نکات مهم درباره مصرف پاستيل در كودكان
خانواده
بزرگنمايي:
حتما بايد والدين به اين نکته توجه داشته باشندکه در ارتباط
با کودکان بيش فعال وکودکاني که داراي ديابت و اضافه وزن
هستند درمورد مصرف پاستيل و اينگونه خوراکيها با پزشک مربوطه
مشورت لازم را داشته باشند.
نکات مهم درباره مصرف پاستيل در كودكان
امروزه
در کنار انواع و اقسام تنقلات و خوراکيهايي که در فروشگاهها و
مغازهها به چشم ميخورد، پاستيل يکي از جذابترين آنها محسوب
ميشود. اين خوراکي نرم و چسبنده که در اشکال مختلف و با رنگهاي
گوناگون تهيه ميشود براي بچهها بسيار دلچسب و پرطرفدار است.
البته طبق باور عموم، خوراکيهاي ژلهاي باعث ترميم مواد از دست رفته
مفاصل شده و از پوکي استخوان جلوگيري ميکند. در حالي که بر اساس
نظر متخصصان تغذيه، فقط ژلاتين به تنهايي ميتواند در تحکيم استخوان
و غضروفسازي و ويتامينهاي مورد نياز بدن موثر و براي سلامت پوست و
مو و ساير بافتهاي بدن مفيد باشد اما اين دليل قابل قبولي
نيست که انواع و اقسام ژلهها و پاستيلها را به صرف اينکه خاصيت ژلاتيني
دارند، جايگزين مواد مورد نياز بدن کودکان کنيم. چرا که
نوع پروتئيني که در ژله و پاستيلها وجود دارد بسيار کمتر از
پروتئين گوشت، شير و تخم مرغ بوده و فاقد بسياري از مواد ضروري
براي بدن است. همچنين اين نوع خوراکيها نسبت به ساير پروتئينها از
ارزش غذايي پائيني برخوردار بوده، و منبع کافي و کاملي براي تامين
کلسيم و ساير ريزمغذيهاي مورد نياز بدن نيست بنابراين طبق نظر
متخصصان تغذيه؛ نه تنها انواع پاستيلها و ژلهها را نميتوان جايگزين
ديگر مواد غذايي کرد بلکه بايد در مصرف آنها توسط
کودکانمان حد اعتدال را رعايت نمود.
آنچه که لازم است از اين خوراکي خوش آب و رنگ بدانيد
پاستيل
را هرگز در جاي گرم نگهداري نکنيد و در هنگام خريد حتما
دقت داشته باشيد که در قفسههاي دور از تابش مستقيم نور
آفتاب باشد. بعد از خارج کردن پاستيل از بستهبندياش، آن را
در يک ظرف در دار نگهداري کنيد. زيرا حالت چسبندگي آن
گرد و غبار و آلودگي محيط را به خود ميگيرد. هرگز پاستيلهاي
باز و فلهاي را خريداري نکنيد. نه تنها اينگونه پاستيلها
بهداشتي نبوده و مورد تاييد وزارت بهداشت نيست.
به
کودکان زير دو سال پاستيل ندهيد. زيرا اين کودکان داراي
سيستم گوارشي و ايمني ضعيف و حساسي هستند که خوردن اين نوع خوراکيها
برايشان خطرناک است. ضمن آنکه شيرخواران تکهاي از پاستيل را با
دندان جدا کرده و با قورت دادن آن در داخل ناي،
باعث خفگي آنان شود.
به جاي خريدن پاستيلهايي که رويشان را
لايهاي از شکر پوشانده، انواع ساده و بدون شکر آن را خريداري
کنيد. به فرزندتان يادآوري کنيد که بعد از خوردن پاستيل
حتما دندانهايش را مسواک کند. زيرا قند موجود در پاستيل
سبب پوسيدگي دندانها ميشود. در موقع دادن پاستيل
به فرزندتان، مصرف تنقلات شيرين و ديگر مواد قندي را کاهش
دهيد. حتما بايد والدين به اين نکته توجه داشته باشندکه
در ارتباط با کودکان بيش فعال وکودکاني که داراي ديابت و
اضافه وزن هستند درمورد مصرف پاستيل و اينگونه خوراکيها با پزشک
مربوطه مشورت لازم را داشته باشند.
پاستيل نبايد جايگزين وعدههاي غذايي شود
«سيمين
واقفي» کارشناس تغذيه در اين خصوص ميگويد: «بطور کلي پاستيل و
انواع ژله، ارزش غذايي بالايي ندارند. بنابراين نبايد جايگزين
وعدههاي غذايي شوند. چرا که معمولا اين نوع خوراکيها به عنوان
دسر و ميان وعده سرو ميشوند و مصرف آنها اگر در هفته يک تا
دو بار و يا موردي باشد مشکلي نيست اما اگر مصرفشان هر روزه
باشد و به عادت تبديل شود منجر به کم اشتهايي شده، و ميل به
غذا خوردن را در کودکان کاهش ميدهد. حتي در پارهاي
مواقع، باعث بروز حساسيت ميشود. به شکلي که در برخي کودکان که
زمينه آلرژي دارند اين حساسيت بصورت خسخس سينه و يا کهير ديده
شده که لازم است در اين زمينه دقت لازم بهعمل آيد. البته
در صورت مصرف پاستيل براي کودکان، بهتر است از پاستيلهايي
استفاده شود که داراي ويتامين C و مولتي ويتامين هستند. از
طرفي نسبت به تنقلات ديگر، وجود شيريني کمتر در اين نوع پاستيلها
آن را تبديل به يکي از سالمترين خوراکيها براي کودکان کرده است
که به مراتب از ديگر خوراکيهاي پر نمک و يا بسيار شيرين، بهتر است.»
اين کارشناس تغذيه با اشاره به طعمدهندههاي مختلف در پاستيلها
گفت: «هيچ فرقي بين پاستيلهاي نوشابهاي و ميوهاي وجود ندارد و
فقط اسانس استفاده شده در آنها با هم تفاوت دارد. همچنين
رنگ، وضوح و شفافيت و نيز تستهاي ميکروبي از معيارهاي قابل قبول در
ارزيابي يک پاستيل خوب محسوب ميشود.»
با خلاقيت ارزش تغذيهاي خوراکيهاي ژلهاي را بالا ببريد
اگر
فرزند بد غذايي داريد که فقط ميل به خوردن اينگونه تنقلات
دارد هرگز خوراکيهاي ژلهاي و پاستيلها را جايگزين وعده غذاي
اصلي او نکنيد. ولي براي بالا بردن ارزش تغذيهاي ژلههايي که
فرزندتان دوست دارد، بهتر است انواع ميوههاي دلخواه را قبل
از بستن ژله به آن اضافه کنيد. اما کيوي، آناناس، انجير و انبه را
در ژله به کار نبريد زيرا باعث آب انداختن ژله ميشود و از
بستن آن جلوگيري ميکند. مرکبات مثل پرتقال و نارنگي هم بايد با پوست
نازک روييشان به ژلهها اضافه شوند تا آب نيندازند. در بعضي
مواقع ديده ميشود که براي زيبايي ظرف ژله، انواعي از پاستيلها
را روي ژلههاي نيمه بسته قرار ميدهند که اين کار باعث آب شدن
سطح زيرين پاستيل و شل شدن سطح رويي ژله شده که کودکان از
خوردن آن امتناع ميکنند در حالي که ميتوانيد يک ليوان بستني
وانيلي به پودر ژلهاي که در آب گرم حل شده است اضافه کنيد که
به اين ترتيب کالري و ارزش تغذيهاي ژله تا حد زيادي بالا ميرود.
نظارت والدين مهم است
دکتر
عظيمي در اينباره ميگويد: «مصرف ژلاتين خالص، به همه افراد
حتي آنهايي که در رژيم غذايي به سر ميبرند هم توصيه ميشود چون
اين ماده سرشار از پروتئين است و کالري زيادي ندارد اما وقتي
با انواع رنگها، اسانسهاي طبيعي و مصنوعي و شکر مخلوط ميشود، بايد
در مصرف آن حد اعتدال رعايت شود زيرا در فرايند
توليد پاستيل، مقداري شکر، رنگ و اسانس خوراکي استفاده ميشود
که مصرف آن براي افراد چاق مفيد نيست و کودکان زير2 سال، بدليل
حساس بودن سيستم گوارشيشان نبايد خوراکيهاي داراي افزودني
را ميل کنند و نيز مصرف هر روزه آن هم براي کودکان بالاي دو سال،
مجاز نميباشد.» اين متخصص صنايع غذايي در ادامه ميگويد: «بهر
حال نظارت والدين مهمترين نقش را در چگونگي مصرف اين نوع خوراکيها
دارد. چرا که با منع مصرف زياد اين گونه تنقلات در کودکان،
بويژه پيش از غذاي اصلي ميتوان مانع بي اشتهايي کودکان شد.» در
بسياري مواقع وقتي والدين اصرار فرزند خود را براي خوردن بعضي
خوراکيها ميبينند، براي آنکه سر و صداي او را آرام کنند،
بدون در نظر گرفتن عواقب آن فورا به خواسته فرزند خود پاسخ
مثبت ميدهند بطوري که بعضي از بچهها هر روز عادت به خوردن
چيپس و يا پفک دارند. برخي ديگر انواعي از اسنکها را دوست
دارند و اما عدهاي ديگر، شيرينيجات و مواد قندي
مورد علاقه آنان است و نيز در ميهمانيها فورا سراغ ژلهها و
خوراکيهايي از اين دست ميروند.
-
شنبه ۱۳ خرداد ۱۳۹۶ - ۱:۱۵:۴۶ PM
-
۶۴۷ بازديد
-
آريا
-
مصرف پاستيل
لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/4752/