آریا بانو

آخرين مطالب

به مناسبت سالروز قطع رابطه ایران و آمریکا در سال 59

داستان رابطه تهران و واشنگتن؛ از نگاه نو امیرکبیر به آمریکا تا رابطه عاشقانه شاه و کارتر و اشغال سفارت در سال 58/ چگونه کار ایران و آمریکا به اینجا کشید؟ گوناگون

داستان رابطه تهران و واشنگتن؛ از نگاه نو امیرکبیر به آمریکا تا رابطه عاشقانه شاه و کارتر و اشغال سفارت در سال 58/ چگونه کار ایران و آمریکا به اینجا کشید؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خاطره تلخ ایرانی ها از کودتای 28 مرداد، باعث ایجاد نوعی نفرت اجتماعی از آمریکا شد. این نفرت خود را در فلسفه فردید، ادبیات چپ شاملو، ساعدی، آل احمد، سیاست ورزی جبهه ملی، فعالیت مذهبی روحانیون و حتی برخی ترانه های پاپ نشان می دهد.

به گزارش خبر فوری، امروز سالروز قطع کامل روابط ایران و ایالات متحده آمریکا است.
در روز 20 فروردین سال 1359 و بعد از پیش آمدن ماجرای لانه جاسوسی و اختلافات شدید ایران و آمریکا، جیمی کارتر، رئیس جمهور وقت ایالات متحده دستور قطع هر گونه روابط تجاری و سیاسی بین ایران و آمریکا را صادر کرد. از آن روز تا کنون، ایران و آمریکا هیچ رابطه سیاسی و اقتصادی نداشته اند، دشمنی دو طرف هر روز بیشتر و بیشتر می شود، طرفین تا آستانه جنگ و درگیری نظامی پیش رفته اند و چالش های نظامی و اقتصادی فراوانی در این میان، رخ داده است.
اما رابطه ایران و آمریکا چه فراز و فرودی داشته و چگونه به نقطه کنونی رسیده است؟ در این گزارش قصد داریم مروری اجمالی بر تاریخ روابط ایران و آمریکا تا زمان انقلاب اسلامی و تسخیر لانه جاسوسی در 13 آبان 1358 داشته باشیم.
آمریکا به مثابه جبهه سوم/ روابط ایران و آمریکا در عصر قاجار و پهلوی اول

آریا بانو


روابط رسمی ایران و آمریکا در زمان سلطنت قاجار آغاز شد. مشهور است که نخستین سیاستمداری که روی خوش به آمریکایی ها نشان داد، امیرکبیر بود.
امیر که در عرصه دیپلماسی سیاست «موازنه منفی» را پیش گرفته و سعی داشت جلوی پیش روی روس و انگلیس را بگیرد، سخت به دنبال جبهه سومی بود که بتواند زیاده خواهی دو طرف دیگر (روس و انگلیس) را کنترل کند و آمریکا یکی از این گزینه ها بود.
در طول سلطنت قاجار، سیاست امیرکبیر همواره سرلوحه سیاستمداران بود. برای قاجاریه، آمریکا دولتی منصف، کارآمد و ثروتمند بود که مستقل از روسیه و انگلیس عمل کرده و می توانست همکاری های مثبتی با ایران داشته باشد. دولت قاجار در دوره های مختلف، سعی کرد با ایالات متحده رابطه تجاری و سیاسی داشته باشد. اوج این روابط به زمانی باز می گردد که دولت ایران در سال 1290 از مورگان شوستر آمریکایی خواست که به عنوان مستشار مالی و رئیس کل خزانه داری ایران در ایران فعالیت کند. شوستر تجربه خوبی در ایران داشت اما با فشار روسیه مجبور شد از ایران برود ( اینجا بخوانید).
تلقی سیاستمداران ایران در دوره پهلوی اول، از آمریکا و نقش سیاسی – اقتصادی اش همانند دوران قاجار بود. رضا شاه گمان داشت از طریق نزدیک شدن به آمریکا می تواند از خطر نفوذ و فشار انگلیس و شوروی در امان بماند. همکاری های دولت ایران و ایالات متحده در دوره رضاشاه قوت گرفت. با این حال، با قدرت گیری آدولف هیتلر در آلمان و نزدیک شدن بیشتر و بیشتر تهران به برلین، روابط ایران و آمریکا در «سطح» ماند. رضا شاه آلمان را به عنوان «جبهه سوم» به جای آمریکا برگزید و سعی کرد از طریق نزدیک شدن به نازی ها از شر فشار روس و انگلیس رها شود.
واشنگتن جای لندن و مسکو را می گیرد/ رابطه عاشقانه پهلوی دوم و آمریکا

آریا بانو


بعد از اشغال ایران در شهریور 1320 توسط متفقین و تبعید رضاشاه به آفریقای جنوبی، نقش آمریکا در سیاست ایران تغییر کرد. آمریکایی ها که سعی داشتند رهبری متفقین در جنگ جهانی دوم را بر عهده بگیرند، در امور سیاسی ایران دخالت می کردند.
با پایان جنگ جهانی دوم، جنگ سرد آغاز شد. بلوک غرب به رهبری آمریکا در مقابل بلوک شرق به رهبری اتحاد جماهیر شوروی قرار گرفت. آمریکا نگران افزایش نفوذ شوروی در ایران و الحاق آن به بلوک شرق بود. این اتفاق می توانست سراسر خاورمیانه نفت خیز را در خطر بیندازد.
به همین دلیل، آمریکا ذیل «طرح مارشال» از ایران و حکومت جدیدش یعنی پهلوی دوم حمایت مالی گسترده کرد تا جلوی نفوذ شوروی در آن را بگیرد. این سیاست باعث نزدیک شدن بیش از پیش محمدرضا پهلوی و حکومتش به آمریکا شد.
روابط ایران و آمریکا تا زمان کودتای 28 مرداد 1332 از نوعی تناسب برخوردار بود؛ اگرچه شاه و دولت های مختلفش به آمریکا نزدیک بودند، اما همچنان از نوعی استقلال عمل و سیاست برخوردار بودند. این استقلال عمل به خصوص در دوره وزارت احمد قوام السلطنه دیده می شود.
با دخالت در کودتای 28 مرداد و حذف مصدق به نفع شاه و زاهدی، واشنگتن نشان داد که قصد دارد نوعی نظام «دیکتاتوری غرب گرا» در ایران برپا کند. از سال 1332 تا سال 1356 نفوذ سیاسی و اقتصادی آمریکا در ایران اوج گرفت.
افزایش نفوذ آمریکایی ها در ایران و نیز خاطره تلخ ایرانی ها از کودتای 28 مرداد و دخالت واشنگتن در امور داخلی، باعث ایجاد نوعی نفرت اجتماعی از آمریکا در بین گروه های مختلف مردمی شد. این نفرت خود را در فلسفه فردید، ادبیات چپ شاملو، ساعدی، آل احمد، سیاست ورزی جبهه ملی و نهضت آزادی، فعالیت مذهبی و سیاسی حوزه علمیه قم و روحانیون سنتی و غیرسنتی و حتی برخی ترانه های پاپ نشان می داد.
انقلاب و قطع رابطه کامل ایران و آمریکا/ عصر تنش آغاز شد

آریا بانو


با آغاز جریان انقلاب سال 1357، نفرت از آمریکا وارد سطح جدیدی شد. با پیروزی انقلابیون و تغییر حکومت، سیاستمداران و گروه های سیاسی و مردمی شروع به مخالفت با آمریکا کردند. گروه های چپ از یک طرف و گروه های مذهبی از سوی دیگر نارضایتی خود را از حمایت آمریکا از شاه و پناه دادن به او اعلام کردند. تنشها میان گروه های سیاسی مختلف و آمریکایی ها اوج گرفت و در نهایت، گروهی با نام دانشجویان خط امام به سفارت آمریکا در تهران حمله برده و آن را اشغال کردند. این اتفاق نقطه پایانی روابط پر فراز و نشیب ایران و آمریکا بود. بعد از این رویداد بود که تهران و واشنگتن وارد 45سال تقابل، اختلاف و جنگ شدند و دیگر هیچگاه با یکدیگر رابطه مستقیم برقرار نکردند.
در دوره معاصر دو کشور بارها تا مرز رویارویی مستقیم نظامی پیش رفتند، اما در لحژه برخورد نظامی از تداوم درگیری طفره رفتند تا تنها نوعی جنگ اقتصادی، رسانه‌ای میان آنها تداوم داشته شد. آیا اسرائیل در روزهای آینده می‌تواند طلسم درگیری نظامی ت6ران و واشنگتن را بشکند؟

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1177659/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بومی‌سازی گرانول‌های نانویی جهت حذف بوی نامطبوع از فاضلاب شهری

نتیجه باورنکردنی 3900 ساعت گوش دادن به صدای نهنگ آبی!

بومی‌سازی 10 قلم روغن و گریس خاص سنتزی

افزایش غلظت کربن‌دی‌اکسید در جو زمین رکوردشکنی کرد

شعرخوانی زیبا از سوگل مشایخی

در راه رسیدن به تو گیرم که بمیرم

گذشتم از سر عالم، کسی چه می داند

با بیانات خانم دکتر ارجمند سوگل مشایخی

شرطی که محبی باخت

شادی شمس‌آذری‌ها بعد از برد مقابل ملوان

مدیر اجرایی تیم بسکتبال شهرداری گرگان بازداشت شد

بازیکن جداشده سپاهان در آستانه سقوط!

جوانان والیبال ایران به حریف دوم هم رحم نکردند

سرپرست ملاثانی: استان خودمان بهمان ظلم کرد!

غرامت از فدراسیون عراق به‌خاطر بازیکن استقلال!

تخفیف 1.950 میلیاردی فدراسیون به ویسی

تغییر پرواز تیم ملی والیبال به برزیل به درخواست پائر

مارکو: برد در سالگرد قهرمانی استقلال خوزستان مهم است

پیروزی جوانان والیبال ایران مقابل افغانستان

تلاش می‌کنیم یک میزبانی در خور نام ایران داشته باشیم

اعتراض رسمی مس رفسنجان به فدراسیون فوتبال عراق

اطلاعیه کمیته اخلاق درباره ماجرای فساد در فوتبال

جریمه 2 میلیارد تومانی ویسی، 50 میلیون تومان شد

توضیحاتی درباره «موسی(ع)» و سه سریال تاریخی دیگر

لحظه احساساتی شدن ایرج طهماسب وسط برنامه «مهمانی»

بزرگداشت فردوسی در اجرای نمایش «بیژن و منیژه»

ویدئویی از حال خوب لیلا اوتادی در سفر

چند نکته مهم که پیش از دیدن «مست عشق» باید بدانید

فصل سوم «سرزمین مادری» به تلویزیون می‌آید

«نرگس آبیار» چطور به قوی ترین فلیمساز زن تبدیل شد؟

چرا «حشاشین» از سکوهای داخلی حذف شد؟

بررسی مشکلات قضایی 190 نفر از خانواده‌های شهدا و ایثارگران فارس

ویدئو کنسرت «قلب ساعتی» با اجرای احسان خواجه امیری

برهنه شدن یک شهروند معترض در صحن شورای شهر گرگان

افزایش دوباره حقوق سربازان در اصلاح قانون بودجه 1403

قتل شهردار منطقه 5 شیراز در خانه‌اش

4گوشه دنیا/ سنگی با نوشته‌های 1600 ساله که در باغچه خانه پیدا شد!

دلمون غرق عنایته...ذکر یا رضا عبادته

هنرنمایی جالب روی یخ

تجلی و تبیان مادر

گوناگون/ یک کشف تاریخی درباره مونالیزا

بندگی خدا در طاعت خداست

بهترین قارچ برگر را در خانه بپزید

با توت‌فرنگی چه کارها که نمی‌شود کرد

آش های خوشمزه مخصوص بهار و تابستان

طرز تهیه نان جو خانگی خوشمزه و مقوی

ضرری که هدفون برای شنوایی دارد

تحقیقات جدید؛ هوای داخل خودرو ممکن است سرطان‌زا باشد

خیلی حرفه‌ای وسایل سیلور آشپزخانه را تمیز کن

6 سوالی که پیش از طلاق بایدبپرسید