آریا بانو

آخرين مطالب

روانشناسی کودک چیست و چرا مهم است؟ خانواده

روانشناسی کودک چیست و چرا مهم است؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - روانشناسی کودک چیست و چه نقشی در رشد و تربیت کودکان دارد؟
برخی شرایط خانوادگی و ژنتیکی باعث ایجاد مشکلات روانی و رفتاری در کودکان می‌شود. روان‌شناسی کودک به بررسی مشکلات در کودکان و نحوه برخورد و رفتار اطرافیان با کودک می‌پردازد و با آموزش چگونگی برخورد با کودکان نقش مؤثری در رفع برخی مشکلات کودکان از جمله اختلالات یادگیری، اوتیسم، اختلالات توجه، اختلالات دفعی و... ایفا می‌نماید. در این مطلب از بیتوته شما را با روانشناسی کودک آشنا می کنیم.
روان‌شناسی کودک چیست؟
روان‌شناسی کودک رشد کودک را در تمام ابعاد جسمی، روحی، عاطفی، ذهنی، روان‌شناختی، شخصیتی، اخلاقی و اجتماعی بررسی می‌کند تا به‌وسیله شناخت آنها بتوانیم انحرافات، بدخلقی‌ها و مشکلات این دوره را شناسایی کرده و بدانیم چگونه باید به‌سلامت از این مشکلات گذر نماییم.
علم روان‌شناسی کودک با فراهم آوردن اطلاعات و دانش کافی از روحیات و ذهنیات کودک سعی می‌کند با بیان شرایط مساعد و متناسب با هر مرحله رشد کودک به والدین آموزش‌های لازم را بدهد. مهم‌ترین مباحث روان‌شناسی کودک عبارت‌اند از:
• بررسی ابعاد رشدی کودک: ابعاد رشد کودک می‌تواند جسمی، ذهنی، روحی، عاطفی و... باشد.
• بررسی و بیان نیازهای رشد کودک: در هر مرحله از زندگی، کودک نیازمند امکانات و توجه خاصی است. والدین با فراهم‌آوردن شرایط ایده‌آل و مناسب به رشد سالم کودک خود کمک می‌کنند و روان‌شناس کودک با تعیین ویژگی‌های هر دوره سنی و آموزش آنها به والدین کمک می‌کند تا آنها رفتارها و خصوصیات طبیعی و نرمال را از غیرنرمال تشخیص دهند و در صورت بروز مشکل هر چه زودتر اقدام به درمان و پیشگیری از آن نمایند.
• بررسی و مطالعه شیوه فرزندپروری: نحوه برقراری رابطه بین کودک و مادر از آغاز تولد کودک، شکل می‌گیرد. روان‌شناسان کودک نحوه صحیح تعامل والدین با کودک را در دوره‌های مختلف رشد بیان می‌کنند و اطلاعات ارزشمندی را در اختیار والدین قرار می‌دهند تا آنها بتوانند فرزندانی سالم، شاداب و موفق تربیت نمایند. اطلاعات و آگاهی والدین سبک‌های فرزندپروری درست باعث از پیشرفت و موفقیت بیشتر کودکان در آینده می‌گردد.
• پیشگیری و مداخله در درمان مشکلات روانی و رفتاری: اولین هدف روان‌شناسی کودک، پیشگیری از مشکلات روحی و رفتاری در کودک است. شناخت الگوی طبیعی رشد کودکان به والدین کمک می‌کند تا تفاوت‌ها و ناهنجاری‌ها را بشناسند و به‌موقع برای رفع آنها اقدام نمایند.

آریا بانو

نکات مهم در روان‌شناسی کودک
برای تربیت درست کودکان بهتر است همه والدین با نکات روان‌شناسی کودک آشنا شوند. توصیه می‌کنیم والدین برای داشتن فرزندانی سالم، مسئولیت‌پذیر و شاد در بدو تولد و در حین رشد کودک مطالعاتی در این حوزه داشته باشند تا بتوانند در هر شرایطی رفتار مناسب را با فرزندشان انجام دهند.
قطعاً این درست نیست که برای ساکت کردن فرزندمان و راحتی خودمان در مقابل رفتارهای غیرمنطقی کودک سکوت کنیم. زیرا در این صورت در آینده دچار مشکلات زیادی خواهیم شد. در ادامه مقاله شما را با برخی از نکات روان‌شناسی کودک آشنا می‌کنیم.
• آموزش مفهوم قانون: در برخی از موارد والدین برای فرزند خود بسیاری از بایدها و نبایدها را مطرح می‌کنند. آموزش نحوه درست مفهوم قانون به کودک می‌تواند مفهوم صحیح بایدها و نبایدها را به کودک آموزش دهد. زیرا اکثر والدین در اجرای آن با کودک خود درگیر هستند.
• داشتن ثبات رفتاری با کودک: یادمان باشد لازمه تربیت درست داشتن ثبات در رفتار با کودکانمان است. یعنی وقتی قانونی را وضع می‌کنیم به آن پایبند باشیم. زیرا بی‌ثباتی و بی‌نظمی تهدیدی برای آرامش و امنیت روحی کودک است. مثلاً وقتی قراری با کودک می‌گذاریم و یا او را از انجام کاری منع می‌کنیم نباید در مقابل بی‌تابی کودک کوتاه بیاییم.
• حمایت والدین از یکدیگر: برای اینکه کودک با دوگانگی روبرو نشود باید پدر و مادر با هم همسو و هم‌جهت باشند. زیرا کودک از اختلاف بین پدر و مادر سوءاستفاده می‌کند و کار دلخواه خود را انجام می‌دهد. مثلاً وقتی کودک کار اشتباهی انجام می‌دهد بهتر است هم پدر و هم مادر به او تذکر دهند تا او متوجه رفتار درست از غلط بشود و آن را دوباره تکرار نکند.

آریا بانو

• عمل‌گرا باشیم: کودکان رفتار والدین را الگوبرداری می‌کنند پس به قوانین و اصولی که خودمان وضع کرده‌ایم پایبند باشیم. مثلاً نمی‌توان به کودک گفت داد نزن، درحالی‌که خودمان داد بزنیم و پرخاشگری کنیم.
• شنونده خوبی باشیم: برای اینکه بتوانید رابطه خوبی با کودک خود برقرار کنید در وهله اول سعی کنید خیلی خوب به حرف‌های او گوش دهید.
• ایجاد فرصت تجربه: برای اینکه فرزندتان رشد کند و در آینده فردی قوی باشد. در اختیار او فرصت تجربه را قرار دهید و اجازه دهید اشتباه کند و شکست بخورد. در این صورت تحمل او برای مقابله با مشکلات پیش رو در آینده زیاد می‌شود.
• هرگز کودک را تحقیر نکنید: برای اینکه عزت‌نفس و اعتماد به نفس کودک خود را تخریب نکنید هرگز او را تحقیر و سرزنش نکنید. 
• به او توجه کنید: سعی کنید دنیا را از چشم کودکتان ببینید به حرف‌ها، تخیلات و تصوراتش و همچنین به رفتارها و نقاشی‌های او دقت کنید. 
• تشویق و تأیید کنید: تغییرات و پیشرفت‌های کودک خود را با دقت بررسی کنید و کارهای مثبت او را تأیید نمایید و او را مورد توجه و تشویق قرار دهید. استفاده از تشویق کلامی و جدول ستاره‌ها می‌تواند راه مؤثری برای تشویق کودکتان باشد پس به‌صورت بی‌رویه جایزه ندهید؛ زیرا کودک به مرحله اشباع می‌رسد و تشویق و جایزه برای او بی‌اثر می‌شود.

آریا بانو

چرا روان‌شناسی کودک اهمیت دارد؟
همه می‌خواهند فرزندانشان سالم بزرگ شوند اما مشخص نیست که آیا رفتار کودک در مراحل مختلف زندگی عادی است و یا نشانه‌ای از ناهنجاری در آن وجود دارد. روان‌شناسان کودک می‌توانند به شما در درک متفاوت این دو کمک کنند. 
شناخت الگوهای روان‌شناختی عادی و غیرعادی کودک می‌تواند به والدین کمک کند تا بهتر بتوانند با کودک خود ارتباط برقرار کنند و به کودک خود مدیریت احساسات را آموزش دهند و به فرزندشان کمک کنند تا در مراحل مختلف رشد بتواند استعدادهایش را شکوفا کند تا به پیشرفت و موفقیت برسد. روان‌شناسان کودک همچنین با تشخیص زودهنگام رفتارهای ناهنجار کودک، کمک می‌کنند تا مشکلات کودک تشخیص، ریشه‌یابی و درمان گردد.
برخی از مشکلات و مسائل رفتاری متداول مانند پیش فعالی، موضوعات مربوط به یادگیری و آموزش، اضطراب و استرس آسیب‌های روحی بسیاری در این دوران برای کودک ایجاد می‌کند. با شناخت زودهنگام هرکدام از این موارد توسط روان‌شناس کودک و بررسی عوامل آنها و مشاوره با والدین می‌توان آنها را درمان نمود.

آریا بانو

چگونه می‌توان فهمید کودک به روان‌شناس نیاز دارد؟
وقتی از تربیت کودک صحبت می‌کنیم به این معنا است که علاوه بر آموزش اصول زندگی باید رفتار او را زیر نظر داشته باشیم و متوجه تغییرات رفتار و غیر عادی شدن اعمال او باشیم و در صورت ایجاد مشکلات روحی در رفتار او آن را با یک مشاوره و یا روان‌شناس در میان بگذاریم. برخی از رفتارهای کودک که هشداردهنده هستند عبارت‌اند از:
• تغییر عادت خواب کودک: اگر کودک شما دچار اختلالات خواب شده و به‌خوبی استراحت نمی‌کند. مثلاً کابوس می‌بیند، در خواب گریه می‌کند، از بسته شدن چشم‌هایش می‌ترسد و... در این صورت کودک دچار مشکلات روانی شده و چیزی او را آزار می‌دهد و نیاز به روان‌شناس دارد.
تغذیه کودک دچار مشکل شده است: کم‌اشتهایی یا پرخوری، تمایل به خوردن برخی غذاهای جدید، بهانه‌گیری در زمان غذاخوردن، تمایل به تنها غذاخوردن و... همه این موارد نشان‌دهنده اختلالات روحی کودک شما است. والدین نباید نسبت به این موضوعات بی‌تفاوت باشند و بهتر است با یک مشاوره در این مورد صحبت کنند.

آریا بانو

• وجود رفتارهای مخرب و نادرست در کودک: درصورتی‌که کودک آرام شما به یک‌باره پرخاشگر و عصبی شده و به اطرافیانش آسیب می‌زند. حتماً باید به دنبال یافتن این تغییر رفتار کودک باشید. ممکن است به‌تنهایی نتوانید علت آن را کشف کنید پس از یک روان‌شناس کودک کمک بگیرید تا مشکل روحی فرزندتان برطرف گردد.
• کودک دچار غم و نگرانی شده است: غم و نگرانی بیش اندازه باعث افسردگی در کودکان می‌شود. مثلاً کودکی که تا دیروز پر از شادی و انرژی بود به یکباره به یک فرد غمگین و مضطرب تبدیل شده است و دوست دارد تنها باشد. این ترس و غم حتی باعث بیماری‌های جسمی در کودک می‌شود پس باید سریعاً توسط یک روان‌شناس درمان گردد.
• منزوی شدن کودک: کودکان گاهی به دلایل مختلف هیچ علاقه‌ای به بیرون رفتن از خانه و شرکت در اجتماعات و حتی مهمانی‌ها ندارند. در این صورت بدانید اتفاقی رخ داده و این رفتارها بی‌دلیل نیست. تغییرات این‌چنینی در کودک نیاز به مشاوره با یک درمانگر دارد.
• صحبت‌کردن و سؤال کردن کودک از مرگ: اگر کودک شما به صورت دائم از مرگ و چگونه مردن سؤال می‌کند. بدانید اوضاع خیلی خطرناک شده است و به‌راحتی از کنار این سؤالات نگذرید. اگر خودتان نمی‌توانید علت این سؤال‌های کودک را بیابید پس کودک را نزد یک روان‌شناس ببرید.
گردآوری : بخش کودکان بیتوته

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1185394/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گزارش اختصاصی آخرین خبر در حاشیه بازی پرسپولیس و هوادار

ورود بازیکنان پرسپولیس به زمین

ترکیب تراکتور برای نود دقیقه جدال برابر گل گهر سیرجان

الهلال امروز با این ترکیب قهرمان می‌شود

چهار ساعت تا جشن قهرمانی ساپینتو و مهری

هاشمی‌نسب و حامدی‌فر محروم شدند

خنده های تو مرا باز از این فاصله کُشت

اگه بخوای کنار من بمونی اذیت میشی

این بیماری را با مشکلات گوارشی اشتباه نگیرید

کشف 4 جنازه در خانه‌ای مسکونی در خرم‌آباد

نمایی از جزایر زیبای فارو

تواضع و فروتنی در سیره امام رضا(ع)

پیاده روی خانوادگی به سبک پرندگان

دریاچه ای زیبا در سوئیس

طنز/ چرا بیشتر اوقات شام صبحانه داریم؟

پارک گل آشیکاگا در ژاپن

صفر تا صد تهیه سوسیس بندری نوستالژی

دالگونا بستنی را امتحان کنید

ترند جدید تزئین کیک ها

دستور پخت شیرینی دانمارکی بدون فر در منزل

علت چربی بستن قلب از نگاه طب سنتی

با ساده ترین ابزار فرزندتان را سرگرم کنید

واکنش دختران راگبی‌باز به نگرفتن پاداش مدال آسیایی: وزیر ورزش به داد ما برسد

صدور نیم‌بهاء گواهی‌نامه بین‌المللی برای بانوان 18 تا 25 سال

آموزش تهیه کمپوست در خانه

سقوطی به درون سیاهچاله

ضابطی جهرمی و ماجرای کتابی که پس از 2 سال آماده چاپ شد

خیلی از جواب ها را زمان به انسان می دهد

بازگشت دانشگر پس از 6 مسابقه غیبت

ورود تیم هوادار به استادیوم دستگردی

ویدیویی جالب از هادی چوپان با موتور سنگین سی بی 1300 در شهر

دهه طلایی مودریچ

نیمکت نشینی عجیب 1+3 ستاره سپاهان

حسین‌پور سهمیه پارالمپیک پاراکانو را کسب کرد

نتیجه مشورت سیتیزن‌ها جلوگیری از هت‌تریک گواردیول بود!

پایان جام جهانی باکو با هشتمی نکونام در تفنگ سه وضعیت

شکست سرلک مقابل حریفی از قزاقستان

گل اول شمس آذر به ملوان توسط پاپی

چهره‌ها/ استوری عاشقانه محسن کیایی در آغوش دخترش

کوین اسپیسی در نقش سیناترا؛ صحبت‌های پل شریدر درباره هنرمند

موزیک ویدئوی «پرواز» با صدای فرزاد فرزین

زلزله در حوالی لامرد به خانه‌ها آسیب زد

شمار جان‌باختگان سیل در افغانستان از 330 تن گذشت

عضو هیات‌ مدیره خانه صمت: دلیل موافقان تعطیل پنجشنبه‌ها، افزایش نرخ باروری در کشور است!

اردبیل لرزید

مکانی زیبا در بولیوی

جاده ای زیبا از وسط دریا در چین

شهر یونگ تای در شمال غربی چین با دیوار حفاظتی 12 متری

نان بربری خانگی ارزان و سه سوته بپز

این داروها را برای سرماخوردگی، آنفلوآنزا و کرونا نخورید