آریا بانو

آخرين مطالب

موسیقی عاشورایی و مداحی در محرم چه ویژگی‌هایی دارد؟ / نظر عسگری، توحیدی، فندرسکی، رضوان‌پور و وجدانی فرهنگی هنری

  بزرگنمايي:

آریا بانو - غزاله سعادتی: پژوهشگران اعتقاد دارند موسیقی عاشورایی باید در شأن و منزلت امام حسین (ع) و اهل بیت باشد و مداحان آموزش ببینند تا هر نوع موسیقی به گوش مردم نرسد.


سرویس موسیقی هنرآنلاین: پیشینه سوگواری‌های ملی و مذهبی در ایران به درازای تاریخ است. از سوی دیگر، حماسه عاشورا و شهادت امام حسین (ع) و یارانش در تاریخ اعتقادی شیعیان جهان به‌ویژه ایرانیان جایگاه بسیار مهم و رفیع دارد. از این رو آداب‌ورسوم عاشورایی و موسیقی آن از نمونه‌های برجسته موسیقی مذهبی کشورمان است.
به اعتقاد کارشناسان و صاحب‌نظران، موسیقی عاشورایی و مداحی که از زیرشاخه‌های آن است، بخش جدایی‌ناپذیر موسیقی سنتی ایران است و اجرای صحیح و مناسب آن موجب اعتلای موسیقی‌های آیینی می‌شود. درباره موسیقی مذهبی و به‌طور ویژه موسیقی عاشورایی و مداحی با حاتم عسگری، فؤاد توحیدی، عاصمه فندرسکی، متین رضوان‌پور، بهروز وجدانی پژوهشگران موسیقی گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.
مداحان باید اطلاعات کافی داشته باشند
حاتم عسگری پژوهشگر درباره موسیقی مذهبی و مداحی گفت: مسئولین باید برنامه‌ریزی کنند تا کلاس‌هایی برای مداحان برگزار شود، زیرا بسیاری از این افراد اصلاً هنر این کار را ندارند. مداحان باید اطلاعات کافی در زمینه موسیقی مذهبی داشته باشند تا بتوانند موسیقی عاشورایی را اجرا کنند البته در چند سال اخیر اصلاً این موضوع برای مداحان مهم نیست و هر نوع موسیقی را که دوست داشته باشند با عنوان موسیقی عاشورایی اجرا می‌کنند.
این پژوهشگر افزود: بیشتر مداحان از اشعار سخیف استفاده می‌کنند در صورتی که باید از اشعاری استفاده شود که بیانگر رشادت و شهامت امام حسین (ع) باشد. موسیقی مذهبی باید در دستگاه‌های ایرانی اجرا شود زیرا مفهوم را به‌راحتی می‌رساند.
عسگری در پایان گفت: وظیفه مسئولین این است که به هر کسی اجازه مداحی ندهند بلکه فقط کسانی باید در این حوزه فعالیت کنند که حق مطلب را ادا می‌کنند.
باید به موسیقی مذهبی احترام بگذاریم
فؤاد توحیدی پژوهشگر با اشاره به ویژگی‌های موسیقی عاشورایی می‌گوید: این موسیقی باید در شأن و منزلت امام حسین (ع) و اهل بیت باشد و بیانگر شهامت آن‌ها باشد.
این پژوهشگر با تأکید بر این که همه‌جا باید به موسیقی مذهبی احترام بگذارند و این نوع موسیقی روی اصول اجرا شود، می‌گوید: اگر مداحان نمی‌توانند و آموزش کافی ندیدند بهتر است این کار را انجام ندهند زیرا باعث دل‌زدگی مردم از این نوع موسیقی می‌شود.
توحیدی درباره موسیقی عاشورایی در کرمان اعتقاد دارد: خوشبختانه مردم کرمان آداب‌ورسوم و موسیقی عاشورایی را به‌درستی اجرا می‌کنند و امیدوارم این روند همیشه ادامه یابد. کرمانی‌ها در ایام محرم و صفر از سازهای سرنا، دهل‌های قدیمی، نقاره، نی‌های محلی و …. استفاده می‌کنند. آن‌ها این نوع موسیقی را بر اساس مقام‌های موسیقی نواحی اجرا می‌کنند.

مداحان در زمینه موسیقی عاشورایی آموزش ندیده‌اند
از سوی دیگر، عاصمه فندرسکی، پژوهشگر و مدیر موسسه آوای مهربانی می‌گوید: موسیقی مذهبی در کشور ما جایگاه ثابتی ندارد زیرا هر کسی همان‌طور که دوست دارد این نوع موسیقی را اجرا می‌کند.
به اعتقاد فندرسکی، مداحان امروزی هیچ شناختی نسبت به موسیقی عاشورایی ندارند زیرا اصلاً آموزشی در این زمینه ندیده‌اند.
این پژوهشگر می‌گوید: زمانی که مداحان برای موسیقی عاشورایی از موسیقی پاپ استفاده کردند من می‌دانستم که این کار سرانجام خوبی ندارد زیرا از موسیقی سنتی باید استفاده شود. مداحان باید از اشعار مناسب استفاده کنند زیرا در چند سال اخیر از اشعاری استفاده می‌شود که اصلاً در شأن موسیقی عاشورایی نیست.
فندرسکی خاطرنشان می‌کند: در موسیقی عاشورایی باید درباره رشادت، فداکاری و شخصیت امام حسین (ع) صحبت شود ولی به جای آن به توصیف صورت امامان می‌پردازند که این کار از پایه و اساس اشتباه است.
باید کاری کنیم موسیقی عاشورایی دوباره زنده شود
متین رضوان‌پور پژوهشگر درباره موسیقی مذهبی و بخصوص موسیقی عاشورایی می‌گوید: متأسفانه نمی‌توانیم موسیقی‌هایی که امروزه در ایام محرم و صفر اجرا می‌شود، موسیقی عاشورایی یا مذهبی بگوییم زیرا این نوع موسیقی‌ها بیان‌کننده مفهوم عاشورا نیستند.
رضوان‌پور اعتقاد دارد: مداحان باید با موسیقی‌دان‌ها مشورت کنند تا آن‌ها را راهنمایی کنند زیرا بسیاری از آن‌ها اصلاً اطلاعاتی در زمینه هنر موسیقی ندارند. مداحان فکر می‌کنند فقط باید از موسیقی پاپ استفاده کنند در صورتی که این دیدگاه کاملاً اشتباه است و باید از موسیقی سنتی در ایام محرم و صفر استفاده شود.
این پژوهشگر خاطرنشان می‌کند: موسیقی عاشورایی و اشعاری که در این ایام استفاده می‌شود کاملاً تحریف شده است و باید کاری کنیم این نوع موسیقی دوباره زنده شود زیرا حیف است این موسیقی از مسیر اصلی خود دور شود. موسیقی عاشورایی باید در دستگاه‌های ابوعطا، دشتی، چهارگاه، همایون و….. اجرا شود. پس بهتر است مداحان آموزش ببینند تا هر موسیقی به گوش مردم نرسد.
مداحان باید از اشعار فاخر استفاده کنند
بهروز وجدانی پژوهشگر درباره موسیقی عاشورایی می‌گوید: تا چند سال گذشته مردم با نواهای عاشورا ارتباط خوبی برقرار می‌کردند ولی چون از اشعار درستی استفاده نشد این نوع موسیقی از مسیر اصلی خود منحرف شد. امروزه بیشتر از موسیقی پاپ استفاده می‌کنند، در صورتی که برای موسیقی مذهبی باید از موسیقی سنتی استفاده شود و اشعاری انتخاب شود که مورد توجه عموم قرار گیرد.
این پژوهشگر ادامه می‌دهد: البته در شهرهای کوچک هنوز آداب‌ورسوم و سنت‌های خاص اجرا می‌شود و بیشتر از موسیقی‌های سنتی و محلی استفاده می‌کنند.
بهروز وجدانی درباره مداحی در ماه محرم می‌گوید: مداحان باید آموزش ببینند و از اشعار فاخر استفاده کنند. آن‌ها باید سررشته کافی در حوزه ادبیات و موسیقی داشته باشند تا بتوانند اصل مطلب را بیان کنند. بهتر است موسیقی مذهبی به‌درستی ارائه شود تا مردم بتوانند با آن ارتباط برقرار کنند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/87900/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ابداع روش جدیدی برای نابودی سرطان

‌زبان فارسی‌ را مدیون زبان متعادل سعدی هستیم

ژاوی: براوو رئال، این صعود حلالشان باشد

انریکه: اول دورتموند را ببریم، به رئال هم می‌رسیم

تمدید قرارداد دی‌جورجی با ایتالیا

کناره‌گیری ویتالی هاینن از هدایت ژرمن‌ها در آستانه لیگ ملت‌ها

تاج: امروز آماری دادند که هزار و 8 نفر در لیگ ثبت نام شده‌ و 548 نفر داخل زمین رفته‌اند.

نام پتروشیمی‌های خریدار باشگاه استقلال مشخص شد

تاج : امیدوارم بتوانیم از کشور چین VAR را خریداری کنیم.

تاج: واگذاری باشگاه‌ها (استقلال و پرسپولیس) روز دوشنبه انجام می‌شود

پرفروش‌ترین و پرمخاطب‌ترین روز سینمایی فروردین 1403

دوست داشتی شوهرت گرگ بود یا بره؟!

بررسی چالش‌های رژیم صهیونیستی با مستندهای افق

چه هوای دل‌انگیزی دارد این خانه!

هشدار وزارت بهداشت به مادران باردار

الزام تزریق واکسن های روتاویروس و پنوموکوک در کشور

تلفات بارندگی و سیل در پاکستان به حدود 100 تن رسید

وقتی در لاین خودت رانندگی نمی کنی!

هدفش اینکه ببینه چند نفر زنده میان بیرون

حرکت خفن این راننده کامیون پربازدید شد

طرز تهیه ترشی بادمجان

فکت های بامزه درباره غذا

میکروپلاستیک ها از روده به سایر اندام حرکت می کنند

شش اشتباه رایج درباره واکسن اچ‌پی‌وی/ واکسن گارداسیل را فقط زنان باید دریافت کنند؟

همسرم برای بیرون رفتن مرا محدود می کند!

‏از جمله ماجراهای دوقلوی همسان داشتن

تهران صاحب آرامستان جدید در این دو منطقه می شود

انیمیشن دیدنی ناسا از قمر سیاره مشتری

یک لرزه‌سنج مسافر ماه می‌شود!

به مناسبت روز بزرگداشت شاعر و نویسنده بزرگ قرن هفتم، سعدی شیرازی

به دنیا دل مبند ای دل به فکر توشه ره باش ‏

به بهانه اول اردیبهشت یادروز سعدی شاعر بلند آوازه ایران و جهان‌

اعلام برنامه بازی‌های شهرداری گرگان در فینال بسکتبال غرب آسیا

تارتار: کسی فکر نمی‌کرد ملوان روزی با سپاهان رقابت کند

معرفی کادر فنی تیم ملی دارت برای قهرمانی آسیا

گل سعید واسعی به فولاد بوی انتقام می‌داد!

بیانیه هیات مدیره باشگاه تراکتور

تصمیم سخت ستاره چلسی؛ تردید برای جراحی

10 سال از یکی از سوپرگل‌های دیمیتار برباتوف با پیراهن موناکو گذشت

پس از یک سال؛ ستاره ناکام لیورپول جدا می‌شود

آنچلوتی: اگر نیاز باشد با 7 مدافع و دو گلر بازی می‌کنیم

آمار نیما کار پیام برای بازگشت را سخت کرد

سروش رفیعی: حاشیه ندارم چون فیلم بازی نمی‌کنم!

فصل سوم «پدرخوانده» ابوطالب آماده پخش شد

تیزر جدید شب‌آهنگی با حضور بازیگر زن جوان

ترفندهای بچه برای درآمدزایی!

تولد هجده سالگی دختر تام کروز در غیاب پدرش / شباهت باور نکردنی سوری به مادرش کیتی هولمز

نیم قرن از عمر مهران احمدی بازیگر نقش بهبود پایتخت گذشت/ پنجاه سالگی ات مبارک

دورهمی دوستانه مهرانه مهین ترابی و رابعه اسکویی بعد از مدت ها | تعطیلات آخر هفته دلچسب بازیگران

آوازی از استاد شجریان بر شعر سعدی