آریا بانو

آخرين مطالب

عاشقِ چه کسي باشيم؟! زنان جهان

  بزرگنمايي:

عشق و محبت، يکي از ويژگي‌هاي منحصر به فرد آدمي است که در کنار عقل و درايت، از او موجودي متفاوت ساخته است. انسان به وسيله اين دو بال بزرگ و خارق‌العاده مي‌تواند به نقاطي از عالم، پرواز کند که پاي هيچ موجودي به آنجا نرسيده است و هيچ مخلوقي توان پاي نهادن به آن را ندارد.
خداوند، انسان را چنان آفريده که گويا بدون مهرورزي و علاقه مندي نمي‌تواند زندگي کند. نوزاد تازه به دنيا آمده هم که هنوز چيز زيادي از اين دنيا نمي‌فهمد، خيلي سريع علاقه مندي هايي پيدا مي‌کند و جدايي از آن‌ها را بر نمي‌تابد. يکي از سخت‌ترين تنبيهات بشري زندان است. اما نه به خاطر سختي‌هاي مادي که معمولاً در زندان‌هاي امروزي ديگر خبري از اين سختي‌ها نيست. بلکه همين جدايي و فراق، چنان آزار دهنده است که گويا از هر عذابي دردناک‌تر مي‌نمايد.

بنابراين بايد گفت که محبت هديه‌اي الهي است که خداوند در فطرت آدمي جاسازي کرده و آن را جزئي جدايي ناپذير از وجود او قرار داده است. اما مهم اين است که اين زلال پرارزش وجودي و اين هديه آسماني «در کجا به کار گيري مي‌شود» و «به پاي چه موجودي ريخته مي‌شود» و «ارزاني چه کسي يا چه چيزي مي‌گردد»؟

ارزش گذاري عشق و علاقه

نگاهي به علاقه مندي هاي مردم در جوامع مختلف بشري نشان مي‌دهد که بسياري از آن‌ها ارزش اين هديه آسماني را نمي‌دانند و آن را به هر کس و ناکسي اهدا مي‌کنند. درست مثل بچه خردسالي که حاضر است گردن بند طلاي خود را در عوض يک اسباب بازي ارزان قيمت بدهد و مدتي کوتاه با آن خوش باشد.

چه خوب مي‌شد اگر همه انسان‌ها پيش از علاقه‌امند شدن به هر موجودي، با خود مي‌نشستند و يک حساب و کتاب عاشقانه مي‌کردند. فطرت پاکشان را قاضي مي‌کردند و قبل از ارزاني داشتن زلال محبتشان به ديگران، آن را ارزش گذاري مي‌نمودند. اما افسوس که عشق و علاقه، در بسياري از مواقع، ديگر دروازه‌هاي ادراکي را مي‌بندد و راهي براي نفوذ در دل باقي نمي‌گذارد. چرا که به قول پيامبر عزيزمان:

حُبُّکَ للشَّيْء يُعْمي و يُصِمُّ(عوالي اللآلي، ج ?، ص ???)؛ «عشق تو به چيزي، کور و کرت مي‌کند.»

پس بياييد پيش از آنکه عاشق کسي شويم و علاقه به چيزي پيدا کنيم، آن را به آزمايشگاه ارزش گذاري ببريم و پس از اطمينان از والايي آن، محبت خود را ارزاني‌اش بداريم.

ميان ارزش هر انساني با ارزش محبوبش رابطه تنگاتنگي وجود دارد که بسياري از مردم به آن توجه نمي‌کنند و از کنار آن به راحتي مي‌گذرند. شايد اگر مي‌دانستند که علاقه به يک بازيگر بداخلاق يا دوست داشتن يک فوتباليست بزهکار يا رفاقت با يک رفيق بدکار چه بلايي بر سر دل بيچاره آنان مي‌آورد و با وجود پاکشان چه مي‌کند، هيچ وقت محبت خود را به پاي او نمي‌ريختند و اندک توجهي هم به او نمي‌کردند.

اما چه عواملي در اين ارزش گذاري تأثير گذار است؟

عامل اول: ارزشمندي محبوب

در ميدان مهر و محبت، مهم‌تر از هر مسأله‌اي، «ارزشمندي محبوب و معشوق» است. چرا که تنها عاشق‌پيشگي و دلدادگي نيست که از انسان موجودي متفاوت مي‌سازد، بلکه مهم‌تر از آن ارزشمندي و بزرگي موجودي است که محبت انسان بدان تعلق مي‌گيرد.

بنابراين هر چه محبوب انسان ارزشمندتر باشد، محبت به او نيز ارزش بيشتري مي‌يابد و هر چه کم ارزش‌تر باشد محبت به او نيز سخيف‌تر خواهد بود. اما و اي به حال آن روزي که محبوب انسان از مرز بي ارزشي هم فراتر رود و در امتحان ارزش گذاري نمره منفي بگيرد که چنين عشقي ديگر از انسانيت انسان چيزي باقي نخواهد گذاشت.

دلي که علاقه موجودي گران‌بها را در خود مي‌پروراند، خود نيز گران‌قيمت و پرارزش مي‌گردد. درست مثل عکسي زيبا از يک منظره دل انگيز. لذتي که در ديدن يک عکس زيبا از يک منظره دل انگيز در دل انسان ايجاد مي‌شود گاه همانند ديدار همان منظره دلربا است. بنابراين علاقه به موجودات ارزشمند بر ارزش انسان مي‌افزايد و رنگ و لعاب خوشي بر دل او مي‌زند.

در مقابل دلي که شيفته موجودي کم ارزش يا بي ارزش مي‌گردد، قيمت خود را به زير مي‌کشد و از ارزش و اعتبار خود مي‌کاهد.
بسياري از مردم از اين مسأله غافلند که علاقه مندي هاشان چه تأثير شگرفي در زندگي آن‌ها مي‌گذارد و چه دگرگوني عظيمي مي‌تواند در وجود آن‌ها ايجاد کند. پيامبر خدا صلّي الله عليه و آله مي‌فرمايد:

المَرءُ مَعَ مَن أحَبَّ(الکافي، ج 2، ص 126)؛ آدمي همراه کسي است که دوستش دارد.

بنابراين ميان ارزش هر انساني با ارزش محبوبش رابطه تنگاتنگي وجود دارد که بسياري از مردم به آن توجه نمي‌کنند و از کنار آن به راحتي مي‌گذرند. شايد اگر مي‌دانستند که علاقه به يک بازيگر بداخلاق يا دوست داشتن يک فوتباليست بزهکار يا رفاقت با يک رفيق بدکار چه بلايي بر سر دل بيچاره آنان مي‌آورد و با وجود پاکشان چه مي‌کند، هيچ وقت محبت خود را به پاي او نمي‌ريختند و اندک توجهي هم به او نمي‌کردند.

عامل دوم: ارزشمندي انگيزه

محبت و مهرورزي به هر موجودي ممکن است با انگيزه‌هاي مختلفي شکل بگيرد و دلايل متفاوتي داشته باشد. گُل را همه دوست دارند اما برخي به خاطر رنگ و بوي نازنين آن، برخي براي هديه دادن به محبوبشان، برخي براي شادمان سازي ديگران و برخي هم براي سود آور بودن تجارت آن.

«انگيزه ارزشمند»، مي‌تواند رنگ و بوي عشق را دگرگون سازد و به آن هويتي تازه بخشد. علاقه به کافران و دوست داشتن جاهلان در نگاه اول بسيار بي ارزش و حقير است. چرا که از «عامل ارزشمندي محبوب» برخوردار نيست.

اما اگر همين علاقه و محبت، با انگيزه‌اي والا ـ همچون نجات و هدايت ديگران ـ شکل گيرد، چنان ارزشمند خواهد شد که پيامبران را در صف اول چنين محبتي خواهد نشاند.

در مقابل علاقه به بهترين موجودات عالم اگر با انگيزه‌اي حقير همراه گردد، چنان از ارزش آن مي‌کاهد که قابل مقايسه با جلالت آن محبوب نخواهد بود.

اما بدا به حال کسي که با انگيزه‌اي حقير، عاشق موجودي سخيف گردد که ديگر تاريکي اندر تاريکي است.
 
هر چه محبوب انسان ارزشمندتر باشد، محبت به او نيز ارزش بيشتري مي‌يابد و هر چه کم ارزش‌تر باشد محبت به او نيز سخيف‌تر خواهد بود. اما و اي به حال آن روزي که محبوب انسان از مرز بي ارزشي هم فراتر رود و در امتحان ارزش گذاري نمره منفي بگيرد که چنين عشقي ديگر از انسانيت انسان چيزي باقي نخواهد گذاشت.
نتيجه: عاشق که باشيم؟

با توجه به دو عاملي که گفته شد مي‌توان چنين نتيجه گرفت که:

1 بهترين حالت اين است که انسان، با والاترين و ارزشمندترين انگيزه‌ها، عاشق بهترين و والاترين موجودات عالم گردد. چه کسي بهتر از خداوند مهربان يا پيامبران و امامان يا اولياء و مردم متدين جامعه که محبوب ما باشند. اما نه با انگيزه‌هاي مادي بلکه با انگيزه‌هايي که هم ترازشان باشد.

2 علاقه به مردم عادي جامعه هم اگر با انگيزه‌اي خالصانه و رنگ و بويي الهي شکل گيرد، بسيار ارزشمند خواهد بود. بنابراين مهرورزي به عموم مردم محبتي است بس ارزشمند که نبايد از آن پرهيز کرد.

3 علاقه مندي به گمراهان نيز به شرط آنکه با انگيزه هدايت آنان شکل بگيرد شايسته و درخور ستايش است. اما به شرط آنکه توانايي هدايت و قدرت جذب او را داشته باشيم. اما رد صورت عدم چنين قدرتي چنين علاقه‌اي هم نکوهيده خواهد بود.

4 روشن است که علاقه به مردم عادي جامعه همچون رفيق و فاميل با انگيزه‌هاي سخيف مادي، نکوهيده و بي ارزش است.

5 همچنين واضح است که علاقه به بدکاران و بزه کاران عالم بسيار نکوهيده است اما بدتر از آن اين است که انگيزه علاقه به چنين افرادي نيز بزه کاري و بدکاري آنان باشد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/5932/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اتلتیک بیلبائو ایران در انتظار رویایی با سپاهان

کلوپ: حالا فقط لغزش سیتی و آرسنال ما را قهرمان می کند

خوشحالی هواداران اینتر پس از کسب بیستمین قهرمانی در لیگ

کار بزرگ یاران حاج‌صفی با 3 گل طلایی

خلاصه بازی منچستریونایتد 4 - شفیلد یونایتد 2

اسبقیان: دخل و خرج دو باشگاه بر عهده مالکان آنهاست

تن هاخ: وحشت نکردیم، خیلی خونسرد بردیم

آقای کلوپ لیگ را در گودیسون پارک از دست دادی!

خنده های یورگن کلوپ پس از گل دوم اورتون به لیورپول

نایب رئیس بارسا تأیید کرد؛ ژاوی می‌ماند

سخت‌ترین بازیکنانی که مقابل خسرو قرار گرفتند

خلاصه بازی اورتون 2 - لیورپول 0

تمجید سایت فیفا از عملکرد متقدرانه شاگردان شمسایی

امیدوارم رانگنیک پیشنهاد بایرن را رد کند

گل دوم اورتون به لیورپول توسط دومنیک کالورت لوین در دقیقه 58

احساساتی شدن جان تری پس از پیام تبریک مورینیو به مناسبت ورود به تالار مشاهیر لیگ برتر

آخرین وضعیت بدهی‌های سرخابی‌ها به بانک شهر

چگونگی فرآیند واگذاری سرخابی‌ها از زبان احمدی

پاری‌سن‌ژرمن برد و در آستانه قهرمانی قرار گرفت

احمدی: تیمی خواهیم ساخت که در آسیا مدعی باشد

گل دوم منچستریونایتد توسط فرناندز از روی نقطه پنالتی در دقیقه 61

گل سوم منچستریونایتد توسط فرناندز در دقیقه 81

گل چهارم منچستریونایتد توسط هویلون در دقیقه 86

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

یوسفی: من هیچ دلخوری از آقای دبیر ندارم

عکس یادگاری دبیر با کودکان کشتی گیر

امیری: تبریک ویژه به هواداران 2 تیم به خاطر این اتفاق ارزشمند

دبیر: اختلاف با پیمان یوسفی؟ من کینه ای نیستم

مهارت بی‌نظیر دیگو مارادونا؛ پنج ضربه متوالی به تیرک و چیپ زدن به دروازه بان

تیم رویایی 11 نفره اندی کول از هم تیمی های سابقش در منچستریونایتد

19 سال پیش در چنین روزی؛ سوپرگل وین رونی به نیوکاسل

خوشحالی شدید هوادار آرسنال پس از دریافت پیراهن مارتین اودگارد

اتفاق خوب برای سپاهان قطعی شد

مدیر اینتر: قرارداد اینزاگی تمدید می‌شود

محافظت شیر مادر از توله‌ها در برابر گله گاومیش‌های عصبانی

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

گفت و گوی خبرنگاران با امیررضا معصومی در حاشیه مراسم اختتامیه جشنواره قهرمان ایران

اهدای جایزه برترین فدراسیون سال به فدراسیون کشتی و علیرضا دبیر

صحبت های علی نادری سرمربی تیم ملی فوتبال ساحلی پس از انتخاب به عنوان برترین سرمربی سال 1402

تجلیل از حسین عبدی، سرمربی تیم ملی جوانان و شوخی های پیمان یوسفی

گل اول اورتون به لیورپول توسط جارد برنثویت در دقیقه 27

خطر از بغل گوش ستاره آرژانتینی گذشت

ستاره رئال در انتظار بایرن مونیخ پرستاره!

تاج و کافا قدرت‌ اول فوتسال آسیا

آخرین خبر در مورد حضور یحیی در تراکتور

رفتار عجیب از رییس فدراسیون کشتی؛ دبیر با پیمان یوسفی دست نداد!

ژاوی در بارسلونا می‌ماند

قابی از سحر دولتشاهی و حامد بهداد در پشت صحنه یک فیلم