آریا بانو

آخرين مطالب

آشنایی با گل صد تومانی (نحوه تکثیر، کاشت و نگهداری) گوناگون

  بزرگنمايي:

آریا بانو - گل‌های صد تومانی، گیاهانی دائمی هستند که در شرایط محیطی مناسب، هر سال به گلدهی می‌‌رسند. این گیاه به عنوان گل شاخه بریده تا هفته‌ها قابل نگهداری است. بهترین روش تکثیر گل صد تومانی علفی، تقسیم بوته است و به سایه آفتاب، خاک حاصلخیز با زهکش مناسب و دمای خنک نیاز دارد.


سرویس گیاهان و حیوانات - گل صد تومانی از گل‌های زیبای طبیعت است که علاوه بر کاشت در فضای سبز، به عنوان گل شاخه بریده در گلخانه‌ها پرورش داده می‌شود و برای بیشتر افرادی که به گل و گیاه علاقه دارند، گیاهی نام آشناست. این گل دارای انواع مختلف درختچه‌ای و علفی است و ماندگاری گل‌های شاخه بریده آن، تا چندین هفته است.
علت نامگذاری گل صد تومانی
نام اصلی این گیاه (فاوانیا یا عود الصلیب) و در زبان انگلیسی با نام Paeonia) شناخته می‌شود. گل صد تومانی اولین بار توسط فردی به نام جرج پترویا به کشور ما وارد و پیاز آن در یکی از باغ‌های کاخ مظفرالدین شاه کاشته شد. هنگامی که این گل بزرگ شد و گل‌هایش باز شدند، مظفرالدین شاه بسیار تحت تاثیر زیبایی و ظاهر آن قرار گرفت و به این فرد، صد تومان هدیه داد! در آن زمان صد تومان مبلغ بسیار زیادی بود، به همین علت نام صد تومانی روی این گل ماند.
شرایط محیطی برای پرورش گل صد تومانی
خاک: خاک مناسب برای کاشت این گیاه علاوه بر زهکش مناسب، باید قدرت نگهداری آب را داشته باشد. مخلوط خاک معمولی، خاکبرگ، شن، پیت ماس و کوکوپیت مناسب‌ترین ترکیب خاک برای کاشت و پرورش این گل است.
آبیاری: گل صد تومانی نیاز به آبیاری متوسط دارد و آبیاری بیش از اندازه و ماندن آب در پای ریشه گیاه، باعث فاسد شدن ریشه‌ها خواهد شد. بهترین زمان برای آبیاری این گیاه، زمانی است که در فاصله بین دو آبیاری سطح خاک خشک شده باشد.
نور: این گل به پنج ساعت نور مستقیم خورشید در روز نیاز دارد، البته مکان‌های با نور سایه روشن برای نگهداری آن، بهترین مکان است. توجه داشته باشید اگر قصد نگهداری و پرورش گل صد تومانی در منزل را دارید، تمامی پنجره‌های آپارتمان به غیر از پنجره‌های جنوبی برای قرار دادن این گل مناسب است. پنجره جنوبی به دلیل دریافت ساعات بیشتری از نور خورشید باعث سوختگی گلبرگها، عدم گلدهی و یا ریزش گل‌ها خواهد شد.
دما: این گل به سرما مقاوم است و در آب و هوای نیمه خشک و خنک، به خوبی رشد می‌کند. توجه داشته باشید این گیاه برای گلدهی و رشد، به یک دوره گرم - سرد-گرم نیاز دارد و برای گلدهی، حتما باید مدتی در دمای کمتر از 7 درجه سانتی‌گراد رشد کند.
آفات و بیماری: از مهمترین آفات این گیاه، شته، تریپس، شپشک‌های گیاهی، کنه تارعنکبوتی و مورچه‌هاست.
کوددهی: استفاده از کود کمپوست و کود مایع قبل از گلدهی گیاه، باعث افزایش تعداد گل‌های خواهد شد.
گیاه شناسی گل صد تومانی
گل صد تومانی، از گل‌های بومی مناطق معتدل و سردسیر است و دارای ارقام درختچه‌ای و بوته‌ای (علفی) است. این گیاه جزو گیاهان دائمی، خزان کننده است و از زمان کاشت، سه سال طول می‌کشد تا به گل رود. ارتفاع این گل، در ارقام علفی به 50 الی 120 سانتی‌متر و در ارقام درختی به 100 تا 200 سانتی‌متر می‌رسد. رنگ برگ‌های گیاه، سبز تیره مات است و گل‌هایی به رنگه‌ای سفید، صورتی روشن، صورتی تیره، قرمز و زرد دارد. برخی از ارقام این گیاه معطر نیز هستند، ولی پیاز‌های موجود در ایران، همگی جزو ارقام غیر معطر است. جالب است بدانید از این گل در صنعت داروسازی و در طب سنتی استفاده می‌شود.

نحوه تکثیر گل صد تومانی
تکثیر ارقام علفی این گل به روش کاشت بذر، کاشت پیاز، تقسیم بوته و قلمه زدن انجام می‌شود. کاشت بذر و قلمه زدن از مشکلترین روش‌های تکثیر این گیاه است و توصیه نمی‌شود. رایجترین و بهترین روش تقسیم بوته و بعد از آن کاشت پیاز است. مراحل تکثیر این گونه، به شرح زیر است:
تقسیم بوته
برای تکثیر گیاه به روش تقسیم بوته، از گیاه مادری سالم و بدون آفت که سه تا چهار سال عمر دارد، استفاده کنید. همچنین بهترین زمان برای تکثیر به این روش، فصل پاییز است. ابتدا برگ‌های گیاه را که به دلیل تغییر فصل، تغییر رنگ داده‌اند و نشان‌دهنده ورود گیاه به دوران استراحت است از سطح زمین، کوتاه کنید. در اطراف گیاه مادری، حفره‌ای به عمق نیم متر ایجاد و گیاه را با خاک اطراف ریشه‌های آن، از خاک خارج کنید. خاک اطراف ریشه‌های گیاه را به دقت و بدون آسیب رساندن به ریشه‌ها، تمیز کنید و با قیچی باغبانی که قبلا ضدعفونی کرده‌اید، توده ریشه گیاه را به چند قسمت تقسیم کنید. قست‌هایی که برای جدا کردن از بوته مادری انتخاب می‌کنید، لازم است دارای حداقل سه چشم (جوانه) باشند تا رشد گیاه جوان به خوبی صورت گیرد. هر قسمت را در گلدان با خاک مناسب کاشته و گیاه را به طور کامل آبیاری کنید. کاشت پیاز
پیازچه‌ها را از پیاز‌های مادری که حداقل 4 سال عمر داشته باشند، در آبان و یا آذرماه جدا کنید. این پیازچه‌ها را با قارچ‌کش و حشره‌کش ضد عفونی کرده و هر پیاز را در گلدان مناسب که حاوی دو قسمت خاک مرغوب، یک قسمت کود حیوانی پوسیده شده و یک قسمت ماسه شسته شده است بکارید. پیاز‌های گل صد تومانی را طوری در خاک قرار دهید که در عمق حداقل پنج سانتی‌متری قرار بگیرد و قسمت جوانه آن به سمت بالا باشد. خاک اطراف پیاز را فشار دهید تا حباب‌های هوا در آن از بین برود. سپس گلدان‌ها را در جای سرد گذاشته تا زودتر به گل بنشینند.

فصل گلدهی این گیاه، در ماه‌های اردیبهشت و خرداد است. رشد گل صد تومانی با فرارسیدن دمای حدود 12 درجه متوقف می‌شود و با سرد شدن بیشتر هوا، زردی برگ‌ها آغاز می‌شود. توجه داشته باشید، در فصل زمستان ریشه‌های این گیاه به مقداری هوا سرد نیاز دارد (دمایی بین 7-0 درجه سانتی‌گراد برای حدود چهار تا پنج ماه) تا بتواند سال آینده، رشد مناسبی داشته باشد؛ بنابراین اگر گیاه را در منزل نگهداری می‌کنید، در طول زمستان آن را به بیرون از خانه انتقال دهید.
برگرفته از: مجله طبیعت ایران، بذرام
مهناز پیرزاده

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/91514/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کدام ویتامین باعث کاهش خطر ابتلا به نقرس میشود؟

اتلتیک بیلبائو ایران در انتظار رویایی با سپاهان

کلوپ: حالا فقط لغزش سیتی و آرسنال ما را قهرمان می کند

خوشحالی هواداران اینتر پس از کسب بیستمین قهرمانی در لیگ

کار بزرگ یاران حاج‌صفی با 3 گل طلایی

خلاصه بازی منچستریونایتد 4 - شفیلد یونایتد 2

اسبقیان: دخل و خرج دو باشگاه بر عهده مالکان آنهاست

تن هاخ: وحشت نکردیم، خیلی خونسرد بردیم

آقای کلوپ لیگ را در گودیسون پارک از دست دادی!

خنده های یورگن کلوپ پس از گل دوم اورتون به لیورپول

نایب رئیس بارسا تأیید کرد؛ ژاوی می‌ماند

سخت‌ترین بازیکنانی که مقابل خسرو قرار گرفتند

خلاصه بازی اورتون 2 - لیورپول 0

تمجید سایت فیفا از عملکرد متقدرانه شاگردان شمسایی

امیدوارم رانگنیک پیشنهاد بایرن را رد کند

گل دوم اورتون به لیورپول توسط دومنیک کالورت لوین در دقیقه 58

احساساتی شدن جان تری پس از پیام تبریک مورینیو به مناسبت ورود به تالار مشاهیر لیگ برتر

آخرین وضعیت بدهی‌های سرخابی‌ها به بانک شهر

چگونگی فرآیند واگذاری سرخابی‌ها از زبان احمدی

پاری‌سن‌ژرمن برد و در آستانه قهرمانی قرار گرفت

احمدی: تیمی خواهیم ساخت که در آسیا مدعی باشد

گل دوم منچستریونایتد توسط فرناندز از روی نقطه پنالتی در دقیقه 61

گل سوم منچستریونایتد توسط فرناندز در دقیقه 81

گل چهارم منچستریونایتد توسط هویلون در دقیقه 86

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

یوسفی: من هیچ دلخوری از آقای دبیر ندارم

عکس یادگاری دبیر با کودکان کشتی گیر

امیری: تبریک ویژه به هواداران 2 تیم به خاطر این اتفاق ارزشمند

دبیر: اختلاف با پیمان یوسفی؟ من کینه ای نیستم

مهارت بی‌نظیر دیگو مارادونا؛ پنج ضربه متوالی به تیرک و چیپ زدن به دروازه بان

تیم رویایی 11 نفره اندی کول از هم تیمی های سابقش در منچستریونایتد

19 سال پیش در چنین روزی؛ سوپرگل وین رونی به نیوکاسل

خوشحالی شدید هوادار آرسنال پس از دریافت پیراهن مارتین اودگارد

اتفاق خوب برای سپاهان قطعی شد

مدیر اینتر: قرارداد اینزاگی تمدید می‌شود

محافظت شیر مادر از توله‌ها در برابر گله گاومیش‌های عصبانی

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

گفت و گوی خبرنگاران با امیررضا معصومی در حاشیه مراسم اختتامیه جشنواره قهرمان ایران

اهدای جایزه برترین فدراسیون سال به فدراسیون کشتی و علیرضا دبیر

صحبت های علی نادری سرمربی تیم ملی فوتبال ساحلی پس از انتخاب به عنوان برترین سرمربی سال 1402

تجلیل از حسین عبدی، سرمربی تیم ملی جوانان و شوخی های پیمان یوسفی

گل اول اورتون به لیورپول توسط جارد برنثویت در دقیقه 27

خطر از بغل گوش ستاره آرژانتینی گذشت

ستاره رئال در انتظار بایرن مونیخ پرستاره!

تاج و کافا قدرت‌ اول فوتسال آسیا

آخرین خبر در مورد حضور یحیی در تراکتور

رفتار عجیب از رییس فدراسیون کشتی؛ دبیر با پیمان یوسفی دست نداد!

ژاوی در بارسلونا می‌ماند