بزرگنمايي:
fiogf49gjkf0d
غزاله اسلاميان متخصص تغذيه باليني و رژيم درماني به مناسبت فرا رسيدن ماه مبارک رمضان به بايد ها و نبايد هاي غذايي وعده هاي سحري و افطار رمضان 94 پرداخت که مهمترين آنها به ترتيب ذيل است:
*** توصيه هاي کلي
* براي جلوگيري از پرخوري، پيش از آنکه بر سر سفره بنشينيد، تصميم بگيريد که از چه غذاهايي و به چه ميزان استفاده کنيد.
*وعده سحر و افطار از غذاهاي پرپروتئين مانند تخم مرغ، سويا، گوشت، مرغ، ماهي، لبنيات و حبوبات بيشتر استفاده کرده و براي تأمين سديم و پتاسيم تلف شده در هر وعده، حتما سبزي هاي تازه يا پخته را در افطار و سحر استفاده کنيد.
*اگر در ماه رمضان دچار يبوست مي شويد علاوه بر ميوه ها، از خورش هاي ملين و سبزي دار مانند قرمه سبزي، خورش کرفس و خورش آلو اسفناج بيشتر استفاده کرده و از غذاهاي آب پز و خورش هاي آب دار و کم نمک نيز استفاده کنيد.
*روزه داران از نان و غلات و ماکاروني سبوس دار کم چرب در وعده افطار و سحر استفاده کنند و ضروري است بين افطار تا سحر، دو تا سه واحد ميوه بخورند تا در پايان اين ماه رمضان دچار کمبود انواع ويتامين ها نشوند.
* در وعده افطار از آش و سوپ ساده استفاده شود.
*** بايدهاي سحري
* سحري را پس از نيمه شب ميل کنيد اين تاخير مي تواند مقاومت فرد روزه دار را به ويژه در روزهاي اول ماه مبارک رمضان، در برابر تشنگي و گرسنگي افزايش دهد.
* بهترين نوشيدني براي جلوگيري از تشنگي در روزه داري، آب است که البته مي توان آن را با کمي آبليموي تازه طعم دار کرده و نوشيد.
* استفاده از غذاهاي پر پروتئين، مانند تخم مرغ، سويا، گوشت، مرغ، ماهي، لبنيات و حبوبات در وعده سحري باعث مي شود که قند خون ديرتر افت پيدا کند و فرد کمتر احساس ضعف کند.
* در مصرف مواد غذايي پرفيبر مانند سبزي و ميوه دريغ نکنيد .
*** نبايدهاي سحري
*وعده سحري را حذف نکنيد.
*هنگام سحري از نوشيدن آب زياد خودداري کنيد.
*نوشابه هاي گاز دار در وعده سحري حذف کنيد.
*از مصرف ته ديگ و غذاهاي بسيار چرب و شور مانند آش شور، برنج و ماکاروني پرچرب در وعده سحري پرهيز کنيد.
*از مصرف مواد غذايي شيرين مانند زولبيا و باميه در سحر پرهيز کنيد ،زولبيا و باميه باعث افت سريع قند خون و احساس گرسنگي در طول روز مي شود.
*براي مهار تشنگي از خوردن غذاهايي مانند انواع نوشابه ها، بادمجان، سوسيس و کالباس، سس مايونز، سير، پياز، فلفل در وعده سحري پرهيز کنيد.
*براي پيشگيري از بوي آزار دهنده دهان در طول روز، از مصرف سير و پياز در وعده سحر بپرهيزيد.
*** بايدهاي افطار
* افطار خود را با آب جوش ،شير يا چاي ولرم باز کنند.
* هنگام افطار از مواد قندي که به سرعت جذب مي شود، مانند خرما، کشمش، عسل يا نبات استفاده کنيد.
* از سوپ ، فرني يا آش رقيق استفاده شود.
*اگر آش رشته در زمان افطار استفاده مي شود بايد آن را به عنوان غذا در نظر گرفت.
* از مصرف زياد مواد غذايي پر چرب در وعده افطار خود داري کنيد باعث بي اشتهايي در هنگام سحر مي شود.
*فاصله زماني بين افطار و شام را رعايت شود.
*سعي کنيد که شام را با غذاهاي سبک، کم قند و فيبردار مثل سوپ و سبزي ها يا سالاد که فشار چنداني به معده وارد نمي کنند، شروع کرده و سپس به سراغ شام اصلي بروند.
* شام بهتر است از منابع پروتئيني کم چرب باشد به عنوان مثال، مصرف تکه اي ماهي يا سينه مرغ کبابي همراه با انواع سبزي هاي بخارپز شده مانند هويج، لوبيا سبز، نخودفرنگي و ذرت .
*** نبايدهاي افطار
*از آشاميدن آب يخ يا نوشابه خيلي سرد پر هيز شود.
*وعده افطار، از چاي پررنگ استفاده نشود.
*مصرف بيش از حد مواد غذايي شيرين و چرب هنگام افطار، باعث تشنگي مي شود و مصرف زياد نوشيدني ها، به خصوص مايعات خنک، با رقيق کردن اسيد و آنزيم هاي دستگاه گوارش سبب اختلال در هضم و جذب مواد غذايي مي شود و مشکلاتي مانند درد شکم و نفخ را ايجاد مي کند.
* مصرف ديرهنگام مواد غذايي باعث به تأخير انداختن خواب و در نهايت بي اشتهايي و بي حوصلگي هنگام سحر مي شود.
*مواد غذايي کله پاچه، سيرابي و شيردان نيز موجب تشنگي مي شود، بنابراين بهتر است از مصرف آنها در ماه مبارک رمضان پرهيز کرده و يا به صورت کم آب و کم نمک در وعده افطار ميل شود.