آریا بانو

آخرين مطالب

سرنوشت مجوزهای نوازندگان و گروه‌های موسیقی خیابانی تهران به کجا رسید؟ فرهنگی هنری

  بزرگنمايي:

آریا بانو -
قرار است نوازندگان خیابانی از این به بعد مجوز بگیرند. اتفاقی که البته در همه دنیا معمول است. نوازندگان به شهرداری‌های شهر خود می‌روند و مجوزی را دریافت می‌کنند که به آنها این اجازه را می‌دهد که در خیابان‌ها ساز بزنند. نوازنده‌های تهرانی هم به زودی با این قانون مواجه می‌شوند و برای اجرا و حضور در خیابان باید از وزارت ارشاد، پلیس و اماکن مجوز بگیرند، درست مشابه همان اتفاقی که در گرفتن مجوز قانونی برای انتشار تک‌آهنگ‌ها و آلبوم‌ها و همچنین کنسرت‌ها رخ می‌دهد.
این خبر را یکی از مسؤولان انتظامی تهران اعلام کرده و با این حساب می‌توان در نظر گرفت که اجرایی شدنش نزدیک باشد. زمزمه‌های این ماجرا از چند ماه پیش شروع شد، بعد هم پایش به کمیسیون فرهنگی مجلس هم باز شده و آنجا هم بر شناسنامه‌دار شدن نوازندگی خیابانی در تهران مهر تایید زده شد تا مراحل اجرایی خود را آغاز کند.
با عملی شدن این قانون پلیس این اختیار را پیدا می‌کند که با نوازندگان بدون مجوز برخورد کند، احمد مازنی، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس هم چندی پیش درباره ساماندهی موسیقی خیابانی گفته است؛ «همان‌طور که شهرداری باید مثلا دستفروش‌ها را با هدف جلوگیری از سد معبر و ایجاد مشکل برای شهروندان مدیریت کند، باید این موضوع را نیز اداره کرد.»
نوازنده‌ها چه می گویند؟
هر چند عملی شدن این قانون می‌تواند اتفاق خوبی برای نوازندگان خیابانی باشد، اما آنها نگرانی‌هایی هم نسبت به موضوع دارند. بخش مثبت ماجرا این است که با اعطای مجوز نوازندگان و گروه‌های خیابانی، آنها می‌توانند آزادانه در مراکز خرید و خیابان‌ها و بسیاری از دیگر نقاط شهر براحتی موسیقی اجرا کنند و کمتر نگران برخورد باشند. می‌توانند به این امیدوار باشند که اگر مشکلی برایشان پیش بیاید، قانون پشت آنهاست و مرجعی برای حمایت از آنها حضور دارد.
روی دیگر ماجرا اما موجب نگرانی‌های این نوازنده‌ها شده است. گروه‌های موسیقی رسمی که
شناخته شده هستند، حتی بعد از اثبات خود از جهات مختلف هنوز هم برای گرفتن مجوز مشکلاتی دارند و هستند در این مسیر افراد و مراجعی که گاهی مجوزها را به رسمیت نمی‌شناسند و مشکلاتی را ایجاد می‌کنند. حرف نوازندگان این است؛ چه تضمینی وجود دارد که کارمان با گرفتن مجوزها دشوارتر نشود. هر چند طعم خوش به رسمیت شناخته‌شدن می‌تواند برای این نوازنده‌ها شیرین باشد، اما اگر همین به رسمیت شناخته شدن صدها مانع و مشکل سر راهشان ایجاد کند چه باید بکنند؟
مشکل همیشگی
آنچه در عالم موسیقی خیلی واضح و مبرهن است، مشکلی به نام مجوز گرفتن است. چرا مشکل؟ به این دلیل که اگر قانونی به خوبی اجرا نشود، خود به یک مشکل تبدیل خواهد شد. مساله اخذ مجوز در عرصه موسیقی که در لزوم وجود آن حرفی نیست، سال‌های طولانی تبدیل به معضل اهالی موسیقی شده است.
طی سال‌های گذشته و با تلاش فراوان این مشکلات تا حد زیادی حل شده و کمتر شاهد لغو کنسرت‌ها بوده‌ایم. اما نوازندگان خیابانی این ترس را دارند که اگر قرار باشد از اول با تمام مشکلاتی که دیگر اهالی موسیقی با آن روبه‌رو بوده‌اند مواجه شوند، از کارشان بمانند.
بعد از اعلام یک مقام انتظامی مبنی بر اجرایی شدن این قانون، سراغ محمدحسین اسماعیلی، معاون هنری و سینمایی اداره‌ کل فرهنگ و ارشاد استان تهران رفتیم. او به جام‌جم می‌گوید، هنوز هیچ جلسه‌ای درباره این موضوع نداشته‌اند و تکلیف چگونه اجرایی شدن این قانون روشن نشده است. به همین دلیل هم در ادامه پیگیری‌هایمان سراغ آن مقام انتظامی که خبر را اعلام کرده بود، رفتیم تا کم و کیف ماجرا را از خودش جویا شویم. او هم اما پاسخمان را نداد و تنها این نکته به ما اعلام شد که فعلا پاسخی نمی‌دهند! خبری اعلام شده که وزارت ارشاد به عنوان یکی از مجریان اعمال آن قانون از اتفاقات بی‌خبر است و گوینده هم صحبت نمی‌کند.
تبعات احتمالی کسب مجوز
اگر قرار باشد گروه‌ها و نوازنده‌های موسیقی خیابانی دنبال مجوز در سه جای مختلف از این طرف به آن طرف بروند و دست آخر هم معلوم نباشد می‌توانند مجوزهای لازم را بگیرند یا نه. این اتفاق قبلا هم اوضاع نامساعدی را ایجاد کرده است.
خیلی از خوانندگان و گروه‌هایی که آلبوم‌هایشان در وزارت ارشاد مجوز نمی‌گرفت، می‌شدند گروه‌های موسیقی زیرزمینی و همان محتوایی را تولید می‌کردند که آسیب‌های جدی به موسیقی می‌زد. از وقتی هم ارشاد کمی دایره برخورد خود با آثار جوان‌ها را بازتر کرد، هر چند با آسیب‌هایی هم مواجه شدیم، اما لااقل مردم چیزی را می‌شنوند که حداقل استانداردها را دارد و موسیقی زیرزمینی هم کمتر و کم‌جان‌ترسشده است.
اگر در اعطای مجوز به گروه‌های موسیقی خیابانی هم همین اتفاق بیفتد، نه تنها ساماندهی این گروه‌ها به جایی نمی‌رسد، بلکه همان‌هایی هم که از زیر پوست شهر به روی زمین مهاجرت کرده‌اند و خواه‌ناخواه چارچوب‌هایی را در کارشان رعایت می‌کنند، دوباره به حالت قبلی خود برمی‌گردند.
از خیابان به مهمانی‌ها؟‌ شاید!
درآمد موسیقی خیابانی کم نیست. گفته می‌شود در برخی نقاط تهران، نوازنده‌های خیابانی تا روزی 200 هزار تومان هم درآمد دارند. این در مقایسه با حقوق کارمندان مبلغ کمی نیست و می‌تواند به گذران زندگی این نوازندگان بینجامد؛ نوازندگانی که هم با حضورشان فضای شلوغ و درهم‌ریخته تهران را عوض کنند و هم شغلی داشته باشند که آسیبی برای پیرامونشان ندارد. حالا اگر آنها مجبور شوند به زیرزمین مهاجرت کنند، برای گذران امورات خود پایشان به مهمانی‌های شبانه و دیگر اتفاقات مشابهی که مورد تأیید جامعه نیست، باز خواهد شد.
تیغ دولبه
اعطای مجوز به گروه‌های موسیقی خیابانی همان‌طور که اول گزارش هم بیان شد، تیغی دولبه است؛ یک طرف ماجرا این است که نادیده گرفتن این نوازنده‌ها و به‌رسمیت نشناختن‌شان آسیب‌هایی خواهد داشت و از طرف دیگر برخوردهای سلیقه‌ای و بسته با مقوله اعطای مجوز به گروه‌های موسیقی خیایانی می‌تواند تهدیدی باشد که آنها را دوباره به موسیقی زیرزمینی بدل کند.
جام جم آنلاین

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/96414/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صبر؛ کلید دستیابی به موفقیت های بیشتر

کنترل اعصاب در 18 روز

به همین سادگی!

ده راه ساده برای این که احساس زیبایی کنید

چرا اکثریت مردم موفق نیستند؟

افراد شاد، هرگز این کارها را نمی کنند

پنج اصل مجاب سازی

اختلال شخصیت بدگمان

رازداری و حفظ اسرار خانواده

چه زمانی باید به روانپزشک یا روانشناس مراجعه کنیم؟

مهار احساسات

دلایل عصبانیت تازه مادرها چیست؟

وقتی دیگران شما را دست کم میگیرند چه باید کرد؟

بـهار، ‌افسـردگی نـمی‌آورد

چگونه استرس روزانه‌مان را کم کنیم؟

نشانه‌های هشداردهنده‌ خودکشی در فرزندتان را بشناسید

4 روش برای برخورد با افراد یکدنده

چگونه اعتماد دیگران را به دست بیاوریم؟

نابغه ها با خودشان حرف میزنند!!

نشانه های هشداردهنده مشکلات روحی و روانی

علل و درمان بدخلقی زنان قبل از قاعدگی

هشدارهای زندگی چه می گوید؟

چرا چشم دیدنتان را ندارند؟

افسرده اید یا فقط ناراحت؟

برای غلبه بر رنجش و کینه چه باید کرد؟

راهکارهایی برای افزایش رضایت کارکنان

فن بیان پایین

6 روش کنترل اضطراب

چرا باید «عذرخواهی کردن» را یاد بگیریم؟!

نشت اتم‌های کربن و اکسیژن از اتمسفر زهره به فضا

شب کم فروغ علیپور برای ژیل ویسنته مقابل اروکا

هوینس خبر داد؛ انتقال صد میلیونی بایرن کیست

لحظه پنالتی آخر آلومینیوم از زاویه نیمکت پرسپولیس و ناراحتی سرخپوشان

واکنش قامت به دلیل روند واگذاری شش ساله سرخابی ها

جشن بازیکنان آلومینیوم در پایان بازی با پرسپولیس

صحبت های هواداران پرسپولیس بعد از دیدار مقابل آلومینیوم اراک

حمیدی : امیدوارم اکبرپور در کنار ما بماند

حال و هوای رختکن آلومینیوم بعد از پیروزی مقابل پرسپولیس و صعود به یک چهارم نهایی جام حذفی

تارتار بیخیال سهمیه آسیا نمی‌شود

مهدی طارمی و اینتر؛ هی‌یر وی گووووووووو!‏

ژوزه مورایس به دین اسلام گروید

واقعا کی لوبیا پلو بدون برنج سفارش میده؟

سوژه داغ هفته؛ از بیماری عجیب ترانه علیدوستی تا ضرر سنگین لژیونر استقلال پس از طلاق همسرش

«اشکان خطیبی» پس از مهاجرت: در ایران همه چیز داشتم و مدیر بودم!

رقص محسن کیایی و محمد بحرانی با آهنگ خواننده لُس‌آنجلسی مقابل چشم مردم

سعید آقاخانی از «ساعت خوش» تا «تمساح خونی»

سرکشی سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران ایلام از جانبازان سرافراز

رونمایی از پدر و مادر واقعی بهرنگ علوی در یک دورهمی خانوادگی / مگه داریم این همه شباهت مادر پسری

سنگ تمام منوچهر هادی برای قدردانی از بازیگر پیشکسوت بهزاد رحیم خانی / با این هدیه خاص روزش رو ساخت

کیک تولد شکلاتی امیر غفارمنش ارسلان سریال دردسرهای عظیم برای 56 سالگی اش / چقدر ساده برگزار کرده