آریا بانو
قدرت زندگی‌بخش درختان شهری را دست‌کم نگیرید
يکشنبه 6 خرداد 1397 - 12:16:04
بانو نیوز - آیا کاشتن درخت در مناطق شهری اهمیت دارد؟ آیا قطع درختان فقط به طبیعت آسیب می‌زند یا اینکه برای انسان هم پیامدهایی دارد؟ با روزچین همراه باشید و این مطلب مهم را تا انتها بخوانید.
نقش درختان در کاهش آلودگی و کاهش دمای محیط در فضاهای شهری
امروزه همه می‌دانند که وجود درختان در شهرها باعث کاهش جرم و جنایت و افزایش سرزندگی شهروندان می‌شود. پوشش گیاهی در شهرها مانع از به‌راه‌افتادن سیل بر اثر بارندگی شدید می‌شود، میزان انتشار کربن را کاهش می‌دهد، زیستگاه‌های مهمی برای گونه‌های جانوری در شهرها فراهم می‌کند و البته شکی نیست که وجود پوشش گیاهی باعث زیباترشدن محیط هم می‌شود.
همچنین می‌دانیم درختان شهری تأثیر مثبتی بر سلامتی‌مان دارند و می‌توانند بسیاری از مواد آلاینده‌ تولیدشده در شهرها را تصفیه و جذب کنند و بدین‌گونه سبب می‌شوند که زیستگاه‌های شهری راحت‌تر تنفس کنند.
نیچر کانزرونسی (Nature Conservancy) به‌تازگی در تحقیقی به نام «کاشت هوای سالم» رابطه‌ بین درختان شهری -یا نبود این درختان- و سلامت عمومی را بررسی کرده است. تمرکز این تحقیق به‌صورت‌ویژه در حوزه بیماری‌های تنفسی بالقوۀ کشنده‌ای بود که با آلودگی هوای شهرها ارتباط داشت. نتیجه این تحقیقِ 136 صفحه‌ای این بود: تأثیرات کاشت درختان در شهرها را نمی‌توان و نباید دست‌کم گرفت، زیرا عملکرد این درختان یکی از مقرون‌به‌صرفه‌ترین روش‌ها برای کاهش آلودگی هوای شهرها و مقابله با اثر جزیره‌ای گرمایی شهرهاست (اثر جزیره‌ای گرمایی اصطلاحی‌ست که برای توصیف حالتی به کار می‌رود که در آن دمای مناطق شهری به‌دلیل فعالیت‌های انسانی بسیار بیشتر از نواحی اطراف شهر است).
همه ما تجربه پناه‌گرفتن زیر سایه درختان در روزهای گرم سال را داریم. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که ما چنین تأثیری را بسیار دست‌کم می‌گیریم.
نویسندگان این گزارش نتیجه می‌گیرند که تنها با سرمایه‌گذاری 4 دلاری به‌ازای هر نفر برای درختکاری در شهرها، می‌توان تأثیر بزرگی بر سلامت هوای شهرها و به تبع آن بر سلامت ساکنان شهرها داشت. افزایش کاشت درختان در محیط‌های شهری می‌تواند یک مشکل اساسی را حل کند: سالانه بیش از 3 میلیون نفر در سراسر جهان به‌دلیل بیماری‌های مرتبط با آلودگی هوا جانشان را از دست می‌دهند. این بیماری‌ها ناشی از استنشاق ذرات ریز موجود در هواست که بر اثر فعالیت‌های انسانی و سوختن سوخت‌های فسیلی ایجاد می‌شود. ذرات ریزی که بر اثر احتراق سوخت در موتور خودروها ایجاد می‌شوند یکی از مهم‌ترین عوامل آلوده‌کننده هوا هستند. اما وجود درختان در محیط‌های شهری می‌تواند با جذب این ذرات ریز، مقدار آن‌ها را به یک‌چهارم کاهش دهد.
از دست ندهید: سنجش آلودگی هوا با اپلیکیشن
علاوه‌براین، سالانه ده‌هاهزار نفر از ساکنان شهرها به‌دلیل موج گرما جان خود را از دست می‌دهند. با‌توجه‌به توانایی پوشش‌های گیاهی برای کاهش دمای محیط‌های شهری، نقش درختان در جلوگیری از مرگ‌ومیر ناشی از موج‌های گرمایی بسیار حیاتی می‌شود.

راب مک‌دونالد، یکی از نویسندگان این مقاله، اضافه می‌کند: «درختان می‌توانند بر دما و سطح آلودگی محلی تأثیر چشمگیری داشته باشند. درختان شهری می‌توانند جان ما را نجات دهند و در عین‌ حال به‌صرفه‌ترین راه ممکن برای مقابله با آلودگی و گرمای شهرها هستند.»
با سرمایه‌گذاری 10 میلیون دلاری برای کاشت درختان جدید در محیط‌های شهری می‌توان کاری کرد که 68 میلیون نفر از مردم کره‌ زمین هوای سالم‌تری تنفس کنند و خیال 77 میلیون نفر دیگر را هم راحت کرد که موج بعدی گرما جانشان را نخواهد گرفت. همان‌طور که محققان در این مقاله گزارش می‌دهند، درختان تنها گزینه‌هایی هستند که می‌توانند این دو کار (خنک‌کردن و تصفیه‌کردن هوا) را باهم انجام بدهند.
البته کاشت درخت سرانه برای برخی شهرها مزایای بیشتری در پی خواهد داشت. این تحقیق با بررسی 245 شهر بزرگ دنیا به‌دنبال پاسخ این سؤال بوده است که کاشت درخت بیشتر در کدام شهرها بیشترین بازدهی را خواهد داشت؟ مسلماً شهرهای پُرتراکمی که در معرض آلودگی شدید هوا و موج‌های گرمایی کشنده قرار دارند، در بالای این فهرست مشاهده می‌شوند.
در این تحقیق مشخص شد که کاشت درخت در بیشتر شهرهای بزرگ و پُرجمعیت و گرم در جنوب آسیا همچون بمبئی و دهلی در هند، داکا در بنگلادش، کراچی در پاکستان، کاتماندو در نپال و چند شهر دیگر می‌تواند کیفیت هوای این شهرها را به‌مقدار چشمگیری بهبود بخشد و از ایجاد موج‌های گرمایی کشنده جلوگیری کند.
منبع

http://www.banounews.ir/fa/News/46767/قدرت-زندگی‌بخش-درختان-شهری-را-دست‌کم-نگیرید
بستن   چاپ