آریا بانو
دلایل پلاکت خون پایین و درمان آن
يکشنبه 20 مرداد 1398 - 08:22:26
آریا بانو - پلاکت خون با ایجاد لخته خون، برای جلوگیری از خون‌ریزی شدید ضروری است. بنابراین پلاکت خون پایین مشکل خطرناکی است که برای درمان آن دلایل آن را نیز باید بدانید.
زمانی که قسمتی از بدن شما زخم می شود، پلاکت خون به قسمت آسیب دیده زخم می چسبد و باعث بوجود آمدن لخته خون می شوند و این عمل پلاکت ها منجر به بند آمدن خونریزی می شود . بنابراین پلاکت خون پایین می‌تواند خطری جدی باشد.
پلاکت خون ، اجزای کوچک مسطحی است که در خون وجود دارد و از بقیه سلول های خونی بسیار کوچک تر است.
این ساختارها حاوی آنزیم هایی هستند که باعث انعقاد خون می شوند و وظیفه اصلی آنها جلوگیری از خون ریزی و خارج شدن گلبول قرمز از داخل رگ است. همچنین غیر از کنترل انعقاد خون، از میزان پلاکت برای بررسی روند بهبود نارسایی مغز استخوان و بیماری های خونی هم استفاده می شود.
مقدار پلاکت خون طبیعی چقدر است؟
پلاکت خون باید بین 150 هزار تا 400 هزار در هر میلی متر مکعب خون برای بزرگسالان باشد. البته پلاکت خون در کودکان و نوزادان کمی بیشتر است. زمانی که پلاکت زیر 50 هزار و یا این که بیشتر از یک میلیون باشد، اتفاق غیر طبیعی رخ داده است و حتما باید به آن توجه شود.
با انجام آزمایشی به نام شمارش کامل خون یا آزمایش CBC ، می توانید تعداد پلاکت های خونتان را بدانید. علامت Plt در آزمایش خون نشان دهنده تعداد پلاکت های خون در هر میلی لیتر مکعب خون است که معمولا بزرگ ترین عدد برگه آزمایش خون است.
معمولا وجود اختلالات و نارسایی های انعقاد خون به صورت خونریزی زیرپوستی و کبودشدگی مخاطی بروز پیدا می کند؛ به ویژه اگر دلیل اختلال انعقاد خون، کاهش تعداد پلاکت های خون یا عملکرد غیر صحیح آن ها باشد.
با توجه به اعداد گفته شده، پلاکت خون بالای 450000 را بیماری ترومبوسیتوز و پلاکت های کم تر از 150000 را بیماری ترومبوسیتوپنی می نامند. در ترومبوسیتوپنی تمایل به خونریزی به ویژه از عروق خونی کوچک تر وجود دارد و این موضوع باعث خونریزی غیرطبیعی در پوست و دیگر قسمت های بدن می شود.

دلایل پایین بودن پلاکت خون
بزرگ شدن طحال خون ریزی شدید و مصرف پلاکت لوسمی یا سرطان خون ترومبوسیتوپنی انواع وراثتی کمبود پلاکت انعقاد منتشر خون در داخل رگ ها شیمی درمانی بعد از سرطان عفونت و نارسایی مغز استخوان
همچنین بیماری آرتریت روماتویید، کم خونی فقر آهن، مشکلات بعد از برداشتن طحال، بعضی سرطان ها و بیماری های ژنتیکی خاص نیز باعث افزایش مقدار پلاکت خون می شوند.
توصیه هایی مفید برای کسانی که دچار کمبود پلاکت خون هستند
ورزش شدید و قدرتی باعث افزایش میزان پلاکت می شود. قرص های ضد بارداری باعث بالا رفتن مقدار پلاکت می شوند. داروی استامینوفن پلاکت را کاهش می دهد. پرهیز از غذاهای سودازا مصرف عرق کاسنی صبح ناشتا 1 لیوان مصرف شربت سوداک هر شب 3 قاشق در یک لیوان آب خنک حجامت زیر نظر پزشک دم کرده بابونه روزانه 1 لیوان میل شود و یا عرق بابونه روزانه یک استکان میل شود. مطالب مرتبط : برای افزایش پلاکت خون چه بخوریم؟

برای افزایش پلاکت خون چه بخوریم؟
علاوه بر این ها یکی از بهترین گیاه ها برای درمان پایین بودن پلاکت خون ، جوانه شبدر یا همان یونجه است. این گیاه که در گذشته یکی از پرکاربردترین گیاهان دارویی در طب سنتی بوده و امروزه نیز یکی از بهترین گیاه هایی است که مقابل مکمل های غذایی مصنوعی و غیر طبیعی برای درمان کم خونی مورد استفاده قرار می گیرند.
جوانه شبدر
یکی از بهترین ها در درمان کم خونی و پلاکت پایین تصفیه کننده ی خون و تنظیم فعالیت های کبدی درمان گرگرفتگی و بدخلقی ناشی از علائم یائسگی حاوی مقایدر بسیار کمی کالری و ویتامین های A ، C ، تیامین، ریبوفلاوین و نیاسین آرام بخش اعصاب مفید در درمان افسردگی آنتی اکسیدان قوی (ضد سرطان) مفید در مانع شدن از بروز چین و چروک زودرس در پوست پیشگیری از پوکی استخوان و بیماری های قلبی پلاکت خون بالا یا ترومبوسیتوز
اصطلاح پزشکی داشتن پلاکت زیاد یا افزایش پلاکت ترومبوسیتوز نامیده می شود و به دو دسته بندی زیر تقسیم می گردد:
ترومبوسیتوز اولیه یا اساسی
در این بیماری سلول های ناهنجار در مغز استخوان باعث ساخت مقدار زیادی پلاکت می شوند، اما دلیل تغییر هنجار سلولها نامعلوم است.
ترومبوسیتوز ثانویه
شکل این بیماری مانند نوع اولیه است، اما دلیلش می تواند به خاطر، کم خونی، سرطان، التهاب یا عفونت باشد. در ترومبوسیتوز نوع اول و دوم علائم بیماری در بدن یکسان است. این علائم شامل لخته های خون در دست ها و پاها می شود و درصورتیکه درمان نشوند ممکن است به سکته قلبی منجر شود.
برای درمان ترومبوسیتوز اولیه می بایست، خون را تصفیه کرد و پلاکت را از خون جدا نمود، تا سطح آن به میزان طبیعی برسد.
اما در ترومبوسیتوز ثانویه، برای درمان می بایست علت آن معلوم شود، و سپس با درمان آن علت مانند درمان سرطان یا کم خونی، ترومبوسیتوز نیز درمان می شود.
چه بیماری هایی پلاکت را افزایش می‌دهد؟
بیماری‌ آرتریت روماتویید، کم‌خونی فقر آهن، مشکلات بعد از برداشتن طحال، بعضی سرطان‌ها و بیماری‌های ژنتیکی خاص باعث افزایش مقدار پلاکت می‌شوند.
علائم پلاکت پایین خون چیست؟
در موارد خفیف، مانند پایین آمدن سطح پلاکت ها در اثر بارداری، معمولاً هیچ علامتی ایجاد نمی شود. پایین آمدن سطح پلاکت خون در موارد حادتر ممکن است باعث خونریزی غیرقابل کنترل شود، که نیاز به مراقبت هاى فوری پزشکی دارد.
اگر سطح پلاکت خون شما پایین باشد، ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:
بروز کبودی های قرمز، بنفش یا قهوه ای که به آنها پورپورا ( purpura – لکههای خونریزی زیر پوستى) گفته می شود. بروز راش با نقاط کوچک قرمز یا بنفش بنام پِتشى (petechiae) خونریزى بینى خونریزى لثه بند نیامدن خونریزى از جراحت ها حتى پس از گذشتن مدت طولانى خونریزی شدید در دوران قاعدگی خونریزى از روده بزرگ وجود خون در مدفوع وجود خون در ادرار در موارد جدی تر ممکن است خونریزی داخلى کنید. علائم خونریزی داخلی شامل موارد زیر است:
خون در ادرار خون در مدفوع استفراغ خونى یا خیلی تیره در صورت بروز هرگونه علائم خونریزی داخلی، فوراً با پزشک خود مشورت کنید. البته بروز این وضعیت بندرت ممکن است منجر به خونریزی مغزى شود.
اگر سطح پلاکت خونى پایینى دارید و سردرد یا هرگونه مشکل عصبی را تجربه کرده اید، سریعاً با پزشک خود مشورت کنید.
نکاتی در رابطه با پلاکت خون
ورزش شدید و قدرتی باعث افزایش میزان پلاکت می‌شود. در هنگام قاعدگی مقدار پلاکت خون کمی کاهش پیدا می‌کند. قرص‌های ضد بارداری باعث بالا رفتن مقدار پلاکت می‌شوند. داروی استامینوفن پلاکت را کاهش می‌دهد. اگر قصد بارداری دارید یا دوران بارداری را سپری می کنید، پایین بودن پلاکت خون برای شما خطرناک است. برای اطلاع از پایین بودن پلاکت خون در بارداری با نبض ما همراه باشید.
اگر به هر علت پلاکت خون پایین دارید اصلا نگران نباشید ما به شما غذاهایی معرفی می کنیم که کاهش پلاکت خون شما را جبران می کنند:
غذاهایی برای افزایش پلاکت خون
برای مشاوره رایگان با فوق تخصص قلب و عروق بر روی لینک زیر کلیک کنید:
مشاوره پزشکی
شما می توانید سوالات خود را از طریق لینک پرسش از دکتر با پزشکان ما مطرح نمایید.
منابع:
گردآوری از بیوطب – سلام دکتر و …

http://www.banounews.ir/fa/News/183253/دلایل-پلاکت-خون-پایین-و-درمان-آن
بستن   چاپ