آریا بانو

آخرين مطالب

یک ادعای عجیب از سوءتغذیه نیمی از ایرانی ها پزشکي

یک ادعای عجیب از سوءتغذیه نیمی از ایرانی ها
  بزرگنمايي:

آریا بانو - مدیرکل سابق مطالعات اجتماعی وزارت تعاون سال گذشته با بیان اینکه اوضاع سوءتغذیه در کشور بحرانی شده، عنوان کرد: 57درصد ایرانی ها سوءتغذیه دارند و کالری مورد نیاز یعنی 2100 کیلوکالری را دریافت نمی‌کنند.

نتایج اخیر یک پژوهش چندساله نشان می‌دهد که سرانه مصرف مواد غذایی ایرانی‌ها با وجود گرانی اقلام غذایی و شرایط بد اقتصادی تغییر چندانی نداشته و آن‌ها در وضعیت سوءتغذیه بحرانی قرار ندارند، اما بخش عمده درآمدهایشان به سمت تأمین مواد غذایی رفته است.
متخصصان تغذیه بر مصرف همه گروه‌های غذایی؛ کربوهیدرات، چربی‌ها، پروتئین، لبنیات، میوه و سبزیجات، برای حفظ سلامت بدن و جلوگیری از ابتلا به بیماری‌ها تأکید می‌کنند؛ محصولاتی که البته طی چند سال گذشته روند افزایشی قیمت داشته و به نوعی حضورشان در سفره‌ها کمتر شده. این وضعیت حواشی متعددی را هم رقم زده و اخبار متعددی از تبعات این مساله مطرح می‌شود، از جمله این‌که ایرانی‌ها در مسیر گرسنگی قرار گرفته و دچار سوءتغذیه شده‌اند.
به گفته جلال‌الدین میرزای‌رزار، رئیس انجمن تغذیه ایران، هم پیش‌تر فکر می‌کردند که بحث سوءتغذیه در کشور جدی است و به همین دلیل یک طرح ملی از سوی انستیتو تحقیقات تعذیه در این باره در کشور کلید خورد که نتایج آن سوءتغذیه خانواده‌های ایرانی را رد می‌کند.
در این باره حتی تابستان سال گذشته سازمان جهانی خواربار و کشاورزی ملل متحد -فائو- از کاهش قابل توجه سوءتغذیه در ایران طی سال‌های 2021 تا 2022 خبر داد و اعلام کرد: «طی این دوره 6.1 درصد از جمعیت ایران با مشکل سوء تغذیه مواجه بودند و این عدد در دوره قبل -2018 تا 2020- بالغ بر 7 درصد بوده است.»
یک ادعای عجیب از سوءتغذیه ایرانی ها
عجیب‌ترین ادعا درباره سوءتغذیه ایرانی‌ها تابستان سال گذشته مطرح شد. مدیرکل سابق مطالعات اجتماعی وزارت تعاون با بیان اینکه اوضاع سوءتغذیه در کشور بحرانی شده، عنوان کرد: «57درصد ایرانی‌ها سوءتغذیه دارند و کالری مورد نیاز یعنی 2100 کیلوکالری را دریافت نمی‌کنند. 14.5میلیون نفر از این 57درصد هم کودکند و نزدیک 10میلیون نفر زیر 12سال»؛ ادعایی که نشان می‌داد فقر غذایی، سلامت بیش از نیمی از جمعیت کشور را تهدید می‌کند و هم نظام سلامت و هم آینده‌سازی کشور با مشکلات قابل‌توجهی روبه‌رو است.
ادعای این مسئول همان زمان هم مورد انتقاد گرفت و عنوان شد که حتی میانگین جدول سازمان بهداشت جهانی برای میزان کالری مورد نیاز گروه‌های سنی مختلف، متفاوت است. به‌عنوان مثال درباره افراد زیر 10 سال دچار سوءتغذیه که به تأکید این مسئول سابق چیزی حدود 10 میلیون نفر بودند، اگر پسر باشند 850 تا 1980 کالری مورد نیاز است و اگر دختر باشند 1250 تا 1730 کالری. به همین دلیل میانگین عجیب 2100 کیلوکالری درباره این گروه سنی مصداق ندارد.
این در حالی است که وزارت بهداشت هم براساس جدولی که از سوی انستیتو تغذیه ایران تهیه شده بود، میانگین کالری و پروتئین مصرفی دهک‌های مختلف در سال 97 را اعلام کرد. براساس این جدول، تنها 4 دهک ابتدایی کالری کمتر از 2100 دریافت کرده بودند؛ دهک اول 1635، دهک دوم 1841، دهک سوم 1934 و دهک چهارم 2005؛ بنابراین کالری دریافتی 3 دهک تفاوت قابل توجهی با میانگین کالری مطرح‌شده از سوی مدیرکل سابق مطالعات اجتماعی وزارت تعاون نداشته است.
البته آمار‌های رسمی وزارت بهداشت نشان می‌دهد که حدود 16درصد کودکان زیر 6 سال در ایران دچار سوء‌تغذیه‌اند و 800هزار کودک در سنین رشد با کمبود انرژی و مواد پروتئینی و کمبود ریزمغذی‌ها روبه‌رویند. متولیان نظام سلامت همچنین از کمبود وزن 11درصد کودکان در ایران و لاغری شدید حدود 5درصد از کودکان خبر می‌دهند.
سرانه مصرف تغییری نکرده
ایرانی‌ها طی سال‌های 2021 تا 2022 بهبود 12 پله‌ای در رده‌بندی جهانی سوءتغذیه داشتند و در جایگاه 90 قرار گرفتند؛ یعنی در مقایسه با 167 کشور جهان از نظر سوءتغذیه، 77 کشور جهان سوءتغذیه بیشتری نسبت به ایران داشته‌اند. حالا پژوهش‌ها هم نشان می‌دهند که ایرانی‌ها از نظر سوءتغذیه در وضعیت بحرانی قرار ندارند.
رئیس انجمن تغذیه ایران در این‌ باره به توضیح می‌دهد: دراین‌باره یک پژوهش چندساله از سوی انستیتو تحقیقات تغذیه ایران آغاز شد. نام این طرح «سرانه مصرف مواد غذایی در خانوار‌های ایرانی» بود و از 8 هزار خانوار ایرانی یادآمد غذایی گرفته شد. در طول این مطالعه سرانه مصرف تمام اجزای مواد غذایی در کشور به‌صورت پراکنده مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. نتایجی که اخیرا به‌دست آمده نشان می‌دهند که سرانه مصرف نسبت به قبل از شرایط بد اقتصادی خیلی تغییر نکرده است که ایرانی‌ها را دچار سوءتغذیه بحرانی کند.
هزینه‌های 50 درصدی برای خوراکی‌ها
به‌گفته میرزای‌رزاز، این مطالعه نشان داد که خانوار‌های ایرانی بخش قابل توجهی از درآمد خود را به تامین مواد غذایی اختصاص داده‌اند. او دراین‌باره عنوان می‌کند: اگر در سال‌های گذشته یک خانوار مجبور بود 15 تا 20 درصد از درآمد خود را به خورد و خوراک اختصاص دهد، اکنون این عدد به 40 تا 50 درصد رسیده است؛ اما مصرف سرانه چندان جابه‌جا نشده است، مگر درباره گوشت به‌صورت خاص، و شاید لبنیات.
این متخصص تغذیه درباره سرانه مصرف لبنیات در ایران توضیح می‌دهد: این شاخص در کشور ما در مقایسه با کشور‌های توسعه‌یافته همیشه کم بوده و اکنون هم همان وضعیت را دارد؛ به همین دلیل نمی‌توان کاهش مصرف را خیلی به مسائل اقتصادی ربط داد.
حمایت‌های غذایی ارجح‌تر است
رئیس انجمن تغذیه ایران با تأکید بر اینکه این آمار‌ها در دهک‌ها و گروه‌های آسیب‌پذیر تفاوت‌هایی دارد، عنوان می‌کند: این گروه‌ها در یک یا 2 دهک قرار دارند که در سازمان‌های مردم‌نهاد و ان‌جی‌اوها، ارگان‌های نیمه‌دولتی مثل کمیته امداد و ارگان‌های دولتی مثل سازمان بهزیستی به‌عنوان مستمری‌بگیر ثبت شده‌اند. یکی از توصیه‌های همیشگی ما به دولت‌ها درباره این گروه‌های آسیب‌پذیر این بوده است که این گروه‌ها باید تحت حمایت‌های غذایی قرار داشته باشند؛ یعنی به جای دریافت یارانه و کمک‌های نقدی، سبد‌های مواد غذایی دریافت کنند تا دچار سوءتغذیه که عامل بسیاری از بیماری‌هاست، نشوند.
میرزای‌رزاز تأکید می‌کند: تحقیقات نشان داده است که پول نقد پرداختی به این خانوارها، به دلیل گرفتاری‌های زیادی که دارند، به مواد غذایی اختصاص پیدا نمی‌کند و صرف موارد و مسائل دیگر می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1184274/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

این فناوری زمین را از گزند سیارک ها حفظ می کند

کنترل اشیاء با ذهن بدون نیاز به کاشت تراشه در مغز

بقای طولانی مدت خارج از زمین

«چشم‌ها تنها برای دیدن نیستند» روی قفسه کتاب‌فروشی

کارخانه: نگران غیبت یا کمبود بازیکنان نیستم

بررسی سیمای مدعیان صعود و کاندیداهای سقوط لیگ دسته اول

7 داور ایرانی در جمع نخبگان آسیا

ادامه تمرینات تیم ملی والیبال با 18 بازیکن

واکنش های منتقدان «هفت» درباره حواشی صحبت های مدیران نماوا

معرکه‌ای که «صداتو» راه انداخت و صداوسیما را دنبال خود کشاند!

سفر به تهران قدیم؛ عکس منتشرنشده از شاه و فرح در کنار شعبان بی‌مخ!

خاطره تلخ و دردناک میترا رفیع پس از شنیدن خبرفوت پدرش سر سریال گیلدخت + فیلم

مدونا برای 1.6 میلیون تماشاگر خواند/ ثبت رکورد تاریخی توسط ملکه پاپ

بازخوانی زیبای ترانه ای به نام «حقیقت» با صدای راغب

لحظه ریزش کوه مسیر قاضی خان- بدره استان ایلام

لحظۀ وحشتناک ریزش کوه

گلایه انجمن تالاسمی ایران از عدم توجه به داروی بیماران خاص

خالی کردن حساب با سوال 100 میلیونی!

مقام آبفا: کمبود آب بلوچستان برای 4 سال رفع شد

شنا وسط گوشی اپل!

ایده ای دیدنی و خلاقانه در طراحی یک فنجان لاکچری

نمایی از گلۀ قوچ اوریال در پارک ملی سالوک

سالاد مرغ و قارچ ؛ یک نهار سریع و خوشمزه

چشم‌ها را با چای بشوییم یا نه؟/ یک توصیه‌ به کسانی که زیاد با نمایشگر کار می‌کنند

چرا ناخواسته وزن اضافه می‌کنیم؟

نشانه های آمادگی ازدواج برای زنان و مردان

دیدنی های گیلان: سفری به سرزمین سرسبز شمال

جای خانواده‌های این جانبازان در بهشت است

دستور تاج به ارکان قضایی برای هفته‌های پایانی

غیر از یزدانی چه کشتی‌گیرانی به تورنمنت مجارستان می‌روند؟

راهکاری عملیاتی برای بهبود جو ورزشگاه ها

تیم والیبال ترنتینو قهرمان اروپا شد

دروسی: مقابل یووه خوب بازی کردیم

یونیون دست به دامن مربی زن!

تابستان پرسروصدای نونیز

آخرین وضعیت اورونوف برای همراهی پرسپولیس

بازگشت سریع موعود از قطر

مدال برنز هندبال آمریکا برای شاگردان حبیبی

آمار ضعیف مهاجمان استقلال در لیگ برتر

«برنارد هیل» درگذشت

وقتی عموپورنگ دلش می‌خواد برگرده به 100 سال پیش!

افزایش رضایتمندی در جامعه شاهد و ایثارگر هدف سازمان اقتصادی کوثر بوده است

زنان جیب‌بر در حرم حضرت معصومه(س) دستگیر شدند/ عکس

فیلم موزیک «منو که میبینی از نفس افتادم» با صدای بابک جهانبخش

پروازهای فرودگاه ایلام لغو شد

بیماران، همچنان گرفتار کاغذبازی بیمه‌های تکمیلی

چه خبر از انتخابات؟

استقبال پرشور مردم رفسنجان از شهید گمنام

فرنگی‌نویسی در ورودی شهرها سوژه خبرنگار صداوسیما شد

«شهرک چوبی» در آتش!