غذاهاي سالم براي سفر کدامند؟
خانه داري
بزرگنمايي:
دکتر زهرا عبدالهي با بيان اين که در ايام عيد، سفرهاي نوروزي به اوج
خود ميرسد، گفت: توجه به تغذيه و مواد غذايي مصرفي در سفر بسيار مهم است و
با رعايت چند نکته ساده ميتوان از سفر خود بيشترين لذت را برد.
وي ادامه داد: يکي از مواد غذايي مهم و حساس، آب مصرفي است.
از آب چشمه، نهر و رودخانه براي آشاميدن استفاده نکنيد. هميشه آبهاي بطري
بستهبندي شده همراه داشته باشيد و باقيمانده آب بطريها را در پشت شيشه و
زير تابش نورخورشيد قرار ندهيد. اگر از سلامت آب در جايي بياطلاعيد، آن را
بجوشانيد و بعد مصرف کنيد.
وي، در خصوص مصرف غذا در طول سفر افزود: خوردن غذاهاي شور
که غالبا در رستورانهاي بين راهي، غذاهاي کنسروي، انواع فست فودها وجود
دارد ميتواند سلامت شما را به خطر اندازد. اگر به مسافرت ميرويد، سعي
کنيد غذاي بيرون را خيلي کم مصرف کنيد. اما اگر مجبور شديد در رستوران غذا
ميل کنيد، رستوراني را انتخاب کنيد که ظاهر رستوران، وضعيت کارکنان آن و
شرايط بهداشتي محيط مناسب و کارکنان آن کارت بهداشتي معتبر داشته باشند. در
صورت مصرف مواد غذايي کنسروي قبل از مصرف 20 دقيقه بجوشانيد و از مصرف
کنسروهاي بادکرده يا زنگزده جدا خودداري کنيد. توصيه ميشود به جاي سالاد و
سبزي خوردن در رستورانها که احتمال آلودگي آن زياد است، ماست بخوريد. يک
راه ساده و مطمئن آن است که از منزل با خود گوجه فرنگي وخيار و ليمو ترش
شسته شده همراه داشته باشيد و در رستوران در کنار غذايي که سفارش ميدهيد،
از گوجه فرنگي و خيار خرد شده که همراه خود داريد استفاده کنيد.
عبدالهي عنوان کرد: غذاهايي را که با خود به
سفر ميبريد نيمپز نکنيد، يا از همان اول غذا را کامل بپزيد يا اينکه در
مقصد اقدام به پخت آن کنيد. غذاهايي مثل کتلت و کوکو يا تخم مرغ پخته براي
سفر مناسب هستند و غذاهايي مثل الويه و کباب کوبيده، کالباس و سوسيس بسيار
حساس و فسادپذير هستند. غذايي که براي بين راه تهيه
ميکنيد، نبايد آبکي باشد. غذاهاي آبکي مثل انواع خورشها، سريعتر فاسد
ميشوند چون ميکروبها و باکتريها در فضاي مايع، محيط مناسبتري براي رشد و
تکثير دارند. غذايي را که براي سفر آماده ميکنيد، در طول راه کاملا خنک
نگهداريد.
وي در ادامه تاکيد کرد: بجاي نوشابههاي گازدار، همراه باغذا
دوغ کم نمک و بدون گاز سفارش دهيد. نوشابههاي گازدار حاوي مقدار زيادي قند
هستند، مقدار زيادي کالري وارد بدن ميکنند که نتيجهاش اضافه وزن و چاقي
است. ممکن است بگوييد از نوشابههاي بدون قند يا رژيمي استفاده ميکنيم،
ولي بايد بدانيد که حتي نوشابههاي بدون قند هم حاوي مقادير زيادي فسفات
هستند که از جذب کلسيم غذا که براي استحکام استخوانها ضروري است، جلوگيري
ميکند و نتيجهاش در دراز مدت پوکي استخوان خواهد بود.
عبدالهي در خصوص مصرف تنقلات در سفر گفت: در طول راه به عنوان
تنقلات، مقداري آجيل مثل نخودچي، کشمش، خرما، انجير خشک، گردو، بادام،
پسته و فندق کم نمک يا تخمههاي کم نمک بهمراه داشته باشيد. اين تنقلات
بسيار سالمتر و کم ضررتر از چيپس، پفک و نوشابههاي گازدار هستند. از خريد و
مصرف چيپسهايي که بصورت فله عرضه ميشوند خودداري کنيد. اين نوع چيپسها
معمولا حاوي مقدار زيادي نمک و روغن است و ممکن است روغن مورد استفاده در
تهيه آنها کيفيت مطلوبي نداشته باشد. به همين دليل مصرف آنها حتي ميتواند
سرطانزا باشد.
بنابر اعلام روابط عمومي معاونت بهداشت وزارت بهداشت،
مديردفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به اين که بسياري از
افراد مايلند در طول مسير بساط پختن کباب و جوجه کباب بر پا کنند که غذاي
سالم، مطبوع و با کيفيتي خورده باشند، توصيه کرد: بايد توجه داشت که گوشت و
مرغ را از منزل و در ظرف يخ گذاشته و دقت کنيد در طول راه و قبل از کباب
کردن، کاملا سرد نگهداري شود. از گوشتهايي که در هواي آزاد آويزان شده و
به فروش ميرسند، استفاده نکنيد. انواع ميکروبها و تخم انگلها با مصرف
اين گوشتها که ممکن است خوب هم پخته نشوند، به بدن منتقل ميشود. هنگام
تهيه کباب و جوجه کباب، مواظب باشيد که تمام قسمتهاي آن و بخصوص داخل آن
کاملا حرارت ديده و بخوبي پخته شود تا در صورت وجود آلودگي احتمالي، با
پختن از بين برود. کبابي که خوب پخته شده باشد، قهوهاي رنگ است و اگر قسمت
داخل کباب هنوز قرمز رنگ است، به اين معني است که پخته نشده و آلودگي
احتمالي آن از بين نرفته است که نتيجهاش مسموميت غذايي همراه با اسهال،
استفراغ، دل درد و دل پيچه خواهد بود.
لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/4360/