آریا بانو

آخرين مطالب

کابوسهای کودکانه خانواده

کابوسهای کودکانه
  بزرگنمايي:

آریا بانو - کابوسها ظاهرا استرسهای طول روز را منعکس می کند
پدر و مادرهایی که فرزند کوچک دارند بیش از هر کس مشکلات خواب کودکان را تجربه کرده اند و طبیعتا دوست دارند روشهایی برای مقابله با این مسایل بیاموزند.
خواب! ما در طول زندگی خود همواره با این بازسازی، سر و کار داریم، در آن دخل و تصرف می کنیم، از آن استقبال می کنیم و آن را جز ضروری زندگی خود می دانیم. بیدار شدن کودکان خردسال از خواب، کابوسهای شبانه، دندان قروچه در خواب، سر تکان دادن در خواب و .. همه مسایل رایج میان کودکان است.هر چه کودک بزرگتر می شود تنوع رفتار آنها در خواب بیشتر می گردد و درمقابل والدین هم واکنشهای مختلف و متفاوتی را از خود بروز می دهند.
کابوس ها
کابوسها که در مرحله حرکت سریع چشم رخ می دهد، در واقع رویاهایی ترسناک هستند که کودک را بیدار کرده و ترس و اضطرب عمیقی را در او ایجاد می کند. کابوسها معمولا ثلث آخر خواب رخ می دهند. در کابوس کودک تحرک فیزیکی ندارد، هنگام بیدار شدن هوشیار است و جزییات رویاهایش را کاملا به یاد می آورد. کودکان بیشتر صبح ها کابوس می بینند ضمن اینکه کابوس پدیده شایعی میان کودکان است و حددا 10-15 درصد کودکان 3-6 ساله کابوس می بینند.
منشا کابوسها
کابوسها ظاهرا استرسهای طول روز را منعکس می کند . محتوای آنها نیز از سیر رشدی ترسها و نگرانی ها تبعیت می کند. مثلا پیش دبستانی ها خواب موجودات خیالی ترسناک را می بینند حال آنکه کودکان بزرگتر خواب بچه دزدی می بینند. دوره های پر استرس و ضربه های روانی نیز بر شدت کابوسهای کودکان می افزاید؛ مطالعات نشان داده که دانش آموزان دچار ناتوانی های یادگیری که نگران توان عقلی و تحصیلی خود هستند بیش از سایر کودکان دچار کابوس می گردند. مصرف و قطع برخی از دارو ها هم در ایجاد کابوس می تواند نقش داشته باشد.
همانطور که گفته شد بروز کابوس در کودکان امری شایع است اما زمانی بروز کابوسها نگران کننده است که جنبه تکرار شونده داشته باشند. کابوسها اگرچه به خودی خود آسیب محسوب نمی شوند ولی می توانند اختلال خواب و ترس از رختخواب رفتن ایجاد کند.
بررسی یک نمونه واقعی
خانم و آقای موسوی والدین آراد ده ساله هستند. آنها بابت کابوسهای مکرر آراد به روان شناس مراجعه کردند.ابزارهای بررسی نشان داد که عملکرد آراد در مدرسه خوب است و دانش آموزی فعال است. هر چند که والدینش او را کودکی حساس ارزیابی می کنند اما در کل پسری شاد است و دوستان زیادی دارد. بررسیها نشان داده که در دو هفته اخیر، او یازده شب را دچار کابوس شده است.
آراد در اتاق خواب خود می خوابد اما وقتی دچار کابوس می شود کف اتاق والدین یا برادربزرگترش می خوابد. در پنج شب گذشته نیز دیر به خواب رفته بود و چند بار پدر و مادرش را صدازده بود یا بیدار مانده بود و کتاب خوانده بود.
مصاحبه با والدین آراد
خانم و آقای موسوی هر دو کارمند بوده و دارای سه فرزند پسر هستند که آراد فرزند دوم آنهاست. آنها آراد را پسری سالم توصیف می کنند که هرگز سابقه بستری شدن هم نداشته است. آراد در سنین 4-6 سالگی بعد از مرگ پدربزرگش دچار وحشتزدگی در خواب می شده. در مقطع پیش دبستانی نیز ماهی یک بار دچار کابوس می شده، کم کم این کابوسها بسیار کمتر شده و به سالی چند مورد رسیده است. اما اخیرا مجددا بر شدت این کابوسها افزوده شده به طوری که طی دو هفته اخیر آراد یازده بار کابوس دیده است. 

آریا بانو

بروز کابوس در کودکان امری شایع است اما زمانی نگران کننده است که کابوسها تکرار شوند
مصاحبه با آراد
نکته قابل توجه در صحبت با آراد این بود که او احساس می کرد این کابوسها همواره ادامه خواهد یافت. آراد می دانست کابوسها واقعیت ندارند اما از آنها خیلی می ترسید.
در طی مصاحبه آراد به نکاتی دیگر هم اشاره کرد؛ اینکه چند بچه قلدر در سرویس مدرسه او است و باعث آزار او و برادر کوچکترش می شدند . این بچه های قلدر، آراد و برادرش را دایما تمسخر می کردند و هل می دادند. البته به نظر می رسید که برادربزرگتر آراد نیز زیاد او را مورد استهزا و تحقیر قرار می دهد.
سیر درمان آراد
آراد مدت چهار هفته با روان شناس ملاقات داشت. در نهایت تصمیم گرفته شد که آراد هرگاه کابوس دید به اتاق والدین خود برود و سپس یکی از والدین او را به اتاقش ببرد و آراد محتوای کابوس را برای وی شرح دهد و در برگه ثبت روزانه خواب، یادداشت کند.
همچنین آراد و روان شناس محتواهای خواب آراد را مرور کرده و نقش شخصیتهای آن را بازی کردند. آراد در این نمایشها پاسخ هایی می داد که وی را بر آن رویدادهای ترسناک مسلط می کرد.
عوامل استرس آور در طول روز مورد بررسی و درمان قرار گرفت. یکی از این موضوعات قلدرهای سرویس مدرسه آراد بودند که باید با کمک آراد و روان شناس رفع می شد. آراد تصمیم گرفت از پدر و مادرش بخواهد ماجرای قلدرها را به مدیر مدرسه بگوید و مدیر مدرسه به آنها تذکر دهد تا رفتارشان را اصلاح کنند. همچنین تصمیم گرفت اگر او را کتک زدند یا هل دادند از خودش دفاع کند.
همچنین باید به رفتار برادر بزرگتر آراد هم رسیدگی می شود و قرار شد که والدین طوری برنامه ریزی کنند که اگر جر و بحثی میان آراد و برادر بزرگش ایجاد شد خودشان حل کنند و در غیر این صورت هردو جریمه شوند ضمن اینکه برای اوقات فراغت برادر بزرگتر آراد هم برنامه ریزی جدی شود.
همزمان با افزیش تسلط آراد بر وقایع زندگی خویش، به ویژه همزمان با حل مشکل او با قلدرهای سرویس مدرسه، کابوسهایش ظرف مدت یک ماه کمتر شد. پیگیری مدیر مدرسه باعث شد که قلدرها به خاطر آزار و اذیتهای جدی که به بچه های سرویس می کردند، به مدت یک هفته حق استفاده از سرویس را نداشتند. بعد از یک هفته که محرومیت آنا تمام شد بازهم قلدرها آراد را به طور لفظی تهدید کردند و آرادهم در پاسخ گفته که" اگر بدرفتاریهایشان ادامه یابد حتما درس به یادماندنی به آنها خواهد داد"
آراد متوجه شد که با فهمیدن مشکلات روزمره خود احتمالا دچار کابوس خواهد شد ولی این را هم دیگر یاد گرفته بود که اگر کابوسهایش تکرار شدند، باید دنبال استرسها بگردند و با آنها کنار آمده و حلشان کند.
منبع: tebyan.net

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1185622/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خواندن داستانی شنیدنی از مولوی

مراسم تشییع پیکر مرحوم مسعود اسکویی

برنامه رئال برای جشن قهرمانی اعلام شد

والیبال ساحلی ایران باز هم قهرمان آسیا شد

عفونت چشم قهرمان جهان را از تمرینات کشتی دور کرد

من از کجا باید یاد میگرفتم پدری کنم؟!

من اصلا عصبی نیستم!

خط و نشان کشیدن «پری» برای «سروش»

دانیال حکیمی و پسرش در گذر زمان

مادر شهیدان والامقام «دزفولی» به دیدار فرزندان شهیدش پیوست

دیدار استاندار مرکزی با خانواده شهید معلم سردار «جواد کریمی طاهری»

استایل متفاوت ژیلا صادقی در خارج از کشور حاشیه ساز شد / خانم مجری برای همیشه رفت؟

اعتراف دزدان یسنای 4 ساله دختر روستای «یلی بدراق» شهرستان کلاله

مراسم یادبود مرحوم دکتر پریسا صدر زن برادر رابعه اسکویی با حضور همسرش

تغییرات چهره یانگ می‌گیونگ بازیگر 62 ساله نقش بانو هن استاد یانگوم در سریال جواهری در قصر

رونمایی مرجانه گلچین از تصویر پدر مرحومش بعد از چهل سال از درگذشتش / چه پدر پرافتخاری

جدیدترین عکس مهران مدیری در کنار دخترش شهرزاد / پدر و دختر چقدر شبیه اند

دوقلوهای اصفهانی آهنگ شیرازی منتشر کردند/ داستان به روز رسانی شدن!

واکنش چمران به حصارکشی درون بوستان لاله تهران

آزار و اذیت حیات وحش در پیج های اینستاگرامی

هواشناسی هشدار نارنجی‌ صادر کرد؛ تشدید بارش در 18 استان

گوناگون/ «بهاربد»؛ جشنی قدیمی‌تر از بعثتِ زرتشت

جهت چرخش آب در اکوادور خط میانی کره شمالی و جنوبی

ترافیک آبی در ونیز ایتالیا

روشی ساده برای به دام انداختن مار کبری

بچه داری کردن به سبک پاندای مادر

طنز/ رنگ سمی!

حرکت جالب صندوقدار برای ادب کردن مشتری

از دردسرهای عکاسی از میمون ها

بکرترین دریاچه لرستان در دل طبیعت

تشکر بچه‌های فلسطینی از دانشجویان آمریکایی

آمار بالای بیماری دیابت

حسن خجسته: یکی از معضلات اینست که برای مسائل زنان، مردان تصمیم گیری کردند

ساخت پوست الکترونیکی با قابلیت تقلید دقیق رفتار پوست انسان

بررسی مستقیم یک واکنش کلیدی در ستاره‌های نوترونی

واکنش مهدی دادرس به اتفاقات بازی پرسپولیس-سپاهان

شهاب زاهدی منتقدانش را کنفت می‌کند!

مدیر ورزشی بایرن مونیخ: ماندن توخل غیرممکن است

گوئریرو بازی برگشت با رئال مادرید را از دست داد

تراشتگن: توضیحی برای وضعیت افتضاح بارسا پیدا نمی‌کنم

طرح خاص شالیکار مازنی برای بازی پرسپولیس

عنایتی: هیچ کسی که رضا عنایتی نمی‌شود

من برای خارج لباس ندارم!

زندگی و آثار استاد عیسی بهادری در مستند «راز عیسی»

دارن بابا رو شکنجه میکنن!

سفر به ایران قدیم؛ دو قاب جالب از ژست های متفاوت ناصرالدین شاه/ تصاویر

فوق تخصص ریه: "قلیان اکسیژن" مبنای علمی ندارد

اجرای آهنگ خواننده لس‌آنجلسی توسط رضا رشیدپور

تنظیم متفاوت از یک قطعه موسیقی نواحی ایران

پولاد کیمیایی خواننده «گالیله» شد