نان ناسالم با بدن ما چه مي کند؟
شنبه 24 تير 1396 - 8:07:34 AM
آريا
|
|
بانو نيوز- محمد کاظم زاده، در خصوص اينکه نان سالم چه نوع ناني است گفت: گندم از غني
ترين غلاتي است که درطبيعت يافت مي شود و اغلب ويتامين ها و مواد معدني در
اين نعمت الهي وجود دارد به همين دليل نان به عنوان اصلي ترين غذاي مصرفي
در سفره خانوارهاي ايراني است.
وي با اشاره به بروز بعضي ازبيماريهاي
ناشي از مصرف نان ناسالم اظهار کرد: اقشار کم درآمد حدود 70 تا 80درصد
کالري مورد نيازشان را از نان تامين مي کنند. با توجه به مصرف زياد نان در
کشور تهيه نان سالم و باکيفيت از اهميت زيادي برخوردار است.
کاظم زاده،
سوءتغذيه و مشکلات گوارشي را از تبعات استفاده از نان ناسالم برشمرد و گفت:
براي تهيه نان سالم در مرحله نخست بايد به کيفيت و نوع گندم مصرفي توجه
کرد.
وي با تاکيد بر اهميت ويژه سبوس در مرحله سبوس گيري گفت: حفظ ارزش
غذايي نان مستلزم وجود سبوس و کاهش سبوس گيري است همچنين براي ورآمدن خمير
به هيچ عنوان استفاده از جوش شيرين توصيه نمي شود. کاظم زاده به تخمير ناقص
به هنگام استفاده از جوش شيرين اشاره کرد و افزود: اين امر يکي از عوامل
مهم کاهش جذب ريزمغذي ها در نان از جمله کلسيم و آهن است ، بنابراين حتماً
بايد از مخمر استفاده شود تا خمير به خوبي ورآيد و پروتئين ها آزاد شود و
تخلل ايجاد کند و نان به خوبي پخته شود.
مدير نظارت بر مواد غذايي،
آرايشي و بهداشتي دانشگاه افزود: نان سفيد در واقع نوعي کربوهيدرات ساده
محسوب مي شود که زودهضم است بنابراين مصرف آن قند خون را بالا مي برد. به
همين دليل به بيماران ديابتي يا افرادي که مستعد ابتلا به اين بيماري
هستند، توصيه مي شود که از نان سفيد استفاده نکنند و حتما نانشان سبوس دار
باشد.
دکتر کاظم زاده در ادامه ويژگي هاي نان سالم را در موارد زير خلاصه کرد :
-
نانهاي تيره تهيه شده با آرد کامل و سبوسدار ارزش غذايي بالاتري نسبت به
نان سفيد دارند و تيرگي نان دليلي بر کيفيت بهتر نان است . نان سالم با
آرد سبوسدار تهيه شده و ظاهر آن تيره تر از نانهاي ديگر است .
- نان سبوسدار تيره بهترين نوع نان است. تيرگي نان بدليل وجود سبوس آن است .
- فيبر موجود در نان سبوسدار، بهترين درمان تغذيهاي در يبوست و بيماريهاي روده بزرگ است .
-
نان سبوسدار بخاطر ايجاد حس سيري در فرد نسبت به نانهاي سفيد خطر کمتري
در ايجاد چاقي دارد.( اما توجه به اين نکته لازم است که مصرف بي رويه
نانهاي سبوسدار نيز توصيه نمي شود .)
- با مصرف نان سبوسدار، قند خون به آهستگي بالا ميرود و براي بيماران ديابتي، انتخاب مناسبتري نسبت به نانهاي سفيد است.
- مصرف نان هاي سبوسدار، کلسترول خون و چربي خون را کاهش ميدهد و از پيشرفت بيماري هاي قلبي- عروقي پيشگيري مي کند.
- مصرف سبوس و نان سبوسدار، احتمال پيدايش سرطان روده بزرگ (کولون و راست روده) را کاهش ميدهد.
-
مصرف زياد نانهاي سفيد، خطر ابتلا به کمخوني، پوکي استخوان، ناراحتي
گوارشي (سوء هاضمه و يبوست)، چاقي، بيماري قلبي- عروقي و ديابت را افزايش
مي دهد.
- درصد مهمي از نياز روزانه ويتامين، مواد معدني، پروتئين و فيبر توسط مصرف نانهاي سبوسدار، تأمين مي شود.
- بهتر است از نانهاي سبوسداري که با خميرترش تهيه شدهاند بجاي نانهاي سفيد استفاده شود.
- سبوس جزء مواد غذايي مطلوب باکتريهاي مفيد روده است که عليه امراض ميکروبي روده اقدام ميکند و سيستم ايمني بدن را فعال مي کند.
- مصرف نان سبوسدار بجاي نانهاي سفيد، خطر بروز سرطان، ديابت، ناتواني در هضم غذا و بيماريهاي قلبي را کاهش مي دهد.
- نان سبوسدار منبع خوبي از فيبر ميباشد. فيبر، کمک به هضم مواد غذايي و اجابت مزاج مي کند.
- نان سبوسدار منبع خوبي از ويتامينهاي B2 و نياسين است.اين ويتامينها به عملکرد بهتر مغز کمک مي کند.
- حذف نان حتي براي افراد ديابتي و افرادي که چاق هستند و رژيم کاهش وزن دارند نادرست است .
- نان سنگک کمترين ضايعات را در بين نانهاي سنتي دارد.
- از مصرف نانهاي سوخته بدليل وجود ماده سمي بنام آکريلاميد در آن جداً خودداري شود .
- ناني که با خميرمايه تهيه شده است، ارزش غذايي بالاتر، قابليت هضم بهتر، ضايعات و دور ريز کمتر و ماندگاري بهتري دارد.
- استفاده از خميرمايه، جذب آهن، کلسيم، روي و منيزيم را در نان بهبود مي بخشد.
- نان سالم کاملاً پخته و برشته بوده و سطح آن سوخته نيست.
- قرار دادن نان داغ در کيسه نايلوني، فرايند بيات شدن نان را سريعتر کرده و باعث ايجاد کپک در نان مي شود.
وي
افزود: با توجه به موارد بالا توصيه مي شود که نان هاي تيره مصرف کنيد و
ممنوعيت استفاده از جوش شيرين و مواد افزودني غيرمجاز و حتي کنجد با کيفيت
پايين که مزه و طعم کپک و ماندگي مي دهد را مد نظر قرار داده و از مصرف آن
خودداري کنيد و در صورت مشاهده هر گونه تخلف به بازرسان بهداشت محيط و
معاونت غذا و دارو اطلاع دهيد.
http://www.banounews.ir/fa/News/6474/نان-ناسالم-با-بدن-ما-چه-مي-کند؟
|