آریا بانو

آخرين مطالب

طبع ماهی چیست؟ پزشکي

طبع ماهی چیست؟

  بزرگنمايي:

آریا بانو - طبع ماهی بسته به نوع شوری و سردی آبی که ماهی در آن رشد می‌کند، کمی متفاوت است. با این حال برخی خوراکی‌ها نظیر کشمش، خرما، عسل، گردو و کنجد، به دلیل طبع ویژه خود می‌توانند در کنار ماهی مصرف شوند تا بدن به حالت تعادل برسد.


سرویس سلامت - ماهی غذایی لذیذ و خوشمزه‌ای است که به گونه‌های مختلفی پخت می‌شود. در کشور عزیزمان، بسته به مزاج، این غذا به شکل‌های مختلف طبخ و مصرف می‌شود. در ادامه به بررسی طبع ماهی و روش‌های پخت هر چه خوشمزه‌تر آن می‌پردازیم.
طبع ماهی
ماهی‌ها بسته به منطقه و نوع آبی که در آن زندگی می‌کنند، مزاج مختلفی دارند. در طب سنتی، ماهی‌هایی که در اقیانوس و آب‌های شور دریا زندگی می‌کنند؛ مزاج سرد و تری دارند. هرچه آب‌ها شورتر باشد، سردی طبع ماهی کم می‌شود و هرچه آب سردتر باشد، سردی مزاج هم بیشتر است. از آن سو ماهی‌هایی که در آب‌های شیرین زندگی می‌کنند، مانند ماهی قزل آلا، طبع معتدلی دارند.
طب سنتی بسته به طبع غذا‌ها و مزاج شخص، مواد غذایی مختلف را در کنار هم برای مصرف پیشنهاد می‌کند؛ تا از مشکلات بعد از مصرف آن بکاهد. همزمان خوردن ماهی با بعضی خوراکی‌ها و چاشنی‌ها اصلا مناسب نیست؛ برای مثال در هنگام خوردن ماهی نباید از تخم مرغ، ماست، دوغ و هر نوع چاشنی که ترش مزه هستند و طبع سردی نیز دارند مانند آب لیمو، انواع ترشی پرهیز کنید. بهترین طعم دهنده برای ماهی که طعم مطلوب و ترشی دارند و مزه خوبی به ماهی می‌دهد، نارنج است . نارنج مزاج گرمی دارد و در بین ترش مزه‌ها تنها ترشی است که این مزاج را دارد. این توصیه‌ها حتی برای افرادی است که فشار خون بالایی دارند و معمولا برای کنترل بیشتر بعد و هنگام غذا خوردن از ترشیجات استفاده می‌کنند. در طب سنتی انواع غذا‌های گرم بعد از خوردن ماهی توصیه می‌شود تا به تعادل برسد.

شیوه‌های طبخ ماهی برای تعادل مزاجی
ماهی به صورت‌های مختلفی، چون کبابی، بخارپز، شکم پر، قلیه ماهی و ... در ایران پخت می‌شود. این غذای علاوه بر خواص بی نظیری که نسبت به گوشت و مرغ دارد؛ هضم آن راحت‌تر است. یکی از انواع طبخ ماهی، ماهی شکم پر است. این نوع پخت ماهی از زمان‌های قدیم مورد مصرف ایرانیان بوده و شیوه‌های پخت آن در استان‌های مختلف متفاوت است. برای مثال در استان‌های شمالی کشور این غذا با انواع سبزی، چون سیر، چوچاق، خالواش، اناریجه، پونه و ... و گردو که طبع گرمی دارد، استفاده می‌شود. این سبزیجات هر کدام با خاصیت متفاوتی که دارند عوارض سردی را کاهش می‌دهند. سپس از ادویه‌های گرم برای مزه دار کردن و انواع چاشنی مانند گلپر، مرزه و ... برای خوش طعم شدن آن استفاده می‌کنند. در جنوب یکی از انواع غذایی که با ماهی سرو می‌شود، قلیه ماهی است. این غذا با انواع ادویه‌های گرم طعم دار شده و با مزه‌ای دلنشینی که دارد بسیار محبوب و خوش مزه است.
در اکثر مناطق ایران، قبل از پخت، برای از بین بردن بوی زخم ماهی و مزه دار شدن آن، آن را در موادی بسته یه ذائقه خود قرار می‌دهند. این مواد از انواع ادویه هایی، چون زردچوبه، فلفل سیاه و زنجبیل، سبزیجات، سیر، روغن زیتون و ... است. بعد از خوردن ماهی می‌توان از موادی، چون کشمش، خرما، شیره انگور گردو، عسل و کنجد به میزان کافی استفاده کنید.

بهترین زمان برای مصرف ماهی
این غذای خوشمزه را بهتر است در وعده ناهار مصرف کنید. اگر مزاج شما گرم است از خوردن ماهی در وعده شام پرهیز کنید. این غذا بر خلاف باور همگان بهتر است در فصول گرم سال مصرف شود. طبع ماهی به دلیل سرد بودن، در فصول سرد منجر به مشکلاتی در گوارش و هضم، ضعف و بی حالی می‌شود. این غذا، می‌تواند تشدیدکننده بیماری‌های سردی همچون روماتیسم مفصلی ، آلزایمر، افسردگی و ... می‌شود.
توصیه‌های مهم
افرادی که طبع سردی (افراد سوداوی و بلغمی) دارند، از خوردن زیاد ماهی پرهیز کنند. در هنگام مصرف ماهی، به هیچ عنوان آب ننوشید. مصرف ماهی برای افرادی که اختلالات قلبی آن‌ها ناشی از گرم مزاجی باشد، بسیار مفید است، اما در غیر این صورت، سردی ماهی موجب سستی و ضعیف کننده قلب است که بهتر است با میگو و اشپل آن جایگزین ماهی شود. خوردن ماهی به همراه مواد غذایی دیگر که طبع سردی دارند مانند دوغ، ماست و ... در وعده شام منجر به مشکلات و عوارض شدیدی می‌شود. خوردن همزمان آن‌ها ممکن است موجب ضعف شدید، افزایش احتمال سکته، لک و پیس، سردی معده و ... شود. ماهی سرشار از امگا 3 است. این ماده برای جذب، تحت تاثیر مواد مختلف قرار نمی‌گیرد. این ماده در دسته چربی‌های حساس به دماست و باید در روش پخت آن دقت کنید. بعد از خوردن ماهی می‌توانید از پرتقال استفاده کنید. این میوه به دلیل ویتامین C موجود در آن، آهن ماهی را جذب می‌کند.
زهرا صبوری


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

با خستگی چشم چه کنیم؟

دانستنی هایی شگفت انگیز درباره عروق خونی

اگر شیر پاستوریزه را بجوشانیم کیفیت آن از بین می‌رود؟

ارتباط نوعی اختلال گوارشی با درد مفصل گیجگاهی

اگر دیابت ندارید با خیال راحت این میوه را بخورید

چرا نباید از مصرف کلاژن غافل شوید؟

10 حرکت برتر یوگا که تسکین‌دهنده درد کمر است

«آب مروارید» چگونه ایجاد می‌شود؟

7 عادت روزمره که به ناخن‌هایتان آسیب می‌رساند

چرا نباید به نوزاد آب‌قند بدهیم؟

شغل‌هایی که شنوایی شما را کم می‌کنند

مضرترین داروهای رایجی که مغزتان را هدف می‌گیرند

بهترین ماسک‌ها برای درمان جوش صورت

باورهای اشتباه درباره تخم مرغ را اصلاح کنید!

روده‌های ناسالم چه بر سر ما می‌آورند؟

خوبی‌ها و بدی‌های مصرف لبنیات

مهم‌ترین علل ناباروری در زنان

خوردنی‌ های خطرناک در بارداری | غذاهایی که بلای جان مادران است!!

غذاهایی که می‌تواند برای مادران باردار مرگبار باشد

چرا فشار خون بالا کُشنده است؟

مواظب این ماده سمی در نرم‌کننده‌ها باشید!

نخستین فروشگاه آنلاین دارو راه اندازی شد

تاثیر عملکرد روده‌ها بر سلامت بدن

پیشگیری ازعوارض یائسگی زودرس

بیش از 50 درصد در رفتگی‌های مفاصل در شانه اتفاق می افتد

چه بخوریم که قلب‌مان سالم بماند؟

اگر بیش از حد به دستشویی می‌روید، بخوانید!

کیست دهانی که غذاخوردن را دردناک می‌کند

سالادی شگفت انگیز که لاغرتان می‌کند

6 خوراکی که باعث پیری پوست می‌شوند

آیا استفاده از مایکروویو برای سلامتی مضر است؟

چگونه بفهمیم فشار خون‌مان بالاست یا پایین؟

صفر تا صد «سرطان مغز استخوان»

کدام رژیم لاغری برای من مناسب‌تر است؟

5 خوراکی که باعث پیری پوست می‌شوند

از کدام نوع غلات دوری کنیم و کدام‌ها را بخوریم؟

تب کریمه کنگو چگونه باعث مرگ می‌شود؟

چگونه از بیرون‌زدن رگ‌های روی دست جلوگیری کنیم؟

این غذاها التهاب بدن‌تان را آرام می‌کند

بعد از کاهش وزن، اینجوری از پوست‌تان مراقبت کنید!

در خانه‌تان باشگاه بدنسازی راه بیندازید!

کدام مواد غذایی آسان‌تر هضم می‌شوند؟

«ویپ» و بیماری‌های ریه، تفریح جدید جوانان

نقش میزان کلسیم در عملکرد سلول‌های خاص در مغز

«پیر چشمی» چیست؟

6 راهکار ساده برای اینکه قند خون‌تان را کنترل کنید

پیاز و خواص باورنکردنی اش را بیشتر بشناسید

رازهای ساده سلامتی که جدی‎شان نمی گیریم

استخر و پارک های آبی، عامل بیماری های پوستی

تشخیص عینی و زودهنگام اوتیسم به دو روش جدید