هشت مایع پختوپز که نباید دور بریزید خانه داري بزرگنمايي: بانو نیوز - به آنهمه آب پسمانده غذا فکر کنید! از آب پُرنمک کنسرو کنگرفرنگی و خیارشور گرفته تا آبی که برای پختن سیبزمینی جوشیده است و حالا از لوله فاضلاب پایین میرود. حتی آدمهای صرفهجو هم احتمالاً راهی برای استفاده مجدد از آنها پیدا نمیکنند. اما دورریختن این مایعات در آشپزخانه مثل بهقول معروف دورانداختن بچه با آب حمام، جنایت است. در اینجا میخواهیم بگوییم که بعد از پختوپز یادمان باشد که برخی از مایعات را دور نریزیم.بهخاطر اینکه بسیاری از این دورریختنیهای آبدار (مایعاتی که یا پولشان را دادهاید یا خودتان از صفر درست کردهاید) اغلب به اندازه وزنشان طلای خوراکی دارند. آنها نهتنها ویتامین و مواد معدنی به غذاها اضافه میکنند، بلکه مثل ادویههای مغازهای و مواد لازم برای خواباندن مرغ و گوشت و دیگر چیزهای گرانی که برای بهبود طعم غذا میفروشند، عطر و خامهای بودن و غلظت به غذاها میبخشند.در اینجا برایتان میگوییم که چگونه هشت مایع هرز معمول آشپزخانه را به طلای مایع تبدیل کنید. این ایدهها مطمئناً هم آن آدم ناخنخشک درونتان را راضی میکند. آب لوبیا و نخود کنسروی یا پختهاحتمالاً اصلاً نمیدانستید که آن آب غلیظ در کنسروهای لوبیا و دولپهایهایی مثل نخود را آکوافابا میگویند؛ آکوا در لاتین به معنای آب و فابا هم به معنای لوبیاست. این واژه را آشپزی وگانی به نام گوس وولت اختراع کرد. در خانه هم میتوانید آکوافابا را با پختن لوبیای خشک تهیه کنید. در هر دو حالت، آکوافابا را میتوان بهعنوان سفیده تخممرغ در تقریباً همه دستورهای پخت استفاده کرد. علتش هم این است که پروتئینها و نشاسته مایع لوبیا که بیشتر ترکیبی از آب و نمک و کربوهیدراتهای طبیعیست مثل پروتئینهای سفیده تخممرغ عمل میکنند. از آکوافابا در مرنگ، خامه، آیسینگ، کلوچه، کیک و مایونز و بهعنوان جایگزین کره (مخلوط با روغن) استفاده کنید.این مایع پسماند نشاستهای از لوبیای کنسروی یا لوبیای خشک آبپز را میتوان به عنوان جایگزین برای آب گوشت یا آب سبزیجات استفاده یا به سوپ و خورش و سسها اضافه کرد تا غلیظ شوند. باقیمانده آن را هم برای مصارف بعدی در جایخی بگذارید. اخطار: اگر از آکوافابای لوبیای کنسروی استفاده میکنید، این نکات سلامتی را در نظر داشته باشید. دنبال لوبیاهای ارگانیکی بگردید که بدون استفاده از کودهای مصنوعی یا آفتکشها تولید شدهاند و برندهایی را انتخاب کنید که از مواد نگهدارندهای مثل کلسیمکلراید استفاده نکرده باشند. مدلهای کمنمک یا بینمک بهترند. حتماً لوبیاهایی را انتخاب کنید که در قوطیهای بدون BPA هستند؛ بیسفنول اِی (Bisphenol A) نوعی مادۀ شیمیایی است که در پلاستیکهای پلیکربنیت یافت میشود و اغلب برای پوشش داخلی غذاهای کنسروی به کار میرود. شواهد حاکی از آن است که BPA که میتواند از پوشش قوطی وارد غذا شود، مشکلات زیادی برای سلامتی، ازجمله ناهنجاریهایی در رشد مغز، بلوغ زودرس، سرطان و بیماریهای قلبی ایجاد میکند. آب خیارشوربعد از اینکه سبزیها و خود خیارها تمام میشوند، شیشهای از آب خیارشور باقی میماند که معمولاً راهیِ فاضلاب میشود. اما آبنمک باقیمانده که معمولاً ترکیبی از سرکه، نمک، شکر و ادویه است، درواقع طعمدهندهای همهکاره و عالی برای بسیاری از غذاهاست. آن را جایگزینی برای مایعات تند و اسیدی مثل سرکه یا آبلیمو کنید. مثلاً چند قاشق آبنمک خیارشور را در سالاد سیبزمینی یا سالاد کلم اضافه کنید. آن را به سسهای سرکهای سالاد اضافه کنید یا مرغ و ماهی و توفو را در آن بخوابانید. میتوانید برای درستکردن خیارشورهای بعدی یا دیگر ترشیها هم از آن استفاده کنید. آب کنسرو مغز کنگرفرنگی، زیتون و گوجهفرنگی آفتابخشکاین چیزهای خوشمزه و آفتابخشک معمولاً همراه مایعی پُرطعم که ترکیبی از سرکه، روغن، نمک و ادویه است به دست ما میرسد. از این مایع میتوانید برای خوشمزهکردن خیلی از غذاها استفاده کنید. این مایع را در دستورهایی که سرکه یا روغن میخواهند به کار ببرید. آن را به ریسوتو، سبزیها، سالادها، سس گوجه، هوموس و حتی نانهای خانهپز اضافه کنید تا حسابی طعمدار شوند. آب ذرتوقتی ذرت را با چوبش پختید، اجازه بدهید آبش سرد شود و کمی ادویه به این آب غنی از مواد معدنی و ویتامین اضافه کنید تا بتوانید بهجای آب گوشت یا سبزیجات استفاده کنید یا سبزیجات و گوشت را در آن بریزید و سوپ درست کنید. هرچیز اضافهای از باغچه یا گیاهان داخل خانه به دستتان رسید داخل آن بریزید. آب ذرت کنسروی (چه خامهای و چه دانه کامل) را هم برای سوپ و غذاهای دیگر میتوان استفاده کرد. آب باقیمانده از پختن سبزیجاتجوشاندن، سالمترین روش پختن سبزیجات نیست. چون مواد مغذی مهم آن به بیرون نشت میکند. اما با استفاده مجدد از آب آن میتوانید بعضی از این مواد معدنی و ویتامین را بازیافت کنید. دفعه بعدی که هویج، کلم، فلفل یا دیگر صیفیجات را پختید، آب مغذی آن را در سوپها، سسها و آب گوشت بریزید یا برای تقویت گیاهان استفاده کنید. میتوانید باقیماندهاش را در یخچال بگذارید، اما هرچه سریعتر استفاده کنید تا مواد مغذیاش از دست نرود یا اینکه آن را در فریزر بگذارید.آب سبزیجات کنسروی (ترجیحاً برندهای ارگانیک) هم افزودنی خوبی برای غذاهای دیگر است. ظرفی در یخچالتان بگذارید و آب خوشمزه لوبیاسبز، کلمبرگ یا جوانه بامبوی کنسروی را در آن بریزید و به عنوان گوشتابهای پُرطعم به سوپها و سسها اضافه کنید. آب سیبزمینیبعد از اینکه سیبزمینیها را جوشاندید، واقعاً دوجین کاربرد برای این آب نشاستهای وجود دارد. کمی از این آب را همراه با کره و شیر به سیبزمینی پخته اضافه کنید تا پورهای سبکتر و پفدار داشته باشید. در پختوپز و برای بهبود کیفیت نان و پیتزا و بیسکوییت هم میتوانید از آن استفاده کنید. آب سیبزمینی برای تغلیظ سوپ و سس هم به کار میآید. نکته: اگر سیبزمینیها را با پوست میپزید، حواستان باشد که ابتدا حسابی آنها را بشویید.هرچه باقی ماند میتوانید به عنوان کود برای گیاهان داخل خانه و باغچه استفاده کنید. اگر واقعاً آدم ماجراجویی هستید، میتوانید از آب سیبزمینی به عنوان مایع کمکی برای زیباسازی پوست و شادابکردن صورت استفاده کنید یا پایتان را در آن فرو برده و خستگیتان را به در کنید. آب ماکارونیاین آب پُرنشاسته که بعد از آبکشی ماکارونی باقی میماند، کاربردهای مختلفی دارد. موقعی که سس و ماکارونی با هم دم میکشند، کمی از آن را در سس بریزید تا باهم خوب جور شوند و سس بافتی ابریشمین بگیرد. این آب را برای تغلیظ سس و سوپ هم میتوانید استفاده کنید. مثل خیلی از مایعات باقیمانده از پختوپز این آب هم کود خوبی برای گیاهان است. روغن ماهی کنسرویمقدار مناسب و نسبتاً کمِ روغن کنسرو ماهی تُن، سالمون و دیگر ماهیها را به عنوان تنقلات به سگ یا گربهتان بدهید. فقط چند نکته مربوط به سلامتی را در خاطر داشته باشید: اعتدالداشتن و زیادهروینکردن نکته اصلی است، چون ممکن است ماهی ترکیبات مضری مانند جیوه داشته باشد. این کنسروها اغلب پُرسُدیم هم هستند، پس سعی کنید مارکهای کمنمک یا بینمک را انتخاب کنید. کنسروهایی را بخرید که عاری از BPA هستند و از آنهایی که زیادی چرب هستند بپرهیزید. عزیزان پشمالویتان ممنون میشوند! منبع يکشنبه ۹ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۳:۴۵:۰۴ ۳۰۴ بازديد آریا بانو لینک کوتاه: https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/42392/