آریا بانو
غذای اصلی/ قابلی پلو؛ غذای محلی تبریز
چهارشنبه 22 اسفند 1397 - 20:46:26
آریا بانو -
غذای اصلی/ قابلی پلو؛ غذای محلی تبریز
k ١.٣
٠
هفت گنج / چی لازم دارم:
برنج ……………………………… 2 لیوان (ایرانی ترجیحاً دودی)
بلغور گندم دانه درشت ………… یک و نیم لیوان
رشته پلوئی……………………… حدوداً دو الی سه پیمانه
عدس …………………………… یک لیوان سرصاف
پیاز ……………………………… 4 عدد متوسط
نمک ……………………………. به میزان لازم (به میزان نمک دقت شود چون برخی رشته های پلوئی بسیار شور می باشند)
زردچوبه …………………………. به میزان لازم
روغن نباتی یا کره ……………… به میزان لازم
مواد لازم برای رویه
کوفته قلقلی……………………….به میزان دلخواه جهت سرو در کنار پلو (در صورت تمایل)
برگه زردآلو یا قیسی………………مقداری
آلو بخارا……………………………. مقداری
کشمش پلویی ………………….. مقداری
پیاز داغ ……………………………مقداری
روغن (نباتی یا کره……………….به میزان لازم جهت تفت مواد رویه
زعفران آب کرده …………………..مقداری
توجه:
بلغور گندم مورد استفاده در این برنج بایستی دانه درشت باشد.
عدس قبل از استفاده، بایستی آبپز و آبکش نمائیم.
چطور بپزم:
برنج را شسته و با اندکی نمک و حدودا 2 بند انگشت آب بگذارید تا یک ساعت خیس شود.
توجه کنید که مقدار یک بند انگشت برای برنج کته معمولی کافی است و مابقی آب برای بلغور اضافه می شود.
عدس را نیم ساعت خیس کنید و سپس با اندکی پیاز و آب و نمک بگذارید بپزد ، ولی اجازه ندهید تا له شود.
پیازها را خرد کرده و با مقداری روغن و زردچوبه تفت دهید.
پیازها بایستی خوب تفت بخورند و نرم شوند. ولی پیازها سرخ نشوند و زیاد هم تغییر رنگ ندهند.
برنج را با همان مقدار آب روی حرارت بگذارید. بلغور را نیز شسته و به برنج اضافه کنید.
بلافاصله عدس آبپز شده را نیز اضافه کنید.
نکته: حرارت زیر برنج متوسط باشد نه بالا باشد و نه پائین. اگر بالا باشد زود آبش را خوهد کشید. اگر پائین باشد، برنج خمیر خواهد شد.
برنج را دو الی سه بار هم بزنید تا به هم نچسبند.
کمی قبل از اینکه برنج آبش را بکشد. رشته را با آب سرد شسته و اضافه کنید.
نکته: شستن رشته ها سبب می شود که از میزان شوری آنها کاسته شود.
وقتی آب برنج کشیده شد، اندکی کره یا روغن به آن اضافه کنید ( در صورت تمایل) و بگذارید تا با حرارت ملایم خوب دم بکشد.
وقتی برنج خوب دم کشید. اجازه دهید حدود ده دقیقه الی یک ربع با در بسته، بماند تا از حرارت بیفتد. این کار باعث می شود که حین کشیدن در ظرف سرو، برنج و بلغور و رشته له نشود و فرمشان را حفظ کنند.
برای تهیه رویه برنج
مقداری پیاز را خلالی کرده و خوب تفت دهید تا سبک شده و تغییر رنگ بدهد، سپس برگه زردآلو یا قیسی و آلو بخارای شسته شده را اضافه کنید و خوب تفت دهید تا نرم و براق شوند. در این مرحله زعفران نیز استفاده نمائید .
کشمش را جداگانه در کره تفت دهید .
برنج را با مواد رویه ، کشمش و گوشت قلقلی تزیین کرده و سرو نمایید.
نکات
در صورت تمایل میتوانید برنج را آبکش کنید.
در دستور اصلی این غذا غالبا از کوفته قلقلی استفاده نمی شود.
میتوانید مقداری خرمای هسته گرفته نیز به مواد روبه اضافه کنید.
شستن رشته ها با آب سرد سبب می شود که از میزان شوری آنها کاسته شود. اگر با آب گرم بشوئیم رشته ها خمیر می شوند.
وقتی برنج خوب دم کشید. اجازه می دهیم حدود ده دقیقه الی یک ربع بماند تا از حرارت بیفتد. این کار باعث می شود که حین کشیدن در ظرف، برنج و بلغور و رشته له نشود و فرمشان را حفظ کنند.
این برنج به علت داشتن پیاز و کره نسبتاً زود فاسد میشود. جهت نگهداری بعد از خنک شدن، بلافاصله در یخچال قرار گیرد.
این غذا رنگ خود را از زرچوبه می گیرد.

http://www.banounews.ir/fa/News/137500/غذای-اصلی--قابلی-پلو؛-غذای-محلی-تبریز
بستن   چاپ