آریا بانو

آخرين مطالب

عودنوازی ایرانی و فاجعه‌ای که در راه است! فرهنگی هنری

عودنوازی ایرانی و فاجعه‌ای که در راه است!
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا/ ساز عود یکی از سازهای قدیمی باستانی ایران به شمار می‌رود که به علت اهمیت بالایی که در موسیقی کشورهای عربی دارد، شاید گمان کنیم متعلق به آن منطقه است. هرچند که در سال‌های اخیر این ساز در ایران تا حدی مورد کم لطفی قرار گرفته است و عده‌ای درباره نسل‌ جوان معتقدند که دیگر عودشان رنگ و بوی موسیقی ایرانی را ندارد و اصالت‌های موسیقی را در نواختن این ساز رعایت نمی‌کنند.
در همین راستا با مرتضی کریمی که از نوازندگان سرشناس ساز عود در ایران به شمار می‌رود، گفت‌وگویی داشتیم و علت این موضوع را از او جویا شدیم.
او به ایسنا گفت: ساز عود یک ساز ملودیک است و یک نوازنده عود باید هم تکنیک خوب و هم حس خوبی داشته باشد. درحقیقت این دو مورد مکمل هم هستند و نوازنده هر کدام را که حذف کند، ساز زدن او به چشم نخواهد آمد و نمی‌تواند احساس را با سازش بیان کند. امروزه اکثر نوازندگان جوان ساز عود در بخش موسیقی دستگاهی در حال خارج شدن از اصالت نوازندگی دستگاهی هستند و اصالت‌ها را به درستی در کار خود اجرا نمی‌کنند؛ بلکه به نت‌های اضافه روی آورده‌اند تا بتوانند خودشان را حرفه‌ای نشان دهند.
این هنرمند با بیان اینکه «نوازندگی تنها تکنیک و تلفیق نیست؛ بلکه نوازنده باید در کنار اصالت‌ها به تکنیک‌ها روی بیاورد تا هم اصالت‌ها ماندگار شوند و هم تکنیک خود را به نمایش بگذارد»، گفت: نسل امروز دوست دارند که کمتر کار کنند و بیشتر دیده شوند. فضای مجازی هم این امکان را به همه داده که افراد با کمترین تلاشی امکان دیده شدن را داشته باشند، غافل از اینکه نوازنده باید اصالت را حفظ کند و در کنارش برای دیده شدن تلاش کند.
کریمی ادامه داد: نوازندگان نسل جدید بیشتر به سمت تکنیک‌های اضافه می‌روند و در نتیجه وقتی مخاطب صدای ساز آنها را می شنود، خسته می‌شود؛ مثلا اگر قرار است موسیقی دستگاهی بنوازند، شنونده یک شور، ماهور، ردیف یا درآمد از ساز آنها نمی‌شنوند. این روند به مسیر عودنوازی ایران صدمه می‌زند و تا چند سال دیگر موجب می‌شود فاجعه‌ای رخ دهد و اصالت‌ها فراموش شوند. 
نسل جدید به دنبال ایجاد تفاوت است
این نوازنده عود در عین حال بیان کرد: فراموش نکنیم نسل‌ جدید با نسل‌ گذشته تفاوت دارند. این نسل به دنبال نوآوری، ایده و تغییر هستند. نمی‌توان آنها را مجبور کرد که همان روند قدیمی را ادامه دهند؛ چون اگر پای اجبار در میان باشد، در گذشته باقی می‌مانیم؛ به همین دلیل باید هم نوآوری داشته باشند و هم اصل خود را فراموش نکنند. درحقیقت باید هر دو را با هم پیش ببرند. 
اهمیت آموزش در تفکر نوازندگان جوان
از او سوال کردیم مسیری که نوازندگان جوان در پیش می‌گیرند تا چه حد به آموزش آنها مرتبط است؟ 
کریمی پاسخ داد: هر مدرسی ایده و تفکر خود را دارد که همان را به شاگردش انتقال می‌دهد و از او می‌خواهد که همان را پیش ببرد. حال بعضی از هنرجویان ممکن است درباره روش‌های درست عودنوازی و کلیت کار آگاه باشند و درصورت مورد قبول بودن روش استاد خود همان را ادامه دهند. برخی نیز ممکن است آشنا نباشند و به دلیل ناآگاهی روش استاد خود را تا آخر ادامه دهند. حال استاد آنها نیز هر ایده و فرمی که دوست دارد را به شاگرد خود منتقل می‌کند و شاگرد نیز گمان می‌کند که موسیقی یعنی همین، اگرچه ممکن است بعدا متوجه شود که خیلی از اصالت‌ها فاصله گرفته است.
او ادامه داد: البته مسیری که نوازندگان جوان در موسیقی دنبال می‌کنند، به نوع موسیقی که گوش می‌کنند نیز ربط دارد. نسل کنونی ما چندان موسیقی خوب گوش نمی‌دهد و بسیاری از آنها دچار یک توهم کاذب هستند؛ به گونه‌ای که نوازنده با سابقه یک ساله انتظار دارد همانند نوازنده‌ای با 30 سال سابقه ساز بنوازد. در صورتی که چنین چیزی ممکن نیست و یک نوازنده باید سال‌ها کار هنرمندان مختلف را گوش و بررسی کند، ساز بزند و تمرین کند تا به اهداف خود برسد. یک شبه نمی‌شود ره صد ساله را رفت‌.
این نوازنده عود درباره دیگر دلایل دوری نوازندگان جوان از اصالت‌های گفت: این نوازندگان مدام در حال تغییر جهت و مسیر هستند ممکن است یک روز صدای ساز نوازنده‌ای را بشنوند و از روش او خوششان بیاید و همان را دنبال کنند ولی چند وقت بعد هم روش فرد دیگری را دنبال کنند. اینها سردرگم هستند. نمی‌دانند می‌خواهند چه کنند! هدفشان بلند مدت نیست. می‌خواهند از هر استاد موسیقی یک چیزی داشته باشند ولی در عین حال به درستی به روش هیچ‌کدام از الگوهای خود عمل نمی‌کنند. 
محدودیت حضور زنان در موسیقی شهرستان‌ها
از این هنرمند که خود اهل جنوب است، درباره میزان محدودیت حضور زنان در عرصه موسیقی به خصوص در مناطق جنوبی کشور و شهرهای کوچک سوال کردیم و او گفت: محدودیت حضور زنان در موسیقی شهرهای کوچک به فرهنگ این مناطق برمی‌گردد. در برخی شهرستان‌ها فرهنگ‌ متفاوتی وجود دارد و از طرف خانواده و البته فضای کاری محدودیت و تعصب متوجه زنان است که باعث می‌شود خانم‌ها کمتر سمت ساز زدن بروند، به خصوص در شهرهای کوچک که می‌گویند «دختر نباید ساز بزند و سمت ساز برود».
این هنرمند تصریح کرد: حال آن دختربچه‌ای که در یک شهر کوچک بزرگ می‌شود، شاید عاشق ساز باشد ولی خانواده‌اش از ترس حرف مردم اجازه ساز زدن را به او ندهند. این مشکلات همیشه در شهرهای کوچک هست اما در شهرهای بزرگ مردم خیلی یکدیگر را نمی‌شناسند و محدودیت‌ها کمتر است؛ بعضاً خانواده‌ها می‌گویند که دوست دارند دخترشان هنرمند باشد و حرف فامیل یا همسایه برایشان مهم نیست. البته در نسل‌های جدید، کمتر این حرف و حدیث‌ها مهم است و دختران زیادی به کلاس‌های آموزشگاه خود من می‌آیند.
در بخش پایانی گفت‌وگو از او درباره میزان اهمیت برگزاری جشنواره‌های موسیقی سوال کردیم که گفت: تنها جشنواره‌ موسیقی که سالانه برگزار می‌شود، جشنواره موسیقی فجر است؛ آن هم چون متولی‌اش دولت است. در صورتی که بسیاری دیگر از جشنواره‌ها یا خصوصی هستند یا مدیران وقت به صورت سلیقه‌ای آنها را برگزار می‌کنند که با پایان دوره آن مدیر، جشنواره هم به پایان خود می‌رسد. 
او ادامه داد: برگزاری جشنواره‌ها در فرهنگ، هویت و تفکر نسل جوان ما تاثیرگذار خواهد بود. مثلا ساز عود یک ساز اصیل ایرانی است ولی بهترین جشنواره‌های آن در کشورهای عربی برگزار می‌شود و بهترین نوازندگان آن در کشورهای خارجی هستند؛ چون فکر باور بر این است که عود متعلق به کشورهای عربی است ولی اگر چنین جشنواره‌هایی در ایران برگزار شود، این باورهای اشتباه اصلاح خواهند شد و در عین حال فضایی برای معرفی نوازندگان جوان و بااستعداد ایجاد خواهد شد، به خصوص افرادی که در مناطق محروم هستند و امکان دیده شدن ندارند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1179797/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چه شد که پهلوی اول کنار رفت؟ / داستان تبعید رضاشاه پس از اشغال ایران / ویدئو

طرز تهیه کباب پنجاب: طعمی تند و لذیذ از هندوستان

حذف تیم ملی انگلیس در ضربات پنالتی جام جهانی 2006 با گل کریستیانو رونالدو

شوک دوم به تراکتور بعد از زنوزی!

دلخوری جالب کلوپ از بازیکنی که سیتی را قهرمان کرد

داور مشهور اسپانیایی قاضی دربی ریاض!

بررسی استعفا یا برکناری سهیل مهدی و خداداد افشاریان در گفت و گو با صادق رئیسی کیا

شادی و پایکوبی خیبری ها در رختکن

داماش با هوادارانش زنده است

رونمایی از پیراهن اول آرسنال در فصل 2024/25

خلاصه بازی آلمریا 0 - بارسلونا 2

نابغه ای به نام لوکا مودریچ

اتحادیه صنف نمایشگاه‌های خودرو:وضعیت بازار خودرو افتضاح است

اجاره خودرو برای کار در اسنپ و تپسی!

کار جدید حمید سحری؛ داستانِ وینی

بدرقه: خدا را شاکریم که توانستیم برنده بازی باشیم

حاجی عیدی :خوشحالم دل هواداران را شاد کردیم

شروین بزرگ: از جو استادیوم لذت بردم

کاظمیان: پیش بینی این بازی سخت را میکردیم

بدرقه: کمک داور از مصدومیت من تعجب کرد

مجتبی حسینی در نقطه اوج محبوبیت!

ثبات، رمز درخشش گاسپرینی در آتالانتا

خداحافظی یورگن کلوپ در آنفیلد

کلهر: اوسمار باید از تجربیات گل‌محمدی استفاده کند

تیم هاکی سالنی بانوان ایران پنجم آسیا شد

روایت جذاب «کلوپ» از گل سرنوشت‌ساز «کمپانی»؛ از آن به بعد مدیسون را دوست ندارم!

مجتبی حسینی و هواداران ایرالکو بعد از صعود

کریمی: فکر می‌کنم تمایلی ندارند قراردادم را تمدید کنند

عطایی: صدای هواداران را به گوش کمیته استیناف می رسانم

فارسی صحبت کردن دابو و عدم مصاحبه نیازمند پس از برتری سپاهان مقابل ملوان

حاجی‌عیدی: آلومینیوم قهرمانی می‌خواهد

کاظمیان: حسینی راه صعود را گفته بود

دبل فرمین لوپز، گل دوم بارسلونا به آلمریا

مارکو: داور در 2 گل نساجی اشتباه کرد؛ پرسپولیس بازی سختی دارد

تصمیم زنوزی برای واگذاری مالکیت باشگاه تراکتور در پایان فصل

پیکر هشتمین قربانی سیل خراسان رضوی در یکی از روستاهای مشهد پیدا شد

مورایس: سومی لیگ هم برای ما یک جام است؛ امروز لایق برد بودیم

مطهری:بازی را رها کردیم و گلی مبتدیانه خوردیم؛ وعده‌ای ندادم

وقتی ثروت تیم‌های انگلیسی بلای جان آن‌ها می شود!

حال و هوای استادیوم نقش جهان پس از صعود سپاهان به نیمه‌نهایی جام حذفی با شکست ملوان

جادوی پاس گل ها در فینال لیگ قهرمانان اروپا با حضور اسنایدر، کاکا و آنری؛ کدام در خاطرتان مانده؟

قهرمانان ایرانی در اروپا

صفا هادی یک نیمه با بینی شکسته بازی کرد!

رضائیان: هر جایی بروم تعصب سپاهان را می‌کشم

جشن بازیکنان و هواداران آلومینیوم در‌ یزد

قطعه ای از آلبوم موسیقی فیلم «آخرین سامورائی»

میدان شهدا در دانشگاه جورج واشنگتن!

تصاویری از سگ ماهی غول پیکر استرالیایی

4گوشه دنیا/ آخرین قبیله آدم‌خوارها در جهان

برپایی نماز جماعت در دانشگاه دولتی یوسی‌اِل‌اِی آمریکا