسک بازی، رخت سپید عروسی می پوشی.
هنوز در لایحه های پیدا و پنهان جامعه گام برداشته به سوی دنیای مدرن، دخترکان را به اجبار شوهر می دهند. آمار رسمی که نشان می دهد در سال 94 ، 37 هزار و 137 دخترک 10 تا 14 سال به خانه بخت رفتند. این دخترکان با چه کسانی ازدواج کرده اند؟ آیا همسران آنها هم کودک هستند یا مردان بالغی به شمار می آیند که میان ماه دختر تا ماه گردون تفاوت ها از زمین تا آسمان است؟ دخترکان آیا برای این تغییر بزرگ زندگی، اختیاری داشته یا به اجبار به خانه شوهر رفته اند؟
آیا اگر کودکی شرایط ازدواج را داشت می تواند ازدواج کند؟ سینا کلهر، رییس دفتر فرهنگی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در نشستی وقتی خبرنگار ایرنا از او سوال می کند « آقای دکتر! اگر خودتان یک دختر 13 ساله داشته باشید، او را شوهر می دهید؟ » اینگونه جواب می دهد: «اگر شرایطش را داشته باشد، حتما این کار را انجام می دهم . یادتان باشد، ایده من داشتن شرایط است .»
**شرایط ازدواج کودک!
سهیلا صادقی، جامعه شناس حوزه زن و خانواده و عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران از کلهر این سوال را می پرسد که « شما روی شرایط بحث می کنید این شرایط را چه کسی احراز می کند؟ یک قاضی 60 ساله یا ولی قهری دختر برای یک عمر زندگی دخترک 10 ساله تصمیم می گیرد؟ (احراز شرایط) جای تامل دارد.»
علی کاظمی، حقوقدان و مشاور معاون حقوقی قوه قضاییه هم به این «شرایط » برای ازدواج کودکان، کمی تامل و بحث دارد. کاظمی هر چند ازدواج را در کنار اینکه امری مقدس و شرعی می داند اما معتقد است در تحلیل ازدواج کودکان نه باید عقل را تعطیل کنیم و نه به آن مثل خرید دو کیلو پرتقال بنگریم. آیا دختر 12 ساله ای در نسیم شهر تهران که به دادسرا مراجعه کرده است و می خواهد از شوهر 14 ساله اش طلاق بگیرد شامل این شرایط می شود؟
او به چالش های قانونی ازدواج کودکان اشاره می کند و به عنوان مثال اظهار می دارد که در زمان حاضر یک کودک زیر 14 سال می تواند ازدواج کند اما وقتی که می خواهد یک حساب بانکی باز کند باید بالای 18 سال سن داشته باشد!
بحث ازدواج زود هنگام کودکان و تعیین سن قانونی برای ازدواج دختران و پسران مدت هاست که در محافل کارشناسی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است . در زمان حاضر سن قانونی ازدواج برای دختر، 13 سال و برای پسر، 15 سال است ؛ این در حالی است که اخیرا فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی در نشستی این موضوع را بررسی کرده و روی دو سن 15 و 18 سال برای دختران به توافق های نسبی رسیده اند؛ اما همچنان هنوز مشخص نیست که مجلس چه تصمیمی برای سن ازدواج دختران و پسران تعیین می کند.
آیا مجلس سن ازدواج به ویژه ازدواج دختران را افزایش می دهد؟
البته عده ای از مسئولان وقتی به بحث ازدواج های زودهنگام دختران ایران می رسند معتقدند که مسایل بسیار مهم تر از ازدواج این دخترکان وجود دارد و اینکه چند میلیون دختر و پسر جوان داریم که هنوز نتوانسته اند ازدواج کنند و شماری به سن تجرد قطعی رسیده اند، پس اول باید مشکل ازدواج آنان را حل کنیم مگر چقدر دختر کمتر از 15 سال در کشور وجود دارد که در مقایسه با دختران و پسران در سن ازدواج، ازدواج کرده اند؟
این افراد به 11 میلیون و 240 هزار دختر و پسر به سن ازدواج رسیده در کشور اشاره می کنند که باید به نوعی مشکل ازدواج آنان را حل کرد و بعد به ازدواج کودکان پرداخت.
در عین حال شماری دیگر متقابلا نظر دیگری دارند. اینان معتقدند: اینکه 11 میلیون و 240 هزار دختر و پسر مجرد در کشور بسر می برند حرفی باقی نمی ماند اما 37 هزار و 137 دخترک به خانه بخت رفته آنهم با سن 10 تا 14 سال را هم نمی توان نادیده گرفت؛ چرا که سرنوشت آنان هم مهم است.
کم یا زیاد ازدواج زود هنگام کودکان را کاری نیست اما به نظر می رسد که بد نیست به دخترکان بیوه کشورمان هم اشاره کنیم. در این خصوص شهر بانو امانی عضو شورای شهر تهران اخیرا اعلام کرد: 15 هزار دختر بیوه زیر 15 سال در کشور بسر می برند که این آمار نگران کننده است.
وی افزود: ازدواج در سنین کمتر از 18 سال از نظر دینی اشکال ندارد و این ازدواج ها، ثبت قانونی هم می شود اما به هرحال وقتی ازدواج در سن کودکی انجام می شود، کودک به بلوغ روانی و اجتماعی کافی نرسیده و از عهده مهارت های زندگی مشترک برنمی آید.
حرف و حدیث در خصوص ازدواج کودکان کم که نیست زیاد هم هست اینکه باید خیلی چیزها تغییر کند و اصلاح شود مثلا قانون بازبینی شود.
مطلبی که کاظمی، حقوق دادن، بدان تاکید دارد که اگر بازبینی در این قانون نشود یک بچه دو ماهه را هم می توان عروس یا داماد کرد.
آیا مجلس شورای اسلامی می تواند برای این قوانین، نوعی بازبینی در نظر بگیرد؟ مسئولان چه تدابیری می اندیشند؟ آیا اصلا این موضوع، یک « مساله» است یا نه ، باید اول سرنوشت ازدواج 11 میلیون جوان مجرد را معلوم کرد؟
آیا در کنار تعیین سرنوشت ازدواج این شمار جوان نمی توان به ازدواج کودکان پرداخت؟
حداقل بیایید یک بار هم که شده تکلیف سن ازدواج کودکان را در کشور معین کنیم و همگان بر آن توافق داشته باشند بعد هم توان به تبع آن باقی اقدامات را انجام داد.
* 1776 *1569
گزارشگر : لیلا خطیب زاده

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/41647/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آلگری: می‌خواستم خودم را هم تعویض کنم!

رزرو بلیت پاریس برای 4 کشتی‌گیر و ابهام در 57 و 86 کیلو

یوونتوس به زحمت از شکست گریخت

گلزنی منتظرمحمد مقابل تیم ملی امید تاجیکستان

کارشناسی داوری گل گهر - استقلال خوزستان

کارشناسی داوری نساجی - تراکتور

صحبت های سیدعلی میرغفاری رئیس صدور مجوز حرفه ای استقلال

عذرخواهی کاپیتان استقلال بخاطر 10 دقیقه پایانی

کارشناسی داوری فولاد - مس رفسنجان

کارشناسی داوری دیدار استقلال - شمس آذر

حمله هواداران عصبانی تراکتور به مینی ون حامل بازیکنان در فرودگاه تبریز

چرا جیمی کرگر به پیروزی و صعود بایرن مونیخ مقابل آرسنال باور داشت؟

کارشناسی داوری مس رفسنجان - پیکان

کارشناسی داوری شمس آذر - فولاد

کارشناسی داوری استقلال خوزستان - صنعت نفت

پلی به گذشته؛ برتری 2-1 بایرن مونیخ مقابل منچستریونایتد

بخش‌هایی از داوری گلاره ناظمی در اولین قضاوت خود به عنوان داور اول در جام ملت های فوتسال آسیا

گل زیبای دوشان ولاهوویچ به کالیاری از روی ضربه آزاد

کارشناسی داوری سپاهان - ذوب آهن

کارشناسی داوری پیکان - هوادار

پیشنهاد رسمی امیر قلعه نویی و فدراسیون فوتبال به دست افشین قطبی رسید

کارشناسی داوری صنعت نفت - پرسپولیس

ماجرای مرد کوری که 60 سال پیش با شکنجه 2 کودک را برای گدایی اجاره کرد!

پیرترین فرد زنده جهان کیست؟

وداع با اطلس؛ ربات انسان‌نمای بوستون داینامیکس بازنشسته می‌شود

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

نصیرزاده: با مجیدی، گل محمدی مذاکره داشتیم

نصیرزاده: تمام لیست خمس با نظر خودش جذب کردیم

پیروانی: یک بار هم علیه داوری حرف نزدم

وضعیت خروجی ورزشگاه وطنی

هاشمی نسب: درباره ناعدالتی ها حرف نمیزنم

کایل واکر: جود بلینگام یک هافبک کامل است

بادامکی: فشار مجازی استقلال بی سابقه بوده است

بیرانوند فردا گچ دستش را باز می کند

معاون پرسپولیس: اعلام کردند VAR منتفی شد

علت توقف مذاکره تراکتور با بردیف از زبان نصیرزاده

آخرین خبر از واگذاری مالکیت باشگاه پرسپولیس

عمو کاووس: مرگ حقه، میکروب بهانه است

گناه مخاطب چی بود فرشته؟

‎«گریه لیلی»؛ شاهکار تکنوازی ویولن استاد اسدالله ملک

سرعت وقوع فرونشست چقدر است؟

خیلی شانس آورد از یک تصادف مرگبار نجات پیدا کرد!

عکس های کاملا به موقع

دلیل احساس درد در مفاصل انگشت ها چیست؟

اشتباهات ساده‌ای که آشپزخانه را شلوغ و نامرتب می‌کند

نسخه جدید ربات انسان‌نما اطلس با قابلیت‌های هوش مصنوعی معرفی شد

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

دقیقی: می‌توانستیم مساوی کنیم، حیف شد

جعفری: بازی کردن با فولاد در اهواز همیشه سخت است

قربانعلی‌پور: مطمئنا لیگ برای تیم ملی رصد می‌شود