آریا بانو

آخرين مطالب

خودکشی از رزیدنت‌ها به پزشکان رسیده؛ چرا دکتر سمیرا آل‌سعیدی خودکشی کرد؟ / «خودکشی پزشکان به‌مثابه یک انتحار اجتماعی است» سياسي

خودکشی از رزیدنت‌ها به پزشکان رسیده؛ چرا دکتر سمیرا آل‌سعیدی خودکشی کرد؟ / «خودکشی پزشکان به‌مثابه یک انتحار اجتماعی است»
  بزرگنمايي:

آریا بانو - یک پزشک در راستای خودکشی یکی دیگر از اعضای جامعه پزشکی به خبرآنلاین می‌گوید: «شاید اندیشیدن به تصمیم خودکشی، یک تجربه مشترک برای اکثر افراد در هر جایگاهی باشد، اما در مورد خودکشی دکتر آل سعیدی، این یأس فلسفی و ناامیدی اجتماعی همزمان شده بود با شغل ایشان؛ که یک زمینه کاری پراسترس با فرسودگی بالا به شمار می‌آید. این اتفاق به خوبی نشان می‌دهد که «مشاغل» چقدر در ایجاد احساسات و اتخاذ تصمیمات نقش پررنگی دارند.»

اواخر هفته گذشته (پنج‌شنبه 6 اردیبهشت)، با انتشار خبر درگذشت خانم دکتر سمیرا آل‌سعیدی، دانشیار روماتولوژی و عضو مرکز تحقیقات روماتولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران، جامعه پزشکی برای بار دوم در سال جاری به سوگ نشست. مواجهه نخست با بحران خودکشیِ یکی دیگر از اعضای کادر درمان در سال جاری، به چهارم فروردین ماه بازمی‌گردد؛ که مربوط به درگذشت خانم دکتر پرستو بخشی، متخصص قلب و عروق در بیمارستان دلفان بود.
دکتر هادی یزدانی، پزشک و دکترای حرفه‌ای پزشکی، پیرامون این مسئله می‌گوید: «چندی است که در جامعه فعلی سرفصلی داریم تحت عنوان «خودکشی پزشکان»؛ و طی همین مدتی که من به‌شخصه مباحث پیرامون این موضوع را به طور دقیق‌تر بررسی می‌کنم، می‌بینم همین عنوان و سرفصل منتقدانی دارد با این طرز تفکر که «پدیده خودکشی در تمام جوامع وجود دارد و ارتباطی با شغل افراد ندارد. پزشکان نیز قشری از یک جامعه هستند و چندان تفاوتی میان خودکشی این گروه با سایر گروه‌های موجود در یک اجتماع حاکم نیست و نباید گروه پزشکان در ذیل این پدیده پررنگ شوند؛ که این تفکر درستی نیست.»
بیشتر بخوانید: درگذشت پزشک زن بیمارستان شریعتی؛ مرگ یا خودکشی؟

آریا بانو


متن کامل این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:
دغدغه و رویکرد جامعه پزشکی در مواجهه با خودکشی اعضای کادر درمان چیست و چطور به آن می‌پردازد؟
نگاه نقادانه‌ای که بر این مسئله حکم‌فرماست، چندان صحیح نیست؛ در واقع دغدغه جامعه پزشکی در پی مرگ اعضای کادر درمان، این نیست که با به پا کردن سر و صدا در جامعه، توجه‌ها را به سمت خود جلب کند و در نهایت هم بی‌حاصل باشد. بلکه دغدغه تمام همکاران ما در این حوزه، تلاش در راستای «به رسمیت شناختن» این مسئله از سوی اجتماع است؛ اینکه جامعه آگاه شود سرفصلی با عنوان خودکشی پزشکان وجود دارد. پس از شناخت و پذیرش این سرفصل، در مراحل بعد می‌توان علل و عوامل دخیل در وقوع این پدیده را به درستی مورد بررسی قرار داد.
مرگ دکتر آل سعیدی، از ابتدای امسال تا کنون، دومین خودکشی در جامعه پزشکی ایران است. این مورد به لحاظ علّی و کیفی چه تفاوتی با خودکشی دکتر پرستو بخشی در فروردین ماه سال جاری دارد؟
در سال جدید، ما دو مورد خودکشی در جامعه پزشکان داشتیم؛ یکی خودکشی دکتر پرستو بخشی پزشک متخصص قلب، و دیگری خودکشی اخیر دکتر سمیرا آل سعیدی. دو موردی که از دو جنسِ متفاوت هستند و علل عینی حاکم بر هر یک از این موارد مجزا و مختلف‌اند.
در مورد خانم دکتر بخشی، ما شاهد یک «ظلم و تحقیر سیستماتیک» هستیم که طی یک ماه اخیر بارها روی این موضوع تأکید کردیم و درباره آن نوشتیم؛ که عده بسیاری در این‌باره، موضع‌گیری کردند و طبق معمول سعی داشتند که ماجرا مشمول مرور زمان شده و فراموش شود. مرحومه بخشی، علاوه بر شرایط روحی نامساعد و افسردگی ناشی از مرگ والدین، در دوران طرح، انواع و اقسام تحقیرها، مضیقه‌ها و کمبودها را متحمل شده بود؛ که مجموعه این عوامل، ایشان را پله پله به سمت خودکشی سوق داد.
در مورد خانم دکتر آل سعیدی با توجه به شواهد و اطلاعات موجود می‌توان ادعا کرد که مرگ و خودکشی ایشان از جنس دیگری است. اگر از منظر بیرونی بخواهیم به موضوع بنگریم، دکتر آل سعیدی در منتهی‌الیه موفقیت و جایگاه علمی و مدیریتی کشور قرار داشتند و به عبارتی تمام چیزهایی که سمبل موفقیت تلقی می‌شوند، در ایشان جلوه‌گر بود. در واقع مسئله‌ای که جنس خودکشی خانم دکتر آل سعیدی را متمایز می‌کند [با استناد به گفت‌وگوهای منتشرشده از دکتر آل سعیدی با دیگر همکارانشان]، این است که ایشان همواره از یک «ناامیدی اجتماعی» صحبت می‌کردند؛ شرایطی که در آن هیچ امیدی به آینده و پیشرفت نیست و همه‌چیز رو به افول می‌رود.

آریا بانو


رسیدن به ناامیدی اجتماعی شاید حس آشنایی برای اکثر افراد در هر جایگاهی باشد؛ که مسلماً علل متعددی دارد. «شغل» افراد در رسیدن به این بن‌بست چه نقشی دارد؟
قطعاً همینطور است؛ شاید این یک تجربه مشترک برای اکثر افراد در هر جایگاهی باشد، اما در موردِ دکتر آل سعیدی، این یأس فلسفی و ناامیدی اجتماعی به طور ویژه همزمان شده بود با شغل ایشان؛ که یک زمینه کاری پراسترس با فرسودگی بالا به شمار می‌آید. این اتفاق به خوبی نشان می‌دهد که «مشاغل» چقدر در ایجاد احساسات و اتخاذ تصمیمات نقش پررنگی دارند. همانطور که در مورد مذکور، فردی با وجود مرتبه بالای علمی، موفقیت‌های قابل توجه و شرایط اقتصادی مطلوب به نقطه‌ای می‌رسد که تصمیم بگیرد به زندگی خود پایان دهد و یک «چرا»ی بزرگ و بی‌پاسخ را در ذهن مخاطب ایجاد کند.
در ابتدای صحبت، «به رسمیت شناساندن پدیده خودکشی پزشکان» را به‌عنوان دغدغه اصلی در جامعه پزشکی مطرح کردید؛ از نگاه شما جامعه‌ فعلی چقدر پذیرای این دیدگاه است؟
در جامعه‌ای که دین در معادلات آن یک متغیر قوی و حکومت آن متظاهر به دین است، پدیده خودکشی یک عمل حرام و غیرشرعی محسوب می‌شود و بنا بر همین باورهای دینی، سعی جامعه همواره بر این بوده که سکوت کند یا برچسب خودکشی را کنار بزند و ماجرا را با عناوین دیگری همچون «مرگ خودخواسته» روایت کند. در چنین شرایطی، صحبت از این ماجرا و به رسمیت شناختن آن دغدغه اصلی ماست. خودکشی، نام دیگری ندارد، فراتر از یک آسیب اجتماعی است هم‌رده‌ی یک «انتحار اجتماعی» باید مورد شناخت و بررسی قرار بگیرد.
خودکشی «رزیدنت‌ها» نیز مشمول این دغدغه است؟
صد البته؛ این دغدغه فقط معطوف به خودکشی پزشکان نیست، بلکه در زمینه خودکشی رزیدنت‌ها نیز روال به همین شکل است. عدم پرداخت حقوق مادی و معنوی در این گروه از کادر درمان، تنها یک جنبه از مشکلات حاکم بر این قشر است. ساعات کاری طاقت‌فرسا، شرایط تحقیرآمیز، عدم حمایت و روابط پادگانی بین اساتید و رزیدنت‌ها نیز از مشکلات قابل توجه این حوزه است که به اشکال گوناگون منجر به خودکشی‌های زنجیره‌ای می‌شود و ماهیت این ماجرا برای جامعه خطرناک است. هرچند این موضوعات قابلیت حل و فصل دارد، فقط عمده هدف ما این است که چنین مسائلی به رسمیت شناخته شود.
فکر می‌کنید تداوم اطلاع‌رسانی در راستای به رسمیت شناختن دومینوی خودکشی در جامعه پزشکی چقدر مثمر ثمر واقع خواهد شد؟
اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی در این زمینه، فقط به سود جامعه پزشکی نیست و باید به‌صورت کلان به آن نگاه کرد؛ چرا که سلامت جسم و روان تک‌تک اعضای یک جامعه در گروی سلامت سیستم بهداشت و درمان است. سیستم حاکمیتی کشور نیز موظف است صدای مظلومیت این قشر از جامعه را بیش از پیش بشنود. جامعه پزشکی و کادر درمان همواره در این راستا ثابت‌قدم بوده و می‌کوشد با صدای بلندتر و در ابعاد گسترده‌تری، اهمیت پدیده خودکشی در جامعه پزشکی را به گوش آحاد جامعه برساند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1189636/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین پادشاه زن ایران را بشناسید / دختر خسرو پرویز چطور بر تخت سلطنت نشست؟

کودتای امریکایی علیه مصدق

تونل قهرمانی برای بازیکنان اسپورتینگ پرتغال

توهین به ستاره انگلیسی؛ داور بازی را متوقف کرد!

گواردیولا: بله، در سیتی می‌مانم

افسانه‌ای شکست‌ناپذیر؛ ژابی آلونسو در برابر هر چالشی پیروز می‌شود!

رئیسی‌کیا: در اساسنامه جدید، ارکان قضایی معرفی نشدند!

عملکرد کمیته اخلاق در پرونده‌های فساد در فوتبال

مراسم باشکوه خداحافظی هواداران دورتموند برای مارکو رویس

لورکوزن، پادشاه لحظات آخر؛ با گل‌های دیرهنگام، بدون شکست قهرمان شدند!

پاس گل طارمی و گل اول پورتو به براگا

پایان یک سفر پرافتخار؛ کلوپ با قدم‌هایی سنگین از زمین تمرین آنفیلد خارج شد

خلاصه بازی براگا 0 - پورتو 1

جانشین ژاوی از فوتبال زنان می‌آید!

حزباوی در یک قدمی دومین قهرمانی در قطر

تراکتور و تکذیب خبر جنجالی که نشنیده‌اید!

خلاصه بازی تورینو 3 - آث میلان 1

دیدار و گفتگوی نیمار و رونالدو در حاشیه مسابقه بوکس ریاض بین تایسون فیوری و الکساندر اوسیک

حضور آلونسو در بین تماشاگران لورکوزن و بالا بردن جام در کنار آن‌ها

توپچی‌ها آماده جشن قهرمانی؛ آماده سازی سکوی قهرمانی لیگ برتر در ورزشگاه امارات

نجات یک تیم پرتغالی به دست یاران علیپور

نمایش فاجعه‌بار یاران صیادمنش در 12 بازی

رای ممتنع ایران به تصمیم بزرگ ای‌اف‌سی

پیش‌بینی «کریس رونالدو» از قهرمان لیگ جزیره

توقف خانگی کایسری اسپور در غیاب لژیونرهای ایرانی

اعلام همبستگی تماشاگران تیم فوتبال الترجی تونس با ملت فلسطین و غزه در بازی مقابل الاهلی مصر

تراکتور تیمی که دوست داشت لورکوزن باشد!

سفری انیمیشنی به قلب هیجان‌انگیزترین لحظات لیگ برتر با حضور سامان قدوس!

قدردانی الننی از هواداران آرسنال؛ ممنونم که در کنارم بودند!

چرا قهرمانی استقلال این بار متفاوت می‌شود؟

دختران بارسا فاتح کوپا دل ری

اندازه گیری سرعت نور با روش فیزو

سلتیکی‌ها با جام از دل بابانوئل درآوردند

گل سوم تورینو به میلان توسط رودریگز؛ میلان 0- تورینو 3

پخش مدال ها مثل شکلات بین بازیکنان در جشن قهرمانی زنان بارسلونا

کریستیانو رونالدو و آنتونی جاشوا، تماشاگران ویژه مسابقه تایسون فیوری و یوسیک

گل اول میلان به تورینو توسط بن‌ناصر؛ میلان 1 - تورینو 3

امتیاز سرویس‌های تماشایی ایران در دیدار دوستانه سوم مقابل برزیل

آتالانتا می‌تواند رم را به چمپیونزلیگ ببرد

فریادهای عنایتی در پیکان‌شهر؛ گل بزنید!

آخرین بازی فصل را از طارمی گرفتند!

کسب دو مدال برنز پارادوومیدانی در قهرمانی جهان

هر کاری دلت بخواد می‌تونی بکنی فقط کافیه اراده کنی

قشنگ‌ترین چیزای دنیا رو نمیشه دید فقط میشه با قلب حس کرد

ترس از بمب گذاری جشنواره کن را مختل کرد

تک نوازی ساز «عود» از هنرمند ترک؛ آیتاچ دوغان

لحظه تصادف و از مسیر خارج شدن یک کامیون در آمریکا

آبخازیا؛ کشوری با دریای آبی و کوه های باستانی

همه بنی عباس از مامون متنفر بودند

حمله خرس گرسنه به یخچال یک خانواده؛ مهمانی شروع شد!