آریا بانو
چه کساني بيشتر به خرافات گرايش دارند؟
شنبه 24 تير 1396 - 8:05:42 AM
آريا
بانو نيوز- در ذهن هر انسان باورهايي هستند که با هيچ منطق علمي همخواني ندارند و اعتقاد به آنها با هيچ توجيه منطقي قابل درک نيست؛ اما وجود دارند و گاهي در زندگي کارکردهايي مي يابند که مي تواند مسير زندگي فرد را تغيير دهد. کم و زياد اين باورها در هر فرد بسته به شخصيت و ديدگاه هاي فرد متفاوت است.

به گفته دکتر چراغي، روانشناس و استاد دانشگاه، شخصيت هاي منفعل بيشتر از ديگران در معرض اعتقاد به باورهاي خرافي قرار دارند.وي با بيان اينکه اعتقاداتي مانند سرکتاب باز کردن و دعانويسي براي افزايش محبت بين يک زن و شوهر و يا گشايش رزق و روزي در افرادي که شخصيت منفعل دارند بيشتر مشاهده مي شود، مي گويد: برخي شکست هاي دروني و يا خانوادگي، افراد را به سمت باورهاي خرافي و مظاهر عملي آن مانند دعانويسي و يا فالگيري سوق مي دهد و مبالغ هنگفتي نيز بابت اين اعتقادات مي پردازند.

خودشيفته ها بيشتر به خرافه گرايش دارند
چراغي با اشاره به بروز اعتقادات خرافي در افراد خودشيفته ادامه مي دهد: اين افراد نيز به ديليل اينکه مي خواهند خود را بالاتر و آگاه تر از ديگران نشان دهند براي آگاهي از آينده نامعلوم به باورهاي خرافي و کارهايي مانند فالگيري گرايش دارند.

وي با بيان اينکه ممکن است باورهاي خرافي وغلط نسل به نسل در يک خانواده منتقل مي شود، مي افزايد: باشگون بودن فلان روز و يا پوشيدن فلان لباس براي انجام کارهاي مهم از جمله اعتقاداتي است که در ميان نسل هاي مختلف ديده شده و به ديگران نيز انتقال يافته است.

اين استاد دانشگاه با بيان اينکه برخي افراد براي تاييد کارهاي خود و همچنين اطلاع از آينده حاضرند پول هاي کلاني به رمالان و دعانويسان بپردازند، مي گويد: اين در حالي است که همين افراد براي پرداخت ويزيت يک مشاور و يا روانشناس که با چند جلسه مشاوره مشکلات خانودگي و شخصيشان را حل کرده هزار اما و اگر مي آورند.

انفعال تقويت کننده خرافات
به گفته چراغي شخصيت هاي منفعل که نه گفتن را ياد نگرفته اند از ديگر تيپ هاي شخصيتي هستند که در معرض باورها و رفتارهاي خرافاه گرايانه قرار دارند. کساني که به سرعت تحت تاثير القائات ديگران قرار مي گيرند و به خيال داشتن تصوري از آينده به کارهاي غير عقلاني روي مي آورند.

وي با بيان اينکه بسياي از افراد رضايت خاطر نسبي از رفتارها و اعتقادات خرافي کسب مي کنند که آنها را بيشتر به اين سمت مي کشاند، خاطرنشان مي کند: تصورهاي غلط ذهني و مشکلات خانوادگي در خانواده هاي متزلزل افراد منفعل را به سمت باورهاي واهي و اقدامات خرافي مي کشاند که باعث آسيب ديدن بيشتر خانواده و بدتر شدن شرايطشان مي شود.

روان درماني با تلقين مثبت
اين روانشناس با اشاره به اثرات تلقين بر زندگي افراد، مي گويد: در روانشناسي تلقين و کمک گرفتن از ماوراءالطبيعه يکي از تکنيک هاي درماني در حل مشکلات است. کارهايي مانند دعا کردن و يا توسل به امامان از جمله توصيه هايي است که ممکن است يک روانشناس براي حل مشکلات مراجعه کننده داشته باشد اما برخي افراد سودجو مانند رمالان و فالگيران از اثرات تلقين در زندگي افراد سوء استفاده مي کنند و با ايجاد تصورات غلط ذهني براي آنها، بر زندگيشان تاثير منفي مي گذارند.

وي با بيان اينکه خرافات منحصر به شرق نيست و در غرب نيز اعتقادات خرافي در ميان افراد زيادي وجود دارد، اضافه مي کند: هر چقدر افراد بيشتري در جامعه باورهاي خرافي و غيرمنطقي داشته باشند حرکت منطقي جامعه کندتر مي شود و هزينه هاي اقتصادي و اجتماعي بيشتري به کشور تحميل مي شود.

مرز باريک دين و خرافه
دکتر چراغي مرز بين باورهاي ديني و اعتقادات خرافي را يک مرز بسيار باريک مي داند و مي افزايد: افراد با کوچکترين اشتباهي مي توانند از اين مرز باريک عبور کنند و باورهاي خرافي در آنها جايگزين اعتقادات ديني شود.

وي با تاکيد بر اينکه قرآن براي زدودن خرافات و جهل از زندگي انسان آمده است، اظهار مي کند: اما برخي از همين کتاب براي ترويج خرافه و باورهاي غيرعقلاني استفاده مي کنند و با کارهايي مانند سر کتاب باز کردن يا دعا نويسي از اعتقادات مردم براي رسيدن به منافع خود سود مي برند.

خرافه اعتقادات ديني را متزلزل مي کند
اين روانشناس با بيان اينکه اگر خرافات در افراد تبديل به باور شود تغيير دادن آن بسياري سخت خواهد بود، مي افزايد: ايجاد وسواس هاي فکري و عملي از جمله آسيب هاي روانشناختي است که افراد با باورهاي خرافي را درگير مي کند. ضمن اينکه باعث تقويت شخصيت نارسيستيک و افزايش انفعال فکري و رفتاري در افراد منفعل مي شود.

وي به آسيب هاي اجتماعي خرافات اشاره مي کند و مي گويد: افزايش اختلافات خانوادگي و آسيب ديدن روابط اجتماعي افراد در جامعه از پيامدهاي افزايش گرايش به باورهاي خرافي است که افراد را درگير مي کند.

چراغي با اشاره به روي آوردن به عرفان هاي کاذب و يا رفتارهاي غيرعقلاني دسته جمعي در پي شايع شدن برخي باورهاي خرافي در ميان يک جمع، تاکيد مي کند: اين اعتقادات و باورهاي خرافي که شبکه هاي اجتماعي نيز به گسترش آنها کمک مي کند مي تواند فرد را از اعتقادات اصيل و صحيح ديني دور کند و با تضعيف اين اعتقادات جامعه را در برابر باورهاي نادرست و آسيب هاي مختلف بي دفاع سازد.

http://www.banounews.ir/fa/News/6473/چه-کساني-بيشتر-به-خرافات-گرايش-دارند؟
بستن   چاپ