آریا بانو

آخرين مطالب

مسئولیت ها و وظایف روانشناس کودک و نوجوان چیست؟ خانواده

مسئولیت ها و وظایف روانشناس کودک و نوجوان چیست؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - یک روانشناس کودک و نوجوان چه می کند؟
هدف از روان‌شناسی کودک و نوجوان، مشخص‌کردن یک الگوی طبیعی برای زندگی آنها است تا به این وسیله بتوانیم انحرافات، کج رفتاری‌ها و مشکلات کودکان و نوجوانان را شناسایی کرده و بتوانیم آنها را حل کنیم تا در آینده کودک و نوجوان دچار دردسر نشوند. الگوی طبیعی رشد کودک و نوجوان در مراحل مختلف سنی دارای اصول و قوانین مشخصی است و آگاهی و دانش والدین از این اصول روان‌شناسی بسیار پراهمیت و کمک‌کننده می‌باشد. در این مطلی از بیتوته شما را با روانشناسی کودک و نوجوان آشنا می کنیم.
روان‌شناسی کودک و نوجوان شاخه‌ای از علم روان‌شناسی است که به مطالعه و بررسی علمی و دقیق تحولات و تغییرات جسمی، عاطفی، عملکردهای اجتماعی کودک و نوجوان و نیازهای آنها می‌پردازد. والدین با کمک‌گرفتن از علم روان‌شناسی می‌توانند مؤثرترین روش‌های تربیتی و فرزندپروری را بیاموزند و بتوانند با فرزندان خود ارتباط بهتری برقرار نمایند.
روان‌شناسی کودک و نوجوان چیست؟
مهم‌ترین زمان برای شکل‌گیری شخصیت فرد، دوران کودکی و نوجوانی است. در این دوران والدین بهتر است به تمام جنبه‌های اخلاقی فرزندشان توجه نمایند؛ زیرا عدم توجه به‌سلامت روان کودکان و نوجوانان عوارض جبران ناپذیری به همراه دارد و ممکن است در آینده در جنبه‌های مختلف زندگی فرزندانمان نمایان گردد.
در نظر داشته باشید که تنها مراقبت از رشد جسمانی کودکان حائز اهمیت نیست؛ بلکه چگونگی رشد جنبه‌های ذهنی و روانی کودک در آینده او تأثیرگذار است. در روان‌شناس کودک و نوجوانان جنبه‌های روحی کودک از جمله جنبه‌های روانی، اجتماعی، عاطفی، هوش و شخصیتی او بررسی و تحلیل می‌شود.

آریا بانو

ضرورت روان‌شناسی کودک
جان لاک از پیشگامان روان‌شناسی کودک است او معتقد بود که ذهن کودک مانند لوح سفیدی است که تجربه‌های محیطی در آن حک می‌شوند و شخصیت کودک را شکل می‌دهند.
از این جمله می‌توان چنین استنباط کرد که والدین باید از لحظه تولد محیط مساعد و مناسبی را برای رشد کودک خود فراهم کنند. زیرا تجربه‌های دوره کودکی بر روی شخصیت و رفتار افراد در بزرگسالی تأثیر بسزایی دارند.
در حقیقت این دوران پراهمیت، بر تمام دوره‌های زندگی فرد اثرگذار است. مطالعه در مورد روان‌شناسی کودک به والدین کمک می‌کند تا درک بهتری از علامت‌های بچه‌ها داشته باشند و بتوانند با بهترین روش از آنها حمایت نمایند. تا کودکان به افراد خوب و مفیدی در آینده تبدیل شوند.
ضرورت روان‌شناسی نوجوانان
روان‌شناسی نوجوانان به مسائل و مشکلات نوجوان در بازه سنی 19-13 ساله می‌پردازد برخی از مسائلی که در این دوره چالش برانگیز می‌باشد عبارت‌اند از رشد جسمی، مشکلات شناختی، مشکلات اخلاقی و جنسی.
روان‌شناس نوجوان کمک می‌کند تا فرد نوجوان بتواند از این مرحله به سلامت عبور نماید. هم چنین با دادن آگاهی‌های لازم به والدین، آنها را آماده می‌سازد تا در کنار نوجوان خود، این دوران را بدون هیچ مشکلی طی کنند.

آریا بانو

مشکلاتی قابل حل توسط روان‌شناس کودک و نوجوان
در برخی موارد مشکلاتی که برای کودکان و نوجوانان به وجود می‌آید تنها با مراجعه به روان‌شناس قابل حل می‌باشند. اغلب مشکلاتی که در زیر به آنها اشاره می‌کنیم به‌صورت غمگینی، خشم، نگرانی، کاهش اعتماد به نفس، استرس و... بروز می‌کنند.
• مشکلاتی در خانواده
• مشکلاتی در مدرسه
• مشکلات سلامت مؤثر بر روان
• بیش‌فعالی
• افسردگی
• اضطراب
• اختلالات اشتها

آریا بانو

در روان‌شناسی نوجوانان به چه نکاتی اشاره می‌شود؟
عبور از مرحله کودکی و ورود به دوره نوجوانی یک فرایند ذهنی و جسمی پیچیده است. در این مرحله مشکل فقط آگاهی و اطلاعات نیست، نحوه تفکر نوجوان در حال تغییر است این تغییر تفکر بر روی عملکرد، احساسات و رفتار او تأثیر می‌گذارد حتی این تغییر رفتار در رژیم غذایی آنها نیز رخ می‌دهد. مشکلات متداولی که در روان‌شناسی نوجوانان مطرح است عبارت‌اند از:
1. تغییرات جسمی نوجوانان: این تغییرات به دلیل تغییر سطح هورمون‌های بدن این گروه سنی ایجاد می‌گردد. برای اینکه نوجوانان بتوانند از این مرحله به درستی گذر کنند باید توسط والدین به آنها آگاهی داده شود و به آنها توضیح بدهند که این مراحل از رشد کاملاً طبیعی است و نباید آنها خجالت بکشند.
والدین باید به نوجوان خود کمک کند تا با این تغییرات سازگار شوند. از عوامل مهمی که در این دوره به نوجوان کمک می کند داشتن یک رژیم غذایی سالم و برنامه ورزشی مؤثر می‌باشد. برخی از تغییرات این دوره عبارت‌اند از:
• رشد قدی و تغییرات صدا در پسرها
• شروع عادت ماهانه و تغییرات جسمی در دختران
• ظاهر شدن جوش‌های بلوغ در صورت نوجوان
• افزایش عضلات بدن و افزایش وزن در دختران
2. تغییرات و مشکلات عاطفی: تغییر هورمونی در این دوره نه‌تنها باعث تغییرات جسمی در نوجوان می‌شود؛ بلکه از نظر عاطفی نیز روی فرد تأثیر می‌گذارد. نوجوانان در مرحله انتقال از کودکی به بزرگسالی گاهی بین مسئولیت‌پذیری بزرگسالی و شور و شیطنت کودکی گیر می‌کنند و نمی‌دانند کدام یک را انتخاب کنند در نتیجه از خود احساسات متفاوتی نشان می‌دهند که گاهی موجب ایجاد تنش بین نوجوان و والدین می‌گردد.
نقش روان‌شناس نوجوان در این مرحله این است که با آگاهی به والدین و تشویق آنها برای صحبت‌کردن با فرزندشان، به آنها کمک کند تا از این مرحله عبور کنند. البته درصورتی‌که نوجوان با والدین احساس راحتی نکند مشاور کودک و نوجوان می‌تواند با همیاری و کمک به نوجوان اطلاعات و آگاهی لازم را به او بدهد. برخی از این مشکلات عبارت‌اند از:
• سریع عصبانی، هیجان‌زده و ناراحت می‌شوند.
• دختران در این سن به‌راحتی گریه می‌کنند.
• برخی از نوجوانان که زودتر به سن بلوغ می‌رسند استرس زیادی دارند.
• در این دوره اخلاق نوجوانان دارای نوسانات زیادی است.
• در این دوره احساسات جنسی نوجوان رشد پیدا می‌کند و گاهی فکر کردن به این احساس در او حس گناه به وجود می‌آورد.
3. خطر استفاده از مواد مخدر: از جمله خطراتی که در این دوره بسیار تهدید کننده است. استفاده نوجوان از مشروبات الکی، مواد مخدر و سیگار می‌باشد. روان‌شناسان معتقدند این اتفاق دلایل زیادی مانند فشار همسن و سالان، تشویق دوستان و همسن و سالان، اعلام استقلال و افزایش اعتماد به نفس و... می‌تواند داشته باشد.
در این مرحله والدین باید مرتباً تغییرات رفتاری، تغییر در الگوی خواب و یا اشتهای نوجوان را بررسی کنند. البته سعی کنید در او احساس ناامنی نکنید تا اعتماد بین شما از بین نرود. در صورتی که نوجوان مایل به صحبت کردن با شما نیست می‌توانید از مشاوران و درمانگران متخصص کودکان و نوجوان کمک بخواهید.

آریا بانو

4. مشکلات تحصیلی: مشغولیت‌های تحصیلی نوجوان در این مرحله بسیار زیاد می‌باشد. انجام تکالیف درسی که حجم آنها بسیار زیاد است می‌تواند باعث اضطراری در او شود همچنین فشار برای پذیرش در دانشگاه می‌تواند سرآغاز استرس در نوجوان باشد. در این بین حواس‌پرتی و انجام کارهای متفرقه با دوستان سبب افت تحصیلی نوجوان در این مرحله می‌گردد.
در این بخش بهتر است والدین با حمایت از آرزوهای فرزندشان و کمک به آنها در پروژه‌های درسی‌شان، مشوق نوجوان در رسیدن به موفقیت باشند. ناگفته نماند که نباید به آنها فشار زیادی وارد کنید؛ زیرا نوجوان هنوز از نظر جسمی ظرفیت یک بزرگسال را ندارد و ممکن است زود خسته شود.
5. مشکلات بهداشتی: نوجوانی دوره ایی است که در آن فرد از نظر جسمی بسیار آسیب‌پذیر است و بدون تغذیه مناسب و مراقبت‌های بهداشتی ممکن است در معرض امراض گوناگونی باشد. ازآنجایی‌که در سن نوجوانی، فرد مدام در حال فعالیت می‌باشد بهتر است عادات غذایی سالمی داشته باشد.
مثلاً وعده‌های مرتب غذایی و استفاده کم از فست‌فودها می‌تواند به سلامت جسمی نوجوان کمک نماید. همچنین استرس و نگرانی‌های این دوران می‌تواند عاملی برای بی‌اشتهایی و کاهش وزن و یا افزایش وزن در نوجوان گردد. در این بین نقش والدین بسیار حائز اهمیت است. والدین می‌توانند برنامه منظم غذایی در منزل برای فرزندشان تدارک ببینند و با او صحبت کنند تا در صورت احساس هرگونه بیماری و یا استرس موضوع را با آنان در میان بگذارد.
6. مشکلات روحی و روانی: تحقیقات بیان می‌کند که حدود 50 درصد از اختلالات سلامت روان در بزرگسالان از سن 14 سالگی آغاز می‌شود و یک‌سوم مرگ‌ و میرهای نوجوانان به دلیل افسردگی است.
احساس شرمساری در مورد ظاهر، فرومایگی در مورد درون، عدم اعتماد به نفس و... می‌تواند عاملی برای افسردگی باشد. تغییرات خلق‌وخو، اختلالات اضطرابی، استرس بیش از حد، خوشحال نبودن و... از متداول‌ترین مشکلات این دوران است. والدین باید سعی کنند در دوره نوجوانی ارتباط خود را با فرزندشان تقویت نمایند.
7. مشکلات اجتماعی: تمایل به جنس مخالف از خصوصیات دوران نوجوانی است. گاهی نوجوان از به وجود آمدن چنین احساسی در خود خجالت می‌کشد. همچنین در این دوره نوجوان به دنبال این است که خاص و مستقل باشد و به دنبال مفاهیمی است که کارها و اعمال دیگران را غلط یا درست بنامد.
ممکن است در این دوران دوستان زیادی داشته باشد که همه مورد تأیید شما نباشند و یا مکرراً با تلفن صحبت کند و یا بیش از اندازه از شبکه‌های اجتماعی استفاده کند. به‌هرحال در این دوره والدین باید بدانند این مرحله بخشی از روند طبیعی نوجوانی است و می‌توان با مدیریت صحیح تمام این بحران‌ها را پشت سر گذاشت.
مثلاً اگر فرزندتان زمان زیادی را بیرون از منزل می‌گذراند به او سخت نگیرید؛ زیرا او در حال کشف یک‌دنیای جدید است، او را آزاد بگذارید؛ اما رهایش نکنید. او باید بداند هر کجا احتیاج به کمک داشته باشد شما کنار او خواهید بود.

آریا بانو

نتیجه گیری
روان‌شناسی کودک و نوجوان با ادغام بینش‌هایی از رشد معمولی و غیرمعمولی، باعث تقویت درک و فهم ما از این دوره حساس می‌شود و کمک می‌کند تا با داشتن دانش و آگاهی بتوانیم در کنار نوجوان و کودک خود از این مرحله به‌سلامت گذر کنیم و مشکلات روحی، روانی و جسمانی حادی از این دوره پراهمیت در آینده کودک و نوجوان به یادگار نماند.
گردآوری: بخش کودکان بیتوته

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1185395/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سوپرگل به سبک حرکات نمایشی نیمار در فوتبال محلات آلمان

کشتی آزاد با 5 نفر‌ به المپیک می‌رود

درخواست تراکتور برای بخشش محرومیت شجاع

ترزیچ: در حد تیم فینالیست چمپیونزلیگ نبودیم!

تراکتور مدعی یک پنالتی دیگر شد!

گل اول میلان توسط بن ناصر در دقیقه 35

گل دوم میلان توسط پولیشیچ در دقیقه 60

گل اول کالیاری توسط ناهیتان ناندز در دقیقه 63

جدیدترین ایرانی قهرمان اروپا با جام

تازه‌ترین تصاویر از عموپورنگ در سریال جدیدش

چهره‌ها/ کمند امیرسلیمانی در مراسم عقد برادرش

اجرای زنده و پراحساس فرزاد فرخ در کنسرت

مداحی «کی مثل تو داره این همه نوکر»

نام برندهایی که در طول تاریخ تبدیل به نام کالا شدند

گوناگون/ برگزیدگان رقابت بامزه‌ترین لحظه‌ها از حیوانات خانگی!

لحظه مرگ تلخ یک چترباز به خاطر سقوط ناگهانی 14+

پنینی مرغ و سس پستو

پسر مورد علاقه ام با چند دختر رابطه دارد

مراحل تغییر ماه را ببینید

روز چهارم نمایشگاه کتاب؛ از حضور رئیس‌جمهور تا اردوی دانش‌آموزی

مطهری: برای گل‌گهر تله گذاشته بودیم

مطهری: عبدی شب خوابید و پایش ورم کرد

مطهری: داور در اخراج شجاع اشتباه کرد

مطهری: از باخت بدم می‌آید

مطهری: لطفا به ورزشگاه تشریف بیاورید

ده‌روسی: رم شایسته فینال لیگ اروپا نبود

آنچلوتی: به جدایی امباپه از پی‌اس‌جی فکر نمی‌کنم

شعرخوانی و شیطنت میکا ریچاردز و جیمی کرگر

تونل افتخار گرانادا برای رئال مادرید به مناسب قهرمانی این تیم در لالیگا

اعتراض نفتی‌ها؛ گلی که خوردیم آفساید بود

آقای مهران مدیری خودمانیم بدجور به ملت رکب زدید!

تصاویری متفاوت از بازیگر «جومونگ» به همراه همسرش در طبیعت

اولین تصاویر از پشت‌صحنه لالاییِ عمو پورنگ

چهره‌ها/ سفره عقد سپند امیرسلیمانی و مونا کرمی بدون حضور عروس!

ویدئویی قدیمی از سه تار نوازی علیرضا قربانی برای کنسرت

رفیق‌کشی به دلیل رفتار بی‌شرمانه

گوناگون/ این مارها نمرده‌اند؛ فریب نخورید!

با این تکنیک ساده فوم برش بزنید

بارش عجیب برف چند متری در کوه خلیل ارومیه

حمایت از فلسطین توسط دانشجویان کره جنوبی

آب بازی یک جفت طوطی کوتوله را ببینید

“مرایا”؛ بزرگ ترین ساختمان آیینه ای جهان در عربستان

سیخ شدن مو از نزدیک

مدیحه سرایی آقای حاج احمد واعظی در حرم مطهر رضوی

تا به حال هندوانه ای به این قرمزی دیده بودید؟

چشم در چشم با پلنگ ایرانی در پارک ملی گلستان

شربت باید در این حد شیک و مجلسی باشد!

طرز تهیه اسنک پیتزایی

درمان جوش های چرکی و دردهای قاعدگی در طب سنتی

آیا روانشناس حق تعیین تکلیف برای فرد مراجعه کننده به خودش را دارد؟